Policija zaposluje pomožne policiste. Prijavi se, ker jaz se ne bom….

Če koga zanima….Naša policija je objavila javni razpis, s katerim poziva državljane k pristopu v sestavo policije za dela pomožni policist. Kar lahko pomeni tudi zmanjševanje nezaposlenosti v državi……

Prijavijo se lahko namreč nezaposleni, a tudi zaposleni za dodaten zaslužek, prijaviti pa se ne morejo zaposleni v policiji, vojski in varnostnih službah. Starostna meja za prijavljene kandidate, moške in ženske, je postavljena na najmanj 18 in največ 60 let v trenutku prijave.

Seveda obstajajo tudi dodatni kriteriji za sprejetje v pomožni sestav policije, kot so srednja izobrazba, vozniška B, kazenska neobsojenost, varnostno preverjanje, psiho-fizično sprejemljivo stanje……Standardni policijski kriteriji pač. Me je pa presenetilo, kako nizka stopnja psiho-fizične pripravljenosti posameznika je zahtevana za opravljanje tega dela.

Že res, da gre za pomožni sestav, a vseeno mislim, da bi morali biti tej kriteriji višje postavljeni glede na obliko dela, čeprav verjamem, da bi potem že v štartu odpadlo vsaj 70% potencialnih kandidatov.

No, izpolnjujem vse pogoje, celo več od zahtevanega in zlahka bi si to opcijo omislil kot dodatno delo…..Pa si ne bom, niti pod razno…..Enkrat so me nategnili, drugič ne več…..Sem mona, ma ne anka štupido….

V razpisu se lepo navaja, da bodo prednost pri sprejemu imeli kandidati, ki že imajo tovrstne izkušnje rezervnega sestava v policiji. In tukaj je povsem jasno, na koga se misli. Edini rezervni sestav policije je bil namreč v letu 1991 v času osamosvojitve in še kakšno leto potem, poleg rednnih policistov v penziji kasneje….In da, bil sem del tega sestava takrat……

Za obrambo “nove” domovine smo bili tistega 91 v rezervni sestav policije v bistvu vpoklicani t.i. “neprilagojeni”, da ne rečem uporniki proti sistemu že v prejšnji državi, in to se pri meni ni spremenilo. Takrat sem spoznal, da nas niti ni tako dosti, a je bila ta naša upornost v tistem času dobrodošla, za razliko od danes……

In da, lepe spomine imam na tisto obdobje, pa ne le zato, ker smo bili več kot odlično plačani, takrat bi to počel tudi zastonj. Lepo se je spomniti, ker so nas stare đombe policaji, ki so čez noč ta naziv spremenili iz milice, lepo sprejeli, nam v usposabljanjih zelo pomagali in nas dobro usposobili, skratka bili smo klapa.

Takrat je našo policijo sicer vodil bodoči tajkun Bavčar, a dejansko jo je vodil Pavle Čelik, za moj okus pojem policaja v pravem polnem pomenu besede, policaji pa so vsi po vrsti izhajali še iz stare jugo šole in so bili ljudine, pogumni, pravično zajebani za potrebe službe, a ljudine.

Skratka vse to, česar pri današnjih naših policajih ne opazim več niti pod razno…..Sami neki brezkarakterni naduvani psihično nestabilni ocvirki, nasilni predvsem ko to sploh ni potrebno, ki šminkersko afnasto glumijo oblast, namesto opravljati svojega dela profesionalno in hopsati prave lopove pa štrajkajo, narod pa jih za to sramoto celo plačujemo.

Odkar je policijo zapustil Čelik, je šlo z vsakim naslednjim vodjo policije z ugledom naše policije samo še navzdol, do končne feminizacije policije s sedanjo ministrico in sindikalnimi pusiji ala Petrović in Uroševič. In v tej sramoti kakopak ne mislim sodelovati, pa četudi ne bi imel niti za skorjo pet dni posušenega kruha.

Leta 1991 je bila pač druga zgodba. Klicala je dolžnost do domovine in upanje na boljši jutri, kot je bilo nenazadnje obljubljano. Danes, 25 let kasneje, ni več tega denarja, da bi se odzval brez pomislekov kot takrat v ta sestav. V bistvu se ne bom odzval sploh in nikakor ne na to, ne podobno vabilo. Edino kar se še bom, se bom le v primeru napada zunanjega agresorja na našo malo podalpsko, če slučajno bo. Begunci seveda zame niso agresorji.

Kot sem rekel, mona ja, ma štupido ne. Enkrat nategnjen je pač dovolj. In če bi takrat vsaj slutil, da se v bistvu sploh ne borimo proti zunanjemu agresorju, pač pa za omogočanje našim političnim tajkunom, da bodo lahko mirno izropali in uničili novo državo, ki je bila prej 50 let mukoma grajena, bi takrat tisto cev drugam usmeril in pomotoma sprožil, tudi večkrat in brez slabe vesti, da mi danes ne bi bilo treba teh gledati.

No, ker sklepam, da si malo mlajše generacije, brez zaposlitve in neobremenjen/a z dogodki tistega leta 91, se lahko kar mirno prijaviš na ta razpis za pomožnega policista. Delo je pač delo. Pa le poskrbi, da te ne bodo nategnili za svoje (bodoče) potrebe, kot nas takrat, predvsem pa, da ne boš niti pod razno zverinsko pendrekal/a svojega naroda…..

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Policija zaposluje pomožne policiste. Prijavi se, ker jaz se ne bom….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *