Prvi odvetnik, ki je državnemu sodišču zarubil premično premoženje

Dva sodnika sta že ostala brez računalnikov, katera je zarubil sodni izvršitelj za ime odvetnika. Tudi fotelji in miza predsednika sodišča sta v popisu za nadaljevanje rubeža predmetov sodišča, ker le to ni poravnalo svojih obveznosti do odvetnika….

Gre za prvi znani primer v svetovnem merilu, ko se je odvetnik odločil tožiti državno sodišče zaradi neporavnanih mu obveznosti, po dobljeni tožbi pa je postopek nadaljeval z zahtevo po izvršbi premičnin sodišča, čemur je sodišče ugodilo in danes se je sodišču od izvršitelja zgodil prvi rubež premičnih stvari.

Izvršba se je zgodila (in očitno bo imel nadaljevanja) v prostorih Osnovnog suda v Nišu (Srbija), kjer so izvršitelji zaplenili dva računalnika sodnikoma zaradi neporavnanih obveznosti sodišča v višini 1,4 milijona dinarjev (11.340,00 €) do odvetnika Stanimira Đurića.

Kot pravi Đurić se je za ta, sicer povsem zakonit prijem, odločil zaradi zrevoltiranosti nad odločitvijo tega sodišča, da niso pristojni za poravnavo nastalega dolga do odvetnika in so ga napotili na nadaljevanje postopka v Beograd.

Namesto te predlagane oblike sodišča, pa je Đurić, ki od sodišča v Beogradu ni pričakoval “neko efikasnost”, raje ubral povsem drugo, za sodišče očitno nepričakovano taktiko in, skladno zakonu o izvršnem postopku, svoj dolg začel terjati z rubežem in prodajo premičnih stvari sodišča.

Prva dva sodnika sta tako ostala brez računalnikov sodišča. Đurić navaja, da bo zdaj ta dva računalnika prodal na licitaciji, katero je razpisalo to isto sodišče in v kolikor mu medtem sodišče ne poplača preostalega dolga, bo popisal naslednjih nekaj računalnikov sodišča za rubež.

A ne le to.

Če bo potrebno bom za rubež popisal tudi čakalne klopi po hodnikih, obiskal pa bom tudi predsednika sodišča, že ker se v njegovi pisarni nahajajo najlepši fotelji in miza na sodišču. Naj se ve, da je tudi država dolžna izpolnjevati svoje obveznosti do državljanov na enak način, kot zahteva od državljanov, da poravnavamo le te do države“, je dodal Đurić.

Ni dvoma, zelo navdihujoče in inovativno ukrepanje odvetnika, ki je v nekaj pičlih urah postal malodane narodni heroj v Srbiji, kot kaže pa bo njegova popularnost tega dejanja zaokrožila svet.

Kot vse kaže, zdaj najmanj tistima dvema sodnikoma ne bo treba hoditi v službo do nadaljnega, saj nimata pogojev za delo, kar njune državne plače kakopak ne bo zmotilo, da ne bi, kot običajno, ob točnem datumu pristale na računu…..

Državljanom pa se milo in radostno dogaja, ko gledajo, kako odvetnik neusmiljeno mlati po državnem sodišču, pa čeprav se, vsaj nekaterim, že svita, da bodo nove računalnike za tista sodnika, pa še kaj za zamenjavo zarubljenega, morali plačati prav tej državljani. Ampak, če nič drugega, se tokrat lahko vsaj od srca nasmejijo za svoj denar….

Don Marko M

Stanimir Đurić (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *