Visoke globe za plažne šotorčke in sidranje brisač na plažah naše Istre

Turisti, ki postavljajo iglu plažne šotorčke na plažah v naši Istri, bodo poslej to početje plačevali. Tudi za sidranje brisač, katere si turisti nanosijo na plažo že ob prvem petelinjem petju in se potem nanje vrnejo šele nekaj ur kasneje…..

Novi prijemi na plažah v naši Istri čakajo turiste v tej sezoni in v naslednjih. Po številnih pritožbah upraviteljev kopališč, pa tudi domačinov, da slovenski turisti brezobzirno nametavajo po plažah svoje plažne šotorčke, v katerih se potem sploh ne zadržujejo in zasedejo še 2x toliko prostora pred šotorčki, ter tako ovirajo ostalim obiskovalcem dostop do morja, so se zganile lokalne oblasti.

Kva pa je to ? Keri butli. Pa kakšna globa ? Sam šotorček 5 kvadratov sem postavla na plaži, da lahk moj edinček koj v morje stopi, pol pa mi en bustast redar kr globo spiše za šotorček. Pa kva je to zdaj ? 100 € kazni, pa ste čist nori ? V kakšni državi sploh živim, če si nemorm svojga šotorčka postavt kjer hočm ? Pa kaj če so moral ostal okol hodt do morja. A sploh veste kdo je moj fotr ?“, se je rahlo vznemirila Maja Š. iz Ljubljane, prva prejemnica globe, zaradi neplačane takse za postavitev iglu šotorčka na plaži.

A ta primer je le začetek nadaljevanja nove turistične prakse. Kako bo od 1.julija dalje potekal nov plažni red v poletni turistični sezoni v naši Istri, so, z izčrpnimi pojasnili in navodili, razložili iz pisarne UE Koper :

Ugodili smo pritožbam in zahtevam upraviteljev kopališč, kakor tudi domačinom. Dostop do morja mora biti neoviran za vse. Tako bo moral poslej vsak obiskovalec plaže, ki je v pristojnosti naše občine, pridobiti predhodno pri nas potrebno soglasje za postavitev začasnih objektov, med kar so vštete tudi postavitve turističnih plažnih iglu šotorov na plaži oz. do 24 urno rezervirane parcele za sidranje svojih brisač.

Lastnikom plažnih šotorov bo, skladno s prostimi kapacitetami, določena parcela, kamor bo lahko postavil svoj šotorček na plaži. Za postavitev šotorčka velikosti 1×1 m znaša dnevna taksa 30€, za vsak dodaten meter velikosti šotorčka, a skupaj ne več kot 3m, pa se plača dodatnih 10€ po metru.

Dodatna taksa se bo obračunala tudi za rabo zemljišča pred šotorčkom in sicer do 1 kvadratnega metra 5€, največ pa bo možno obremeniti okolico s 3 kvadratnimi metri pred šotorčkom.

Rahlo drugačna je določitev taks za do 24 urno sidranje brisač na plaži. Brisače bodo namreč turistom, ki želijo imeti rezerviran prostor, sezonski plavalni mojstri, ob dogovorjeni uri, tudi ob 5ih zjutraj če bo treba, postavili na izbrano rezervirano lokacijo. Taksa bo plačljiva na osnovi velikosti brisače in štirih lokalnih vogalnih kamnov obtežitve. Cena takse na uro znaša 5€, za 24 urni najem lokacije brisače pa ponujamo 20% popust na gotovino.

Veljavno potrdilo o plačani taksi lastniki mini šotorčkov in sidranih brisač prejmejo na okencu naše UE, lahko pa se ga pridobi tudi preko spleta na našem naslovu. to potrdilo bodo potem turisti pokazali redarjem ob rednih kontrolah in zagotovo jim le tej ne bodo izrekali glob, pač pa le prijazen “Dobrodošli na počitnicah v naši Istri”“.

Predvidene globe, katere bodo na kopališčih izrekali občinski redarji vsakomur, ki za rezervacijo sidrane brisače in/ali postavitev iglu šotorčka na plaži ne bodo imeli potrebnega potrdila o plačani taksi na UE, bodo znašale med 30 do 50 € za lastnika sidrane brisače, medtem ko bodo lastniki postavljenih mini šotorčkov na plaži, brez potrdila o plačani taksi, oglobljeni med 100 in 150 €, z možnostjo polovičke ob plačilu v istem dnevu.

Novo sprejeta taksnega pravila in redarskih glob so prevzele vse istrske občine od Ankarana do Pirana, redarji pa bodo zoper kršitelje na plažah pisali globe od 1.julija do zaključka poletne sezone, nov pravilnik pa se prenaša tudi v vse naslednje poletne turistične sezone.

Don Marko M

Globe plaža (blog Don Marko M)

Deli:

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Visoke globe za plažne šotorčke in sidranje brisač na plažah naše Istre

  1. hoj
    Hrvati so vse hotele prodali tujcem. In ti tujci tako lokalcem prepuščajo tak tringelt.
    Od tega pa Hrvati ne bodo preživeli.
    čao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *