V kotlu Luke Koper delavske barikade ! SDHajev Jazbec odstopil, menjava nadzornikov preklicana

Od jutranjih ur (in še vedno) se v Luki Koper dogaja – ljudstvo. Delavsko ljudstvo. Preko 500 delavcev je uporniško barikadno zaprlo vhode v Luko in tako še enkrat več dokazali, da mislijo še kako resno s “tujega nočemo, svojega ne damo”. V Luki so danes ustavljeni vsi delovni procesi in bodo ustavljeni do nadaljnega…..

Delavci Luke Koper so z delovnimi stroji zaprli vhod v Luko Koper, ter tako tovornjakom onemogočili vstop, uprava Luke, sindikat in svet delavcev pa trdijo, da o nameri delavskega punta niso bili prej obveščeni.

Uporniški delavci so bili in so sicer miroljubni, a prepričljivo glasni in neomajno odločni v ponavljanju svojih zahtev, zadonela je tudi Vstala Primorska, očitno izjemno nepopularen medij med delavci pa je POP TV, katerega ekipo so uporniški delavci najprej izžvižgali, potem pa še zborovsko odpeli “POP TV, jebi se”.

Današnji delavski upor v Luku Koper je v bistvu le nadaljevanje torkovega delavskega in ljudskega protesta v Kopru, kar sem že predstavil v Premier Cerar, sorči, najebal si ga – Primorska je vstala !

Da je šlo ne le v Luki, temveč po celem mestu za izredne razmere, so že od jutra pričale številne policijske enote, ki so bile razširjene po celem mestu. Še najbolj so varovali prostore gospodarske zbornice v centru Ogrlica, kjer se je odvijala seja nadzornikov.

Pred Luko samo policajev sicer ni bilo, razen v bližnjem krožišču in nasploh na vseh krožiščih, kjer so preusmerjali tovornjake namenjene v Luko. Kolone parkiranih tovornjakov so segale od Luke do Sermina, v posebej določenih območjih, policija jih je potem izločala že nad Črnim kalom, pa vse tja do Postojne.

Danes in do nadaljnega, torej do izpolnitve vseh zahtev luških delavcev, v Luko pač ne bodo vstopili….

Prisotni novinarji pred Gospodarsko zbornico v Kopru smo najprej zastrigli ob še neuradni informaciji, da je iz SDH odstopil Marko Jazbec, kar je sicer bila ena od zahtev luških delavcev in tudi javnosti, kar pomeni, da se bo moral SDH na novo postaviti, obenem pa smo ugibali, kako in koliko bo pestra seja delničarjev, če sploh bo.

Prihajali so razni pooblaščenci, Cerar in ekipa očitno nimajo več jajc priti v Koper, vsaj ne sredi belega dneva, in seja je bila v dveh ključnih točkah zaključena še preden je bila začeta. Zdolšek je le napovedal, da SDH umika svoj predlog za zamenjavo 3 nadzornikov.

Prvi del zahtev uporništva Vstala Primorska je tako dosežen. A uporniške barikade luških delavcev, katerim se bo itak pridružila tudi civilna družba, in posledična nadaljevanja sledijo….Naslednji bo odšel minister Gašperšič, sledili mu bodo Dragonja, bratuškova, janša, židan, pahor, mramor, Brglez, pa še kaj vmes do Cerarja…….

Če še kdo ni razumel vseh razsežnosti upora luških delavcev – v Luki Koper se je začela vojna. Vojna proti vsem levo desnim komunajzarskim uničevalcem države in državnega premoženja. Ki bo trajala…..Primorska je vstala – vstani Slovenija !

Don Marko M

Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 01 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 02 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 03 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 04 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 05 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 06 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 07 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 08 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 10 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 11 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 12 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 13 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 14 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 15 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 16 Luka Koper protest 2016 (blog Don Marko M) 17

Deli:

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V kotlu Luke Koper delavske barikade ! SDHajev Jazbec odstopil, menjava nadzornikov preklicana

 1. Luka v lasti občanov Kopra in Ankarana????….. haaaaalo ta pa je KISLA…..torej Železnica ,ki je na območju celotne Slovenije pa je od vseh nas…..torej tudi vas iz Kopra in Ankarana?……. ali sedaj velja kot je v vaši objavi zapisano: “tujega nočemo svojega ne damo” Hm…..morda bi bilo najbolje da zapremo še železniško progo do Luke (železničarji) čeprav ni naša,ampak je vaša občani Kopra in Ankarana!! Samo v razmislek,bi vam povedal: sindikalni predstavniki (Šefi sindikatov) so vsi po vrsti tako vaši kot naši člani SDS, delavci oziroma njihovi volilci pa smo ČREDA ,ki sledi alfa ovnu (JJ)…….(pravkar v Luki)

 2. Bojan, nisem ravno prepričan, da si razumel, kar sem napisal…..zgodovine Luke očitno bolj malo nič poznaš, ampak to lahko popraviš…..kar pa se tiče tvojih opletanj s SDS ti predlagam – daj pridi z mano pred delavce in sindikate Luke, pa jim povej, kar si napisal…..pa upam da dobro tečeš…..najmanj do vrha Črnega kala in brez obračanja…..

 3. A kako bo naprej šlo? Verjetno drug nadzornik in vse po starem za delavce nič boljše in čigava bo luka?

 4. naprej bo šlo, kot je prav….korak za korakom…..namesto predvidenih 3eh, bosta zdaj zamenjana tista dva nadzornika, ki bi morala ostati, a bosta zdaj po odstopu Jazbeca kar sama odstopila…..za delavce Luke je zdaj dovolj dobro in zato tudi nočejo teh kadrovskih političnih rošad…..luka pa ostaja kot je in največ kar se lahko zgodi je, da bo postala (spet) čisto in povsem v lasti občanov Kopra in Ankarana, kot pred osamosvojitvijo….tujci zagotovo nimajo vstopa v lastniško strukturo luke, pa se lahko vseh 90 s cerarjem vred na trepalnice postavijo…..bo pa ta luški upor po mojem sprožil domino efekt tudi v drugih državnih podjetjih po državi…..namen gibanja pa je itak dvig riti vseh ali vsaj večine državljanov v upor proti nadaljnim političnim razprodajam dobro stoječih državnih podjetij…..

 5. Upsss……že nekaj časa spremljam blog …. sem mislil da si Liberalec….. sprašujem pa se kaj bi se zgodilo če bi imeli delavci zaposleni pri pogodbenikih v luki svoj sindikat….si znaš predstavljati,da si njihov predstavnik sindikata? eh pusti…..spet “opletam” !?!?

 6. Bojan, hvala ker spremljaš blog…..in da, še vedno sem liberalec…..ampak zame liberalnost pomeni tudi in predvsem zagovarjanje pravičnosti…..v tem primeru upora luških delavcev pač vidim zahtevo delavcev po pravičnosti, kar vključuje tudi prenehanje uničevanja državnih podjetij, kolikor jih je pač ostalo…..
  kar se SDS tiče sem te pač moral pobarati, pa brez vsakega slabega namena, ker pač tokrat floskule levih, da so delavci jajotovi, desnih pa, da so od levih, enostavno ne pijejo vode…..delavcem se več kot očitno jebe za leve in desne, ki pustošijo z uničevanji države in to so dovolj jasno povedali in v tem delu se popolnoma strinjam z njimi…..

  dejstvo je pač, da so luški delavci že vsaj zadnja tri leta, čeprav medijsko ne toliko izpostavljeno, opozarjali na razdiralno uničevanje naših parlamentarcev in njih nastavljenih kadrov v določenih ustanovah, po domače kraje, ki so potekala v Luki Koper…..
  zadnja popolna ignoranca tako Cerarja, ki zame sicer nima nič z liberalci, kakor njegovih 90 kolegov parlamenta, na njih opozarjanja pa so pač sodu izbila dno, kar je sicer bilo itak le vprašanje časa….zgodilo bi se tako Cerarju, kot kateremukoli drugemu z istim obnašanjem…..

  glede na to pa, da je državni delež Luke v bistvu last vseh nas državljanov, me krepko čudi odziv nekaterih, ki obsojajo to dejanje delavcev…..s tem namreč kažejo le, da podpirajo in zagovarjajo nadaljno uničevanje družbene lastnine…..
  lahko se strinjam s tabo, da je potrebno marsikaj, sploh v korist delavcev, v Luki urediti, a dejstvo je, da je za tak poseg najprej treba odstraniti tiste, ki vse skupaj namensko in namerno uničujejo……riba pač smrdi pri glavi…..

 7. Ok…..Na eni strani je Država,ki mora zgraditi 2.tir tako pomaga Luki in celotnemu gospodarstvu (1.3 miljarde) denarja NIMA (letni primankljaj proračuna1 miljardo) ima pa premoženje (luka) ,ki ga lahko ponudi investitorju…. Na drugi strani Delavci Luke (sindikati) ,ki ne želijo spremembe lastnišva v Luki,pravtako pa ne želijo investirat v 2.tir …najbrž z razlogom (nonsens je v tem ker je država lastnik)….. No in ti kot liberalec zastopaš prosti pretok kapitala,trgovine,delovne sile……kako bi ti postavil finančno konstrukcijo 2.tira , kot dober gospodar te države in da te ne bi popluvali ne levi ne desni ne sindikati in na koncu inštitucije EU??…… odgovor je “misija nemogoče”

 8. že v štartu si pomešal nepotrebne pojme s stavko delavcev…..2.tir v tej stavki nima nobene veze…..zahteve delavcev so dovolj jasno izražene, da se nam ni potrebno nikakor nobenemu sprenevedati…..kar se pa tiče 2.tira sem svoje stališče že zapisal na blogu…..in res je, zagovarjam prost pretok kapitala, trgovine, delovne sile, a nikakor v izkoriščevalskih ali celo kradljivo grabežljivih oblikah……red pač mora biti in tam kjer je tako, vse lepo deluje, dovolj držav to dokazuje…..kjer pač nimajo politikov našega kova…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *