Huda jama – Borut Pahor, Anja Kopač Mrak in vse kosti pred ustaško zastavo

Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes javno priznal – domobranci, ustaši in RKC kolaboranti nacizma/fašizma so – junaki ! Pred Hudo jamo, pred tv kamerami, je predsednik Borut Pahor – brez vsake pietete – osramotil, ponižal celotno živo in neživo Slovenijo…..

Medtem, ko se Nemci za spočete nacistične grozote svojih prednikov še danes opravičujejo in odškodninsko izplačujejo celemu svetu in ga v Nemčiji strogo prepovedujejo, vsak poskus izvedbe kaznujejo, slovenski predsednik Borut Pahor izdajalske RKC kolaborante, uničevalce slovenstva, slavi kot junake. Še Nemce je postalo sram. Mene pa, da je Pahor predsednik te države, pa še Primorec za nameček.

Danes se je z žalno slovesnostjo začel prenos okoli 3.000 posmrtnih ostankov iz Hude Jame v pokop v Spominski park Dobrava pri Mariboru, ki naj bi se zaključil v naslednjih 17 mesecih. Upam si trditi, da se bo teh 17. mesecev razvleklo za vsaj enkrat toliko, glede na to, da so parlamentarci sprejeli neomejeno financiranje države za ta poseg.

Kot so navedli v kabinetu predsednika republike, se bo s tem končalo dejavno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine. Urejanje ? Ali preurejanje zgodovine ?

Borut Pahor je na državni žalni slovesnosti, v spremstvu predstavnikov slovenske RKC, ker kot predsednik še ne ve za ločenost države in Cerkve, ter SD kolegice Anje Kopač Mrak izjavil tudi : “Čaka nas še veliko pogovorov, zaupanja in vere v ta skupni napor, da bomo enkrat končno rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir“…..

In zdaj predsednik Pahor daj meni neukemu pojasni – kdo točno so tej “vsi naši” ? Ali kdo so tej “tvoji” ? In kako sploh ti, kot predsednik, točno veš, čigava so ta okostja ? Kako veš za njih imena, narodnost, versko (ne)pripadnost ? Kako ? So med njimi tudi okostja tisočev Slovencev, katere je slovenska RKC z domobranskimi domačimi izdajalci pošiljala v nacistična taborišča, kjer so doživeli žalosten konec ?

In predsednik Pahor – kaj so na žalni slovesnosti počeli ustaši s hrvaško zastavo ? In kaj sploh pomenijo napisi na vencih ob krsti – “Slava Junakom” ? Slava junakom ? Kaj res Pahor – slava junakom ? A nam hočeš zamolčati, da so v bistvu okostja v Hudi jami pripadala nedolžnim slovenskim civilistom, ki so državljansko zavedno pomagali našim partizanom/borcem NOB v osvobajanju pred krutostmi okupatorja, pa so jih izdajalski slovenski RKC domobranci poklali, postrelili in zmetali v Hudo jamo ? A zato napisi “Slava junakom” ?

Ker samo kdor se je boril proti nacizmu/fašizmu in slovenskim RKC domobranskim izdajalcem slovenstva je bil junak. Junaki in zmagovalci. Le tej in nobeni drugi. Razen če želiš, Pahor, povedati, da se ti klanjaš nekim drugim, svojim junakom tistega časa…..

Ob bok Pahorju pa je prisotni celjski škof Stanislav Lipovšek dodal :
Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja“……

Res je Lipovšek, se strinjam, samo resnica osvobaja. In ravno zato že leta pričakujem, da slovenska RKC izkašlja resnico. In se osvobodi. In osvobodi. Veš Lipovšek, saj je enostavno, le začeti je treba, pa potem vsi župniki pri mašah ponavljati vsako nedeljo v pridige. Naj ti namignem, kako naj ti stečejo besede :
“Predstavniki in verniki slovenske RKC iskreno obžalujemo, se kesamo in ponižno prosimo za milost, da smo brez sramu kolaborirali z okupatorjem in zavedno hujskaško zavajali in nagovarjali mlade Slovence, da so prijeli v roke okupatorjevo orožje in zanj ter našo Cerkev pobijali brate, svobode željne sodžavljane, ter tako brezobzirno steptali tudi evangelijska načela, vero in Boga, itd”……

Bo šlo, Lipovšek ? Če res iskreno želiš, kot tvoja RKC, tako poudarjano spravo, potem ne boš imel nobenih težav le to začeti s temi besedami, pa še tvoj verniki bodo lepo ponavljali za tabo……vsako nedeljo, prav vsako……pa Pahorja vsako nedeljo v prvo vrsto pred oltarjem postaviti.

Do slovenske RKC prikaza te edine resnice, ki osvobaja, pa je mislim da vsem razumljivo, da je zlata priložnost za spravo, kot pravi tudi Pahor – splavala po vodi…….

Splavala je že pred leti, ko si je RKC ta okostja Hude jame, pa še katera in še katera si bo, prilastila in začela z njimi opletati, manipulirati brez vsakih nespornih dokazov, čigava v resnici so in bo zagotovo na ta račun, kot do sedaj, še naprej podžigala razkol med našimi državljani, in Pahor z njimi.

Že leta trdim, da je sicer prav, da se vsa najdena človeška okostja po naši mali podlapski dostojno pokopljejo. A ne kar tako šalabajzersko…..

Ampak strokovno, profesionalno, s pomočjo DNK analiz, katera naj izvajajo tuji strokovnjaki. Sodobna DNK tehnologija nam omogoča, da lahko v nekaj minutah ugotovimo iz okostja, komu je živemu pripadalo, s tem pa javnost lahko pride do nespornih spoznanj, ki ne dopuščajo ugibanj ali celo kar lastninjenj okostij vsepoprek in vzporedno obtoževanj našega edinega svetlega zmagoslavnega NOB, kot se je tega lotila RKC in jim za te neutemeljene obtožbe niti okostja niso sveta.

Ker dokler niso opravljene DNK preiskave okostij, in to vsakega posebej, je enostavno nemogoče trditi, plod čigave morije so tej okostnjaki. Kaj pa če DNK dokaže, da so okostja v Hudi jami in še kje pripadala nedolžnim državljanom, ki so pomagali borcem v NOB in so jih zato zverinsko pobili RKC domobranci, kar so itak počeli ?…..Kaj če DNK dokaže, da so ta okostja tedanjih ustašev, ki so klali tudi slovenstvo ?…….Kaj če DNK dokaže, da so okostja od obojih ?…..Ali da med okostji sploh ni bilo Slovencev ?

Dokler ne bodo javno predstavljene DNK analize odkritih in izkopanih okostij črno na belem, tudi teh Hude jame, si nihče, še najmanj RKC in sploh predsednik Pahor, nimajo pravice lastiti in predstavljati svojih nedokazanih domnev in poveličevati izdajalce, ki so delovali z okupatorjem proti slovenstvu in povzročili tisoče nedolžnih žrtev, v “Slava junakom”.

Današnji prenos prvega okostja iz Hude jame se je začel brutalno. Brutalno slabo. Brutalno sramotno za slovenski narod.

Začel se je tudi s prisotnostjo hrvaške ustaške zastave, venci z napisi “Slava junakom”…..Temu se je klanjal naš predsednik Pahor, kakor tudi njegova ministrica Anja Kopač Mrak…..temu se je torej klanjala stranka – SD.

Celo SDS se je temu sramotnemu činu raje izognila. In veš kaj – nimam težav spoštovati sovražnika, ki je načelen v svoji drži, čeprav jo zavračam. A zato si ga mirno otresem na modele brez hrbtenice, brez jajc, brez karakterja, ki so enkrat komunisti, drugič verniki, tretjič podporniki kolaboracije izdajalcev, itd.

Predsedniške volitve prihajajo…..In res me zanima, koliko normalnih, treznih in zavednih državljanov bo, brez kančka sramu in slabe vesti, oddalo svoj glas za še en mandat Borutu Pahorju….ali SD….okostnjaki, katerih DNK je že znan…..torej izpolnjujejo vse kriterije za pokop…..

Don Marko M

huda-jama-1-blog-don-marko-m huda-jama-2-blog-don-marko-m

50 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Huda jama – Borut Pahor, Anja Kopač Mrak in vse kosti pred ustaško zastavo

 1. Odlično napisan blog ! Drugače sem pa mislil, da je ta Anja bolj pametna, zdaj pa vidim, da je navaden pahorjanski gnoj !

 2. Predlagam daa se vsi ki smo proti a veliko velikko nas je,da se zberemo v Ljubljani in sicer kot prvo;protestirat in zahtevsti da se tile krvniki ne pokopavajo na tak nacin ker si to ne zasluzijo,kot drugo,priloziti tozbo na ustavnem sodiscu ker vsu argumenti so na nasi strani in trtje;z svtobusi se odpraviti tja na tezensko dobravo in protestirati,poklicati novinarje iz celega sveta,z veseljem bodo prsli in poskusiti prepovedati pokop teh krvnikov na slovenski zemlji,naj jih pokopljejo v Nemciji,saj so hitlerju zapridegli do smrti

 3. Ce ste dober vidl…na kapelici piše”vsem slovencem hrvatom in nemcem v spomin”….ne vem forenzicnih dokazov se ni..te pa ze vejo njihovo nacionalno pripadnost…a mogoce ni bil se kaksen srb…rom..mađar…

 4. Odlično napisano…ampak mešanje NOB z -povojnim pobojim- je pomanjkanje resnicoljubnosti! Sprava je recimo to-Dachauski procesi v Sloveniji je naziv za skupino politično montiranih sodnih procesov med letoma 1947 in 1949. 10. kongres Zveze komunistov Slovenije je aprila 1986 dokončno odpravil obsodbe dachauskih procesov. – Za kolaboracijo z nemcim in italjanim -ni sprave- je lahko samo prošnja za opravičilo zaradi izdaje(se strinjam) , samo od Celja do Vranskega in od Laškega do Trbovelj in Zagorja, toliko očetov , družin Partizanov pobitih zato ker so bili lastnika nečesa ,ali so pa imeli ženo , hčerko ki jo je bilo treba zlorabit…na Dobrovljah je partizan ubil svojo ljubezen ker je nosila pod srcu njegovega otroka….ponoči je nardil svoj greh in obdolžil -izdajalce-uboja,sam je živel doooolgo in dočakal vse , tudi svobodno Slovenijo, le svojega miru ni dočakal-vest je kurba ! Jaz ne potrebujem sprave , zame je NOB nesporno zmagovalec nad Okupatorjem ! Prav zato so pa zame -komunistični likvidatorji- morilci in jih bi morali kot takšne tudi post mortem obsoditi ! Sam sem moral pri sebi rasčistit kaj je bil TGR-PARTIZAN-KOMUNIST -! Če nočem blatiti OF -PARTIZANE- po vojno komunistično oblast moram obsojat in jo tudi, kajti le zakaj bi nekaj zagovarjal česa sem se 1991 osvobodil ?!

 5. Ervin,
  natanko to, pomanjkanje resnicoljubnosti si dovoljuje slovenska RKC, ker skozi poudarja, da gre za vojne in povojne poboje…..RKC predstavniki so namreč tisti, ki dodano skozi vpletajo tudi, da gre za žrtve revolucije….kdo pa je takrat izvajal revolucijo, se točno ve, ve cel svet, kakor tudi zakaj…..kakor tudi, kdo se je revoluciji upiral in raje paktiral z okupatorjem…..skladno očitnim opletanjim RKC glede tega, sem tudi oblikoval zapis……

  meni je jasno, da v nobeni vojni, določen čas pred njo in po njej nedolžnih ni, eni so krivi, ker pobijanje začnejo, drugi, ker se na to odzivajo……moj namen ni kogarkoli opravičevati v pobojih, pač pa le želim, da se korektno in civilizirano izpelje ta postopek, kar pa je brez DNK dokazov praktično nemogoče……

  današnji DNK postopki pa so tako cenovno kot časovno zelo dostopni, sploh če upoštevamo, koliko milijonov se je že zmetalo za odkopavanja okostij Hude jame in koliko se jih še bo……komu torej ni v interesu, da se DNK postopki izpeljejo in povsem jasno predstavi podatke, komu v resnici okostja sploh pripadajo ?……

  da je zadeva še bolj žalostno absurdna – pred meseci so naši parlamentarci sprejeli zakon, po katerem je potrebno za vsa odkrita grobišča, torej okostja v let, izvajati obvezne DNK analize…..zdaj pa se vsi glupe in nevedne delajo……

  najlažje je pač butniti “to so vojne, povojne in revolucije žrtve”, ter tako podžigati vse proti vsakršni spravi, obenem pa zavračati možnosti DNK dokazov, ki bi praktično vse pojasnila…..RKC se pač mudi obtoževati že vnaprej z zavračanjem vsakršnega dokaza, le z obtoževanji revolucionarnega NOB, in tako se pač tako resnih tem enostavno ne moremo in ne smemo igrati……

  ljudstvo ima vso pravico izvedeti kdo so bili tej ljudje s polnim imenom in narodnostjo, in potem po potrebi obsoditi in tudi zahtevati odškodnine če bo treba, pa je vseeno če bo to proti domobrancem, RKC ali komunistom…..in dokler tega ne bo dovolj jasno predstavljeno, bodo ta okostja še naprej povzročalo zgolj politčne in RKC manipulacije, posledično razprtije med narodom…..v takšnih primerih je pač izkazovanje iskrene pietete možno le v čisto predstavljenih dejstvih…..

 6. To so žal samo besede. Tudi zaradi takih dejanj je Marin Luther napisal 95 tez in pred 499 leti “pričel” z reformacijo ki je bila zelo dolgo od strani RKC zaničevana in preganjana. Tudi zaradi takih dejanj ta predsednik ne more biti moj predsednik s tem dejanje je praktično popljuval in osramotil vrednote NOB. Zanimivo Rusi, AMERIČANI so ponosni na ANTIFAŠISTIČNI IN ANTINACISTIČNI boj, NEMCI se ga (nacizma namreč) vsaj uradno sramujejo in se za dejanja ki so jih storili opravičujejo. Mi pa pajdaše HITLERJA tituliramo z JUNAKI in se jim opravičujemo. Tudi zato nas naš pisatelj imenuje HLAPCI. ADIJO PAMET

 7. Na vencu Republike Slovenije pise SLAVA JUNAKOM!!!!!!ce so smrdljive kosti ustaske in domobranske golazni JUNAKI kaj so potem partizanske kosti za Barbiko???venec je ta smrdljivi predsednik polozil tudi v nasem imenu..Bomo reagirali???

 8. Don Marko in večina ostalih… tole ste pa sedaj namešali hruške in jabolka in še kaj in v svoji nevednosti še vedno niste niti blizu tistemu kar se je v tistih brutalnih časih dogajalo.
  Ni vse belo in črno… veliko je tudi sivega. In pri vsej stvari ne moremo mimo tega da so tudi “naši ta rdeči” na veliko pobijali. Tako med vojno in še več po vojni. Zakaj? Zato da so s tem kaznovali krivce za medvojne zločine? Ne. Preprosto zato ker so jim živi predstavljali opozicijo in nevarnost povojnemu komunističnemu režimu. Samo zato in čisto nič drugega. Brigali so ustaški in četniški pokoli našega Jožkota, Pa Rankoviča in Kardelja in Mačka. Oni so samo poskrbeli za svoje riti za naslednjih 50 let.

 9. Vojni zlocin je vojni zlocin. Ni bel ni rdec ni zelen. Ni slovenski ni nemski ni ruski in ni britanski. Je pac zgolj zlocin. Lahko zanj najdes tisoce opravicil.. ker ves da ni nobenega.

 10. Tecumseh,

  kakšne veze ima tvoj komentar z naslovnim zapisom, v katerem se zahteva jasno predstavitev DNK analiz teh okostij….nobene…..sicer imaš zgoraj moj komentar Ervinu, pa si ga preberi, če ti je kaj zmanjkalo…..

  peter,
  in o čem ti sploh govoriš……da so bili spočeti poboji tako belih, črnih in rdečih sploh ni dvoma…..gre le za to, da je treba z DNK analizami tem okostjem dati polno ime in narodnost, da se sploh ve, o kom govorimo……to opletanje in zmazkovanje RKC in nje zagovornikov z obsojanji brez vsakega dokaza pač ne more biti merilo za prav nič, razen namernega razkazovanje sovraštva……

 11. Kako nizko je padel *NAŠ POLITIČNI VRH*, da poje slavo *klavcem Slovenskega naroda* saj kaj drugega ni v moji moči ampak ob ztakih dogodkih me je *sram da sem Slovenec.

 12. Ko bi nekateri le malo bolj počasi brali ta blog, in ne bi po nemarnem posiljevali vsebine pojma ‘vojna’ z nečim, kar je milje stran od njenega bistva!

 13. Marko odlično napisano.Nad tem dejanjem v taki obliki in medijski podpori sem preprosto zgrožena.Kaj je tam iskala Mrakova?Pahor itak ne ve kaj dela in kam spada. V tej naši domovini, kmalu ne bomo mogli dostojno pokopati svojcev,ki sedaj umirajo, saj je pokop strošek, ki ga med tistimi, ki živijo na ali pod pragom revščine že zdaj ne zmore večina.Tem bi se Mrakova morala posvetiti.Volitve in sto strank še dolgo ne bodo rešile problema.Naši izvoljeni politiki spremenijo retoriko in delovanje takoj ko so pri koritu, če pa to ne uspe, menjajo stranke kot gate.V 25 letih od kar to spremljam nisem opazila nobenega ki bi bil vreden zaupanja. Kje je rešitev iz te bede????Zaenkrat je ne vidim.Saj je v Sloveniji veliko sposobnih poštenih ljudi, vendar ne v politiki, ali tja sami nočejo ali jih ne sprejmejo????

 14. Sramota,sramota in še enkrat sramota.S tem se ukvarjajo namesto najti rešitev kako popeljati državljane iz tega velikega soda dreka v katerega so nas porinili,NESPOSOBNEŽI.

 15. Pahor, smc dvomim, da bo kdorkoli po teh potezah, na levici še volil te ljudi…Ali so popolnoma izgubili stik z resničnostjo?

 16. Pahor je že zdavnaj izgubil kompas in bi dal vse samo, da se obdrži na mestu predsednika.

 17. Potrebno je zaznamovati predvsem ostala grobišča po Sloveniji, za katera grobišča se tudi ve, in tam so pokopani naši ljudje, ne tako kot v Hudi jami ustaši. Teh grobišč ne bi smeli odpirati in bi pustili mrtvim mir, le nad grobišči bi bilo treba postaviti znamenje z napisi, kdo je pokopan, če se ve. To, kar se dela zdaj, ko celo kosti prikazujejo po tv, pa je negravžno, nečloveško, nekulturno in bedasto, kakor tudi govorjenje o spravi, še posebno če prihaja iz takšnih ust, ki ne vedo, kaj govorijo…

 18. no takrat pri zgodovini je manjkal,,,,,,,a predsednik vsa dela si okusil in bil svetnik v nekaterih mislih,,sedaj si opravil delo grobarja ,,,,,,,,,in nisi vprašal narod če lahko na državne-naše stroške to naredite,,,,nam pa želite podražitev in privat pokope in naša vojska, naši ljudje umirajo na obroke in prosijo za pakete,,tudi upokojenci ,ki so postavljali tovarne in delali,vse vas šolali,,, ,,sedaj životarijo,pojdite v vrsto na karitas rk,,,,,,in mladi bežijo z znanjem v tujino,,,,bolje bi bilo uredit v državi blaginjo za žive ljudi,,,,,medtem pa se podpisujejo skrivni dokumenti TIPA, CETA, ,,,,prodaja telekoma in dobrih podjetij,,,,,uff tudi če ste to delo opravili za svojo vest, niste pridobili veliko volilcev,,izgubili pa ste jih mnogo,,,ne zaupamo vam več in tako razklani kot smo v vseh teh novih vladah nikoli nismo bili,,,,,

 19. To je bil eden najsramotnejših dogodkov v zgodovini slovenskega naroda. Da se predsednik republike kot junakom klanja ustašem. Kaj takega lahko vidimo samo v Ukrajini in na Hrvaškem. Najmanj si velja to sliko Anje Kopač Mrak shraniti do naslednjih volitev, …

  Strinjam se s komentarji, da je potreben impeachmnet proti Pahorju, ker če kaj, si poveličevanje ustašev zasluži odstranitev de jure najvišje funkcije v državi.
  Prav tako se strinjam s potrebo javne manifestacije nestrinjanja s takšnim obnašanjem državnega vrha. Ena iniciativa je že, namreč za 27. t.m. na kraju zločina v Dobravi pri Mariboru / https://www.facebook.com/events/1121280644625529/ /

 20. Glavno, da se Borut sreča s kamerami, ostalo je zanj brezpredmetno .. elita zadaj potrebuje točno to. Delu naroda bo všečen, drugi se bodo zgražali = še bolj sprta raja .. vmes elita dela po planu.
  Eh, hebi ga …

 21. Sedi 5!

  Se strinjam z napisanim, lahko pa poskušam vsaj malo razumet BP.
  V pred, med in po vojnih časih je šlo pač za kolizijo dveh ideologij, ki sta bili med seboj nekompatibilni. Eni so se bali kapitalizma in drugi pa socializma, vsi so imeli pa možgane oprane do te mere, da so bili sposobni za to svoje prepričanje tudi moriti.
  Mi se lahko sedaj zgražamo (vključno z menoj) nad poveličevanjem kolaboracije, ampak imamo pač srečo, da smo na strani, ki je porazila okupatorja. Če ga ne bi, bi bilo verjetno vse popolnoma enako samo za 180 stopinj okoli obrnjeno. Povedati hočem, da je bil narod že takrat ideološko razklan in ko jih je doletela vojna je RKC pač poskrbela za svoje interese in podprla zanjo bolj sprejemljivo opcijo, kar pa je posledično pripeljalo do veliko več žrtev na obeh straneh. Verjetno se takrat RKC ni zavedala, da se bo narod zato sam poklal in sprl za naslednjih 100 let. Lahko pa, da se tudi je pa jim je šlo samo za svoje interese in so vernike enostavno izkoristili, meni se zdi to celo bolj verjetno.
  V tem kontekstu lahko razumem Pahorja, ljudje so imeli oprane možgane!
  Hkrati pa potem ne morem razumeti njegove “sprave” z RKC, ki je tako zlorabila ljudi in jih še danes, ne glede na to koliko je in bo še moral za to plačati narod.
  Zgornji odstavek o škofu Lipovšku je v bistvu ključen v vsej tej zgodbi, komu se je poklonil Pahor je s tega zornega kota v bistvu dokaj nepomembno. Pahor bo odletel, vprašaje pa je ali se bomo mi grdo gledali še 100 let….

  Čigava oz. kdo je bil pa v krsti?

 22. Seveda, Pahor bo odletel, a ne daleč. Prišel bo novi igralec – figura – nastavljen, všečen delu naroda, a vedno po meri …
  Tihi podpihovalec RKC je skrbel/bo poskrbel za nadaljnji absurd. In tako bo vse dokler bo populacija videla v njih Svojo povezavo z bogom. Frančišek je car … 😉
  Ko postane jasno od kod blagoslovi in denar za vse preživete ..izme, potem ni nič več čudno.
  Glavni igralci so vedno isti, le figure (bebave) na bojišču druge .. in spet, in spet, in spet..
  No ja, le scena se s časom malo zamenja, da figure ne pogruntajo in ni dolgčas. Upanje, da se NE BI grdo gledali umre zadnje.

 23. Preteklost je to, kar je. Preteklost. Naši “liderji” naj že enkrat poskrbijo, da bo lepša sedanjost. Za žive. Mrtvi so mrtvi.

 24. Pravzaprav je ta sprava nova izdaja. Zakrivanje prvotne resnice na račun kasnejših sprenevedanj in dodajanje medvojnega trplenja- pa le nad izdajalci. To bo treba počistit enkrat do konca in res duhovščina če je še bolj hudo , je resnica ena. Žal ni na vaši strani.

 25. Pa koji klinac se grejo toti bizgeci. Ta folk je mrtev že desetletja, ne morajo ga obuditi, naj poberejo kosti in jih pokopljejo in mir. Ne pa ta cirkus, ki ga zganjajo, pa ki full stane. Za prepotrebne stvari pa ni denarja, za žive ljudi, tam se pa špara. Prekleta banda!

 26. Spoštovani

  Največja sramota je to, da v Hudo Jamo niso zmetali naših domobrancev, kolaborantov, itd., temveč, da je tam končala SS divizija Prinz Evgen !
  To je bila divizija, ki so jo v večini sestavljali pripadniki ex YU narodnosti in se je proslavila z neštetimi zločini na območju bivše YU.
  Na begu so s seboj vlekli tudi žene in otroke, ker so bili prepričani, da se bodo uspeli predati zahodnim zavezniškim silam. To jim ni uspelo. Vedeli so pa, da jih v primeru predaje čaka to, da jim bo sodil narod, in raje kot, da bi se predali in tvegali od mučenja, da osramotitve, do končne usmrtitve, so se dejansko borili do zadnjega.
  V Wikipediji je sicer navedeno, da so se 11 maja predali jugoslovanski vojski pri Celju (https://en.wikipedia.org/wiki/7th_SS_Volunteer_Mountain_Division_Prinz_Eugen#cite_note-Battle_p.148-15).
  In kje je grob te SS divizije ? V Hudi Jami !
  Torej komu se klanja cela Slovenija ? Vojnim zločincem !

 27. Bi treba poiskat junake za jih nagradit z dosmrtnim zaporom.To so tisti zločinski zmagovalci…

 28. Berem, a pri srcu me stisne, saj nisem nikoli imela možnosti poklicati oče, ata, tata, saj je padel kot partizan. Boli, pa če prav sem že stara. Kaj se pa gredo. Res ne vidimo bede,
  brezposelnosti navadnih ljudi, propadajočih tovarn v katere bi lahko vlagali in odpirali
  proizvodna mesta in s tem zmanjševali število brezposelnih, mar je zaposlovanje v raznih agencijah, izbrisanih iskalcev zaposlitev, ki so jo odklonili iz razlogov za njih
  upravičen za birokrate ne. Po tolikih letih pokapamo kosti. Čigave? Vse to bo na plečih davkoplačevalcev. Če nimam zadosti prihodkov, moram zmanjšati stroške, naša država o tem ne zna razmišljati, samo zvišujejo davščine. Barabe, lopove, spretni odvetniki rešijo, ker imamo zakon tako napisan.

 29. Ogabno, kar se dogaja. Nobene potrebe ni po sedemdesetih letih s pomočjo DNK, kostem dati ime. Barbarin rov, oz. Huda jama, ni bila naključno odkrita. Ve se, kdo je notri in ve se, komu je v interesu vlačiti te kosti na dan in znova podpihovati sovraštvo med ljudmi. Žal mi je samo, da je pri tem tako uspešen. O BP pa… nima smisla

 30. sprašujem se, vedno pogosteje, ali na javni sceni “kao” v imenu naroda, niso prevečkrat “prelahki” ljudje? Brez zgodovinskega spomina, brez dostojnega razmisleka, kaj povedati, kje se pojavljati. V imenu “nespodobnih, nasilnih prišepetovalcev”, ponavljajo nepreverjene resnice – laži, izvajajo protokolarna pojavljanja, nevredna trpljenja klenih borcev za svobodo naroda in potomcev, ki bodo, nekoč zagotovo, izvedeli pravo resnico.

 31. Sram me je do obisti,da imamo tako prodano dušo za predsedika RS. Fuj ! Klanja se ustašem,četnikom, belogardistom in vsej kvislinški bandi. Heroji ? Zato ker so pobijali svoje sorojake zavedne Slovence. To so danes po Pahorjevi izprijeni politiki heroji. Da, danes obiskuje koljače in njihove potomce, ki so pobegnili pred roko pravice v Argentino in to predvsem s pomočjo Vatikana in naše RKC. Slovenci si vsekakor ne zaslužimo takega predsednika ki bi se ženil z vsemi pa celo s hudičem, samo da bi si zagotovil še en mandat. Slovenci spreglejmo in ne dovolimo takim “gnidam” da se še kdaj pojavijo na slovenskem političnem parketu. Pahor, ostani tam kjer si sedaj (Argentina) in ne vračaj se ! Brez tebe bomo vsaj brez sramu živeli v miru in slogi.

 32. Ni kaj, prvi slovenski cirkusant BP se je spet izkazal, pokazal je koliko ceni odpor slovenskih borcev proti okupatorju in koliko ceni kolaboracijo , ustaštvo in podobno svojat , ki jih imenuje za junake. Verjetno je šel tudi zato k papežu , da bi dobil pohvalo in odpustke za vse svoje kozlarije ki jih poične in jih še bo če bodo slovenski cepci tega harlekina v Natlačenovi podobi še naprej volili. Francosko-nemški vlak je za nas in tega cepca že zdavnaj odpeljal, škoda lahko bi odpeljal z njim , sam z enosmerno karto.

 33. Že leta trdim, da je sicer prav, da se vsa najdena človeška okostja po naši mali podlapski dostojno pokopljejo. A ne kar tako šalabajzersko…..(citat od Markota)
  Zdaj pa moj: ta prenos posmrtnih ostankov ni bil šalabajzerski ampak z vsemi državnimi častmi,predvajan na državni TV (ki jo moramo plačevat vsi) tako kot se spodobi za domobransko vojsko (bila je na nasprotni strani,e jbtga,še vedno pa je bila SLOVENSKA…bili so tudi ustaši-to ni več naš problem,zato so bili tudi Hrvati-bili pa so tudi civilisti z ženami in otroki-spet tudi Slovenci)
  To so bili vsi žrtve komunizma po vojni.ZZB NOB so vedeli,da bo to enkrat prihajalo na dan.Se spomnem izjavo Stanovnika ob odkritju Hude jame 2007,ki je skoraj zajokal v kamero “to smo morali naredit…”
  Torej,več kot jasno kdo je to delal in kako.
  So sodelovali z okupatorjem? Alora mora ZZB NOB proteste naslovit na nemško Vlado!
  (sodelovali so tudi komunisti ampak to je že drugo poglavje)

 34. Igor,
  dovolj razločno sem v nadaljevanju citata, katerega navajaš, obrazložil, kaj zajema moja navedba “šalabajzersko”…….dejstvo je, da je bil ta prenos okostij, kot bo še ostalih, spet izveden na nejasen način komu t aokostja dejansko pripadajo in tako se je spet pustilo vse skupaj presoji ljudstva, torej kregariji kjer bodo eni trdili, da so okostja plod morije komunistov, drugi da so plod morije domobrancev, ustašev…..torej gre za navadno šalabajzerstvo naše politike, ki si očitno želi nadaljnih kregarij med ljudstvom glede tega poglavja…..
  dokler pa se ne opravi DNK teh okostij, za kar imamo celo sprejet zakon da bi se moralo to delati, pa itak nima nihče pravice trditi kdo je koga pri teh okostjih, ker dejansko nihče nima pojma za karkoli trditi, niti ti, bi pa DNK zelo hitro in jasno pokazal komu okostja pripadajo in bi bilo v hipu vse jasno….do takrat je vsako domišljijsko opletanje čigava so okostja brezpredmetno…..aja, pa domobranska vojska ni bila nikoli slovenska, le nacistična okupatorska sestavljena iz Slovencev……

 35. Kregarije ali ne,arhivska dejstva kažejo na povojne poboje,kar je pri vas zamolčano iz znanih razlogov.Huda jama ni edino povojno morišče,evidentiranih in delno raziskanih je prek 600 v Sloveniji,tako da tvoja interpretacija o šalabajzerstvu odpade 😉
  Iz domobranske prisege okupatorju je moč prebrati slowenische landwehr (a sem prav napisal?),prevedeno SLOVENSKO domobranstvo.Torej slovenska vojska.Tudi partizani so ineli slovensko partizansko vojsko do 1945 ampak to je že druga zgodba.

 36. Arhivska dejstva kažejo marsikaj, tudi da so domobranci pobili neprimerno več Slovencev, kot nacisti in fašisti skupaj…..domobranska vojska pa je bila, tudi po arhivskih dejstvih, okupatorska, tudi uradno zaprisežena okupatorski zavezi in nikoli slovenstvu, pač pa germanizmu, kar se vidi še v njih današnjih potomcih…..
  sam pa nisem nikoli zanikal ne vojnih, ne povojnih pobojev, le zahtevam, da se jasno dokažejo, kar je v današnjih časih možno relativno hitro……ampak debata itak ni namenjena temu……
  kot sem rekel…..če imaš kakšen nesporen DNK dokaz, kar se je za uporabo raziskav zavezal tudi naš parlament z zakonom, komu dejansko pripadajo okostja iz Hude jame, potem jih razgali…..če pa jih nimaš, potem pa enostavno molči ali pa pojdi svoje šalabajzarstvo opletati kam drugam……

 37. NI KAJ PAHOR SE JE ZA NASLEDNJI MANDAT PRIKLJUČIL BELOSRANČKOM, KLANJA PA SE ŠE USTAŠEM IN ODREDOM SS.GLEDE NA IZJAVE POKOJNIH OČIVIDCEV JE V HUDI JAMI POLEG OMENJENIH, POKOPANO KOMPLETNO USTAŠKO VODSTVO JASENOVCA Z DRUŽINAMI.
  TO SO TOREJ PAHORJEVI JUNAKI, PA TUDI KOPAČEVE, HEINZA IN VSEH , KI SMO JIH NA POGREBU GLEDALI .MERKLOVI, TRUMPU, ANGLEŠKI KRALJICI, PUTINU IN ŠE KOMU IZ ZMAGOVITE PROTIFAŠISTIČNE KOALICIJE BO SLABO, KO BODO TO GLEDALI.
  UPAM, DA JE TURNŠKA TOLIKO V HLAČAH , DA BO SLIKE POSLAL NA NASLOVE ZAVEZNIKOV V 2. SVET. VOJN IN PREDLAGAL DA TO KLEČEPLAZNO SOKOLABORANTSKO BANDO NE SPREJMEJO VEČ NA NOBENEM DVORU.

  NO PASARAN-LA PASIONARIA

 38. VREDNO PREBRAT!
  Danes sem prejel mail s sledečo vsebino:

  Huda jama = Krimska jama, plod propagande

  V oktobru, lanskega leta, so se pri nas vrstili nekakšni pietetni dogodki, ko so se politiki klanjali nad kostmi padlih sovražnikov v drugi svetovni vojni. Videti pa je bilo kot osladen politično-propagandni šov z udeležbo najvišjih predstavnikov demokracije Slovenije in Hrvaške. Ti nesrečni ljudje naj bi bili nedolžni, saj naj bi bili žrtve »komunističnega nasilja«. Nekateri celo zatrjujejo, da so jih pomorili slovenski partizani. Bratski Hrvati nas obtožujejo, da je Slovenija največja grobnica Hrvatov in da jih v slovenski zemlji trohni nad sto tisoč. V poduk našemu predsedniku in v vednost Sloveniji je treba napisati, kdo so bili ti nesrečniki v Hudi jami.

  10. maja 1945 je 3. udarna divizija (črnogorska) presekala umik različnih vojsk pri Zidanem Mostu. Sočasno pa je naša Šlandrova brigada zaustavila drugo ustaško kolono v Celju, a je ta nato z grožnjo o požigu mesta izsilila nadaljnjo pot proti Avstriji. Na cesti med Zidanim Mostom in Celjem je obtičala velika množica hrvaških ustašev in domobrancev, civilistov in drugih bežečih vojščakov v Hitlerjevi službi. Naslednji dan sta to kolono obkolili 9. črnogorska brigada, ki se je prebila čez zasavske hribe do Šmarjete pri Rimskih Toplicah oziroma skozi Rečico pri Laškem, ter 5. proletarska brigada (črnogorska), ki je skozi Lovrenc in Jurklošter prispela v dolino Savinje pri Gračnici in pri Laškem. Na zahtevo partizanov, da se množica bežečih v skladu z določili brezpogojne kapitulacije preda, so ti odgovorili z orožjem. Ustaški major je s konja streljal po partizanih na mostu v Zidanem Mostu, pridružila se mu je skupina sto ustašev z mitraljezi po železniški progi. Partizani so vrnili z ognjem iz svojega orožja. Nastal je pokol in nato so se ustaši predali. Toda milosti črnogorski partizani niso poznali, morija se je po majhnih skupinah nadaljevala kar ob cesti. Po besedah pokojnega predsednika črnogorskih borcev, takratnega poveljnika 5. brigade, izrečenih pred leti na prvem srečanju predstavnikov borčevskih organizacij po razpadu Jugoslavije v Novem mestu, nihče ni mogel zaustaviti maščevanja partizanov nad ustaši.

  Zakaj tolikšna sla po maščevanju? V bitki na Sutjeski je bila 3. divizija razbita, iz obroča sta se z velikim žrtvami prebila 5. proletarska brigada in del takratne 10. hercegovske brigade. Padlo je več kot tisoč pripadnikov te divizije. Po preboju so se zbrali na območju vzhodne Hercegovine in se dopolnili z novimi borci – domačini iz Hercegovine. Do Zidanega Mosta so se v dveh letih bojevali še v številnih bitkah in veliko teh borcev je prevzelo poveljstvo nižjih enot v diviziji. 13. maja popoldne je 3. divizija odšla skozi revirje na Gorenjsko, v spodnjem toku Savinje pa je ostala samo njena 7. brigada, ki je zbirala ujetnike in vojni plen. Nemce so odvedli v zbirno taborišče pri Samoboru, razen folksdojčerjev iz Banata – jugoslovanskih državljanov – v 7. SS-diviziji princa Evgena. Civiliste so po pregledu napotili nazaj na Hrvaško.

  Slovenskih partizanov ob Savinji in v Celju ni bilo. Šlandrova brigada je že 10. maja s tovornjaki skozi Maribor odšla na Koroško in je sodelovala pri zajetju 104. nemške divizije 14. maja na Poljani in naslednji dan pri obkolitvi ustaško-četniške grupacije na Libuški gmajni pri Pliberku. 1. bataljon Kozjanskega odreda se je zaradi grožnje ustašev, da bodo požgali Celje, umaknil globlje na Kozjansko. 1. bataljon 3. brigade VDV, ki ga danes »vojaški udbovec«, neki Leljak, obtožuje za poboje, pa se je umaknil proti Revirjem.

  Ni moj namen opisovati ustaških zločinov nad Srbi poleti leta 1941 v vzhodni Hercegovini, ki je pretežno naseljena s srbskimi prebivalci. Vendar vse pove pismo najzvestejšega fašističnega generala Alessandra Luzana dučeju Mussoliniju. Pisal ga je po obhodu vzhodne Hercegovine poleti 1941:

  »Duče!

  Moja brezmejna predanost Vam, mi, upam, daje pravico v nečem odstopati od strogega vojaškega protokola. Zato tudi hitim, da Vam opišem dogodek, pri katerem sem tudi sam pred tremi tedni osebno prisostvoval.

  Obšli smo sremska mesta Stolac, Čapljina in Ljubuški (med 60 in 130 km severno od
  Dubrovnika) – izvedel sem od naših obveščevalcev, da so Pavelićevi ustaši prejšnjega dne naredili zločin v neki vasi (Prebilovci), in da se bodo, ko se to izve, okoliški Srbi ponovno
  vznemirili.

  Nimam besed, s katerimi bi opisal to, kar sem tam videl. V veliki šolski učilnici sem našel zaklano učiteljico in 120 njenih učencev! Niti en otrok ni bil starejši od 12 let! Zločin je
  neumestna in nedolžna beseda – to je prešlo vsako norost! Mnogim so odsekali glave ter jih
  razvrstili po šolskih klopeh. Iz razprtih trebuhov so ustaši izvlekli črevesje in ga, kot novoletne okraske, raztegnili pod stropom ter jih z žeblji zabili na zidove! Roj muh in nevzdržen smrad nam niso dovolili, da bi se tukaj zadrževali dlje.
  Opazil sem načeti žakelj s soljo v kotu in skrušen ugotovil, da so jih klali počasi ter jim pri tem solili vratove! In prav ko smo odhajali, se je v zadnji klopi začulo deško ječanje. Poslal sem dva vojaka, da pogledata, kaj se dogaja.
  Prinesla sta dečka, ki je bil še pri življenju, dihal je z napol presekanim grlom! S svojim
  avtom sem odpeljal tega ubogega otroka v našo vojaško bolnico, vrnili smo ga k življenju in
  tako smo nato od njega izvedeli popolno resnico o tragediji.
  Zločinci so najprej izmenično posiljevali učiteljico Srbkinjo (njeno ime je bilo Stana
  Arnautović), nato so jo, pred otroci, ubili. Posiljevali so tudi deklice osmih let starosti. Med
  tem časom je pel na silo privedeni orkester Ciganov in tolkel po tamburicah!

  Na večno sramoto naše rimske cerkve – se je tudi en božji človek, en župnik,
  udejstvoval tega dogodka! Deček, ki smo ga rešili, si je hitro opomogel. Čim mu je rana
  zarasla, je zaradi naše neprevidnosti pobegnil iz bolnice v svojo vas, da poišče sorodnike.
  Poslali smo patrolo za njim, ampak zastonj; našli smo ga zaklanega na pragu hiše! Od tisoč
  in nekaj duš sedaj v vasi ni več nikogar! Istega dne (to smo izvedeli kasneje), kot je bil izvršen zločin v šoli, so ustaši ujeli 700 vaščanov iz vasi Prebilovci in vse pometali v jamo ali jih na zverinski način na poti do jame pobili. Rešilo se je le okoli 300 moških, ki jim je uspelo razbiti ustaški obroč okoli vasi in pobegniti v planine. Teh 300 preživelih je močnejših od najmočnejše Pavelićeve divizije. Vse, kar so lahko izgubili, so izgubili!; otroke, žene, matere, sestre, hiše, imetje. Osvobojeni so celo strahu pred smrtjo. Smisel njihovega življenja je le še v maščevanju, v strašnem maščevanju, saj jih je na nek način celo sram, da so preživeli!

  Takih vasi, kot so Prebilovci, so polne Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija. Poboji Srbov so dosegli tolikšne razsežnosti, da so v teh krajih umazani celo mnogi vodni izviri. Iz izvira v Popovem Polju, nedaleč od jame, v katero je bilo vrženih 4.000 Srbov, je drla rdečkasta voda. Osebno sem to videl!

  Na zavest Italije in naše kulture bo padel neizbrisen madež, če se ne, dokler je še čas, distanciramo od ustašev in ne onemogočimo, da se nam pripiše, da podpiramo brezumje.”

  Pisec omenja približno 300 rešenih moških. Skoraj vsi so bili zatem partizani v 10. hercegovski in 5. proletarski brigadi, pozneje pa po v celotni 3. udarni diviziji. To je opis samo iz vasi Prebilovci pri Čapljini.

  In po vsem tem naj bi ustašem pravično sodili? Je mogoče kdo sodil nedolžnim otrokom ali učiteljici Stani Arnautović? V prvih dneh avgusta leta 1941 so ustaši zmetali v 13 jam po Hercegovini več kot 4000 civilistov srbske narodnosti ne glede na spol ali starost. Te jame so naše oblasti na začetku 60. let zabetonirale in o teh zločinih se ni govorilo samo zaradi »bratstva in enotnosti«. Leta 1990 so postavili spominsko znamenje in pokopali te žrtve s pravoslavnim verskim obredom. Junija leta 1992 so pripadniki proustaških HOS (Hrvatske oslobodilačke snage) vas znova do tal požgali in spomenik zravnali z zemljo, pri tem pa povsem uničili skoraj vse zbrane kosti v kostnici. Na srečo so prebivalci zbežali na varno globlje v zgornjo Hercegovino. Letos je bila pogrebna maša, udeležilo se je je veliko število Srbov, toda med njim ni bilo predstavnika hrvaških oblasti. Hrvaški predsednici Kitarovićevi bi zagotovo prej bilo mesto tam kot pri Hudi jami oziroma na pokopališču pri Mariboru. V sestavi HOS, katerega pripadniki so se usposabljali celo v Kočevski Reki z blagoslovom ministra Janše, so bili predvsem Bošnjaki iz Hercegovine. Tudi med ustaši iz leta 1941 je bilo precej Bošnjakov. Nihče še ni odgovarjal za te zločine iz leta 1941 in tudi iz leta 1992 ne.

  Naš predsednik je stal ob vencu z napisom Slava našim junakom, škofje so darovali mašo za žrtve »komunističnega nasilja«. Dejansko pa so to kosti okorelih zločincev, ki so morili tudi z blagoslovom Cerkve.

 39. Tisto vdanostno pismo Dučeju ni bil znak kolaboracije,kot si ga interpretira ZZB,ampak Prošnja za pomilostitev na smrt obsojenim na 2.tržaškem procesu! O tem je veliko napisal dr. Lavo Čermelj (TIGR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *