Selektor Srečko Katanec nima pojma o nogometu. Čeferina ni več – Katanec pojdi !

FIFA je objavila lestvico uspešnosti reprezentanc za november 2016. Pri seštevanjih, kar določa položaj na lestvici reprezentančne uspešnosti FIFA se vedno upošteva skupek rezultatov zadnjih 4ih let, pred objavo lestvice…..

Slovenija je bila na lestvici FIFA najvišje 2010, ko je bila na mestu 17, še poleti 2012 je bila naša reprezentanca na 26. mestu FIFE……In potem se je zgodil selektor Srečko Katanec……

Do poletja 2016 je uspelo Katancu našo reprezentanco zdemolirati in spraviti na 67. mesto FIFE. Dvojne zavožene kvalifikacije pa očitno niso bile dovolj, da bi Katanca, kljub nezadovoljstvu tudi številnih navijačev, na NZS nogirali.

Kot so recimo prej Stojanoviča že zaradi dveh kvalifikacijskih porazov, kakor tudi Keka pred njim, ki je sicer v enih samih kvalifikacijah popeljal Slovenijo leta 2010 na SP Afrika, kjer je naša reprezentanca dosegla tudi svojo sploh prvo zmago na velikih tekmovanjih, kot sta EP in SP.

Katanec pa pa je, za primerjavo, v zadnjih 4ih letih svojega mandata uspešno zavozil dvojne kvalifikacije, za EP in SP in od začetka selektorovanja spravil našo reprezentanco na 67. mesto pomladne lestvice FIFA 2016.

A tudi to Čeferinovemu NZSju še vedno ni bilo dovolj, da Katanca šutne, kot so ga zaradi prikazovanj reprezentančne neigre in nerezultatov v bistveno krajšem času šutnili v Arabskih Emiratih in Makedoniji….

In medtem, ko so ne le vse evropske, pač pa tudi večina reprezentanc po svetu, v zadnjih 4ih letih povsem pomladile in spremenile, zamenjale igralski kader reprezentanc za leta prihodnosti, pa je Katanec osmajal s sicer odsluženimi, a za Katanca “večnimi reprezentati” ala Kirm, Novaković, Kurtić, itd., samo še Zahoviča ni privlekel, našim odličnim mladinskim reprezentatom pa je zapiral vsa vrata v člansko vrsto in jim še vedno.

Še dobro, da so se Handanović in del kompanije sami odločili zapustiti reprezentanco, izpraznili mest za menjavo generacije in tako dokazali, da so zrelejši in pametnejši od Katanca…..ampak Katanec tudi tega ni dojel…..

Kristalno je že jasno tudi, da ima Katanec velike osebnostne težave, najprej sam s seboj in svojim egom, takoj zatem pa z igralci/reprezentanti, ki so kreativci, naravni talenti, motorji ekipe in težko pogrešljivi vsakemu modremu selektorju.

In s takšnimi nogometnimi igralskimi genialci Katanec redno prihaja v spore, kot je že nekoč z Zahovičem, potem še reprezentanti AE in Makedonije, kjer se je redno sprl s temi igralci, ampak v AE in Makedoniji so šutnili njega, ne pa onemogočali reprezentančno igranje tem igralcem.

Kompleks do kreativcev, odličnih igralcev, motorjev ekipe, je Katanec obdržal tudi v tem selektorskem mandatu in zanetil razkol v reprezentanci, s tem pa tudi v navijaški javnosti, z lažnivimi diskreditacijami na račun Kampla, obenem pa že vsa 4 selektorska leta konstatno podcenjuje in žali naše reprezentante v medijskih izjavah….

V 4ih letih Katancu še vedno ni uspelo razviti neko smiselno, dovršeno igro naše reprezentance, neko stabilno okostje zamenjane generacije in bolj loterijsko izbrani igralci so tako potem še najbolj prepuščeni lastni borbeni motiviranosti v danem trenutku, da se polomijo do konca in polomljeni ostanejo še cel mesec.

Katanec v 4ih letih, dokazano, očitno nima selektorske vizije, nima ambicij, nima znanja, nima jajc, ni vodja, skratka, nima pojma o nogometu. O kultivirani, smiselni retoriki, pa sploh nima pojma…..

In kot vse kaže je Ktanec na poti, da uspešno zavoz še te tretje zaporedne kvalifikacije, na NZS pa, namesto ga šutirati, očitno čakajo, da UEFA kvoto nastopajočih reprezentanc za EP dvigne na 60 držav, FIFA pa na 180 držav, tako da bo Katancu ja lahko uspelo preskočiti kvalifikacije…….

Na tokratni FIFA 2016 lestvici, kjer vrh zaseda Argentina, pred Brazilijo in Nemčijo, so sicer višje od naše reprezentance uvrščene tudi republike bivše skupne države -14. Hrvaška, 27. BiH in na 44. mestu Srbija. In to kljub temu, da sta tako FIFA, kot UEFA, tem reprezentancam v zadnjih dveh kvalifikacijah odtrgali lepo število točk zaradi (ne)obnašanj kretenskih navijačev.

Naši reprezentanci recimo ni bila odvzeta niti ena točka od FIFE in Uefe, ampak to niti ni bilo potrebno, ker je za to skrbel kar Katanec sam, s praviloma katastrofalnimi izbori igralcev in še bolj katastrofalno (ne)taktiko igre, razen zadnjih 3eh tekem kjer pa je igralce izbiral in taktiko postavljal itak trener reprezentance Kavčič, kar je vsaj malo pripomoglo, da je trenutno naša reprezentanca na lestvici FIFA videti tako :

50. Burkina Faso….(skočila za 17 mest)
50. Nigeria……………(skočila za 10 mest)
50. Slovenija…………(skočila za 2 mesti)

Slovenija torej zaseda 52. mesto, čeprav bo očitno že pri naslednji lestvici spet zdrsela po lestvici navzdol, saj so reprezentance od 53. pa do 65. mesta oddaljene zgolj 6 – 10 točk.

3. junija 2016, pred prijateljsko tekmo s Turčijo, ko je takratni predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki je ustoličil Katanca, že kandidiral za predsednika UEFA, je Katanec izjavil :

“Če predsednik (Čeferin) gre, potem grem tudi jaz. Mislim, da bi bilo pri vas veliko zadovoljnih s tem.”

Da Katanec, po 4ih letih povzročanja škode reprezentančnemu nogometu in nobenega napredka, prej nazadovanja, ter pospravljenem preko milijon € plače za praktično nič, sploh nič pametnega, bom sam zelo vesel, če boš spokal, pa kot praviš, in v kar ne dvomim, tudi veliko ostalih bo zadovoljnih s tem, da spokaš.

Uradno je sicer Aleksander Čeferin predsednik NZS do 15. decembra 2016, ko bo izvoljen nov predsednik NZS. In takrat Katanec, če že nisi zmogel prej, lahko vsaj enkrat pokažeš, da si mož beseda, čeprav nimaš pojma o nogometu in skladno s svojo izjavo tudi dejansko odstopiš iz selektorskega mesta.

Če pa ne boš spoštoval niti svoje zastavljene besede za odstop, ko ne bo več Čeferin uradno predsednik NZS, potem je ta poteza pač prva naloga novega predsednika NZS……

V vsakem primeru – zbogom Katanec ! In hvala za odličen prvi selektorski mandat in odlične igre v Sampdoriji, ter reprezentanci Jugoslavije. Škoda, da si vse to izgubil nekje po poti…..

Don Marko M

akatanec

1 pred teboj je povedal za zapis “Selektor Srečko Katanec nima pojma o nogometu. Čeferina ni več – Katanec pojdi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *