Vinko Gorenak (SDS) s sodno tožbo nad blogerja Don Marko M – zahteva cenzuro satire

Naslednje leto februarja, bom praznično obeležil 10 obletnico statusa blogerja in bloga Don Marko M, tudi v blogosferi naše male podalpske. V teh blogerskih letih sem seštel, da mi je bloganje prineslo ogromno dobrega, s tem pa tudi osebno spoznavanje lepega števila razumnih, dobrih ljudi, kar je neprecenljivo……

Seveda pa so se vedno našli tudi takšni, katerim moja stališča, zapisana na tem blogu, ki je sicer v samem vrhu popularnosti slovenskih blogov, niso (bila) povšeči, in padali so brezsmiselni sovražni komentarji, kakor tudi osebno izjavne grožnje, predvsem pa pisne, kar je logično, vsak pač ne more ustrezati vsem in se v tej smeri niti nima smisla truditi.

Vseh groženj v teh letih bloganja, katere sem prejemal od raznoraznih, katerim moja zapisana stališča niso všečna, niso pa jih mogli izpodbijati z nobenim argumentom, v bistvu niti ne štejem več. Ja, tudi to je cena, katero mora plačevati bloger na svoji poti do profesionalnega blogerskega statusa, ko se loteva družbeno problematičnih tematik.

Če bi pisal o kozmetičnih izdelkih, modnih dodatkih, ali kulinariki, teh okoliščin pritiska seveda ne bi bilo, s čimer seveda nikakor ne podcenjujem tovrstno delo blogerjev, ki obdelujejo tovrstne tematike. Vsak pač po svoje in vsakemu svoje.

Sam sem se pač že ob začetku bloganja odločil za smer, kot sem se in kot teče, s tem pa mi je tudi kristalno jasno, da mora vsak bloger stati za vsem svojim zapisanim, polno odgovorno, v vsakem trenutku in tudi zato se ne skrivam pod kakšnim psevdonimom imena bloga, ampak je moje polno ime javno objavljeno vsem na očeh, nenazadnje sem avtor svojih vsebin, katere sem pripravljen v vsakem trenutku zagovarjati pred komerkoli in kjerkoli.

Vsak reden bralec tega bloga že dobro ve, da so moji zapisi razvrščeni v različne kategorije, kar je jasno označeno v sklopu vsakega zapisa in zanimivo – še največ groženj sem prejel na račun zapisov, ki so – satirične narave. Satira je, poleg ostalih zvrsti, pomemben člen tega bloga in zelo brana. Definicija satire pa itak vsem znana, no morala bi biti znana…..Ta zapis, žal, ni satira, čeprav bi lahko bila…..

In da, na zapise satire so se, in se še vedno, obregali in izrekali grožnje predvsem politiki, od lokalnih, tudi županov, pa vse do parlamentarnih, ob čemer je, zanimivo, da je razmerje politikov, sploh teh v parlamentu, ki so mi izrekali osebne in sodne grožnje in zahtevali cenzure mojih zapisov, v uravnilovki.

S cenzuro in tožbami so mi skozi leta namreč grozili v enaki meri tako samodeklarirani levi, kot tudi desni. Moram pa priznati, da so bili med njimi tudi takšni, sicer redki, tako levi kot desni in srednji, s katerimi smo zdravo razumsko podebatirali ob njih omembah v blog zapisih, katere so jih utegnile zmotiti v danem trenutku. In ravno to dokazuje, da sem na pravi, neodvisni in neuvrščeni, a pravi, poti, nenazadnje v življenju šteje kar je prav ali ne…..

In tokrat se je bloga Don Marko M lotil tovariš Vinko Gorenak. Da, točno tisti Vinko Gorenak iz SDS.

Tovariša Gorenaka je zelo zmotila moja zadnja satira “Sprejeto – 2. januar bo (spet) dela prost dan. V zameno bo izbrisan 15. avgust (Marijino vnebovzetje)“, katero je sicer v pičlih 2eh dnevih prebralo že preko 50.000 bralcev in še bolj se bere.

Tovariš Gorenak se je, kot še kateri levo-desnih parlamentarcev pred njim, odzval pisno, za začetek neposredno pod sam zapis omenjene satire, zmotila pa ga je raba/omemba njegovega imena v satiri sami.

In zato ter tako je tovariš Vinko, z grožnjo zahteve po cenzuri moje satire in napovedjo sodne tožbe, v tako oblikovanem komentarju pod satiro zapisal :

Spostovani

Ce boste se naprej trosil lazi in pri tem uporabljal moje ime bom uporabil ustrezna pravna sredstva in vas tozil. Zahtevam da laxi preklicete takoj.
Dr. Vinko Gorenak

Ker seveda praviloma odgovorim na praktično vsak komentar ali e-mail, ki se nanaša name preko vsebine bloga kot takšne, sem to storil tudi tovarišu Vinku in zapisal :

Spoštovani tovariš Vinko Gorenak,

zapis je, kot je jasno označeno, satira…..avtorskih vsebin svojih satir, kakor tudi ostalih, nisem še nikoli, kljub številnim grožnjam in zahtevam po cenzuri, spreminjal in tako bo ostalo tudi po vaši grožnji zahteve…..
ravno nasprotno – v kolikor želite nadaljevati vašo grožnjo v tožbenem postopku vas vabim, da me kontaktirate na mail naslov, ki se nahaja v zgornjem zavihku bloga, da vam oddam preostale potrebne podatke, katere boste potrebovali za vložitev sodne tožbe…..pa srečno……
lep pozdrav

Je pa tovariš Vinko Gorenak, izbral res poseben dan za izrek grožnje po cenzuri in sodni tožbi moji satiri. Namreč, prav na današnji dan pred 68 leti, kar verjamem tovariš Vinko ni seznanjen, je bila spočeta A/RES/217A (III).

Gre za splošno deklaracijo o človekovih pravicah, katero je na svojem zasedanju, na današnji dan leta 1948, sprejela generalna skupščina OZN in katero si mora, še posebej 19. člen le te, (pre)dolgoletni parlamentarec tovariš Vinko še prebrati.

Naključij, kot skozi zagovarjam, pač ni, za vse ostalo pa – saj veš, življenje je lepo……če ga živiš…..Ajde tovariš Vinko, začniva nadaljevanje……

Don Marko M

21 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vinko Gorenak (SDS) s sodno tožbo nad blogerja Don Marko M – zahteva cenzuro satire

 1. Ja, žalostno toda resnično…še veliko tovarišov in tovarišič imamo v SDS,ki ne znajo prenašati kritiko na svoj račun! Kdor pa napada Satiro …ta pač v politiki nima kaj za izkati ! Fenomenalen pojav pri nam na desnici, ko ni več varnega ovoja ZKS ali pa Udbovske izkaznice, ki bi te zasčitila pred mnenjem-ljudstva- ! Veste kaj tovariši in tovarišice ? Naredite Sloveniji uslugo in pejte že v penzijo in žnarite na farovškem dvorišču, saj iz gostilne bi vas ven odnesli ! 25 let in kaj ste naredili ? Samo za svojo RIT ste skrbeli kot levica…dajte mladim prostor-dovolj vas imamo !

 2. Hm..da človek piše in razume satiro je potrebna velika mera inteligence, lucidnosti, načitanost, znanje, razum, ..nekaterim nekaj tega manjka…drugim pa očitno vse?!

 3. Še en dokaz več, kaj bi pomenilo, če bi (zopet) prišla stranka SDS na oblast… Don Marko…ti samo piši – eni te radi beremo in predsvem razumemo point 😉

 4. Še ena novička. Iz razmeroma zanesljivih virov vem, da je Vinko Gorenak gej in razen tega precej aktiven v razmeroma vplivnem homoseksualnem lobiju znotraj slovenske politike. To meče njegova stališča in dejavnosti v precej drugačno, pravzaprav pomenljivo in zanimivo luč.

 5. Marko M…korajzno naprej….tega tipa itak organsko ne prebavljam…evo,naj me toži 😀 Dr? Obožujem uporabo polvikanja….kateri razred osnovne šole je že to?

 6. Človek je pač navajen, iz njemu naklonjenih blogov(politikis), da vse, kar ni v skladu z “njihovo usmeritvijo” cenzurirajo,kritike (upravičene) pa na svoj račun ne prenesejo. Na tem blogu pač ni tako. O njegovi slovenski “šmarščini” pa ne kaže izgubljati besed.

 7. Ne pozabi, v Sloveniji je bil en bloger obsojen na 6 mesecev zaporne kazni.
  Najdete ga pod MikStone. Žal je večinoma plaćljiv blog.

 8. ma naj mi ga poppu….i. a je prav??? k**** d***** Gorenak pa še mene tož mamicu ti nabijem na ……, a je prav??? seronja jedan!že sui DON MARKO! ha ha ha

  (skladno s pravili obnašanja na blogu Don Marko M, je bil komentar moderiran)

 9. Zgodba ni preimerljiva, vem.
  Je pa indikator razmišlanja naše desnice in njej naklonjenega dela sodstva.
  ZA zmago zla je potrebno samo neaktivnost dobrega.

 10. Ja ta “tovariš” zahteva na blogu politikis, da se njegovemu firerju Janši, v parlamentu
  opravičijo, ker so mu MISLILI odvzeti mandat. Kakšno opravičilo Carlovi in Šetinčevi za dejanske žalitve pa tovarišu ne pride niti na misel, enako, kot ne njegovemu voždu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *