Ali bo na avstrijskem Koroškem slovenščina uraden jezik je odločitev Avstrije, ne politikov Slovenije

Politika na avstrijskem Koroškem je v osnutek nove deželne ustave zapisala, da je zgolj nemščina deželni jezik, in umaknila omembo občin. Sam v tem sicer ne vidim nobenih težav za manjšino koroških Slovencev, jih pa, za mešanje megle in nabiranje predvolilnih točk, vidijo nekateri naši politiki…..

In tako je, v odziv na to avstrijsko odločitev, zapisal premier Miro Cerar na Twitterju : “Predlog, da se kot uradni deželni jezik Koroške v novi deželni ustavi navede zgolj nemški jezik, je nedopusten. Naša vlada skupaj s pristojnima ministroma Gorazdom Žmavcem in Karlom Erjavcem bo naredila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem.”

Seveda se je še nižje oglasil tudi predsednik Pahor :
Slovenija mora storiti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti slovensko manjšino v Avstriji.”

In za finale se je najnižje oglasil še Matej T. Vatovec s stališčem Združene Levice :
Treba se je upreti politiki ‘tu se govori samo nemško’.

Pahorjevi in Cerarjevi populistični kretenizmi so sicer, žal, že od SDS nalezena, stalnica v naši mali podalpski, ampak da si “miroljubna” in za državljanske pravice boreča Združena levica dovoli to isto, pa je že “presenečenje”….

ZL je šla celo tako daleč, da poziva Avstrijce, naj se uprejo in odpovejo svojemu uradnemu jeziku…..Ker je po mnenju ZL nemščina v Avstriji dikriminatoren jezik. To, da je nemščina uraden jezik državljanov Avstrije sploh ni pomembno. Je vse v redu z vami ? Retorično vprašanje…..

A mogoče kdo Slovencem na avstrijskem Koroškem, tudi s spremembo deželne ustave, prepoveduje govoriti slovensko ? Ne. A jim mogoče kdo odvzema kakšno pravico do uporabe vsega, kar pripada v Avstriji avstrijskim državljanom ? Ne. Jim kdo prepoveduje kulturno, družbeno in politično delovanje, tudi z zasedanjem poslanskih sedežev v dunajskem parlamentu ? Tudi to ne.

V čem je torej, predstavljeni slovenski politiki, vaš problem ? Razen, da si populistično nabirate prevolilne točke….

Da sta italijanščina in madžarščina v Sloveniji tudi uradna jezika, v Italiji pa Slovenščina, je uredila že Titova Jugoslavija. In kaj ste vi, Pahor, Cerar, Erjavec, Novakova in ZL naredili, da bi v Sloveniji postali uradni jeziki tudi drugih tukaj živečih manjšin ? No kaj ? Razen Izbrisanih…..

In zdaj ste požrli dodatno pilulo hinavščine in vi bi zdaj kar Avstrijcem določali, kateri bo uraden jezik v Avstriji ?! Še doma niste sposobni urediti ničesar, kaj šele izven naših meja…..

Naj na kratko osvežimo zgodovino manjšine Slovencev na avstrijskem Koroškem, ki se je sama odrekla Sloveniji, s tem pa tudi rabe slovenščine v Avstriji, odrekla pa se je tudi da bi Koroška, sicer naslednica nekdanje alpskoslovanske kneževine Karantanije, postala ozemeljski del Slovenije, s čimer je Slovenija izgubila še dodaten del slovenskega naselitvenega prostora.

Tsitega 10. oktobra 1920 se je namreč jug današnje avstrijske Koroške na plebiscitu odločal, kateri državi bo pripadal. Novoustanovljeni jugoslovanski SHS ali Avstriji. Čeprav so slovenski vojaki, s pomočjo srbskih, poprej osvobodili in zavzeli Koroško s Celovcem vred in so tako koroški Slovenci imeli praktično vse na dlani za razširitev Slovenije, so se odločili drugače.

Večina takratnih koroških Slovencev je bila katolikov in osebje RKC je to izkoristila za širjenje strahu pred takrat že ustanovljeno KPJ ob dodatkih, da jim bo življenje v Avstriji lepše teklo in čeprav je takrat tam živečih kar 70% Slovencev in bi enotni zlahka zmagali in bi Koroška bila danes slovenska, so raje verjeli farjem RKC.

In rezultat je bil – 59,04% Slovencev je glasovalo za dodelitev Koroške Avstriji, 40,96% pa za dodelitev Koroške državi SHS, torej Sloveniji. S tašnim izidom pa po avtomatizmu odpadel plebiscit v coni B, za ozemlje Celovca in Gosposvetskega polja.

Izključna “zahavala” torej, da so Slovenci danes v Avstriji manjšina, namesto v Sloveniji večina, gre torej izključno – Slovencem. Koroški Slovenci so se na plebiscitu pač odločili da bodo – Avstrijci.

Po propadlem prvem poizkusu, da bi Koroška bila del Slovenije, so Slovenci zajebali tudi drugič

Ne le koroški Slovenci, svoj zajeten delež, da celotna Koroška, z Celovcem vred, ni danes Slovenija, nosijo tudi slovenski politiki. Leta 1918 je namreč delegacija koroških Slovencev zahtevala od slovenske vlade v Lublani vojaško zasedbo Koroške, a je ta raje reševala razpad Avstrije in sledil je plebiscit….

Popravni izpit priključitve celotne Koroške Sloveniji se je ponudila pred koncem 2.svetovne vojne, ko so slovenski partizani zasedli Koroško s Celovcem vred in namesto, da bi v takšnem stanju pričakali konec vojne in tako Koroško priključili Sloveniji, je slovenska politika zavozila tudi drugič.

Vsled prodiranj britanskih zavezniških sil so namreč slovenski politiki izdala direktivo umika slovenskih enot iz že zasedenega ozemlja, pod pretvezo izogiba spopada z zavezniki. Titova Jugoslavija je sicer takoj po koncu vojne zahtevala priključitev južne Koroške Sloveniji, a napake slovenskih politikov ni bilo več moč popraviti.

In ko se sedaj oglaša slovenska politika, ki je dejansko nesposobna še bolj kot oboji zgodovinsko že omenjeni slovenski politiki, je jasno, da lahko Slovencem v Avstriji nakopljejo le še nove težave, brez vsake rešitve.

Ko seštejemo zgodovinska dejstva Slovencev, se pokaže takšno stanje :
– v 1. svetovni vojni je Rudolf Maister s slovenskimi prostovoljci priboril in podaril Sloveniji Štajersko ……
– v 2. svetovni vojni so Titovi slovenski prostovoljci partizani/borci NOB priborili in podarili Sloveniji Primorsko…….
– (katoliški) Slovenci na avstrijskem koroškem pa niso čutili tako domoljubno in so se enostavno požvižgali na Karantanijo in se pač niso odločili Sloveniji kaj priboriti, podariti, pač pa so izbrali Avstrijo za svojo domovino, z državljanstvom vred, in zdaj jo imajo, z vsem kar jim pripada…..

Ironično je, da zdaj iz Slovenije vpijejo in zahtevajo priznanje slovenščine kot uradnega jezija v Avstriji ravno tisti, ki v Sloveniji vpijejo, da morajo vsi migranti/begunci, ki pridejo v Slovenijo, govoriti – slovensko….

V sloveniji so uradni jeziki – italijanščina, madžarščina, slovenščina. Avstrijska nemščina v Sloveniji ni uraden jezik…..In zakaj bi torej morala biti slovenščina uraden jezik v Avstriji ?!…..

A da če bi kateri od koroških Slovencev, katere zdaj moti v Avstriji uraden jezik avstrijska nemščina, katerega sicer uporabljajo vsi državljani Avstrije, tudi Slovenci, bil tudi dejansko pripravljen zamenjati življenje v Avstriji za življenje v Sloveniji, kjer bi imel slovenščino za uraden jezik ? Veš da…..

Ajde Pahor, Cerar, Erjavec, Novakova, Vatovec – pojdite še malo zganjati jezikovno revolucijo tudi na Šri Lanko, v Argentino, Nemčijo, Anglijo, po Balkanu in še kam, kjer živijo Slovenci in tam zahtevajte, da postane slovenščina uraden jezik…Ajde modeli, da vas vidim…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *