Za Kordiša in Združeno levico so slovenski dijaki in poklicni delavci – fah idioti

V DZ so parlamentarci izvedli prvo branje Zakona o vajeništvu. Vajeništvo po zakonu smo sicer že imeli in sicer do leta 2006, ko ga je takratna janševa vlada ukinila. In to je bil tudi začetek ustvarjanja nesposobnih generacij, ki so sicer zaključevale šolanje in bile polne teoretičnega znanja, a za praktično delo povsem neuporabne…..

Mnenja sem, da Zakon o vajeništvu nujno potrebujemo (sploh ga ne bi smeli nikoli ukiniti), a tudi, da ga je treba razdelati korektno in pravično, da bi se preprečile vsake oblike izkoriščanja vajencev s strani delodajalcev.

Da je vajeništvo, kakor tudi delovna praksa, vitalnega pomena za šolajočega, a tudi državo, dobro ve prav vsak, ki ga je bil deležen. Zastonj je zaključiti izobraževanje s 5icami ali 10icami, če po zaključku le tega dijak/študent dejansko nima niti osnovnega pojma, kako in kaj s svojo izobrazbo početi v praksi.

Naš šolski sistem je že itak leta zgrešen, bolj zanemarljivo sledeč prilagodljivosti sodobnih smernic in preveč bazirajoč na podajanju zgolj teoretičnega znanja, katerega posameznik v 85% ne more uporabiti niti za kasnejše praktično delo svojega poklica, kaj šele šolo življenja.

Še večja neprijetna streznitev doleti šolajočega po koncu šolanja, ko dejansko, prej ali slej, tudi sam spozna, da sta učena teorija in nadgradnja v praksi dva zelo različna pojma.

In potem se od 2006 dogajajo serije dijakov z izredno malo praktičnega znanja kljub rednemu obiskovanju in v roku zaključeni srednji, poklicni šoli, da ne govorim posebej, da tudi kar 85% študentov po zaključku fakultet in brez delovne prakse nimajo niti najmanjšega pojma, kaj in kako je njih delo po doseženi izobrazbi.

Če bi imeli vajeništvo oz. obvezno prakso kot sestavni del izobraževanja, recimo v razmerju 50 : 50, se to kakopak ne bi dogajalo in po zaključenih izobraževanjih bi trg delovne sile dobil sveže moči, ki bi bile povsem usposobljene takoj začeti delati strokovno in odgovorno, bodisi za delodajalca, bodisi za samozaposlitev.

Združena levica edina nasprotuje Zakonu o vajeništvu in z Miho Kordišem označujejo slovenske dijake in poklicne delavce z – fah idioti

Zakonu o vajeništvu so dejansko naklonjeni praktično vsi parlamentarci, razen….Razen poslancev Združene levice….Ki so svoje zavračanje utemeljili z zgolj dvema “argumentoma, prvi je bil, da “ta zakon sledi interesom velikih delodajalcev“.

Za drugega pa je poskrbel poslanec Miha Kordiš, v imenu ZL, ki je v parlamentarni razpravi čustveno izjavil :
“….In namesto da bi razvijali in izobraževali kadre za resen razvojni preboj, želi koalicija uvajati vajeništvo, se pravi, proizvodnjo “fah idiotov“……

Za Kordiša in ZL so torej dijaki in študentje, ki bi se med izobraževanjem tudi praktično, delovno usposobili za svoj poklic, katerega bi lahko strokovno začeli izvajati že takoj po zaključku šolanja – fah idioti. Ma ljubi vas majka…..

Če slučajno kdo ne razume – fah idiot oz. fahidiot pomeni – ozkogleden, fijakarski konj…

Izkoriščam ta trenutek, da se vsem fah idiotom po naši mali podalpski iskreno zahvalim, ker s svojo ozkoglednostjo in marljivo kot fijakarski konji prispevate za redne mesečne plače poslancev ZL in kakopak tudi Mihe Kordiša.

In ja, Kordiš, kakor tudi članstvo ZL, a predvsem Kordiš…..glej Miha, ko boš šel naslednjič v menzo DZ na kosilo, stopi v kuhinjo in reci kuharjem, da so fah idioti…..potem vajo ponovi pri peku v pekarni in ko ti bo stisnil v dlan tvojo priljubljeno sezamovo štručko mu navrži, da je fah idiot…..

tudi ko ti bo crknil avto, kolo in ti ga bo mehanik, serviser usposobil, jima lepo, toplo poglej v oči in dahni, da sta fah idiota……ko boš šel k cvetličarju po rožco za svojega dragega, no, tudi njemu ne pozabi dodati, da je fah idiot…..in ko boš sedel na frizerski stol, frizer pa ti bo oblikoval željeno Biber frizurco, se mu na koncu le zahvali z “ti si fah idiot”……

izjem ne delaj niti pri vodovodarju, ko bo očistil zamašen odtok tvoje školjke, tudi njega nagradi z fah idiotom…..pa tudi električarju, ki ti bo odpravil kratek stik na instalaciji podstrešja ne pozabi prijazno nagovoriti, da je fah idiot……da je maskerka na tv, ki te namaskira za pred kamero, takisto fah idiot pa že itak veš…..

ko pa ti bo bajta gorela ali pa boš frontalno poljubil steno, pa prosim nikar ne kliči na pomoč gasilcev in reševalcev, ker….ja, vem da veš, da so tudi oni fah idioti……

vsi oni s(m)o fah idioti, ker smo delovne izkušnje pridobivali najprej skozi prakso/vajeništvo med šolanjem……in ja Kordiš, vem da so tvoje, kljub letom, edine delovne delovne izkušnje – poslanec v DZ…..zato ti pač ne morem reči, da si tudi ti fah idiot…..ker tisti “fah” enostavno nima nič skupnega s teboj…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Za Kordiša in Združeno levico so slovenski dijaki in poklicni delavci – fah idioti

  1. Ej M, dobro napisano. Razmišljam o mojem vnuku, ki se jebe na konservatoriju za glasbo z nekimi predmeti, ki z glasbo nimajo veze, namesto, da bi polamal 100.009 palic, da bi lahko nekoč potem potencialnim učencem pokazal kako se učiti.

  2. Fah idioti znajo biti pravi ” virtuozi” svoje obrti!!! Nekoč so bili obrtniki zelo cenjeni! Najboljši so delali le za bogataše…(tudi danes,..kaj mislite, da se milijonarji oblačijo v konfekcijo?)…Še danes najdražje ure, dragulji, zlatarski izdelki, kamnoseštvo, čevljarji,…ma fant moj..brez dobre obrtne šole in prakse ne moreš biti niti dober natakar, frizer, pleskar-navsezadnje mora vedeti vse o barvah, kemikalijah, plesnih,..Nekoč smo imeli zelo kvalitetne strokovne šole!!! Danes pa je vsak lahko kar vse..? Kdo je ukinil vajeništvo in zakaj? In kdo je uvedel prekariat? (In le služenje obvezne vojaščine bi sedaj radi nazaj?!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *