Tudi na parlamentarnih volitvah v Franciji popoln polom levice in desnice……

letošnja klasika parlamentarnih volitev po članicah EU se nadaljuje….tudi v Franciji popoln polom levice in desnice, sploh radikalnega skrajnega dela obojih……

pred komaj dobrim letom ustanovljena Naprej republika, sredinsko (liberalno) gibanje predsednika Macrona je namreč na včerajšnjih parlamentarnih volitvah pobrala udobno večino sedežev v francoskem parlamentu (351 od 577), tako da bodo lahko zdaj Macronovi cel mandat lahko počeli kar in kakor se jim zljubi….

v okviru Macronovega sredinskega gibanja bo parlament zasedlo kar polovica kandidatov, ki so v francoskem političnem prostoru čista neznanka oz. poprej niso bili politično aktivni…..

kot v preostalih volilnih članicah EU v letošnjem letu do sedaj (naslednja je Nemčija) so popoln fiasko doživeli levičarski socialisti, ki so Francijo v zadnjih 5ih letih pod svojim vodjem Hollandom ostali zapisani predvsem po visoki brezposelnosti in številnih socialnih nemirih…..

po teh volitvah sicer še niso čisto izpadli iz parlamenta, so pa izgubili kar 221 sedežev v parlamentu, pred 5imi leti so jih namreč prejeli 250, tokrat zgolj 29…..volilna mizerija je doletela tudi skrajno levičarsko Nepokorno Francijo, ki je osvojila borih 17 sedežev….

potapljajo se tudi desničarski republikanci, ki so pred 5imi leti zasedli parlament s 200 sedeži, tokrat so jih prejeli 131, s takšnim volitvenim trendom po EU pa bodo na naslednjih volitvah komaj obstali v parlamentu…..popoln polom pa je doživela tudi Marine Le Pen-ina Nacionalna fronta, ki je prejela pičlih 8 sedežev (cilj je bil 15) in tako ne bo mogla oblikovati poslanske skupine…..

a rdeča nit francoskih parlamentarnih volitev je bila volilna udeležba, ki se je ustavila na 43,8%…..kar pomeni, da je Macron s svojim gibanjem dejansko prejel zgolj 24% glasov vseh volilnih upravičencev…..

tudi volitve v Franciji so dokazale, da so ljudje po EU večinsko že siti tako levičarjev, kot desničarjev, sploh radikalnih skrajnežev obojih……
in da, tudi v Franciji se je ponovila demokratična apatičnost – Naprej Republiko in Macrona so namreč dejansko v takšnem obsegu izvolili spet tisti volilni upravičenci – ki se volitev sploh niso udeležili……

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *