Katalonija hoče svobodo, Erjavec in Španija pa diktaturo – vse pripravljeno za državljansko vojno…..

Težava je v tem, da španska ustava te pravice ne predvideva. Slovenija je to ustavno podlago imela,” je pojasnil vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec za referendum o neodvisnosti Katalonije. Ko ima država takšnega “šefa” diplomacije, ne rabi drugih sovražnikov…..

Res je, SFR Jugoslavija je imela v svoji Ustavi, celo edina v Evropi, jasno zapisano možnost osamosvojitve vsaki pokrajini oz. republiki, pa čeprav že 26 let podalpski slovenceljski domoljubi trobijo o neki diktaturi v Jugi.

Ampak dejstvo je, da bi se lahko tudi naša mala podalpska osamosvojila tudi brez tega člena v Ustavi, kajti temeljno dejstvo človeštva je, da je pravica do svobode posameznika in/ali skupnosti pred in nad vsemi zakoni, Ustavami.

Nenazadnje, tudi vsak par, ki se odloči vezati, poročiti v razmerje, za morebitno kasnejšo ločitev ne potrebuje prav nobenega zakonskega dovoljenja za to, pa čeprav ne zakon ne Ustava izražanja želje po ločitvi ne predvidevajo na način, da bi jo prepovedovali. Predlaga, aktivira in izpelje se ločitev in to je to…..

Erjavec se je torej kot zunanji minister izjasnil, s tem pa predstavil tudi stališče našega parlamenta, da zavrača možnost Kataloncev po svoji tako željeni svobodi in da jih Slovenija kot samostojno državo ne bi prizna(va)la, kar obenem pomeni, da Erjavec zagovarja totalitarnost represije španskih oblasti nad Katalonci.

S tem je povedal tudi, da se mu gladko jebe za temeljne človekove pravice, kakor tudi, kako bi njegova vlada s Cerarjem, Židanom, janšo delovala, ko bo Primorska/Istra izrazila referendumsko željo po svoji svobodi, seveda če bi Erjavčevi še vedno bili na teh položajih. Nad Primorce/Istrane, ki bi izrazili to demokratično željo in pravico, bi pač poslali policijo in vojsko. Dobro je vedeti….

Katalonci odloč(e)ni – svoboda je naša pravica in naša stvarnost

Zgodba želje Kataloncev o svoji svobodi, samostojnosti, v več kot 500 letnem boju proti Španiji, ki si jo je vojaško nasilno in represivno diktaturno prisvojila proti volji Kataloncev, prehaja v kulminacijo z nedeljskim referendumom, na katerega so se pripravljali zadnja 3 leta.

Kaj pomeni izguba razvite in samozadostne Katalonije, s 7,6 milijoni prebivalcev najmočnejše gospodarske regije Španije, se španske oblasti še kako zavedajo, zato ne izbirajo represivno totalitarističnih sredstev, da bi preprečili ta osvoboditveni referendum, pa čeprav je večina Špancev mnenja, da imajo Katalonci prav vso pravico do tega osamosvojitvenega referenduma.

A večinsko mnenje španskega in katalonskega naroda prav nič ne gane španskih oblasti, ki odločno sledijo svojim genom zgodovine s pospešenim uvajanjem svojčas nepogrešljive diktature generala Franca.

Potem, ko so letos poleti Katalonci s svojo oblastjo dodali še tisto manjkajočo piko na i za izvedbo osvobodilnega referenduma 1.oktobra, je španski premier Mariano Rajoy najprej zahteval od španskega Ustavnega sodišča prepoved katalonskega referenduma, katero mu je le to izdalo, pa čeprav so ustavni sodniki tako povozili celo Ustavo, kateri služijo. EU trend ustavnih sodnikov pač, kakršnega lahko gledamo tudi v naši mali podalpski.

In po tej sodni odločbi je Rajoy s svojo vlado krenil v poln represivno diktatorski juriš proti Kataloncem. Da bi preprečili referendumsko glasovanje je Rajoyeva vlada takoj poslala v Katalonijo 3000 španskih policistov, ki so aretirali predstavnike katalonske oblasti, zasegli preko 10 milijonov pripravljenih referendumskih glasovnic in ostalo gradivo.

Obenem je nacionalna policija, okrepljena s posebnimi policijskimi enoatmi, začela izvajati številne aretacije aktivistov “Free Catalonia”, groziti preko 700 županom, ki so javno napovedali sodelovanje v referendumu, a Katalonci se ne dajo.

Španska vlada je šla še dlje s svojim totalitarizmom in napovedala pošiljko nadaljnih 10.000 policistov v Katalonijo, katerih naloga bo legitimiranje in zaplemba osebnih dokumentov slehernemu Kataloncu, ki se bo udeležil referenduma.

Da ne bi slučajno na upor pomislila tudi katalonska policija, jim je španska policija kar javno določila, da prevzema nadzor nad njimi in da so tako podrejeni državni policiji, a direktor katalonske policije Pere Soler je danes sporočil, da njegovi policisti ne bodo upoštevali navodil državnega tožilstva iz Madrida in na svojem službene Twitterju čivknil :
“Da se ne bo kdo motil, naloga policije je zagotavljanje pravic državljanov, ne pa preprečevanje njihovega izvajanja”.

Očitno je torej, da Rajoyeva vlada ni uspela ustrahovati Kataloncev, kot je očitno da povsem zavestno in namerno izvaja totalitaristične prijeme z jasnim ciljem izsilitve izrednih razmer v Španiji, s čimer bi kakopak na ulice Katalonije poleg policije poslali še vojsko. In državljanska vojna bi tako bila le še strel proč….

In kaj pravijo evropski voditelji na to špansko totalitaristično represijo nad Katalonci, katerim se, poleg izvajanja policijskega nasilja, več kot očitno ogroža tudi svoboda govora, medijska svoboda, svoboda zbiranja, skratka svoboda v vseh pogledih, torej prav v vsem, kar je v popolnem nasprotju s temelji demokracije EU…..

Pa zaenkrat ne pravijo še nič, kar pomeni, da zagovarjajo početje španske vlade, kar je sramotno in zaskrbljujoče obenem. Oglasila se je le frau Merkel, ki je, zanimivo, povedala praktično identične besede, kot jih izgovoril Erjavec in to celo na isti dan, ali enostavno povedano – tudi frau Merkel nasprotuje demokratični referendumski pravici Kataloncev, pa čeprav španska vlada javno in vsem na očeh izvaja eklatantno kršenje osnovnih človekovih pravic.

Moje mnenje je, da španska vlada s to represijo izvaja, milo rečeno, povsem nedopustne in nesprejemljive, tudi proti številnim konvencijam, ukrepe, še več, s takšni totalitarističnimi represivnimi ukrepi zgolj krepijo uporniški katalonski duh, da še bolj vztraja v svoji nameri.

To kažejo tudi javne ankete v Kataloniji, po katerih je bilo še 2016 referendumsko pripravljenih obkrožiti ZA osamosvojitev le 30% Kataloncev. In potem se je začelo stopnjevanje totalitaristične represije španske vlade….

Kar je povzročilo, da je se je julija letos v javnih anketah ZA osamosvojitev odločilo že 49,4 % Kataloncev, vsled vseh represivnih dogodkov zadnja dva tedna pa je podpora referendumu zdaj poskočila že na 63%, ob tem, da je katalonski parlament že vseskozi na 89% poenotenosti za neodvisno Katalonijo.

In jasno je, da v nedeljo v Katloniji, kljub vsej totalitarnosti španske vlade, referendum o neodvisnosti bo. Ali pa bo v Španiji državljanska vojna, serijski teroristični napadi brez konca. Spet. V primeru pa, da Katalonci večinsko izglasujejo svojo svobodo neodvisnosti, bo to pomenilo izstop Katalonije tudi iz EU, brez da bi za to potrebovali izstopni proces, kot Velika Britanija. Dve muhi na en mah torej…..

Catalonia is not Spain – free Catalonia !

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Katalonija hoče svobodo, Erjavec in Španija pa diktaturo – vse pripravljeno za državljansko vojno…..

 1. Naši politiki imajo spomin kratkega dometa.Če se spomnijo domobrancev, potem se spomnijo tudi kako so v času osamosvajanja hlepeli že za lepimi pogledi tujih politikov, kaj šele po priznanju slovenske samostojnosti.Čas je, da odidejo vsi, ker ne predstavljajo več volje in interesov državljanov.Naša zunanja politika je postala agresivna.Ljudje nismo za jedrsko oboroževanje, nismo za provokacije proti Hrvaški glede arbitraže in nismo proti nasilnemu obnašanju španske vlade do Kataloncev.Tu bi se morala tudi janševa stranka strinjati, ker so njeni ljudje tako trpeli v totalitarni SFRJ.Torej je slovenski narod ob tem vprašanju enoten.Očitno Erjavec izraža samo svoje osebno mnenje-nič novega.

 2. Vse kar lahko storim, je to, da dam svoj glas odločne podpore kataloncem in javno odrekam Erjavcu pravico, da govori v mojem imenu!

 3. Zapletena zadeva. Precej zapletena – z nepredvidljivimi posledicami.

  Z odcepitvijo Katalonije dobi legitimnost:
  – odcepitev Krima od Ukrajine (kaj pa potem sankcije proti Rusiji in vsa ta vojaška gonja?)
  – odcepitev Kosova od Srbije
  – začne se domino efekt .. definitivno

  In namesto, da bi meje v EU odpravili, se bo počasi sestavilo novih, torej dodatnih 300+ državic od katerih bo vsaka imela svojo birokracijo, ki si bo vrtala po nosu in ropala svoje okolje. Samo zamislite si Nemčijo sestavljeno spet iz nekdanjih kneževin.

  Pri nas se bo odcepila Primorska, Štajerska, potem gotovo Dolenjska .. itd. Nastale bodo državice z nekaj deset tisoč prebivalci, in če pogledamo naprej .. se bo to dalje drobilo, da bo vsaka občina postala “država” .. samo na našem teritoriju lahko čez kakih sto let računamo z 200+ državicami, mejami, policijo, “vojsko” … glede na sedanje število občin.

  Folk je dovolj zabit, da je tak absurd povsem mogoč.

  Na mojo srečo tega ne bom doživel …

  Priporočam literaturo: Erich Fromm / Beg od svobode

  “Svoboda je v naših glavah … ostalo je iluzija.”

  Dokaz: življenje v naši državi nekoč, ko smo bili “okupirani od samoupravnega socializma” (kot razlagajo nekateri slaboumni ljudje) in življenje 20 let po tem …

 4. Jure,
  ena temeljinh demokratičnih pravic določene skupnosti je tudi udejanjanje pravice do samoopredelitve in do samostojnosti…..sam ne vidim prav nobenih težav v tem, da bi bilo, kot praviš, dodatnih 300+ novih državic…..

  še vedno imajo potem te majhne državice možnost povezave v določeno zvezo in tako skupen nastop v delih, katere si izberejo in določijo…..vsekakor vidim v vseh pogledih boljši učinek v manjših zadovoljnih skupnostih, kot pa te iste skupnosti polne nezadovoljstva v večji skupnosti…..

  kar pa se tiče primerov legitimnosti, katere navajaš…..mgoče je vprašljiva legitimnost samoosvojitve Kosova, saj ta ni bila dosežena na ljudksem referendumu, pač pa je kosovski parlament samostojno sprejel deklaracijo o neodvisnosti in s tem državljanom ni omogočil izražanje svoje volje po tem vprašanju…..

  zagotovo pa ni prav nobene spornosti legitimnosti pri osamosvojitvi Krima……osamosvojitev je bila namreč izvedena s krovnim demokratičnim orodjem – referendumom…..in glas ljudstva je bil tisti, ki je, celo z absolutno večino, zaželel in dosegel osamosvojitev, odcepitev od Ukrajine in tudi priključitev Rusiji….

  glede na to, da je šlo za polno demokratično izvedbo, na kateri sloni tudi demokracija EU je jasno, da ne obstaja noben argument nespremanja volje ljudstva Krima……

  in zavračanje priznanja Krimske zgodbe s strani določenih članic EU izkazuje zgolj paradoks, da zavračajo nekaj, kar sicer sami priznavajo in zagovarjajo kot temelj demokracije…..
  za zavračanje legitimnosti Kirma torej ni nobenih argumentiranih postavk, je pa cel kup hinavščine in lakomnosti nenasitnih apetitov nekaterih kolonialističnih držav Zahoda, ki imajo, ironično, polna usta demokracije…..

  je pa to tudi, kot omenjaš – strah….strah pred posledicami domino efekta, katerega je Krim očitno sprožil…..dejansko se torej ki zavrčajo legitimnost Krima s takšno držo borijo zgolj za svoje riti in polne žepe na tuje račune, ob čemer zavračajo vsako možnost, da bi lahko tudi osamosvojitveni živeli po svoji izbiri in zadovoljstvu, kot si to izberejo….

  jaz nisem pozabil, da so v bistvu tej isti, ki zavračajo Krim, da lahko furajo kao neke sankcije proti Rusiji, kar je še en kretenizem več, sprva zavračali tudi težnjo po osamosvojitvi Slovenije in omehčali so se šele, ko so jim naši “osamosvojitelji” ponudili razprodajo naše male podalpske v zameno…..

  in ko že omenjaš “in namesto, da bi meje v EU odpravili…”…..Jure, pa kje ti živiš…..zadnji dve leti sploh nimamo več Šengena, ker so evropski komisarji določili, da so spet v veljavi meje posameznih članic EU, na katerih vsaka država izvaja svoj nadzor…..in prejšnji teden so komisarji takšno stanje, torej zaprte meje posamezne članice znotraj EU, podaljšali še za naslednja 3 leta, kar pomeni, da EU brez meja ne bo nikoli več…..

  in ne zdi se mi okusno, da označuješ “folk”, ki se odloči za boljše, samostojno življenje, za zabit…..to je kot bi rekel, da j evsak otrok, ki se odpravi od staršev živeti na svoje, zabit…..torej tudi ti, z mano vred…..

  skratka, nobenih ovir ne sme biti, sploh kot jih izvaja španska vlada, za izvedbo stebra demokracije referenduma v Kataloniji in mednarodna skupnost je enostavno dolžna brez vsakih izgovorov priznati izid volje ljudstva Katalonije, pa ne glede kakšen bo izid……

  aja, pa da ne boš mislil, da v naši Istri počivamo….

  .

 5. Neverjetno..ko so zdruzili Nemce je zacel razpad Europe..Manjse drzave ,bodo se lazji plen interesov multinacionalk in globalne bancne oligarhije.Torej je veliko vprasanje kaj naj prinasa evropska prihodnist..

 6. zdaj ko so si nkradli denar ,bi zanetili vojno,in pobegnili,mi pa naj bi se borili za njih,to so naši politiki…..vedno proti narodu….

 7. @Marko
  saj načeloma se strinjava .. sploh kar se Krima tiče in Kosova tudi. V bistvu sem dovolj star, da se točno spomnim kako so Albanci okupirali Kosovo – na kašen način je to skozi desetletjaaa uspelo.

  Tudi to željo po enotni Istri-Primorski poznam zadnje čase. Za njo sem izvedel v bistvu v času hrvaške vojne, ko je Tuđman Janši za orožje ponujal celo Istro, pa je baraba raje vzela žaklje z denarjem. Takrat so Istrani navdušeno govorili o tem, da se priključijo SLO, saj bi potem, ko bi bili skupaj bila izvedba realna. Zdaj, razdeljeni v dve državi bo pa teže.

  Kaj pa vem .. morda imaš pa prav – to z malimi državicami.

  Moja mama je vedno rekla. “Če bi človek bil vedež, ne bi bil revež.”

  Kaj veš, kaj nas vse še čaka.

  Danes sem bral en odličen blog o umetni inteligenci … to je nekaj s čimer običajni ljudje sploh ne računamo in v naša življenja prihaja čisto po tihem, zahrbtno. Ko bo zadeva stisnila pest – ne bomo mogli nič več.
  Priporočam v branje. Tudi komentarji so večinoma na visokem nivoju.
  http://www.rtvslo.si/blog/neue-ekspres/dehumanizacija/117494

 8. Sram me je , da živim v državi, ki jo vodijo takšni mehkužci , neodločneži … ljudje, ki si pozabili, kdo in kako so nas podprli ob naši osamosvojitvi. Cerarjevo prvotno SRAMOTNO izjavo so že scenzurirali, ker se je podgana potegnila nazaj v kanal. Rjavec pa sodi tako ali tako v kak vojaški totalitarni režim! Res sramota , da takšni ljudje dajejo izjave v IMENU SLOVENIJE in njenega naroda! Če bi jutri potova v Katalonijo, bi me bilo sram povedat od kod sem!!!
  Vsej Kataloniji želim čim lažjo pot do osamosvojitve in svobodnega odločanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *