Dokazano – tudi moški obolevajo za pred in poporodno depresijo…….

Rojstvo otroka je za mnoge najlepši življenski dogodek, a nadaljevanje tega dogodka lahko pripelje tudi do neželjenih posledic. Eno so pač pričakovanja, nekaj povsem drugega pa realnost. Do sedaj je veljalo, da je poporodna depresija v izključni domeni žensk, a zadnje znanstvene raziskave postavljajo glede tega oba spola v enak položaj….

Zadnja leta je medicinska stroka posvečala kar dosti pozornosti prepoznavanju in zdravljenju poporodne depresije pri materah otrok, zdaj pa so se oglasili znanstveniki, ki zagovarjajo stališče, da poporodna depresija takisto prizadane očete otrok, zato je potreben resnejši pristop pri prepoznavanju te motnje tudi pri moških, kar lahko znatno pripomore kakovosti življenja tako samih moških, kot njih družin.

V zadnji znanstveni raziskavi na Novi Zelandiji, ki je le napovedih še več in bolj poglobljenih znanstvenih raziskav iz tega področja tudi drugod po svetu, je sodelovalo 3500 moških, rezultati pa so presenetili tudi znanstvenike.

Poporodna depresija pri ženskah se praviloma lahko pojavi zaradi hormonskih sprememb v telesu med in po porodu ali zaradi zunanjih dejavnikov, kot so recimo neplanirana zanositev, družinsko nasilje ali pomanjkanje podpore bližnjih.

V raziskavi, katere so se lotile ravno ženske znanstvenice pod vodstvom dr. Lise Underwood, so rezultati dokazali, da na Novi Zelandiji 2,3% moških trpi za predporodno depresijo, dodatnih 4,3% moških pa za poporodno depresijo in končna ocena te ekipe znanstvenic je, da se je treba takoj odločneje lotiti reševanja tega problema tudi pri moških, saj vse skupaj vodi v resne posledice za javno zdravstvo.

Pa ne le to. Očetovska pred in poporodna depresija lahko resno vpliva na družinske razmere, povzroči finančne težave in celo vpliva na kognitivni razvoj otrok ter povzroča čustvene težave, kakor tudi težave s spanjem.

Raziskava je dokazala tudi, da je predporodna depresija pri moških povzročala velike količine stresa in splošna poslabšanja zdravja, kar velja tudi za poporodno depresijo, končni epilogi pa so bili tudi izgube služb in prekinitve razmerij z materjo otroka.

Upoštevajoč, da imajo očetje velik vpliv pri razvoju otroka, mentalno zdravje posameznega starša pa vpliva tudi na partnersko razmerje, znanstveniki ocenjujejo, da je zelo pomembno čimprej prepoznati in zdraviti pred ter poporodne simptome tudi pri moških…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *