Tuje države obveščajo slovenski FURS o 100.000 skritih finančnih računih Slovencev v tujini….

S 1.septembrom se je začela, pod okriljem OECD, avtomatična izmenjava informacij o finančnih računih fizičnih ter pravnih oseb med pristojnimi organi posameznih držav, sporazum pa v uvodni fazi izvaja 95 držav, nove se pridružujejo….

To pomeni, da si bodo poslej bančni in dacarski sistemi sodelujočih držav samodejno izmenjevali podatke o fizičnih in pravnih osebah, ki so rezidenti posamezne države in imajo finančne račune odprte v tujini, vključno s stanjem in/ali vrednostjo računa.

In to velja tudi za rezidente Slovenije, ki imajo odprte finančne račune v tujini in za katere je naš FURS do konca septembra že prejel prve podatke iz 50 držav po svetu, nadaljevanja pa sledijo, tudi mesečno in tudi dnevno.

In kaj bo FURS s temi podatki rezidentov Slovenije, ki imajo svoj denar naložen po bankah v tujih državah ?

Na osnovi tako prejetih podatkov bo naš FURS preverjal, ali so jih slovenski rezidenti obvestili o teh svojih računih v tujini, posledično ali so sploh ali pravilno napovedali dohodke povezane s premoženjem v tujini, tudi obresti, dividende in vse kar pač sodi v ta paket, torej ali so izpolnili svoje davčne obveznosti do naše male podalpske. In potem v primerih nepravilnosti kakopak sledijo zakonsko predpisane kazni.

Prvi podatki, katere je FURS prejel do konca oktobra kažejo, da ima v tujini odprt bančni račun 27.262 slovenskih fizičnih oseb ter 11.913 pravnih oseb, skupaj torej 39.175 rezidentov Slovenije.

Ta številka je sicer šele začetna, a kljub temu za 1x višja kot še pred dvema letoma, ko te izmenjave uradno še ni bilo in je bila torej zgolj tista državljanska poštenost posameznika do države tista, na osnovi katere so določeni državljani samodejno prijavljali FURSu svoja računska lastništva v tujini.

Glavnina šele prihaja, saj v tem sistemu izmenjave finančnih podatkov, z zaenkrat 95 državami na seznamu, še nista aktivni Švica in Avstrija, ki sta recimo ob rajskih otokih, eni tistih najbolj zvestih držav, v katerih Slovenci radi hranijo svoj denar in v katerih bodo njih računi varni pred to izmenjavo še do septembra 2018, ko se bosta državi aktivno vključili v ta sistem, kot še številne druge.

Nosilni profil slovenskih državljanov, ki preusmerjajo svoj tako ali drugače pridobljen denar na svoje račune v tujih bankah, temelji predvsem na tisti sorti državljanov, ki po naši mali podalpski vztrajno kričijo o visokih davkih (ki sicer to niso) in zahtevajo znižanje le teh, obenem pa svoj (ne)legalno pridobljen denar nosijo hraniti v banke v tuje države, številni med temi pa so kleni pedigrejski slovenceljni, ki uradno v naši mali podalpski nimajo prav nobenega premoženja.

Seveda bi bilo neprimerno govoriti, da so kar vsi po vrsti, ki imajo “svoj” (v naši mali podalpski nagrabljen) denar skrit, pardon – tematsko naložen v bankah v tujih državah že po avtomatizmu socialistični kulaki, saj obstajajo tudi slovenski državljani, ki so šli (migrantsko) povsem legalno in pošteno s trebuhom za kruhom v tujino in imajo redno čiste račune tudi z davkarijo naše male podalpske.

Vzkliki nekaterih z zahtevami po javnih objavah seznamov slovenskih imetnikov računov v tujini na nek način so, na drugi pa niso smiselni, saj je zdaj dolžnost FURSa, da loči zrnje od plevela in tiste dejanske utajevalce davkov ustrezno kaznuje in začne tako polniti državni proračun, svoje pa bodo za tovrstne primere morali opraviti tudi organi pregona s sodstvom vred in da, za takšne utajevalske vrste slovenskih državljanov je smiselna javna objava seznama, ne pa tudi tistih, ki imajo čiste račune z našo davkarijo.

Sicer ni potrebe naivnega verovanja, da bo zdaj že kar ekspresna serijska eksplozija razkrivanja slovenskih davčnih utajevalcev, ki so v tujino znosili milijarde, je pa začetek….

Do davčnih oaz in posebnih finančnih skldaov je še treba priti, kakor tudi do tistih “special ones” računov katere banke vodijo v črnih luknjah, proč od dostopnosti nepoklicanim, a tudi to pride na vrsto….do takrat pa bodo gorečim nasprotnikom davkov v naši mali podalpski prišla prav naša brača u BiH, ki ostaja rajska finančna oaza sredi našega razjebanega Balkana….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *