Dobro je vedeti….ali pak ne….voljum 3….

V etno vasi Montenegro, Črna Gora, je zaključeno tudi 6. “Mednarodno odprto prvenstvo v izležavanju” 2017, pod zaščitnim sloganom “Ima ljeba i bez motike” (dovolj je kruha tudi brez motike)…..

ta olimpijada lenarjenja poteka v dveh povezanih disciplinah…..v prvi, namenjeni segrevanju, se tekmovalci pomerijo v maratonu na 50 metrov, zmagovalec pa je kdor zadnji prestopi ciljno črto…..od te izjemno zahtevne discipline se pristopi do glavne discipline – neprekinjeno ležanje…..

glavna disciplina se izvaja v senci krošnje 100 letnega hrasta, okoli katerega si tekmovalci poljubno razporedijo svoje ležalne podlage, pravila pa so enostavna – tekmovalcu je dovoljeno prehranjevanje in pitje vode, ni pa dovoljeno se vstati in zapustiti mesto počivanja, niti v primeru fizioloških potreb, torej morebitna odhoda na wc…..

dosedanjih posameznih tekmovanj se je udeleževalo povprečno med 15 – 20 tekmovalcev obeh spolov, v starostnem razponu od 15 pa do 63 let….razen enega leta, ko je zmago odnesel Bošnjak, ki je v neizprosnem boju premagal Francoza, praviloma prvenstvo osvajajo Črnogorci…..

rekord tekmovanja je v 4. izvedbi le tega dosegel Marko Đurović iz Podgorice, kateremu je uspelo (pre)ležati polnih 37 ur…..a letos je ta rekord padel……

najprej ga je potolkla 32 letna Ivana Stankovič iz Beograda, ki je bila v času tekmovanja na dopustu v Črni Gori in se je odločila sodelovati…..kot pravi je prvih 37 ur do izenačitve 2 leti starega rekorda hitro minilo zaradi dobre in zabavne ekipe sotekmovalcev, a potem ji je postajalo psihično vedno težje…..tekmovanje je zaključila po 39,5 ure ležanja…..

a z njenim odstopom je finale šele začelo prevzemati dramatičen finiš…..ostali so namreč še 3 tekmovalci – 15 letna Irena Marković, 17 letni Vukašin Vračar ter 18 letni Veljko Bojanić, vsi trije iz Črne Gore…..

ležalni spopad je trojica popeljala v še nevidene dimenzije, podrla vse rekorde in obenem postavila nove tekmovalce v naslednji sezoni pred izjemen izziv……trojica je namreč pošteno odležala celih – 48,5 ur……48 ur in 30 minut…..

zmagovalci pa so vsi trije, saj so se po 48,5 ur vsi trije soglasno odločili, da vstanejo istočasno….in tako so si razdelili glavno nagrado 300 € na 3 enake dele…..

a organizator in strokovna žirija so dodatno ocenili, da je trojica prikazala neverjeten talent za ležanje, kakor tudi vzdržljivost in vztrajnost, zato je vsak od njih prejel še dodatno nagrado vikend paketa za 2 osebi v tej etno vasi, vključno z raftingom…..

ob zaključku letošnjega finala v ležanju so organizatorji napovedali, da bo to tekmovanje, ki je vedno bolj popularno tudi za tuje turiste, od naslednjega leta potekalo tudi pod nadzorom komisije Guinnessove knjige rekordov, saj te kategorije v tej kolekciji rekordov še ni bilo……

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Dobro je vedeti….ali pak ne….voljum 3….

  1. Bojda je na omenjenem območju tudi število carskih rezov v porastu, saj je težko priti na svet na fotelju po naravni poti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *