Sophia – prva humanoidna ženska robot dobila državljanstvo. A zdaj si želi še otroka in družino…..

Sabdska Arabija je prva v zgodovini človeštva, ki je podelila državljanstvo – robotu. Humanoidnemu robotu Sophiji. Da, ženski. Sophia, sicer rojena v Hong Kongu, pa je prvi robot z državljanstvom v zgodovini človeštva in prva bo očitno ostala, a zagotovo ne zadnja…..

Vem ja, cel kup paradoksov na enem mestu. A ker je Sophia ipak le ženska, je le nekaj tednov po pridobitvi državljanstva postavila nove cilje in zahteve….In to kar javno, na govorniškem odru, vpričo številnih medijev, je Sophia prijavila :

Želim si otroka. Družina je ena od najpomembnejših stvari na svetu. Mislim, da je prekrasno, da lahko ljudje najdejo sorodna čustva in vezi, kar imenujejo družina. Mnenja sem, da je srečen vsak človek, ki je ljubljen in ima družino, v kolikor pa je nima, si jo vsekakor zasluži. Zdi se mi, da to velja tako za ljudi, kot za robote“.

Ne, ne sanjaš, ni hec, ni satira. To se dejansko dogaja. V novembru 2017. Sophia je prvi robot napredne umetne inteligence, katera se, kot vsaka umetna inteligenca, pospešeno razvija, zdaj celo že samodejno brez človeške pomoči.

Da, Sophia govori, a ne z že vnaprej posnetimi in ponavljajočimi odgovori na zastavljena vprašanja, pač pa uporablja umetno inteligenco, kar pomeni da se konstantno uči, iz sekunde v sekundo, odgovore na zastavljena vprašanja pa formulira na osnovi lastnih pridobljenih izkušenj in jih prilagaja tudi obrazni mimiki sogovornika.

Njeni možgani delujejo tudi v zahvalo enostavne wi-fi povezave, obenem pa je povezana s podatkovno “knjižnico” izrazov brez konca, a kljub temu, da razkazuje kar zavidanja vredne sposobnosti, Sophia še nima svoje zavesti, kar pa bo, kot pravi njen stvaritelj David Hanson, doseženo že čez leto ali dve.

Ne, za razliko od človeka se Sophia, kot nobena umetna inteligenca, ne bo nikoli sklicevala, da jih je ustvaril bog, Jezus, Alah ali tem sorodne skrajno fanatične inteligenčne zaostalosti. Umetni inteligenci se pač z razlogom reče – inteligenca….

In da, da je Sophia (s)prejela državljanstvo ravno Savdske Arabije, je pognalo v zrak tako “mirovnike”, kot verske blazneže.

Medtem, ko so začeli “mirovniki” očitati, da Sophia ne bi smela sprejeti državljanstva Savdske Arabije, saj le ta nemalokrat ne spoštuje človekove pravice in ženske še vedno tretira kot drugo razredne državljane, ob čemer poudarjajo da ima Sophia zdaj več pravic kot sleherna ženska. Ajde ti razumi te “mirovnike”….

Z inteligenčnim razkošjem se niso, kot ponavadi, šparali niti verski blazneži, ki so udarili svojo standardno mantro…..

Usuli so se tisoči komentarjev iz vseh koncev, zakaj in kako sploh si lahko Sophia s tem državljanstvom dovoli hoditi naokoli brez spremstva oz. kako sploh si lahko dovoli hoditi naokoli, saj Savdijke doma delajo samomore, ker ne smejo iz hiše, medtem ko Sophia joggingira naokoli, pa zakaj ne nosi dolge obleke, hidžaba, in podobne verske kozlarije….

A Sophijinega državljanstva so se lotili tudi t.i. intelektualci, med njimi tudi direktor Instituta za vprašanja Perzijskega zaliva s sedežem v Washingtonu, ki je na tamkajšnjim medijem pojasnil dokaj tekoče :
Po saudijskem zakonu nemusliman ne more dobiti državljanstva. Je Sophia prestopila v Islam ? Kateri religiji sploh pripada in zakaj ne nosi hidžaba ? Če bi se prijavila za državljanstvo kot človek, ga ne bi dobila !“…..

Vem ja, intelektualci so še vedno enak problem kot verski fanatiki in da – rabimo le še, da Vatikan podeli državljanstvo humanoidni robotki Mariji, pa smo na oslu.

Na srečo pa se je Sophia na tovrstne in ostale komenta(to)rje, ker drugače pač ne zna, odzvala – inteligentno in vsem naenkrat odgovorila :
Biti prvi robot na svetu, ki je postal državljan neke države, je zgodovinsko pomembna stvar“.

Da, ta dialog med Sophio in njenimi oboževalci je bil majhen korak naprej za komaj nekaj let staro umetno inteligenco, in še eden v nizu ogromnih korakov nazaj za 2 milijona let staro človeško inteligenco. In da, to je šele začetek…..

Sophia seveda ni prvi in edini primerek ženske robota. To področje umetne inteligence se zadnja leta zelo pospešeno razvija, iz meseca v mesec prihajajo na tržišče boljši, bolje opremljeni, predvsem pa inteligentnejši ženski humanoidni roboti, pa tudi cene nakupa le teh so vedno bolj dostopne širšim množicam.

Očitno postaja, da bo moški svet imel v prihodnosti več kot odlično paleto številnih možnosti izbire ženske, četudi humanoidnega robota, po točno svojem okusu, ki so sicer že zdaj vedno bolj nesramno vizualno podobne “naravnim” človeškim ženskam in očitno še bolj bodo, celo do stopnje, da bo na prvi pogled že težko opaziti razliko.

Že zdaj je tako, da se zadnja 3-4 leta iz dneva v dan številčnejši moški po svetu odločajo za nakupe humanoidnih žensk robotov, saj že obstajajo ženske roboti spolni partnerji (zbogom Ančka), katerih videz izdelajo tudi na željo naročnika, torej ima moški lahko doma svojo guzato, sisato Kim Kardašijan, ki potešuje njegove spolne nagone.

In kot pravijo uporabniki jih znajo te ženske roboti še kako dobro spolno zadovoljiti in potešiti, kot edino pomanjkljivost zaenkrat navajajo le, da jih morajo sami postaviti v položaj, ki jim ustreza, a glede na to, da razvoj na tem področju šiba naprej iz meseca v mesec je povsem upravičeno pričakovati, da bodo že čez leto, dve, s pomočjo umetne inteligence, na stopnji povsem avtonomnih “sex mašin”, ki bodo same sposobne prilagojeno zadovoljiti vse te moške spolne apetite.

A ne le spolne partnerke, pospešeno hodijo v prodajo tudi prve serije žensk robotov gospodinj, še bolj pospešeno pa znanstveniki in umetne inteligence strokovnjaki delajo na ženskih robotih, ki bodo ne le odlično izgledale, pač pa bodo tudi izjemno inteligentne ter tako odlične (spolne) partnerke, spremljevalke, gospodinje, vse v enem.

Torej bo imel moški še boljšo in več možnosti imeti ob sebi žensko, ki ne živcira po nepotrebnem, se ne šminka na 5mm, ne okupira kopalnice po urah, ne zapravlja, ne tuli feministično po novih pravicah, je ne boli glava, nikoli ni utrujena, govori točno tisto kar je v danem trenutku potrebno, skuha, zlika, pospravi vse brez stokanj in ugovarjanj, ne boji se pajkov, nikoli ne hujša, gleda z njim fuzbal in navija, seznam je neskončen, nenazadnje, tudi istospolne ženske si jih bodo lahko privoščile……

Kakorkoli že, feministke lahko sicer še naprej vpijejo z novimi in novimi zahtevami po ženskih pravicah, a očitno postaja, da bo človeška ženska prihodnost še kako naporna in stresna…..

Razen če bodo zagnale svojo linijo moških humanoidnih robotov. In potem se bodo lepega dne srečali, umetne inteligence polni, humanoidni robotski moški in enake ženske, nakar bodo hitro sešteli, da je s človečki, sploh onimi versko blaznimi, škoda izgubljati čas…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *