Kako so SDS, NSi, SLS skozi leta spreminjali našo Ustavo in tudi tako uničevali državo ter državljane…..

Gledam, zadnja leta sploh, kako se z našo Ustavo, nosilnim temeljem in svetim gralom demokracije ter pravne države, naši parlamentarci poigravajo kot svinja z mehom…..

Kdor ima 5 minut časa uletava in vpisuje v Ustavo kretenizme, kar se sicer ne bi moglo in smelo dogajati v kolikor bi imeli trezne, zdravo razumske parlamentarce in kakopak na takšni stopnji tudi narod, vsaj večinsko.

V 26ih letih so naši parlamentarci spremenili našo Ustavo kar 10 krat, nesporen evropski rekord, in tale Cerarjeva o (ne)financiranju zasebnega šolstva bo 11, v ozadju pa podmladek SD že pritiska še za 12 spremembo Ustave.

Prav vsaka sprememba Ustave, katero so izvedli naši parlamentarci, pa je pomenila novo breme moralne in/ali materialne škode za večino državljanov naše male podalpske.

Prvič so jo popravljali LDSovci leta 1997 z vnosom španskega kompromisa v 68.člen Ustave, kar je pomenilo obvezo, da bo Slovenija lahko pristopila pogajanjem za vstop v EU zgolj z omogočanjem lastništva slovenskih nepremičnin tujcem in takoj za tem se je začela lakomnost vatikanske RKC, preko slovenske izpostave, ki je začela grabiti vse kar ji pride pod roke in še vedno grabi.

Nič manjša, a verjetno najhujša zloraba in škoda, katero še danes drago plačujemo, pa se je zgodila s spremembo Ustave leta 2000, katero je izvedla takratna SDS, SKD (današnja NSi) in SLS vlada, pod vodstvom premierja Andreja Bajuka.

Leta 1996 smo se namreč državljani referendumsko večinsko odločili za uporabo večinskega volilnega sistema in to voljo ljudstva bi moral kakopak Državni zbor uzakoniti. A ker se je takratna vladajoča LDS, celo s parlamentarno večino, požvižgala na voljo ljudstva in referendumske ljudske volje ni hotela zapisati v Ustavo, je vmes poseglo ustavno sodišče.

In ustavno sodišče je naložilo parlamentu, da mora zakonodajno urediti in zapisati referendumsko izraženo ljudsko voljo, po katerem bi v nadaljevanjih in še danes volitve izvajali po večinskem volilnem sistemu, torej po stabilnejšem sistemu, kjer bi se na parlamentarnih volitvah državljani odločali med kandidati z imenom in priimkom, namesto strank, s čimer bi se seveda izognili najmanj strankarskim zdraham, ki uničujejo to državo že dobrih 26 let.

In med mencanjem LDS, je leta 2000 vladne položaje zasedla vlada SDS, SKD (današnja NSi) in SLS, ki je tvorila potrebno ustavno večino, in se je odredbe US, ki je nalagala parlamentarcem zapis referendumske volje ljudstva v zakonodajo, lotila po svoje.

Ta janševa vlada je namreč, da bi se izognila ureditvi tega zakona, enostavno zminirala odredbo US tako, da je to odredbo zaobšla, izigrala in prevarala tako ustavne sodnike kot ljudstvo, ki je na referendumu večinsko izglasovalo večinski volilni sistem.

Namesto da bi spisala in potrdila zakon, ter tako izpolnila odredbo US, je ta vladni trojček, s potrebno ustavno večino, po “bolimepenis” sistemu spremenil kar Ustavo z dopolnilom 80.člena, v katerega pa niso vnesli referendumske volje in US ukaza ter zahteve za večinski volilni sistem, pač pa so tja zapisali, da državljani volimo po – proporcionalnem volilnem sistemu.

Proporcionalni volilni sistem pa je tisti, ki ob številnih slabostih za državljana, omogoča preživetje predvsem politično bolj ekstremnih strank, pa naj so leve ali desne, kar nenazadnje gledamo že od 2000 dalje.

SDS, SKD (današnja NSi) in SLS so tako, milo rečeno, izigrali in prevarali prav vse državljane naše male podalpske ter zlorabili ljudsko voljo, še posebej tisto referendumsko večino za večinski volilni sistem, in ravno zaradi tega njih zlorabnega manevra danes še vedno gledamo v parlamentu te iste face, iste stranke, iste škodljivce, katerih v primeru izvajanja večinskega volilnega sistema, upam si trditi, zagotovo ne bi gledali dlje od enega mandata.

In da, ko danes Tonin s svojo NSi, kakor tudi SDS in SLS, na glas tulijo o nekem državnem udaru na našo Ustavo zaradi spremembe financiranja zasebnega šolstva, izpadejo popolni bebci in podleži obenem.

Tonina je pač treba opozoriti, da so z zaobitjem odredbe US, prvi zalučali kamen zlorabe tudi ljudske referendumske volje ravno njegova NSi, s partnerji SDS in SLS, tako da je to isto dejanje Cerarja, sicer zvestega janševega podložnika, zgolj popolna kopija njih nekdaj dejanja, s to razliko, da nas državljane takratni manever “pomladnikov” še danes neprecenljivo stane in nas bo, dokler ne spremenimo volilnega sistema.

Tretje poseganje s spremembami v našo Ustavo je leta 2003 opravila vlada LDS, katero je vodil Anton Rop. Te spremembe Ustave so pomenile pravno podlago za vstop Slovenije v EU in Nato, leta 2004 pa so tej isti parlamentarci vnesli spremembe v kar 3 ustavne zakone (14., 43. in 50. člen), po katerih državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati drugi državi, Ustavo pa so dopolnili tudi z ‘Ženskimi kvotami’, ter pravico do pokojnine in opredelili položaj invalidov.

Četrto večjo sprememb Ustave je leta 2006 spet izvedla vlada SDS+NSi+SLS+DeSUS, tokrat s premierjem janšo, spremenili pa so 121., 140. in 143. člen Ustave, kar je pomenilo vzpostavitev ustavne osnove za regionalizacijo Slovenije po pokrajinah, kar lahko pomeni tudi možnost odcepitve posamezne regije naše male podalpske od Slovenije, a parlamentarci še do danes niso sprejeli izvedbenega zakona, ki bi jasno razčlenil regije po naši mali podalpski. Kazni EU pa kar letijo, državljani pa plačujemo.

Takratna vlada SDS je v istem paketu spremembe Ustave, na zahtevo ustavnega sodišča, spremenila tudi zakon o zaprtju trgovin, a ne kot je naročilo ustavno sodišče, da se uveljavi referendumska volja ljudstva in v nedeljah zapre vse trgovine, pač pa je SDS to spet opravila po svoje in sicer tako, da je vnesla v zakon – izjeme.

Trgovske izjeme, ki lahko kljub vsemu delajo tudi ob nedeljah, teh izjem pa je je bilo toliko, s RKC na čelu, da so zakon povsem zmaličili ter povozili ljudsko referendumsko voljo in potem so lahko ob nedeljah praktično vsi delali, zdaj pa ti pride sprenevedavo SDS poslanec Čuš, tokrat kot samostojni poslanec, z oznanilom, da bo spremenil tako spremenjen zakon njegove SDS, ob čemer pove, da tudi njegov predlog vsebuje trgovske izjeme, ki bi lahko delale ob nedeljah ali enostavneje povedano – praktično prepisal je tisti isti SDS prirejen zakon o trgovinah, naivni pa letijo…..

Potem pa je 2013 že prišla materialno nenasitna Alenka Bratušek, kateri je v slabem letu uspelo zagoniti 8 milijard denarja državljanov za prazen nič, rekord, ki še dolgo ne bo potolčen, in s svojo vlado (PS+SD+DL+DeSUS) je v enem samem dnevu v Ustavo zapisala najprej zloglasno – Fiskalno pravilo.

Že par ur kasneje pa je Bratuškina vlada v 90. člen Ustave vtaknila tudi popoln totalitarizem – nova pravila izvajanj zakonodajnih referendumov, po katerih državljani med ostalim ne moremo več odločati o tem kam in kako lahko naši parlamentarci zapravljajo denar države, državljanov, torej v zahvalo Bratuškini vladi ne moremo več demokratično odločati v svoji državi za dobro svoje države o zakonih o davkih, carinah, proračunu, obrambi države, ratifikacijah mednarodnih pogodb ala CETA in podobne…

Referendumsko torej ne moremo več odločati o praktično svojih življenjih in lahko le mirno, ali pak protestno uporniško, gledamo naše parlamenatrce kako demolirajo državo brez da bi imeli državljani pravico temu ugovarjati. Največji paradoks pa je, da Bratuškova ne neha sebe in svoje stranke označevati za liberalno…..

In tako smo prišli do leta 2016 in Cerarja ter njegove SMC+SD+DeSUS vlade, ki je našo Ustavo najprej dopolnila s členom Pravica do pitne vode, kar je po mojem sicer do sedaj najbolj nepotrebno poseganje v Ustavo.

Drugo poseganje Cerarjeve vlade v Ustavo, tokrat s pomočjo Levice, je letošnje sprejetje vpisa spremembe načina (ne)financiranja zasebnega šolstva s sredstvi države, kar je malenkost manj butasta nepotrebnost, za nameček pa so Cerarjevi ta manever spremembe Ustave izvedli na praktično enak način, kot janša s svojo vlado leta 2000, s to razliko, da se Cerar kiti tudi z nazivom ustavni pravnik, ki je celo sodeloval pri pisanju začetne Ustave Republike Slovenije.

Obstaja pa verjetnost tudi tretjega poseganja Cerarjeve vlade v Ustavo, saj članstvo mladega foruma SD ne zaostaja za nesposobnostjo svojih starejših članov in zahtevajo spremembo Ustave na način, da bi v bodoče imeli pravico voliti in biti voljeni državljani že pri 16 letih. Še mulčke v vrtcih naspidiramo da izrazijo svoje zahteve spremembe Ustave, pa smo v nebesih….

Seštevek vseh dosedanjih posegov spreminjanj naše Ustave tako pokaže, da so najbolj brutalne, državi in državljanom škodljive spremembe v našo Ustavo lepili v prvi vrsti stranka SDS, kateri sta pri tem početju vedno pomagali NSi ter SLS.

Takoj ob boku le tem pa stoji Bruslju prodana najbolj zmedena in zapravljiva ženska naše male podalpske Alenka Bratušek, ki drži celo neslaven rekord kot slovenski politik, kateri je v nekaj pičlih urah razlike uspelo kar 2 krat škodljivo spremeniti Ustavo, nesporna rekorderka pa je tudi po tem, da je, poleg vseh katastrof, s svojim nič manj zmedenim članstvom v zgolj 2eh letih kar 3 krat zamenjala ime stranke.

Zanimivo pa je, da so v različnih vladah pri spremembah Ustave največkrat aktivno podporno sodelovali parlamentarci ter upokojensko članstvo Erjavčevega DeSUSa, kar tudi dosti pove, zakaj skoraj vse hodi nazaj, namesto naprej.

In da, so zadeve, ki so enostavno jasne – Ustava, tudi naša, je živa tvorba, srce, duša, možgani in ogledalo države ter državljanov. Obenem pa še temeljni pravni akt naše male podalpske in šele s pridobitvijo le te 23.decembra 1991, ko tudi praznujemo Dan ustavnosti, smo dejansko postali nacija.

Odnos politikov, državljanov do lastne Ustave je obenem praktičen prikaz (ne)zrelosti in (ne)odgovornosti vseh državljanov do samih sebe ter sodržavljanov in mislim, da bi morali o vsaki spremembi Ustave odločati državljani na referendumu, a pred odločanjem bi moral prav vsak državljan s spoštovanjem in skozi vsaj 100 kratna razmišljanja razčistiti ali je kakšna sprememba res upravičena in dostojna naše Ustave.

Don Marko M

20 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kako so SDS, NSi, SLS skozi leta spreminjali našo Ustavo in tudi tako uničevali državo ter državljane…..

 1. Ne samo ustavo, vsak zakon ima dopolnil toliko, da je ratal eno neuporabno sranje s katerim si nihce ne more pomagat.

 2. Pingback: Kako so SDS, NSi, SLS skozi leta spreminjali našo Ustavo in tudi tako uničevali državo ter državljane….. – sloblogi

 3. Torej imam prav,ko že leta in leta ne maram teh parlamentarnih strank,vsiljive požrešne,spreminjajo ustavo in zakone samo da ostajajo pri koritu,katero je prazno tulijo vse v en rog,ampak kaj hudiča pa je potem tako sladkega pri praznem koritu?

 4. pa sladko je to, da lahko spišejo in sprejemajo prilagojene zakone za “svoje”, namesto za vse….Ustava in spremljajoča zakonodaja za izjeme, država za izjeme, vsaj v nečem izjemna naša mala podalpska…..ampak to se da vse urediti, ko se bo večina, ki ni izjema, vzdignila izjemno in razčistila z izjemami…..

 5. Don Marko M blog in to jezi ogromno ljudi,tudi tu je eden od razlogov ,da se ljudje ogibajo volitev,saj se lahko zgodi izvoljeno eno,z zakonom bodo pa zopet uredili po svoje,ja potem pa bodo res rabili oba vodena topova,že vedo zakaj so ga nabavili.

 6. Sonja, ravno to, tudi to, bi moral biti poglavitni razlog, da bi ljudje še z večjo vnemo šli na volitve oz. referendume…..sem že povedal, kaj si mislim o pasivcih, ki nič ne naredijo, ko bi morali in tako lahko izjeme mirno furajo izjemnost naprej, da se ne ponavljam…..
  najprej je treba uporabiti demokratične možnosti, če so pak te onemogočene, šele potem se gre v opcijo množičnega punta na ulicah……
  ampak, iskreno, jaz ne vidim nobene opcije, da bi se na ulice odpravili tisti, ki se niti na volitve in referendume ne…..

 7. ne vem,ljudje smo zelo potrpežljivi,sploh Slovenci,ampak vsaka stvar pa vendarle ima svoje meje preko kateri pa se ne da,takrat pa…

 8. Sonja, zame sta potrpežljivost in apatična brezbrižnost dva izključujoča pojma…..človek enostavno ne more in ne sme biti potrpežljiv, ko se mu ali njegovi družbi dogajajo nesprejemljive zadeve, stvar je zgolj v tem, na kakšen način svoje nestrinjanje oz. zavračanje takšnega početja pokaže oz. izvede…..

 9. Don Marko M blog ja saj je vseeno, za njih ni nobena stvar nedotakljiva, ko je treba scitit interese strankarskih elit in njihovih lobijev…

 10. Danijel, žal se moram ponavljati kot lajna – ni toliko problem v njih ustvarjanju izjem in nedotakljivosti, kot je večinski problem v ljudeh, ki jim to s pasivnostjo dovolijo……

 11. To, da si vsaka stranka na oblasti prekroji ustavo po svoji meri je čistonavadna “zloraba oblasti” in torej kaznivo dejanje?!?

 12. v bistvu takšna početja niso kaznivo dejanje, ker se celotna zakonodaja bazira na Ustavo…..lahko pa posledice tovrstnih dejanj pripeljejo do kaznivih dejanj…..

 13. pametni pa očitno tudi ne, sploh če upoštevamo dejstvo, da je zaradi tovrstnih sprejemanj zakonodaje naša mala podalpska postala z naskokom vodilna država EU po kršenju človekovih (ustavnih) pravic……

  torej Slovenija na vrhu, potem dooooolgo nobenega, pa spet še malo Slovenija in šele potem ostali…..vse ostale članice EU skupaj nimajo nabranih toliko kršenj človekovih pravic zaradi neustrezne (ustavne) zakonodaje, kot naša mala podalpska…..
  za nameček pa, ker tako spreminjana zakonodaja pušča diskriminacijska in ostala škodljiva stanja pri navadnih smrtnikih, državljani sprožajo odškodninske tožbe proti naši državi, v čemer smo spet EU rekorderji….

  in Evropsko sodišče potem zmelje v prah te naše Ustavne, zakonske nepravilnosti in nalaga državi, torej državljanom, plačevanja zajetnih odškodnin, katerih se je odkar smo čanica EU, nabralo že za preko milijardo…..dejansko so bolj neumni od tovrstnih naših politikov le še tisti sodržavljani, ki jih volijo, s čimer sporočajo le, da se prav v ničemer ne razlikujejo od njih…. 😉

 14. … oni (“slo-demokrati”, osamosvojitelji, … s pokradenimi diplomami)nam bodo pisali “ustave”in “zakone” (ODKRIVALI MOKRO VODO ZA VELIKE DENARCE, …), MI PA BOMO DELALI ZA NJIH PO SVETOVNIH NORMAH!!!
  Alo butalci, PREPIŠIMO AVSTRIJSKO, ŠVEDSKO, DANSKO, … USTAVO IN ZAKONODAJO!!!

 15. Z zapisanim se generalno zelo strinjam. Toda…..
  Da je bil zapis pravice do vode v Ustavo potreben ne pa zadosten pa vseeno drži. Upam
  da veš – pa to ve premalo ljudi , da imamo v Sloveniji že leta registrirano največjo ali
  eno anjvečjih multinacionalk ki se ukvarja s trženjem pitne vode. To je Veolia , ki
  se trenutno ukvarja s prevozi, na Obali je to Arriva. Tudi zato so bile stranke desnice
  in njihovi poslanci proti vpisu te pravice v Ustavo. Vemo kako hitro se lahko uporabi zakon o privatizaciji ali se ga vsaj zaobide.
  Poleg mrcvarjenja Ustave s strani politikov pa imamo še pravoverne ustavne sodnike,
  ki so znali in še znajo, zamličiti marsikateri zakon. Pa naj omenim le padec zakona
  o Agenciji za plačilni promet,nadziranje in obveščanje (ex SDK).
  Na drugi strani me skrbi nadljevanje dela US, Na MMC je imel 2xdr.ustavnega prava
  g. Teršak kolumno v kateri je kritiziral sprembe Ustave. Nič narobe, če bi jih na tvoj
  način. G. Teršak je Ustavo predstavil skoraj kot božjo besedo, enkratno in nedotakljivo.
  Bog se nas usmili !!!

 16. POP TV 24 UR:
  … “demokrati” so napisali ~3640 “zakonov” (vsak ~100 000 evrov)!!!!
  ……………………………………………………………………………………………………………..
  http://www.razgledi.net/2009/10/27/imamo-zakone-ki-jih-se-pravniki-komaj-razumejo/

  Imamo zakone, ki jih še pravniki komaj razumejo
  … profesor Lojze Ude, ko je o zakonu o plačevanju prispevkov dejal,

  da je tako zapleten, da ga še pravnik komaj razume.

  Ja, bolj kot je zakon zapleten, manj ljudi, kot ga razume, bolj ga lahko vsak tolmači po svoje, več je možnosti za izigravanja, pa tudi za izmikanje odgovornosti. Tudi slednje je Ude izpostavil, ko je dejal,

  da so ob sedanji pravni zavesti v Sloveniji kazenska, odškodninska in civilna odgovornost iluzija.

  Za svoja dejanja in odločitve člani nadzornih svetov in uprav podjetij zato ne odgovarjajo. K tem besedam je treba dodati, da tudi uradniki ne.

  Poznavalci recimo pravijo, da državni uradnik ali funkcionar na ministrstvu, občini, upravni enoti ali drugi državni službi

  lahko brez skrbi povzroči milijonsko škodo za proračun,

  ker recimo “pozabi” pravočasno napisati pritožbo, pripravi nepopoln predlog, prepozno podpiše kak sklep ali odločbo.

  Ni se mu treba bati za delovno mesto, kajti kot javni uslužbenec je zaščiten in ga ni mogoče odpustiti,

  dokazovanje odgovornosti pa je tudi tako zapleten in zamuden postopek, da se ga v bistvu ne splača lotiti.

  Takšno slabo in nepregledno zakonodajo pišejo državni uradniki sami,

  pa seveda razni zunanji izvedenci, ki imajo pogodbe za nedoločen čas za opravljanje tovrstnega dela.

  Zlasti slednji bi bili ob dober zaslužek,

  če ne bi bilo treba pisati vedno novih zakonov

  in nenehno popravljati in dopolnjevati starih.

  Svoje dodajo še poslanci s svojimi dopolnili, prek katerih skušajo uveljaviti interese različnih skupin, strank, regij, občin, tudi posameznikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *