Župan Boris Popović obsojen na pol letno zaporno kazen zaradi nevestnega dela. Občane njegova nevestnost stala 3,4 milijonov € in ni še konec….

Koprski župan Boris Popović se je resda še pred dnevi v predsedniški kampanji hvalil s preko 40 obtožnicami sodnih postopkov, ki ga na koncu sicer niso obremenili kazensko, z apreostale upa da ga ne bodo, a obstaja razlog zakaj je temu tako….

Njihovemu županu Popoviću namreč v večini primerov obtožnice izrekajo, kakor vodijo sodne postopke, na sodišču v Kopru, kjer tako tožilstvo kot sodniki pristopajo k tem reševanjem teh postopkov že smešno amatersko in če bi se postopki izvajali na katerih drugih sodiščih po naši mali podalpski, kaj šele v tujini, kjer imajo tožilci in sodniki muda, bi bile za župana večina, če že ne vse, obtožb na račun katerih je povzročal milijonske škode občanom, državi, že zdavnaj pravnomočne sodbe, po katerih se župan zagotovo ne bi tako posmehovalno obnašal ne do sodstva, ne do občanov, ne od države.

Že to, da že leta praktično ne mine teden ne da bi se župan Popović sprehajal po sodišču na raznih obravnavah, predstavlja enormen strošek v breme občanov Kopra, kje so šele vse kazni in poplačevanja stroškov. Lahko je reči “nihče ni kriv, dokler mu ni dokazano”, a naj si Popović te igrice plačuje sam, ne pa na račun občanov.

Včeraj je imel župan Popović dva sodna postopka, enega v Kopru, drugega v Postojni. V Kopru se še vedno šlepa skozi sito, ne pa tudi v Postojni….

Okrajno sodišče v Postojni je namreč župana Borisa Popovića, vsled spornih poslov med MOK in Kompasom MTS, povezanih s kompleksom na Lazaretu, obsodilo zaradi nevestnega županskega dela na pol leta pogojne zaporne kazni, s poizkusno dobo enega leta.

Občani pa smo to županovo nevestnost morali poplačati s 3,5 milijona €, kar pa je le kapljica v morje vseh županovih razmetanih milijonov v škodo občanov, ki bodo okostnjaško popadali iz omar takoj po naslednji neizvolitvi župana in njegove stranke.

Tokratna obsodilna zgodba sega v leto 2008, ko je MO Koper, zanjo župan Popović, uveljavila predkupno pravico za nakup zemljišča, trgovine in restavracije Kompas MTS na Lazaretu. Občina je takrat sprejela prodajno ponudbo Kompasa in se zavezala plačati določeno kupnino.

A namesto izpeljave zavezujočega nakupa v določenem času, je župan Popović najprej obvestil vodstvo Kompasa, da bo občina kupnino plačala šele s proračunom leta 2009 in ker vodilni Kompasa na to niso pristali in zahtevali takojšnjo poravnavo kupnine, ki je že itak zamujala, se je župan z njimi enostavno skregal, kot je to pač njegov običaj, ko gre za čudne ali nezakonite posle.

Med temi županovimi kregarijami in namernim neizpolnjevanjem dogovorjenih plačilnih obveznosti do prodajalca pa so vandali že uničevali Kompasov kompleks na Lazaretu, kar tudi ni naključje in kar je župan uporabljal kot dodaten izgovor v kregarijah, da je pač kompleks izgubil vrednost.

Sledila je obojestranska tožba, občina je tožila Kompas, da jim Kompas kompleksa na Lazaretu ni nameraval nikoli prodati, Kompas pa je tožil, da občina kompleksa, kljub zavezi, ni nameravala nikoli kupiti.

Ta županova zadeva je še bolj šalabajzarska, da ne rečem lažnjiva, saj občinski svet ne le da ni predvidel v proračunu denarja za nakup kompleksa Kompas v 2009, sredstva za ta nakup niso v proračunih predvideli ne v 2009, ne v 2010, ne v 2011, čeprav so vsi občinski svetniki, sploh večinsko številčni županove stranke KPJ, zelo dobro vedeli, da bo ta kupnina nekoč morala biti plačana.

Sodni postopek je bil potem pravnomočno zaključen leta 2011, sodišče pa je razsodilo, da mora MOK prodajalcu Kompas za kompleks na Lazaretu plačati ne zgolj 2,5 milijona € kolikor je znaša kupnina, pač pa še 821.000 € obresti ter stroškov.

Ker MOK, kljub sodni odločbi, tega še vedno ni plačala, je potem sodišče januarja 2012 iz računa občine zarubilo 3.321.000 €. Sledila je kriminalistična preiskava, v kateri so kriminalisti prišli do praktično enakih zaključkov, kot sodišče in podana je bila kazenska ovadba zaradi nevestnega dela v službi zoper župana Popovića in takratno vodjo koprskega urada za nepremičnine Majo Šviligoj Cernaz. Tožilstvo je navedlo, da je bila zaradi tega občina dodatno oškodovana za 802.000 €.

Tako je sodišče v Postojni zaključilo, da je sodni postopek dokazal župana Popovića nenamero nakupa Kompasovega kompleksa, kot tudi, da za nakup ni poskušal zagotoviti potrebnega denarja, zaradi česar je občini nastala dodatna škoda, in zaradi tega je bila županu Popoviću izrečena pol letna pogojna zaporna kazen, obenem pa je sodišče oprostilo soobtoženo Majo Šviligoj Cernaz, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo v tem delu.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je že napovedal pritožbo na sodbo, a bolj kot to je zanimiva izjava Popovića po izreku obsodbe, katero je oplemenitil s svojstvenimi zelo slikovitimi besedami :
“Sodba je nelogična, nenormalna, nobenih kaznivih dejanj ni bilo, le borili smo se za svoje pravice”.

Da, župan Popović je izjavil – “borili smo se za svoje pravice”. Ne za pravice občine in občanov, pač pa za svoje pravice. Popovića in Matoza pravice……

Zdaj bo občina prodala Kompasov kompleks na Lazaretu za manj kot 100.000 €….

Od sodišč v nadaljevanju kakopak pričakujem ne le, da bodo sprejeli pritožbo Popovičevega odvetnika Matoza, katerega “delo” branjenja župana Popovića kakopak plačujemo vsi občani MOK, kot vse ostale županove sodne postopke in odškodnine, pač pa tudi, da bodo sodišča iz določene pogojne zaporne kazni odstranili “pogojno”, kot dodatek pa Popoviću naloži tudi v plačilo vseh zagonjenih občinskih milijonov v tem postopku. Pa ne le v tem in ne le milijonov zgolj za ta postopek…..

Medtem pa se okoli kompleksa Kompas na Lazaretu zgrinjajo nove mahinacije, ki bodo še dodatno opustošili občinski proračun, torej žepe občanov. MOK je namreč začela prodajati ta kompleks takoj po sodnem rubežu omenjenih milijonov.

Tako je bila prva javna dražba Kompas kompleksa na Lazaretu izvedena leta 2012, župan pa je takrat za izklicno prodajno ceno določil – 1,2 milijona €. Da, 1,2 milijona ali 2x manj, kot smo občani že plačali za te županove igrice s tem kompleksom. Dražba je bila neuspešna, nikogar ni smel nakup zanimati.

A to še ni konec. Letos, julija 2017, je MOK ta isti kompleks spet postavil na javno držabo. Cena tokrat ? Pa sitnica, nekaj več kot – 1,2 milijona €. Prodaja je bil spet neuspešna, ker spet ni bilo zanimanja.

In ker je MOK isto nepremično na javni dražbi neuspešno prodajal že drugič, lahko zdaj občina, skladno z zakonom, za ta Kompas kompleks na Lazaretu ponudi sklenitev neposredne kupoprodajne pogodbe.

Kar v prevodu pomeni, da bo ta nepremičnina prodana neposredno tistemu interesentu, ki bo ponudil najvišjo ceno zanjo, pa četudi bo ponudil manj kot 100 tisočakov. In to pomeni, da bomo občani dodatno oškodovani še za nekaj milijončkov….

In ne, ta koncept prodajanj ni naključje, gre za že viden vzorec, po katerem deluje župan Popović in svetniki njegove stranke KJN pri prodajah nepremičnin MOK. Na takšen način namernih nižanj cen občinskih nepremičnin pred dokončno prodajo je bilo že kar nekaj, nenazadnje je občina po tem ključu prodala tudi znameniti Carpaccio pub in to nikomur drugemu, kot podjetju sestre župana Borisa Popovića, kakopak izpod vsake normalne tržne cene.

Skratka, če bi hoteli kriminalisti, tožilstvo in sodstvo delati s polno paro, potem bi lahko že pred leti ustavili te županove mahinacije z občinskimi nepremičninami, pa še čim, in občanom bi prihranili težke milijone v breme plačevanja tega županovega monopolija.

Da pa v naši mali podalpski dejansko ni več kaj popravljati oz. resetirati, pač pa zgolj še vse porušiti, s temelji vred in postaviti vse na novo, priča tudi, da je bil pred dnevi župan Boris Popović, skupaj z mariborskim kolegom Francom Kanglerjem, v zahvalo elektorjem, ponovno izvoljen v Državni svet, tako da se bo lahko v prihajajočih (ob)sodbah lahko skliceval na svetniško imuniteto…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *