No, pa skočimo v 2018……

Kar se je imelo zgoditi, se je v tem 2017 tudi zgodilo in za nekatere zadeve bo bolje, da se ne ponovijo, spet druge da se ponovijo čim večkrat. Z blogerskim letom sem zadovoljen, zelo, še posebej, da sem ga na 10 obletnico končno tako dolgo željeno in pričakovano opremil z ustrezno domeno in tehnično podporo. Nadgradnjam zapisov bloga pa itak ni nikoli konca…..

Je pa bilo letošnje leto zelo naporno za pisce satire, saj so poslanci našega parlamenta, po 3 letih piljenja, končno postali najbolje plačani stend up komiki v naši mali podalpski in so tako satirikom prepustili bolj malo maneverskega prostora.

Letošnji finale sta izpiljeno izvedla že par let vodilna satirika, predsednik države in predsednik parlamenta s svojima novoletnima poslanicama državljanom, ki sta bili tako brutalno spretni, da še vedno iščem s stricem guglom, katero državo sta v obeh poslanicah sploh opisovala.

Imel sem v glavi nekaj milijonov prebliskov, kaj in kako bi ti predstavil v letošnjem zadnjem blog zapisu, a sem se na koncu odločil za poseg v zgodovino, ki kristalno jasno vidi sedanjost in celo napove potencialno prihodnost, kar je nenazadnje smisel satire.

Tako ti v nadaljnih vrsticah predstavljam satiro izpod peresa avtorja Fridolin Žolna, vrhunskega slovenskega satirika, ki je že pred skoraj 130 leti slovenstvo slekel do nazga in mu nastavil ogledalo, v katerega se še danes, iz nerazumljivih vzrokov in ob vsej enostavnosti, večina še vedno ne upa pogledati.

Pripovedka naslova “Kako so si Butalci omislili pamet”, pa gre takole…..

Kogar koli je tujca zaneslo med Butalce, vsak jih je hvalil na glas : “Gnoja da imajo dosti in dober koruzen kruh, niti jim ne manjka dežja in sonca in poleti muh – kakor v paradižu da žive; samo pameti da nimajo prave.”

Taka hvala je Butalcem dobro dela. In so dejali : “Ko imamo obilno vseh drugih dobrot, ni vrag, da ne bi dobili še pameti, kolikor treba. Za denar je naprodaj vse. Potem bomo v Butalah brez napake.”

Pa je naneslo in so praviti slišali o tujem mestu, da imajo pod mostom deveto šolo, v tern mestu da je toliko pameti, da jo kar v sodih prodajajo kakor kislo zelje. Pa so sklenili in s sodom tjakaj poslali štiri može, da kupijo vedro pameti ali dve, kakor bo kazala cena. Peljali so se s košem, okrašen je bil s smrekicami, veselo so na komatih peli kraguljčki.

Pripeljejo se v mesto, ustavijo se pred prvo krčmo, povedo, da prihajajo iz Butal, in barajo, kje bi bila na prodaj pamet. Toda so dejali, da mora biti prava, dobra roba in ne predraga, drugače je ne kupjo. Se čudi krčmar, ali je mogoče, da so iz Butal. Kolikšna čast za njegovo hišo in da niso mogli bolje zadeti, nego da so se ustavili tukaj: postregel da jim bo s pametjo najboljše vrste in bo pol zastonj.

Povabil jih je v hišo in ukazal gospodinji, da slavne gospode dobro postreže.

Tačas pa, ko jim je gospodinja stregla, sta krčmar in hlapec ročno ujela miš, jo izpustila v sod na vozu in sod zamašila. In so bili potem možje iz Butal prav zadovoljni z računom za pamet. Bali so se da bo dražja. Plačali so in dejali, da bodo še prišli, če jim bo pamet zopet pošla. Sedli so na voz in bistro odcingljali.

Srečno so pricingljali v Butale. Sredi Butal so se ustavili. Kakor je bil ukazal župan, je bila zbrana šolska mladina in sta bila navzoča tudi butalski policaj in občinski bik – ti so pameti najbolj potrebni, je dejal, ti naj je bodo prvi deležni. Povzpel se je župan na voz in dal z roko znamenje, pa so zazvonili zvonovi in počili možnarji.

Tisti hip je župan odmašil sod, da pogleda noter, pa je prestrašena venkaj šinila miška, zadela je župana naravnost v brke in po županu dol smuknila na tla, skozi kričečo mladino jo je preko ceste ubrala naravnost v županovo hišo.

Butale so strmele, stare in mlade: »Joj, ojoj, takšna je pamet! Pa je pamet resnično pametna! Najprej je poljubila župana, to se spodobi, in se ni potem prav nič premišljala, kam naj gre, v županovo hišo je šla, tjakaj spada.«

To je bilo jako všeč vsem Butalcem in so bili ponosni, da imajo pamet tako pametno. Pa so imeli pri tej kupčiji še posebno srečo; kajti ni trajalo dolgo, pa je imela pamet mlade in je pameti kmalu bilo dovolj po vseh Butalah.

Ni naključje, da sem izbral ravno to Fridolina satiro, nenazadnje naključij ni. Prihajajoče 2018 bo namreč dejansko dosti bolj prelomno in usodno za prihodnost naše male podalpske, kot si utegne marsikdo misliti.

Lokalne in parlamentarne volitve bodo namreč poskrbele za zgolj dve možnosti – ali bo po 27 letih vse na nove temelje postavljeno, ali bomo pak to Fridolinovo satiro negovali še (vsaj) naslednja 4 leta.

Ob tej priložnosti se res iskreno zahvaljujem tebi, ki si si tudi v tem letu vzel/a svoj dragocen čas za prebiranje, komentiranje, soustvarjanje tega bloga. Spoštujem to in da, hvala, da si….

V Novem letu pa ti privoščim, da dovoliš koraku korak, spoštovanju spoštljivost, misli miselnost, besedi besedo, iskrivosti iskrivost, ritmu ritem, igri razigranost, bližnjemu bližino, življenju življenje….in seveda, da se tista zlajnano opevana gospodarska rast končno pozna tudi v tvoji denarnici…

Drage moje in dragi vaši – zdravo, pogumno in odločno 2018 ! Ne se pustit jebat….Don Marko M ma vas rad….

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “No, pa skočimo v 2018……

  1. Ko se zvečer sesedem, res vse manj obiskujem bloge. In čisto premalokrat potrkam na tvoja vrata. Tako, da… si vzamem čas. Tudi za pretekle zapise. Ker vedno najdem v njih kaj dobrega, odličnega, zabavnega, včasih kaj posvojim, se naučim.
    Hvala za to, kar si in kar zapišeš.
    Eno krasno leto naj se zgodi tudi tebi. Prav tako, kot ga želiš vsem nam.
    In naj pero steče… pravzaprav črke po tipkovnici ali kakršnakoli je že tvoja praksa.

  2. Nam doma pred vrata pamet nosita mačka in jo je zato okoli hiše vedno manj. Hvaljena mačka, adijo pamet.
    Marko, vse dobro ..
    soimenjak

  3. Mucek,spet smo celo leto kombinatke veselo kofetkale na pavzah s tvojim blogom in to mislimo delati tudi letos.Hvala ti za pestro leto,ostani še naprej takšen naš.Tebi in tvojim pupam želimo lepo in tekoče leto.Tudi me te mamo rade. 🙂 🙂 🙂

  4. Hvala za zanimivo pisanje. Res z zanimanjem preberem in, priznam, doslej še nisem bila razočarana. Všec mi je tvoje razmišljanje in zdrava kmečka pamet. Upam, da boš še dolgo pisal.
    Lepe želje tebi in tvojim.

  5. Hvala za novoletno poslanico.Končno ena razumljiva in poštena. Rada berem vse, kar napišeš. Srečno tudi tebi in vsem tvojim. 🙂

  6. Prebrala in ostajam še vedno žalostna. Tudi tebi dragi Don Marko želim še nadalje dovolj ostrine v razumu in energije, da nam še naprej osvetljuješ našo prihodnost.SREČNO V NASLEDNJEM LETU. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *