Premier Šarec – “Z novim zakonom država ne bo več plačevala zasebnih vrtcev in šol, niti katoliških”…..

Pred 6 leti je slovenska izpostava RKC vložila na Ustavno sodišče pritožbo z zahtevo, po kateri naj sodišče razsodi, da mora država odpraviti diskriminacijsko početje in namesto dosedanjih 85% plačevati zasebnim, tudi katoliškim, vrtcem in šolam 100% nadomestilo za izvajanje javno vzgojno izobraževalnih programov, torej v enaki višini kot državnim vrtcem in šolam….

Ustavno sodišče je pritožbi ugodilo in naložilo Državnemu zboru, da v najkrajšem času odpravi to nepravilnost v zakonodaji in izenači plačevanje vsem vzgojno izobraževalnim ustanovam, ki izvajajo od države določene javne programe, na 100% financiranje.

Ne Bratuškina, ne Cerarjeva vlada ukaza US nista zakonsko uredili, čeprav gre zgolj za politično odločitev, katero lahko večinsko izvede že sama vlada oz. koalicija. Zahteve, da se odpravi in uredi to neustavno stanje, kot je naložilo US, so redno vlagali tudi predstavniki opozicije SDS in NSi, ki so napovedali tudi ustavno obtožbo premierja Marjana Šarca, čeprav v DZ ne morejo dobiti večine za to.

Naposled se je ta gordijski vozel odločil presekati kar premier Marjan Šarec, ki je včeraj sklical izredno sejo koalicije, kateri je predstavil svoj predlog novele zakona za državno financiranje izvajalcev javnih vzgojno izobraževalnih programov. Šarčev predlog je bil sprejet po hitrem postopku in je stopil v veljavo takoj, s tem pa je tudi zaključena dolgoletna saga zahteve US po ureditvi tega področja.

Na novo dopolnjen zakon o financiranju prinaša nekaj novosti, med katerimi je tudi ta, da poslej zasebne vzgojno izobraževalne ustanove, vrtci in šole v Sloveniji, kamor so všteti tudi vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete s katerimi upravlja RKC, ne bodo imele nobeni težav več s financiranjem šolskih programov iz državnega proračuna.

Na krajši tiskovni konferenci je to bistveno zakonsko novost pojasnil sam predlagatelj te novele premier Marjan Šarec :

Po petih letih od določila Ustavnega sodišča, da moramo v državnem zboru uskladiti financiranje zasebnih šol, ki izvajajo javni program, sem se čutil poklicanega popraviti nevestno nedelo prejšnje vlade in prekiniti tradicijo strank SDS ter NSi, ki so iz tega naziva vsako leto vlagale interpelacije in sodne pritožbe. Ker smo pravna država in je treba ukaze US dosledno spoštovati in izvajati, smo na izredni seji sledili zahtevi US in popravili to zakonodajno pomanjkljivost.

Poslej bo država financirala le še javno šolstvo in sicer 100%, ki bo še naprej izvajalo državno zakonsko določene šolske programe na vseh vzgojno izobraževalnih stopnjah.

Obenem povsem ukinjamo podeljevanja koncesij izvajanj programov javnega šolstva zasebnim zavodom in šolam na vseh stopnjah, od vrtcev do fakultet, kar pomeni, da bodo lahko poslej v zasebnih vzgojno izobraževalnih zavodih, šolah, izvajali izključno svoje avtorske šolske programe, ki ne bodo smeli biti nikakor povezani s programi javnega šolstva. Zasebni vrtci in šole tako ne bodo več izvajali javnih programov, kot do sedaj in zato ne bodo več upravičeni do državnih sredstev.

Tako si bodo zasebni vzgojno izobraževalni zavodi, tudi tisti katere vodijo verske organizacije, v bodoče morali sami financirali svoje programe, brez vsake finančne pomoči od države.

Obenem pa smo zadovoljili zahtevi US tudi v delu odprave državi očitane diskriminacije, saj bodo poslej starši otrok imeli na voljo dve povsem nedvoumni možnosti izbire – svoje otroke bodo lahko vpisali v javni sistem vzgoje in izobraževanja na vseh stopnjah in te programe bo država, kot do sedaj, stroškovno pokrila 100%.

Starši otrok pa bodo lahko izbrali tudi drugo možnost – zasebni sistem vzgoje in izobraževanja na vseh stopnjah, na katerikoli zasebni vzgojno izobraževalni ustanovi, tudi tistih katere upravljajo verske organizacije. Ker te zasebne ustanove ne bodo več izvajale javnih programov, ampak le svoje, jim bodo starši otrok v tem primeru vse stroške plačevali sami v višini 100% določene cene.

Če se bo kje pojavila prostorska stiska, bo država dogradila javne vrtce in šole, da se ne bo mogel noben starš izgovarjati, da ni bilo prostora za njegovega otroka v državnih vrtcih, šolah, fakultetah. Ker smo s tem novim sprejetim ukrepom povsem ugodili zahtevi US, je zame in za mojo vlado to poglavje zaključeno.”

Premier Šarec je še poudaril, da “država vzorno skrbi za vzgojno izobraževalne programe vseh svojih državljanov. Če posamezni starši nočejo sprejeti tega brezplačno ponujnega za svoje otroke in se raje odločijo za izobraževanje svojih otrok v zasebnih vrtcih in šolah, tudi verskih, potem si morajo svoj lasten izbor tudi sami plačevati“.

Izobraževanje svojih otrok v zasebnih šolah je osebna odločitev staršev, vidim jo kot luksuz in država ni dolžna plačevati luksuza“, je zaključil Šarec.

Don Marko M

153 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Premier Šarec – “Z novim zakonom država ne bo več plačevala zasebnih vrtcev in šol, niti katoliških”…..

 1. Bravo, bravo, gospod Šarec (Y) komur za njihove otroke ni dobra javna šola naj si pač plača zasebno a ni se treba preseravati na račun davkoplačevalcev………

 2. Bravo edina prava odločitev, tako bi morali že vsi ravnati, saj cerkev ločena od države po ustavi, zasebne šole in vrtce pa naj plačujejo tisti, ki imajo tam na svojo željo svoje otroke, tako je povsod po svetu le naši bi radi da jim še to financiramo vsi.

 3. Čim vidim na FBju ta grd hinavski *ksiht* takoj vem da je zopet povzročil kakšno novo sranje Sloveniji in Slovencem.

 4. Aleksander M, bom nežen. Zaenkrat. Lahko brez posploševanja argumentiraš tvoj zgornji zapis? Pa ne o “ksihtu”, kjer naj bi veljala prešernova: le čevlje sodi naj kopitar, ampak o sranju.

 5. ali je res tako nor, da se postavlja nad odločbo US? Upam da ne. Do sedaj še ni naredil večje napake, in verjamem da tudi te ne bo.

 6. Priznam, nisem ga volila. In mi ni žal. Ampak vsak dan me prijetno preseneča! Naj mu bog ohrani to navado!

 7. BRAVO ŠAREC!! Če se že gremo ..socialno državo za sociale potrebnim, ne bogatim kapitalistom!! Upam, da uspe!

 8. na žalost -tudi mojo, ker se to tudi sama objavila- je ta zapis SATIRA. Vseeno, pa naj folk vidi, da obstaja še druga možnost!

 9. No pa ga je vsaj malo srečala pamet, respect za potezo… In upam da noben otrok ne bo več lačen

 10. Bo Šarec naredil red. Upajmo, da bo imel čas in ga ne bodo odstranili tisti, ki jim njegovo razmisljanje ni po volji.

 11. Reče se ; “zasigurno ne katoliških!”….in pika. Pa zakaj za hudiča imamo mi ustavo, kjer je lepo zapisano da so farške fašistične kur*e ločene od države. Zagotovo pa vemo, da so te kur*e ločene le pri DAVKIH. Smrt klero fašističnemu neoliberalizmu.

 12. Če bi šlo to skozi, se bodo nebeške stranke razpočile.
  Se bojim,da zadeva ne bo pila vode…preveč vplivnežev je prisesanih na to vime in mu tega ne bodo dovolili.Mu bodo že podvalili kako zadevo……

 13. Če je to res je Šarec dobil ogromno pozitivnih točk. Bravo! Končno. Še cerkev odpikat in odtrgat od državnih vim pa bo ostalo veliko denarja za pomoč revnim. Tudi revščine bo manj.

 14. Potem se naj ta stav odraza tudi pri placilu prispevkov in davkov od place. Vsak, ki da na kvaliteto pred papirjem, ve da je javno solstvo precejizrojeno, kaoticno in na koncu kot vidimo tudi nevaren poligon za glupe SJW zakome, kot se je pokazalo v primeru ravnatelja Merca, ki je ravnal narobe, ker je zascitil zrtev namesto napadalcev. Placilo za zasebno solo naj gre v davcno olajsavo potem.

 15. ob pametnih odločitvah, pa res ni pomemben “ksiht”,ampak pametne odločitve ki so v korist državi in državljanom-Podpiram javne šole in pri tem seveda upam , da sedaj ko ne bo država več podpirala zasebnega sektorja in RKC, da pa ima možnost več denarja nameniti javnim šolam.Kdo pa ne bi bil vesel če si ustanovi lasno podjetje ki bi ga financirala država.Torej se luksus-privat-tudi naj plačuje saj so jih vpisali v te šole ker IMAJO denar. Lačna vrana , naj ne pita site.

 16. Tudi pravoslavni,muslimani ,Zoroasterci,Hari Krošnje,Zen Budisti ,Animisti,Ufo fanatiki,Scientologi,Jugoslovanski verniki Bi morali dobiti finančne redne infekcije.Žal ni denarja,nahranimo z davkoplacevalskim denarjem lačne otroke in penzionerje pod 600 evrov amen.Bravo g.Šarec tako naprej do drugega mandata.
  .

 17. Eh… Marko … Na telefonu ne morem videti, kdaj gre za satiro … Bi bilo pa fajn, če bi res to naredil, bi takoj podprla njegovo odločitev. Naj mi ne zamerijo, tudi moji sorodniki vozijo otroke v zasebne šole, ampak sem mnenja, da se naj zasebno šolstvo tudi samo financira. Se mi zdi eno samo “preseravanje” tistih, ki se imajo za “nekaj več”.

 18. Bravo Šarec, bravo. Še je potrebno preklicati plačila župnikom in vse kar se plačuje RKC, saj imajo svoje prihodke. Preučiti tudi vračanje gozdov RKC, kljub temu da je bil že prodan s strani RKC, pogodba obstaja.

 19. Presneto, moji penzijonisti me bodo lincali, ko bodo ugotovili, da ni res…..Vsecki letijo kot iz mtraljeza…..Ko bi bili se pri podpiranju in podpisovanju peticije proti prekariatu tako aktivni……..(upam da si podpisal…)

 20. BRAVO….vsi imajo možnost hodit v enake šole in se dokazovat, seveda, če pa za smetano ni dobra naj si jo plačujejo sami…..!!!! ENI NIMAJO ZA PREŽIVET IN SO KLJUB TEMU PRIDNI V ŠOLAH, DRUGI PA SE PRESERAVAJO, KER JIH STARŠI V VSEM PODPIRAJO, KUPUJENO SAMO ZNAMKE, mislijo da se lahko vse kupi…Če pa pogledamo globalno vidimo, da živijo na račun delavcev…, morda celo plačo dobivajo od davkoplačevalcev…in sploh ne vedo koliko imajo na računu, ne rabijo pazit na vsak izdatek…

 21. Luksus naj vsak, ki ga zeli placa sam! Ne smemo pa pozabiti, ce bo privat sola izvajala svoj program, kdo jo bo nadziral oz.bi otroci morali zakljucne izpite, maturo narediti v drzavni ustanovi MIC (maturitetni izpitni center)!

 22. Z diktatom ne prideš daleč, z anarhijo pa še manj, le demokracija in svoboda sts lahko prihodnost za razvoj naroda. S Šarcem ne soglašam, ker ne gre za luksuz.

 23. Zasebno šolanje državo manj stane. Saj država plača samo plače učiteljev, ne pa infrastrukture, ogrevanje itd.

 24. Tako se govori -kdor ima denar naj plača zasebno šolo ,za vse ostale je večkot dobra šola kamor je hodilo ljudstvo Slovenije in lahko smo ponosni na to!

 25. Če je privat, naj bo privat…v tujini je tako, da če je privat naj starši to plačajo ne pa država…..

 26. zdaj pa še uvedba davka na nepremičnine za RKC, pa bo država imela dovolj denarja za vse … še ostalo bo. 😉

 27. ŠE ENKRAT TO JE SATIRA DA NE BOSTE RAZOČARANI TO PAČ Ni RES NITI JE TO REKEL ŠAREC. DA NE BO POTEM HUDE KRVI.

 28. MIRO,BO IMEL PA UTRIP IN KOMPAS ZA SVOJE DELOVANJE
  HUDA KRI PA ITAK BO. SLEJ KO PREJ ČE NE BO UKREPAL. 🙂

 29. Tisti ki si jih zeli ima denar da ga plača bogatasi nehajte zajedat reveze ki hodijo delat pa nimajo

 30. bravo, se povsem strinjam, če mislijo da so nekaj več kot ostali potem na si samij financirajo, cerkev pa sploh kolikor niso prigulfali mislijo še kar molzti naivni narod, sramota

 31. Šarec ne verjamem, da boš dolgo, eni (ne bom jih našteval) majo tolk dnarja, da jim je tako majhna ovira na njihovem velikem projektu,- mačji kašelj…(ahti se, če rabiš osebnega stražarja, (ne enega….- tu smo)

 32. Torej lažna novica. Dobro smo nasedli. 🙂 Ideja je odlična. Glede na dobro organizirano javno šolstvo se sprašujem, čemu koncesije privatnemu šolstvu. Zakaj bi vsi plačevali privatno šolstvo. Je to zahteva Evrope ali politična pobuda katere od strank.

 33. Mislim, da je to prelepo in preposteno, da bi bilo res kajti če bi bilo res, bi bil po njihovem to največji napad na rkc v zgodovini človeštva!!!

 34. Bravo! Že davno pred volitvami je Marjan Šarec izjavil, da če tudi je veren, je mnenja, da bi morala biti cerkev ločena od države. Če je to prvi korak, morda lahko pričakujemo tudi davke na cerkveno posest in odvajanje DDV-ja za plačane cerkvene storitve. Kdo ve?

 35. Pa je pred volitvami govoril, da redno hodi v cerkev, da se je priliznil verujočim. In mimogrede – to je PROTIUSTAVNO, saj je Ustavno sodišče odločilo, da je država dolžna enakopravno financirati tako javne kot tudi zasebne šole. In kje je Slovenija, če vlada ne spoštuje pravnega, oziroma ustavnega reda . To je konec s pravno državo. V normalni državi bi funkcionar za neustavno delovanje že davno odletel ali pa bi sam odstopil !?

 36. Anton K ne bo držalo, Ustavno sodišče je določilo, da morajo VSE zasebne šole biti enako financirane s strani države. Ker je Montessori financiran 100%, ostali pa 85%. Torej, če so vsi enako 0% financirani, je upoštevana odredba Ustavnega sodišča.

 37. točno kdor ni zadovoljen z javnim prevozom se naj pelje pa na svoje stroške s svojim prevozom

 38. Bravo čestitke ,tako je prav !!!!Javno šolstvo je za vse dosegljivo,!!!!!
  Kdor pa želi bit nekaj posebnega se ima za nekaj več in hoče bit nad drugimi pa naj si plača sam ali pa mu naj plača Vatikan rkc

 39. Se popolnoma stinjam. Naše državne šole so kvalitetne (v osnovno šoli malo preveč balasta). V svetu so priznane in naši diplomanti in doktroji zelo cenjeni. Če pa kdo želi v zasebno šolo naj PLAČA.

 40. pravilno-lačna vrana naj ne pita site.Kdor ima denar si naj plačuje-privat-za ostale je dolžna poskrbeti država.Tako bo lahko država iz tega naslova namesto privat-šolam-namenila več sredstev za javno izobraževanje. RKC, pa itak ima PREVEČ premoženja in si naj tudi sama financira izobraževalni program

 41. No, to pa je novica dneva. Skrajni je čas, da je rekel bobu bob. Tak pritisk desnih strank z zahtevami o 100% plačilu stroškov v privatnih vrtcih in šolah se mi je zdel škandalozen. Kdor želi imeti svoje otroke v teh privatnih ustanovah, naj seže v svoj žep, sicer pa ima javno šolstvo brezplačno. In še enkrat BRAVO ŠAREC !!!!

 42. Vse privatne šole si naj same plačujejo oz. tisti, ki jih hočejo obiskovati, ker imamo dovolj dobrih javnih-državnih šol.

 43. v teh šolah že otrokom vcepijo da so več vredni ,ker so taki tudi njihovi starši.Nisem še slišal da je iz teh šol prišel kakšen genij.Tu je rezultat miselnosti in zablode nekih staršev da v šole pošiljajo odvetnike in učitelje na sodišče

 44. Pravilno.. tako je tudi drugot.. predvsem v ameriki, ki jo imamo za obljbljeno deželo.. Je pa potrebno še več državnih vrtcev za kar mora poskrbeti država..

 45. Khm.. vse ok, ampak potem pa naj uredijo šolski sistem tako, da me ne bo strah dat otroka v šolo! Aja.. isti sistem je že odkar sem jaz hodila. In čeprav sem bila odličnakinja, me stisne v pljučih, ko pomislim na šolo.. dejansko fašem nek panični napad.. ali vsaj začetek le tega. Res mi je hudo dat otroka skozi vse to. Nismo vsi po Jusu narejeni in ti je treba končno sprejet in ne vse silit v isto. Na tak način dobiš slepo delovno silo in nikakor ne ljudi, ki bi reševali problematike (okolja, politike, države itn.). Dobiš le ovce ven. Razen nekaterih upornikov, ki smo se uprli sistemu, ampak to še ne pomeni, da ni bilo težko in hudo.. Moj otrok ni tak po karakterju in ne vem kako bo on preživel vsiljevanju tuje volje.. In ja, razmišljam o zasebni šoli, ker mi je slabo, ko pomislim na svojo osemletko!

 46. Vse lepo in prav samo ce je javno ne more bit zasebno!! Je pa res, da je treba sistem izboljsat. Ce bi sli v skrajnosti, da je vsak otrok poseben bi vsak rabil svojega ucitelja. Kar ne vzdrzi noben sistem. Zato menim, da javno ostane javno zasebno ostane zasebno. Pa nobenmu ni blo lahko v soli in je ze to neka sola, ker pac zivljenje je tezko in jebi ga treba dat zajebane stvari cez. Stari so zato, da razvijajo otrokove posebnosti. Sola je osnovna razgledanost.

 47. Bravo predsednik, cerkev ima tako že preveč privilegij in bogastva, ki ga je nagrabila na račun revnih faranov. Še obdavčiti bi jo mogli, tako kot moramo mi državljani plačati davek za nepremičnine.

 48. Se strinjam z izjavo. Imamo javno prezplačno šolanje.Kdor hoče kaj drugega,naj plača.Porkamadona….že 30 let isto sranje poslušam.

 49. V kolikor pa je ta Don Markova novica v resnici spretna podtaknica, si pa njen avtor zasluži krepko zaušnico (kot metaforo). ČRi

 50. Skoraj vse lepo in prav, edino glede na odločitev bi bilo prav, da bi se uvedlo vavčerski sistem, torej da se starši lahko odločijo, kam bo njihov denar za šolstvo, ki ga v davkih plačujejo šel direktno ko vpišejo otroka. Tako bi bil problem skoraj dokončno rešen.

 51. Marko, če je to res, kapo dol za Šarca. Sem pa pregledala zapise po medijih in nikjer zasledila tega predloga, niti na novi 24, ki bi ali bo eksplodirala, če se to uresniči. Od kje ti ta informacija? LP Maja

 52. Z denarjem, ki ga je požirala bogata RKC na račun šolstva lahko gradijo in obnavljajo javne šole in vrtce. Vendar nekdo, ki ve, da je po ustavi cerkev ločena od države in bo to tudi izvajal.

 53. Bravo Šarec, tako se dela, sedaj pa še ločitev cerkve od države, pa so naslednje volitve tvoje.

 54. To je prava odločitev!!! Tako ne bo več glampinga na račun državljanov. Kdor si želi glamping, naj si ga pošteno plača.

 55. Sama bi sla se korak naprej. Po vzoru Finske – nic zasebnih, vse drzavno in enako za vse. Ne glede na placilne sposobnosti.

 56. Don Marko M, je Šarec zares izjavil, kar si citiral, ali si si namislil?
  Lahko podaš vir, kje je to povedal?

 57. Po množici ljudi, ki so spregledali, da gre za satiro in se začeli navduševati nad Šarcem, ugotavljam, da bi Slovenci morali dobiti diktatorja, ki bi kar sam odločal, kaj je treba ukiniti in kaj financirati. Takega, ki zjutraj vstane, pogleda, kakšno je vreme in si reče: “Tega zakona ne trpim več. Dajmo ga kar ukiniti. Saj so nekateri tako ali tako rekli, da si ljudje ne zaslužijo biti enakopravni. ” Lepa slika volilnega telesa se izkaže v komentarjih. Diktator v glavah bo najbrž živel večno. Šarec go home, nisi dovolj diktatorski.

 58. “Poučevanje meni všečne verske pravljice naj bo krito s strani davkoplačevalskega denarja, meni nevšečne pa ne.” == DISKRIMINACIJA

  Pri zelo veliko predmetih v javnih šolah se uči dogem. Nič drugače, kot pri deklariranih verskih institucijah.

  Ko v trgovini kupujem izdelek, lahko IZBEREM, kaj bi rad, potem ga pa plačam. Če nekdo ne je kruha, se lahko prosto odloči, da ga ne bo vzel in ga zato tudi ne bo plačal.

  Ideja, da naj zasebno šolstvo ne bo plačano s strani davkoplačevalskega denarja, je ekvivalentna tej ideji:
  “VSI bomo plačevali za kruh celo življenje preko davkov. Če kdo misli, da kruh ni zdrav, nič za to, naj ga plača. Če kdo misli, da obstaja hrana boljša od kruha, nič za to, naj ga plača. Če je kdo alergičen nanj, nič za to, naj ga plača.
  In ker noče kruha, bo pač zato, da se bo najedel, plačal 2x. Najprej za kruh preko davkov, čeprav ga ne je, potem pa še direktno v trgovini za neko drugo živilo po lastnem izboru. Ker se gre luksuz življenja. Ker kar ni kruh, je luksuz.”

  O takem luksuzu govorite eni. O diskriminaciji, nič drugega.

  Na strani http://socialnidemokrati.si/blog/tag/zasebno-solstvo/ piše:
  “V Republiki Sloveniji imamo štiri tipe financiranja osnovnih šol s strani davkoplačevalcev:
  1. javne šole, kjer Republika Slovenija v obsegu 100% plačuje izvajanje programa,
  2. zasebne šole, ki so koncesije dobile pred letom 1996 in katerih program je 100% financiran iz javnih sredstev,
  3. zasebne šole, ki jim je bila pripoznana javna veljavnost programa in so financirane 85%,
  4. zasebne šole brez javnega financiranja.”

  Če da nekdo otroka v Walfdorski vrtec ali šolo, kjer se spodbuja kreativnost in kjer se uživa ekološko, svežo, lokalno, necvrto hrano, je lahko dobil s strani države denar za plačilo vzgoje v tej instituciji. Zakaj ga je dobil? Ker je PLAČAL, oz. vsakdo plačuje za vrtce in šolstvo preko davkov celo življenje. Eni pa so proti temu??

  Da ne bi prišlo do netransparetnega lobiranja in političnega izsiljevanja za financiranje šolskih prostorov s strani izobraževalnih institucij, bi morali uvesti transparentni monitoring. Vsaka izobraževalna institucija bi morala dobiti enak odstotek denarja, kjer bi bil odstotek pogojen s številom udeležencev v programu.

  Ne mislit, da prihaja do lobiranja samo s strani cerkve, ki je imela do zdaj kakšna šolska izobraževanja plačana. So v javnem šolstvu zelo znana lobiranja in zelo očitne korupcije med direktorji, vodji projektov in raznimi izvajalci gradbenih storitev, prodajalci računalniške opreme, itd.

  Opomba: Walfdorska šola nima veze s cerkvijo.

  Zaradi mene se lahko tuji otrok v šoli izobražuje o lipovem bogu v Andromedi. Nimam nič proti, samo če bo starš plačal. Dokler imamo davke za šolstvo, PLAČUJEMO ZA STORITVE IZOBRAŽEVANJA. Kar plačam, mi pripada. Kar drugi plača, mu pripada. Če plača matematiko, naj dobi matematiko. Če hoče plačat karkoli drugega, naj to tudi dobi. Ne pa da mora plačat izključno tisto, kar mu država VSILI!

 59. pošteno povedano..zasebno pomeni v lastni režiji in ne s 85% pomočjo države,zasebno pomeni 100% vsak iz svojega žepa……no da vidmo kolk jih bo sedaj v privat šolah ko bo mesečni račun “jurja” po slovensko …..

 60. Zdaj bi moral še ukinit financiranje strank iz državnega proračuna. Ukiniti sejnine, potekati predolge prste dekanom, ministrom, zdravnikom,šolnino
  in pa birokraciji, poslancem ukiniti pravniške svetovalce. Potem zahtevati od vseh bank po svetu kjer je skrit izginili denar. Pa v državi ne bo treba uveljavljati dodatnih davkov in dajatev in tako ne bo treba, da bi še naprej delavec in upokojenec životaril. Zakaj ne bi mogla biti naša država vzgled drugim državam po nečem dobrim, ne samo po lepoti, ampak tudi po lepem in sožitnem življenju.

 61. Tale satira je napisana tako mojstrsko, da bo podpora Šarcu naslednji mesec močno narasla.

 62. A novi zakon o financiranju javnega šolstva po Šarčevem predlogu že velja in ali se že izvaja???

 63. Žal je resnica taka, da bo iz zasebne šole prišel dijak precej bolj razgledan in učen, kot iz javne šole. Če že imamo možnost izbirati in plačati, potem ni pravično, da mora nekdo financirati javni del, če ima otroka v zasebni šoli. Zasebna šola ne pomeni nujno lukzuza, pomeni pa boljšo prihodnost za otroka. Poglejte malo v tujini kater šole so priznane in se jih plača. Ste našli kakšno javno, brezplačno uspešno? Ne! Skratka še vedno ista tipična miselnost, tudi večine komentatorjev, smo pač še vedno v kolesju sistema izpred 50.let.
  V zasebnih šolah tudi ni toliko ponavljanj, vpisov zaradi statusa… Če je javno, še ne pomeni, da je kvalitetno. Poglejmo primer iz zdravstva: koliko od vas čaka na datum, ki mu ga je določil zdravnik, koliko od vas gre samoplačniško? Če je javno “zastonj” še ne pomeni da nihče ne plača. Spet naj tisti z večjo plačo prispevajo več, zakaj že? Zaradi zabušavanja nekaterih na javnih šolah, danes s slabšimi plačami pluvajo po tistih z boljšimi, čeprav bolje plačani prispevajo več od njih. Marskikaj je narobe in skregano z logiko, za sodobno državo. Kot sem rekel prej, miselnost je ostala nekje v jugi.
  Tu ni govora o levih in desnih, tu govorim o tem, kako glodamo kost o zasebni in javni lastnini, zasebni in javni storitvi. V demokratični politični in kapitalistično gospodarski ureditvi.
  Vsi pa pozabite na najbolj pomembno zadevo. Če sodišča reče da je črna barva rdeča, potem mora biti rdeča. Tako smo se dogovorili. Sedaj pa 2 vladi tega ne upoštevata. Vsi bi se morali strinjati, da ne glede na vsebino, upoštevamo pravila!
  Potrebno bo najti neko sredini med individumom in našo družbo.
  Pa ste za to, da zgradimo za začetek svojo deželo, po najboljših idejah, našo družbo po najvišjih moralnih in etičnih standardih? Dalo bi se. Jaz sem za!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *