“Outsourcing” – trgovina z ljudmi in korupcija, kar slovenski parlamentarci zagovarjajo….

“Outsourcing”…. je skovanka besed zunaj (outside), vir (resource) in uporabljanje (using), v seštevku pa pomeni “zunanje izvajanje dejavnosti”…..gre torej za operacijo sodelovalne strategije določene organizacije, ki zaupa zunanjim izvajalcem nekatere dejavnosti, ki jih sicer zmore opravljati tudi sama….

zakaj torej sploh uporabljati “outsourcing”, če pa lahko tudi sam to narediš, celo bolj kakovostno in ceneje ?……

“outsourcing” je, po moji oceni, neposredno povezan s prekarnostjo, torej povsem načrtnimi izkoriščanji delavcev, in prav nič narobe ne bom prijavil, če “outsourcingu” prijavim tudi oznako postopka trgovanja z ljudmi….ki pa je tudi po zakonu in številnih mednarodnih konvencijah prepovedan in kazniv….

a naših parlamentarcev, z vlado Marjana Šarca na čelu, to prav nič ne gane…..ne le, da dopuščajo vedno pogostejša izvajanja outsourcinga v našem Javnem sektorju, izvajanja le tega dopuščajo celo v našem parlamentu….

moda uvajanja outsourcinga se sicer zadnje čase še najbolj pospešeno uvaja v naše javno šolstvo zaenkrat predvsem za dela snažilk, kuharic in varnostnikov…..logično gledano je “outsourcing” povsem enostavno možno uporabljati tudi za dela učitelja in zelo verjetno ni izključeno, da si bo kateri ravnatelj to že kaj kmalu omislil, naprej pa itak zgledi vlečejo…..

Štrukljev SVIZ, ki se sicer oglaša le takrat, ko je treba stavkovno zahtevati dvig plače v prvi vrsti tistim zaposlenim v šolstvu, ki imajo že itak najvišje, ne pa za tiste z najnižjo, je zaenkrat in še vedno čisto tiho…..jebe se Štruklju za snažilke, hišnike, kuharice, varnostnike v javnem šolstvu…..

ravnatelji/ce naših javnih šol, ali vodilni kadri v drugih delih JS, sicer prav vedno opravičujejo uvajanje “outsourcinga” z zgolj enim plastičnim suhoparnim izgovorom – “racionaliziramo stroške poslovanja”…..

prav, razumem da so racionalizacije eden konstantnih postopkov poslovanja, v realnem sektorju je to čisto običajno že na dnevni bazi, a obstajajo načini in obstajajo “načini”…..

ne razumem pa, da se nekdo za določeno delovno mesto oz. več njih sklicuje na racionalizacijo, potem pa za ista delovna mesta nadomestno uvede neprimerno dražje opcije…..zato mi je nemogoče razumeti ta edini utemeljevalni razlog ravnateljev ob poseganjih po “outsourcingu”…..

svoje dolga leta redno zaposlene snažilke, hišnike, kuharice, varnostnike, zaposlene tudi 20, 30 let ali celo le kakšno leto pred odhodom v penzijo, mrtvo hladno dobesedno prodajo nekemu zunanjemu izvajalcu in tej dotedanji zaposleni lahko izbirajo le še med dvema možnostima – prestop k zunanjemu izvajalcu po ukazu dotedanjega delodajalca ali pa prejeta odpoved…..

torej zunanjemu izvajalcu sploh ni potrebno imeti nobene delovne sile, celo nobenega delovnega orodja za izvajanja teh dejavnosti snažilke, hišnika, kuharice, varnostnika, saj mu že ravnatelji/ce šole enostavno “prepišejo” vse te delavce….

za nameček s preklopom na “outsourcing” temu zunanjemu izvajalcu, poleg delavcev, zagotavljajo celo vse potrebno delovno orodje, brezplačno kakopak, in še bolj za nameček te svoje prejšnje redno zaposlene delavce zunanjemu izvajalcu krepko preplačajo primerjalno s plačami, katere so jim izplačevali ko so jih imeli redno zaposlene…..

prav nobena skrivnost ni, da naše ministrstvo za šolstvo vsem osnovnim šolam za recimo delo snažilke mesečno nameni 880,29 €, tisto nekaj razlike pa doda lokalna občina….in to velja tudi za kuharice, hišnike, varnostnike, celo učitelje in ravnatelje….

ravnatelji/ce poskušajo uvajanje “outsourcinga” opravičevati tudi, da se tako izogibajo stroškom zaposlenih, ki so preveč na bolniških…..kar je še najbolj bizaren izgovor od vseh….

v JS namreč obstajajo povsem zakoniti vzvodi, ki omogočajo delodajalcu preverjanja “simuliranj” posameznih delavcev po bolniških, za kar lahko uporabijo tudi storitve zasebnih detektivov, na osnovi ugotovitev katerih lahko delodajalec aktivira izredno odpoved delovnega razmerja zaposlenemu, ki je zlorabljal bolniški status……

torej, določen/a ravnatelj/ica izbere zunanjega “outsourcing” izvajalca, mu podari delovni kader, svoja, torej družbene lasti delovna orodja za izvajanja del, mu podari 880,29 € ministrstva za šolstvo, med 300 – 400 € dodatka lokalne občine, in za nameček temu izvajalcu šola plača še dodaten mesečni račun za opravljene storitve, ki je za posameznega delavca obračunan najmanj v višini ministrskega in občinskega prispevka, torej šola po “outsourcingu” plača za svojega nekdanjega redno zaposlenega delavca okoli 2000 € mesečno…..delavec seveda od tega prejme nižjo plačo, kot jo je imel prej v rednem delovnem razmerju pri delodajalcu….

posamezni ravnatelj/ica, ki izbere “outsourcing” sicer opleta z “racionalizacijo”, a prav nobeden izmed njih noče podati tudi izračuna, koliko dejansko bi privarčevali z “outsourcingom”…..nočejo pa zato, ker potem bi morali za to svojo nepravilno sešteto potezo (kazensko) odgovarjati…..

da, šola, pa tudi drugi oddelki v JS, ne le da ne privarčuje prav nič s “outsourcingom”, še več…..stroške celo poveča in tisto kar je pa najbolj nesprejemljivo – te večje stroške “outsourcinga” po sistemu “jebe se mi za državljane in državo” ravnatelji/ce enostavno prenesejo na občinski in državni proračun, torej na vse državljane…..

obenem si upam trditi, da v kolikor bi naši inšpektorati, pa tudi organi pregona, tudi ministrstva, redno in zelo pozorno izvajali nadzore na temu “outsourcing” posli, katere sklepajo ravnatelji/ce in ostali vodilni kadri v JS s temi “outsourcing” izvajalci, da bi zelo pogosto odkrili že kar zavidljive dosežke korupcije, ki se hrani izključno s praznjenjem državne blagajne, posledično žepov državljanov…. “outsourcing” je korupcijski raj….pralnica javnega denarja….načrtno ustvarjanje revežev….

dejstvo pa je, da so naši parlamentarci “outsourcing” celo uzakonili, kot je dejstvo, da tej isti naši parlamentarci, torej tudi Šarčeva vlada, kot vse prejšnje, ne kažejo prav nobenega zanimanja, da bi to korupcijo “outsourcinga” ne le skloftali, pač pa krepko namikastili….

da, “outsourcing” je treba ukiniti, povsem, kakor tudi agencije, katerih dejavnost je “posredovanje delovne sile”, kar je praktično isto in kar je tako očitno trgovanje z ljudmi, da lahko tudi slepi zelo jasno vidi….ali pa uvedimo “outsourcing” še za Štrukljeve SVIZ učitelje in nasploh cel JS….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *