100 let Komunistične partije Jugoslavije (KPJ) in SKOJ…..

20. aprila 1919 je bila v Beogradu pod imenom Socialistična delavska partija ustanovljena Komunistična partija Jugoslavije (KPJ), leta 1952 preimenovana v Zvezo komunistov Jugoslavije (ZKJ)…..

po velikem uspehu na volitvah, je vlada Kraljevine SHS, katere geslo je bilo “En narod, ena država, en kralj” , z zakonom prepovedala delovanje komunistične partije, vsem njenim 58 izvoljenim poslancem so odvzeli mandate, članstvo le te pa so zdesetkali s policijsko represijo…..

dramatično obdobje ilegalnega partijskega življenja, polno krvavih spopadov s kraljevim dvorom in generalatom, a tudi razdiralnih frakcijskih bojev med levico in desnico znotraj partijskih vrst, je pripeljalo do leta 1928, ko je ilegalna KPJ izpeljala svoje prve 4 kongrese, a v naslednjih 20 letih niti enega….

v teh 20ih letih brez kongresa je najprej Lenin, za njim pa Stalin s svojo rusko Kominterno, dal likvidirati številne vodilne jugoslovanske komuniste, zlasti iz Gorkičeve skupine, tako da je od 900 jugoslovanskih komunistov preživelo le 12….

Stalin je leta 1938 za novega generalnega sekretarja imenoval Josipa Broza Tita, ki se je tako vrnil v Jugoslavijo in sestavil nov Centralni komite KPJ, v katerem so najbolj pomebna mesta zasedli Milovan Djilas, Aleksandar Rankovič, Ivan Milutinovič, Rade Končar, ter slovenska Franc Leskošek in Edvard Kardelj…..

v času med 2.svetovno vojno 1941 – 1945 je Titova KPJ vodila partizanski NOB, ki je porazil nacistične/fašistične sile osi in njih sluge domače izdajalce, ter tako osvobodil Jugoslavijo…od 12.000 članov KPJ pred začetkom vojne, jih je konec vojne dočakalo le 3000….

po osvoboditvi je partija hitro učvrstila svojo moč, ter z uvedbo socializma in enopartijskega sistema spremenila državo s temelji vred….partija pod vodstvom Tita, katero je vodil od 1938 do svoje smrti 1980 leta, je bila obenem tudi prva komunistična partija na oblasti v zgodovini komunističnega gibanja, ki se je odločno zoperstavila skupni politiki, katero je diktirala Stalinova Sovjetska Zveza….

zato je Stalin obtožil Tita nacionalizma in zavijanja v desno politično smer, zaradi česar je KPJ, s Titom vred, brcnil iz Informbiroja….to obdobje je bilo tudi polno notranjih čistk, ter preimenovanja v Zvezo komunistov Jugoslavije, populistom bolj poznano kot obdobje “titoizma”……..

ZKJ pod Titovim vodstvom je v tem obdobju popeljala jugoslovansko družbo iz agrarne v napredno industrijsko družbo, po kakovosti delavcev in izdelkov, storitev, visoko priznano po celem svetu, nekoč stranka delavcev in kmetov je postala stranka srednjega sloja, zunanjo politično identiteto pa je Tito zasnoval na politiki ustvarjenega gibanja neuvrščenih, ki je bila zelo pomemben steber jugoslovanske državne ideje in vizije….

doživljenski predsednik SFR Jugoslavije maršal Tito je sklenil svojo življensko pot 4. maja 1980 s še vedno najbolj veličastnim pogrebom katerega svetovnega voditelja v zgodovini človeštva….KPJ oz. ZKJ, z njo pa tudi zveza komunistov Slovenije, je začela razpadati leta 1990 na svojem 14. kongresu, le nekaj mesecev kasneje pa je posledično začela razpadati tudi Jugoslavija v nekaj letni bratomorni vojni….

in člani komunistične partije so po 1991 večinsko postali komunajzarji, parlamentarci, sindikalisti, razen kakšne redke svetle izjeme, ki pa ni pristala v parlamentu in/ali sindikatu….

Don Marko M

Deli:

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “100 let Komunistične partije Jugoslavije (KPJ) in SKOJ…..

 1. jest nisem postal komunajzar…btw, a mislis, da je komunizem tisto kar si clovek res zeli ?

 2. Milan,
  če bi človeštvo delovalo le po načelu “kar si človek res želi”, bi bili še danes v kameni dobi….mislim, da je bolj kot predmet želje vprašanje v sposobnosti “žrtvovanja” za družbo in s tem posledično izboljšanje osebne kakovosti življenja….

  sam trdim, da je bil socializem, kot ga je Tito zastavil odlično zamišljen in je bil v bistvu zelo približek današnjemu social kapitalizem, kot ga imajo gospodarsko ter družbeno najbolj razvite evropske države, sploh skandinavske….

  socializem kot ga je Tito zastavil sam še vedno vidim kot skupek močne družbe povečini razumnih, treznih sposobnih posameznikov, katerim je omogočen osebnostni razvoj in dokazovanje na vseh področjih, a z družbenim interesom v ospredju…..

  zato pravim, da socializem zahteva visoko stopnjo nesebične predanosti družbi kot temeljni celici, ob čemer posameznik ni v ničemer osebnostno prikrajšan za osnovno kakovostno življenje….skratka, socializem po Titovi zasnovi je v bitu zahteval le eno – osebnostno odgovornega človeka do narave in družbe….

  kar pa, kot sem opažal, večina ni bila sposobna ne dojeti, ne izvajati in dokler je Tito sam vodil to je še šlo ok v pravo smer, z njegovim odhodom pa enostavno ni bilo več pravega voditelja, ki bi to znal peljati naprej ali, kar je bolj verjetno, ni bilo interesa po ohranjanju homogene družbene celote, nekontroliranemu vandalizmu “divjega zahoda” pač, ker ni skrivnost, da je lažje voditi družbo po sistemu “skregaj in vladaj”, kot “drži jih skupaj enotne in napreduj”…..

  recimo Kitajska s svojim socializmom, ki se sicer v določenih malenkostih, kot recimo človekovih svoboščinah in delovni obremenjenost razlikuje od Titovega, dokazuje, zakaj je lahko socializem ne le vodilna sistemska ureditev sveta, pač pa celo kako je sposoben sam ustvarjati celo tako in toliko, da z lahkoto dobesedno kupi karkoli se mu zahoče v državah ameriškega “divjega kapitalizma”, tako da ni potrebno kaj dosti napora z dokazovanjem kateri model je uspešnejši….

  komunizem kot takšen pa je itak nekaj povsem drugega, kot ga populisitčno zgrešeno predstavljajo neki populisti, sploh pa ne pomeni, da bi v komunizmu vsi hodili naokoli enako oblečeni, živeli v enakih hišah, zaslužili enake plače in podobno…..komunizem je v bistvu najvišja nadgradnja (Titovega) socializma, ampak kot sem že omenil, socializem je lahko kreativen, kakovostnega življenja celi družbi napreden in uspešen le v primeru vsaj 90% odgovorne družbe kot celote, z ravno toliko odgovornimi do družbe in sebe posamezniki….

  in komunizem je razred višje od tega….in mislim da ni stvar v tem ali si človek želi komunizma, pač pa da dejansko še ni na tako visoki intelektualni in vseh dodanih stopnjah, da bi to sploh lahko izvajal….

 3. Tm nekje 82leta se je vse sfižilo,saj tko mi je fotr pravu k je šel vn iz partije.to je bil takrat taboo.a zdej se je pa en izpisu kao.fotra je razočaru sindikat u bistvu ker je začel ozimnico dražje prodajat(včasih so velke firme mele zmenen z Eto recimo in so dobil skonto za par tovornjakov robe)ampak so sindikatski loji kasiral trgovinsko ceno.pa sej te koritniki so paç koritniki.ni morale a obraz nikad nisu ni imali.k da bi dons o sds-sovcih pisu.same secikese!!

 4. …skoraj vsi,ne pa vsi…najdeš pa te komunajzarje v vseh strankah kar priča o njihovi načelnosti…nenazadnje so prav te kolaborirali z zunanjim sovražnikom pri rušenju SFRJ

 5. Oprosti, ne razumem tega zapisa! Če že opisuješ zgodovino KPj in KPS, si pozabil preko, 100 000 povojnih pobojev, nacionalizacijo vseh podjetji,obrti in kmetij, krajo privatne lastnine, s katero se je živelo tja do 60 let, preden nismo meja odprli za -zdomce-ki so prepotrebne devize prinašali v Jugo! Je pa res, da z obmejno prepustnico ni bilo tako hudo, tudi primorska je zelo specifična…komunizem je domove in grobove delil na pol, ne demokracija! Bit vsega je pa, koga zanima po 28 letih še komunizem? Koga zanima po 15 letih eno partijski sistem sredi EU? Italjani, Austrijci, še danes živijo bolje kot MI ali Hrvati in Madžari…le zakaj bi si želel v sistem ki mi vse vzame potem pa dobim metek ali drobtine…če sem pa Partijc, pa položaj in bogatstvo? Vse barabe v Domovini so iz KPS in KPJ…pa da jih ne naštevam na desni in levi strani, skrajšam – bivši partijci so kradljivci in lenuhi – ! Zakaj bi mi ta polovični in netočni opis bil v pomoič, razen če bi sam hotel biti ali sem del, sistema rušitve- demokracije, svobode in strpnosti?? Slovenija, EU in vse kar imamo, je že ok..bivše zablode enoumja…lepo prosim, za kako neumne pa nas imaš?!

 6. Ervin,
  žal nisi razumel poante zapisa, kar dokazuješ tudi s tem, da govoriš o komunizmu, namesto o socializmu na naših tleh….žal še vedno nočeš razumeti niti razlike med članom komunistične partije in komunistom…..in ne, v zapisu nisem pozabil ničesar, tvojih nedokazanih blodenj o zdaj že preko 100.000 nekih pobojev pa sploh nima smisla komentirati, ker jih tovrstni vsako leto dodajate nekaj novih tisoč brez vsakega dokaza….

  je pa jasno, da brez če ne bi bilo takrat ZKJ in ZKS, kakor tudi SKOJ, danes Slovenija ne bi obstajala….še manj bi vsaj vizuelno tako izgledala, nenazadnje se je 95% Slovenije kot jo gledaš danes izgradilo v socializmu pod vodstvom Tita in KPJ….tudi tvoji starši so ti naredili streho nad glavo takrat, ti pa si se povsem brezplačno izobraževal, zdravil in še cel kup brezplačnih ugodnosti, katerih danes ni več…..

  če te to moti in te je sram priznati te zgodvinske plati naše države, tudi prav, mene ni in bom vedo ponosno o tem govoril….kar pa se neumnosti tiče – ni mi treba imeti nikogar za neumnega, če že sam vnaprej pove, da to je…..

 7. Don Marko M če ti meni nekaj vzameš je to po komunističnem slovarju – zastonj-! Po človeških normativih pa čisto navadna -kraja-! Socializem lahko imaš samo v demokratičnih državah, žal ne pa v komunističnih kot je to bila Jugoslavija , to je dejstvo ! Da pa imaš hudo zgodovinjsko motnjo od tovarišev in tovarišič…kaj iz socializma pa hodiš gledat ? 95 % Domovine je že bila pred 1943 letom in še danes je, karkoli vrednega ogleda,pogleda in spomina vse pred 1943 leta! Ničasar ni bilo brezplačno nikoli – kajti vse smo že plačali – tedaj in sedaj! Tako kot so moji starši naredili svojo streho 1989 leta sem jo jaz 1998 tudi jaz in moja družina! Mene ni sram Jugoslovanske zgodovine, zato jo povem kot je bila z vso Udbo in polit komisarjem, z vsem slinastim partijcem v športu in kulturi! Slovenija – dežela neumnih podalpskih kmetov – samski domovi ki naj bi razrečili našo kri – drugje jih ni bilo teh domov in dobro plačanih služb! Danes nas isti polit biro vodi, od kučana do Janše, od Kocijančiča do Zemlariča, od Podobnika do Černača!Pa tako naprej – vseposod samo bivši člani KPS ki jih sedaj že zamenjujejo otroci in vnuki kalibra Šoltesa in Meseca!A sem neumen ali ne, ne vem, vem da imam potrdilo iz Vojnika da sem nor, pa tudi od optika da nisem slep imam potrdil! Pa lepe praznike, čeprav niso komu-socialistične…so pa Slovenske, ker zaenkrat je samo ena džamija v Ljubljani…Cerkev je pa v VSAKI, PRAV VSAKI VASI V SLOVENIJI in tako je tudi prav!

 8. Ervin,
  v socializmu Jugoslavije je bila demokracija na bistveno višji ravni, kot 28 let v Sloveniji…sicer pa super, da te ni sram zgodovine socializma, ampak res ne veš kaj govoriš….v istem stavku poveš, da so tvoji starši zgradili streho nad glavo v socializmu z gratis krediti, obenem pa govoriš, da je bilo 93% vsega zgrajenega že pred 2. svetovno vojno…..objektivnost te klofta z vseh strani….

  celo toliko, da očitno namenoma sploh nočeš ločiti, da je bila tudi Slovenija ravno na račun NOB, katerega so zagnali partijci s partizani, prvič v zgodovini osvobojena in potem 93% na novo zgrajena v socializmu…..brez NOB bi bila Slovenija še danes le Ljubljana z okolico, brez Štajerske, Koroške, Primorske in Istre, pa bo za vse najbolje, da se Slovenija vrne v tiste SHS čase in takratne svoje meje….

  strinjam se seveda le v delu, da so se člani komunistične partije že leta 1990 prelevili v komunajzarje, vsi katere si naštel in še marsikateri poleg, torej takšni, ki bi v Titovem socializmu za svoja takšna lopovska destrukcijska početja tucali le kamen na Golem otoku….

  cerkve pa stojijo le zato, ker njih vzdrževanje plačujemo vsi državljani, proti svoji volji in to se bo zagotovo spremenilo in potem, ko si bo pedofilska RKC s takšnimi verniki sama plačevala vzdrževanja svojih cerkva se bo lepo videlo, koliko jih bo še ostalo….potem boš lahko plačeval 100 € na mašo, namesto 50….

 9. Bravo, Don Marko, hvala za ta “nazoren prelet” zgodovine…
  No, nekateri pač nismo izstopili in ne prestopili, lahko tudi “komunajzarji”, a po duši in srcu še vedno Titovi komunisti…
  Sicer pa se je komunizem pojavil že mnogo prej, po mojem prepričanju je bil prvi komunist Jezus Kristus! 😉

 10. ERVIN PRAVI: “Don Marko M če ti meni nekaj vzameš je to po komunističnem slovarju – zastonj-! Po človeških normativih pa čisto navadna -kraja-!”
  In zakaj izpustiš veliko krajo, ki se je zgodila po 1991 letu??? Zakaj je bil velik del naše države po 1991 letu PODARJEN tajkunom in Vatikanu??? Za takšno početje pa ni bilo prav nobene pravne ali zgodovinske osnove. Zadeve so šle tako daleč, da so celo nekaterim oškodovancem odrekali sodno varstvo, zakon spreminjali vsak teden, da so lahko vse pokradli!
  Po 1945 letu je popolnoma jasno, da je bila kriza in beda, ker je bil to povojni čas in jasno je, da se je poslušalo karkoli narediti, da bi vse skupaj postavili na noge in bi ljudje lahko živeli. Popolnoma nemogoče pa je takšne stvari izpeljati brez “žrtev” in na zadovoljstvo vseh. A vsi so se trudili, da bo naslednji dan boljši in tako je tudi bilo. Danes pa….???!!!
  1991 leta je bila država v solidnem stanju, lahko bi vse potekalo na zadovoljstvo vseh, a ni bilo tako in danes smo zadolženi bistveno več, kot takrat. (govorim za Slovenijo)
  Ne podpiram KPJ in ne KPS, ampak takšno sprenevedanje in blatenje naših staršev in prednikov, ki so to postavili na noge je neprimerno in obsojanja vredno. Kaj so politiki kasneje naredili je drugo vprašanje in danes ni nič drugače. Dokler so državljani v strahu pred politiko in ne obratno in dokler poslušamo vsakodnevne žalitve o zombijih, morilcih… ne bo boljše!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *