1.maj – “8 ur dela, 8 ur prostega časa, 8 ur počitka” ?…..ne, 6 ur dela, boljšo plačo…….

Parolo “8 ur dela, 8 ur prostega časa, 8 ur počitka” je zagnal aktivist Robert Owen že leta 1817…30 let kasneje so njegove zahteve uresničili tako, da so v Angliji ženskam in otrokom omejili delovnik na 10 ur dnevno, v Franciji pa na 12 ur dnevno….a še vedno 7 dni na teden…..

aktivistu Owenu je skoraj 100 let kasneje sledil Henry Ford, oče 8 urnega delovnika, ki je leta 1914 svojim delavcem v podjetju Ford Motors delovni dan skrajšal na 8 ur….leta 1926 pa je svojim delavcem delovni teden skrajšal iz 7 dni na 5 dni z namenom, da bi delavcem ob enaki plači spodbudil porabo…..

Ford je uporabil povsem enostavno logiko zdravega kapitalizma, ki je 100 let kasneje v obliki social kapitalizma doživela še bolj logično nadgradnjo v 6 urni delovnik v skandinavskih državah, ter Nizozemski in Belgiji….ob nespremenjenih plačah kakopak….da so te države najbolj uspešne in urejene ne le v Evropi, pač pa tudi na svetu, ni treba posebej razlagati….

so logične zadeve, katerih tupasti pogoltni izkoriščevalski slovenski elitni podjetniki, z našimi parlamentarci vred, pač niso sposobni dojeti…..

“8 ur dela, 8 ur prostega časa, 8 ur počitka”, proste vikende in praznike, dopust in redna dobra plača, je Slovenija doživela in živela le v času Titove socialistične Jugoslavije….nikoli prej, kakor tudi ne kasneje v 28 letih…..

in da, odločno zagovarjam 6 urni delovnik, za enako plačo…..četudi to pomeni, da bi bilo zaradi tega kaznovanih več kot 50% zaposlenih v JS oz. državnih podjetjih, ki bi potem tako morali delati 2 uri več…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *