2.maj povedal o 1.maju….

1.maj v Franciji….
na ulicah 300.000 protestnikov, ki so zahtevali izboljšanje delovnih pogojev, plač in zmanjšanja družbenih razlik….sledila je veselica spoapdov s policijo, ki je aretirala 165 ljudi, dodatnih 9000 pa so “preventivno preverili”…..

1.maj v Grčiji….
okoli 30.000 ljudi je sodelovalo na protestnih shodih po Grčiji….delavci so praznik pospremili tudi z 2 dnevno stavko, zaradi katere niso vozili trajekti, vlaki, podzemna železnica in avtobusi….policija je aretirala 30 ljudi….

1.maj v Nemčiji….
na ulicah nemških mest se je zbralo okoli 100.000 protestnikov,, ki so od vlade zahtevali odpravo delovnih in plačnih razlik med Zahodno in Vzhodno Nemčijo….policija je aretirala 82 ljudi….

1.maj v Rusiji….
samo na moskovskem Rdečem trgu se je ob prazniku dela protestno zbralo več kot 100.000 ljudi…..pohod po mestu je vodil moskovski župan Sergej Sobjanin, protestniki pa so od vlade zahtevali višje plače in več delovnim mestom za mlade in starejše…policija je v spopadih s protestniki aretirala 360 ljudi….

1.maj v Sloveniji….
na ljubljanskem Rožniku se je zbralo okoli 5.000 ljudi, shod je vodil ljubljanski župan Zoran Janković s sindikalnimi gosti Lidijo Jerkič, Jakobom Počivavšek in Sašo Kotar….vsi 4 govorci so poudarili, da so nam tajkuni vse pokradli….
sledil je ples z vižami Rock Partyzanov…..prebita je bila magična meja 10€ za porcijo sindikalnih čevapa….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *