Znanost potrdila – rastline so živa, čuteča bitja, ki – govorijo…..

Predstavljati si ljudi, ki kričijo ko so pod stresom, ni tako zahtevno, nenazadnje smo to že praktično vsi nekje videli in slišali, mogoče celo same sebe v takšni fazi. Predstavljati si pa, da bi rastline kričale, ko so pod stresom, no, to je bilo človeku nepredstavljivo, a tudi tej časi so minili….

Poslej dvomov namreč več ni – tudi rastline kričijo, ko so pod stresom…..To so pred dnevi dokazali znanstveniki izraelske Univerze v Tel Avivu, ki so postregli z rezultati svoje svoje raziskave.

Da rastline dejansko oddajajo zvoke in medsebojno komunicirajo na človeku sicer neslišen način so znanstveniki ugotovili na poskusih, med katerimi so snemali ultrazvočne zvoke, katere so oddajale rastline paradižnika in tobaka.

Mikrofone so postavili 10 cm od rastlin in ugotovili, da rastline oddajajo zvok v frekvenčnem območju 20 do 100 kHz vsakič, ko jih v stresno stanje postavi pomanjkanje vode ali ko so jim odrezali del oz. steblo.

Zvoke rastlin v stresni fazi so sicer lahko slišale številne živali in/ali žuželke, ki so se znašle na razdalji 3-5 m od rastlin in njih reakcije na zvok rastlin so bile različne, molj se je recimo odločil odložiti jajčeca na rastlino, ki je pokazala stres zaradi pomanjkanja vode.

Znanstveniki so mnenja, da je povsem možno, da bi tudi bližnje rastline zaznale zvoke pod stresom kričeče rastline in ustrezno reagirale, čemur se bodo posvetili v nadaljevalnih raziskavah.

“Te ugotovitve lahko spremenijo način razmišljanja o rastlinskem kraljestvu, za katerega se je do zdaj štelo, da je skoraj tiho”, so razložili znanstveniki na predstavitvi svoje raziskave in dodali, da bi lahko to odkritje odprlo novo smer na področju natančnega kmetijstva, saj ponuja nov način spremljanja vodnega stanja pridelkov.

Znanstveniki so obenem napovedali, da na osnovi teh rezultatov širijo svojo raziskavo tudi na druge vrste rastlin, kar se jim zdi vsled podnebnih sprememb pomemben potencial za prihodnost.

Dvoma torej ni več, da so rastline ne le živa in čuteča bitja, ki imajo svoje interese, potrebe, želje, pač pa tudi govoreča…govoreča v jeziku, kakršnega človek sicer ne zaznava in (še) ne razume, ga pa razumejo živali in rastline med seboj.

In zdaj ostaja odprto le še vprašanje….le kako bodo ekstremistični vegani oz. sektaški eko teroristi, ki so z nasilniškimi obnašanji in dejanji že v rangu katoliških ali islamskih skrajnežev, sprejeli to znanstveno razkritje….

in seveda kdaj si bodo vzeli čas pa prisluhnili rastlinskim krikom…..in jim pomagali stres vsaj zmanjšati….

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Znanost potrdila – rastline so živa, čuteča bitja, ki – govorijo…..

  1. Ne samo rastline, tudi voda spreminja obliko, glede na to kako se obnašaš v njeni bližini. O tem je na spletu, če si slab do vode bodo njeni kristali zelo zlovešči, če pa prijazen, pa bodo kristali vode lepe oblike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *