Tviter in Fejsbuk izbrisala račune Donalda Trumpa – internetni ponudniki v zameno izbrisali Tviter in Fejsbuk……

Ker verjamem, da si seznanjen/a z dogajanji zadnji dni v kavbojlendu le kratka osvežitev bita – potem, ko so se podporniki slovenskega zeta Donalda Trumpa sprehodili po Kongresu, kar je povzročilo nekaj urni kaos v katerem je umrlo 5 oseb, je sledilo medijsko nadaljevanje, ki se mi zdi dosti bolj grozljivo, kot vpad trampovcev v Kongres….

Vodilni platforme Twitter so namreč predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, zaradi katerega je obisk tej platformi poskočil za krepkih milijonov, najprej prepovedali objavljanja čivkov, ki so bili dnevna stalnica komunikacije slovenskega zeta s svetom. Le nekaj ur kasneje, pa so Trumpu povsem izbrisali račun in mu izdali trajno prepoved uporabe Twitterja z obrazložitvijo, da domnevajo, da bi lahko njegovi nadaljni čivki povzročili dodatno nasilje v kavbojlendu. Domnevajo,četudi domneva ni bila še nikoli dokaz.. S povsem enakim ukrepom trajne prepovedi objavljanj in izbrisi računov Trumpu se je odzval tudi Facebook, kakor tudi Snapchat in Twitch.

Sledil je pogrom “demokratov” nad Trumpom, zahteve po odvzemu mu predsedniškega statusa so deževale in še padajo iz vseh strani, kakor tudi po izgonu iz ZDA in še cel kup bizarnosti v kao najbolj demokratični deželi sveta, skratka zagovorniki Bidena, ki se oklicujejo za demokrate, kar velja tudi za številne evropske voditelje, se niso in se ne obnašajo nič manj grozljivo mimo vsake demokracije, kot Trumpovi podporniki.

Le redki so bili glasovi razuma v teh okoliščinah, ki so sledili čisti demokraciji in eden teh se je zgodil pred urami v kavbojlendu….

Da so vodilni Twitterja, Facebooka in še kateri, ki so Donaldu Trumpu izbrisali račune in izdali trajne prepovedi uporabe njih družabnih omrežij krepko poteptali že osnove demokracije, so namreč ugotovili tudi ponudniki internetnih storitev in zgodila se je vzročna posledica oz. eden tistih demokratičnih življenskih temeljev pregovornosti “kar daješ, to dobiš, z obrestmi”…..

“Your T1 WIFI” je eden od ameriških internetnih ponudnikov iz Idaha, ki ponuja 1,8 milijona tam živečim ter v Spokanu (Washington) svoje internetne storitve in vodilni tega ponudnika so se odločili – iz svoje internetne ponudbe so izbrisali tako Facebook kot Twitter.

Veliki pomisleki so nas prevevali, a naposled smo se odločili preprečiti dostop do teh dveh družabnih omrežij iz našega internetnega omrežja. Naše podjetje verjame, da Facebook in Twitter nimata pooblastila za izvajanje cenzure in skrivanje informacij pred uporabniki, kot tudi ne smejo preprečiti uporabnikom da bi videli kaj javno objavljajo njih prijatelji in družinski člani“, so svojo potezo izbrisa Facebooka in Twitterja iz svoje internetne ponudbe pojasnili vodilni podjetja.

Ta poteza internetnega ponudnika je v hipu razburila tiste iste demokrate, ki so od Facebooka in Twitterja zahtevali izbris Donalda Trumpa ter polno onemogočanje mu svobode govora in točno tej zdaj v ostrih napadih na tega internetnega ponudnika ironično tulijo, da jim tako krši njihovo pravico do svobode govora in izražanja…..

Ampak, internetni ponudnik “Your T1 WIFI” je, za razliko od Facebooka in Twitterja, po mojem mnenju ravnal prav, predvsem pa je dokazal, kdo je v resnici tisti, ki ima stvarno moč na internetu…..da, Facebook in Twitter, kakor tudi vse ostale družabne platforme, nenazadnje tudi ta moj blog, brez internetnih ponudnikov sploh ne bi mogli obstajati, kaj šele ustvarjati milijardne imperije….

In ko zadeva pride tako daleč, da mora internetni ponudnik odločno nastopiti in z dejanjem – ki je v bistvu zgolj zrcalna podoba dejanj teh družabnih omrežij – dokazati le tem, da uporabnikom izjemno grobo kršijo temelje demokracije, kar pravica do svobode govora in izražanja nedvomno je, potem bi se moral prav vsak zelo resno zamisliti, ker to ni več vprašanje ali kdo navija za Trumpa ali Bidna ali nobenega od njiju, pač pa kako si sploh drznejo prilagajati diktaturo v demokraciji in to celo zelo selektivno po sistemu “naši-vaši”, kar je sploh nedopustno, ker demokracija ne pozna “naši-vaši”, pač pa vsem enake vatle, nenazadnje je bila v ta namen ustvarjena.

Seveda da si želim, da bi tudi ostali internetni ponudniki po svetu sledili tej potezi “Your T1 WIFI” in se postavili po robu očitnim kršiteljem osnov demokracije kot sta Facebook in Twitter, ki sploh v korona času svojim uporabnikom konstantno kršita demokratično pravico do svobode govora, izražanja, ker očitno jih pri tem početju lahko ustavijo le internetni ponudniki, saj pravo, še eden nosilnih temeljev demokracije, v korona času še vedno spi.

Donald Trump seveda ni prav noben nedolžen angelček, ampak…..

Da, strinjam se, slovenski zet Donald je v svojih čivkih nemalokrat natrosil res kakovostne kretenizme, povsem nedostojne predsedniku ene največjih držav sveta, a je obenem v praksi s svojimi dejanji naredil za Američane, tiste navadne smrtnike, neprimerno več in bolje, kot številni predsedniki ZDA pred njim skupaj, obenem pa je imel svet 4 leta miru pred novimi vojaškimi agresijami kavbojev po svetu, kar se pod predsedniki kavbojlenda zadnjih 20 let do Trumpa ni dogajalo, nasprotno oz. morije milijonov nedolžnih po svetu pač. Le dejanja štejejo…..

Nobenega dvoma ni, da slovenski zet s svojimi izjavami ni pustil nikogar ravnodušnega, kot ni nobenega dvoma, da mu ne Facebook, ne Twitter, ne kdorkoli drugi ne bi smeli odvzeti demokratične pravice do svobode govora in izražanja. Ker demokracija ima v svojih temeljih jasno določena pravila in ceno za svobodno izražanje – vsak lahko govori kadar, koliko in kakor hoče, ob čemer je seveda polno odgovoren za svoje izrečene besede, morebitne sankcije pa ne smejo onemogočati nadaljne svobode govora kot celote, pač pa so lahko namenjene le posameznim izjavam.

Mnenja sem, da je osebje Twitterja, Facebooka in ostalih pridruženih tej antiTrump kampanji, zelo grobo, celo kaznivo, zlorabilo svoj položaj in demokracijo, saj ima skladno z uredniško politiko in pravili uporabnikom dovolj pooblastil, da kadarkoli moderira ali odstrani le posamezne neprimerne komentarje uporabnikov in izreče opozorila z določenimi sankcijami začasne neuporabe, v tem primeru slovenskega zeta, ne bi pa si smeli nikakor dovoliti kar izbrisati računa uporabnika, četudi je privat podjetje……

Ta odstavek sem napisal tudi na FB profilu tega bloga, ko se je ta Twitter in FB gonja proti Trumpu začela in ob pregledovanju komentarjev po slovenskem spletu sem ugotovil, da nas je bilo tako mislečih le peščica, skupaj za prste obeh rok, ostalo pa večinsko veselje, da se je Trumpu tako onemogočila svoboda govora.

Prava grozljivka pa se mi je prikazala, ko sem bral in poslušal komentarje naših parlamentarcev še par dni za tem, od katerih nihče ni obsodil ta dejanja Facebooka in Twitterja, celo strinjali so se s tem in takšni politiki sedijo v našem parlamentu in vodijo to državo, kar je res grozljivo, predvsem pa sramotno.

A niso bili le naši parlamentarci takšne podpore diktaturi Twitterju in Facebooku – tudi praktično vsi poslanci Evropskega parlamenta so dajali prav potezi teh družabnih omrežij, kot tudi premierji in celo predsedniki držav. Resno sem se zasekiral, kako pospešeno v prepad diktature drvi EU, obenem pa rahlo podvomil v svoj prav dojemanja situacije. In potem se je oglasila ona….

Ona in edina, ki se je javno zoperstavila tovrstni antidemokratični diktaturi Twitterja in Faceboka, potem ko so, tragikomočno, vsi levičarji in fejkani desničarji že skrajno osramotili demokracijo…..se je oglasila prava desničarka – frau Angela Merkel….

Kot edina ženska z jajci med vsemi moškimi, ženskami itak, frau Merkel ni skoparila z obsodbo dejanj teh družabnih omrežij nad Trumpom, četudi je obče znano, da Angela slovenskega zeta ni ravno prebavljala….

Merklova je jasno javno povedala, da sta Twitter in Facebook izvedla nedopustno dejanje, z vsemi možnimi kršenji demokracije, ob čemer je izrecno in zelo odločno poudarila, da so zakonodajalci tisti – ne pa privat podjetja – ki so edini pozvani in imajo demokratično zakonsko pravico odločati o omejevanju svobode izražanja…..

To Merklino odločno izjavo je takoj podprl celoten nemški političen vrh, kakor tudi političen vrh Francije in četudi vsi tisti prej naslajajoči se politiki evropskih držav, vključno z parlamentarci naše male podalpske, niso na glas pritrdili Merklovi, so vsaj v sramu utihnili, če so se kaj naučili o demokraciji iz te lekcije pa bomo še videli že kmalu.

Da se je Merklova tako razumno odzvala nad tem grobim kršenjem demokracije teh družabnih omrežij v bistvu niti ne preseneča, saj so imeli Nemci v svoji zgodovini velike izkušnje z grobimi kršitvami svobode govora in izražanja, katere so nad Nemci spočenjali tako komunisti, kot tudi njihovi avtohtoni nacisti, ki so skozi nasilje in vse možne cenzure poskušali obdržati svojo oblast…..

Ampak Nemci so se očitno iz svoje zgodovine dosti naučili o demokraciji in jim ne pada niti v sanjah na misel, da bi še enkrat doživljali tiste nedemokratične čase, česar žal ne morem reči za slovenske parlamentarce in celo zajetno število naroda…..

Skratka, če mislimo narod in politiki dovoliti lastnikom družabnih omrežij, da se tako kot v lanskem korona letu tudi v letošnjem in v prihodnosti igrajo mimo vsake demokracije svobode govora ter izražanja in v diktaturi krešejo kogarkoli kadarkoli, tudi če pove le resnico na okolju prijazen način, ki jim ne bo povšeči, potem bo v letošnjem letu več kot pol uporabnikov Fejsbuka in Twitterja v naši mali podalpski ostalo brez teh računov, začenši od slovenskega zeta Donalda d best frenda janezka komunajzarskega, pa po tej vrsti naprej…..

Kar mogoče niti ne bi bilo slabo za čistejši zrak in okoljsko prijaznost, ampak zaradi par tisoč kretenov se pač ne more in ne sme prepovedati demokracije tudi ostalim milijonom, milijardam, ki jo hočemo živeti…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *