Spletne skupnosti krivci za odpovedi uslužbencev ?!

Zadnje čase praktično ne mine mesec, celo teden, da ne bi brali ali poslušali kako je ta ali oni dobil odpoved zaradi uporabe spleta med delovnim časom. Seveda odpovedi niso deležni tisti, ki splet uporabljajo za svoje delo, ampak tisti, ki “netkajo” bolj za zabavo. Med delovnim časom. Za kar jih delodajalec zagotovo ni najel in jih tudi ni dolžan plačati. In tako izginjajo (pre)številne delovne ure brez vsake koristi, prej škode,za firmo dobesedno v zrak. Tja nekam v vesolje. Ok, bodimo pošteni – če bi ti bil/a lastnica firme z delokrogom, ki dejansko za svojo dejavnost ne potrebuje uporabe raznih spletnih skupnosti, ali bi odobraval/a, da se uslužbenci ure in ure igrajo in čatajo po teh skupnostih na tvoj račun ? No, jaz …sigurno ne bi. Pa če bi se kakšen strokovnjak še tako trudil me prepričati, da je stimulativno, da moj delavec med delovnikom od osmih porabi tri ali več ur zato, da se zajebava po FB in podobnih zadevah.
Ravno to namreč, da naj bi uporaba raznih spletnih skupnosti med delovnim časom stimulirala delavca je na vse pretege poskušala dokazovati neka avstralska raziskava. Čeprav se je predstavitev raziskovalnih rezultatov začela s stavkom “Ne drži povsem, da spletne skupnosti ovirajo proces dela samega.” S tem pa so seveda priznali, kar že itak ve večina delodajalcev. Ki so do sedaj leta in leta vlagali v razne programske opreme, ki, ali onemogočajo dostope do teh skupnosti, ali pa le nadzirajo svoje zaposlene kako pogosto se priklapljajo na spletne skupnosti med delovnim časom. Seveda je potem nastal cel vik in krik ali ima delodajalec pravico nadzirati zaposlene ? No, takšnih smešnih vprašanj res še nisem slišal. Seveda ima delodajalec vso pravico nadzirati delovni proces svojih uslužbencev med delovnim časom. Nenazadnje te iste delavce plačuje in vsaka izgubljena ura delavca z netkanjem in mailanjem med delovnim časom, ki ni v službene potrebe ne pomeni čisto nič drugega, kot izguba za delodajalca. Razlika je le v tem – v manjših kolektivih je zaradi takšnega ravnanja delavcev, razumljivo, izguba manjša. In večja kot je firma, večja je izguba.
Pa nam za tovrstne zglede res ni treba v tujino. V naši podalpski še vedno obstajajo državni uslužbenci, predvsem birokratski aparat, kjer uslužbencev, ki med delovnim časom, nič povezano s svojimi deli in nalogami, neusmiljeno oblegajo razne spletne skupnosti. In to ne pet minut v delovniku ampak kar cele ure. Nekateri to celo počnejo zgolj le v službi, čeprav imajo tudi doma dostop do spleta. In ko sešteješ vse te uslužbence, postane kmalu jasno, zakaj tudi trem skupaj ne uspe opraviti dela za enega. Država pa stoka o recesiji. Nič ne bi škodilo, če bi najprej pometla pred lastnim pragom. Privatni sektor bi zagotovo propadel, če bi uslužbenci v njem delali tako kot državni-javni uslužbenci, kar se tiče tega netkanja.
Seveda obstajajo tudi svetle izjeme. Načelnica koprske upravne enote je enostavno omejila dostop do spleta vsem tistim, ki ga dejansko ne potrebujejo za službene namene. Koliko popularnosti je obdržala s to potezo med zaposlenimi mi sicer še ni znano, ampak meni je postala naenkrat simpatična.
Pa so res “krivi” le uslužbenci, da med delovnim časom “netkajo” ? Deloma že, saj bi si lahko potem, ko opravijo svoje delo in jim vseeno ostane “prosti” čas sami poiskali dodatno delo, povečali produktivnost in verižno tudi stanje na svojem računu. Ampak, če nekdo ne čuti te potrebe je pač ne čuti. Delavce še nekako razumem. Zagotovo pa ne teh državnih delodajalcev. Ki, po mojem mnenju, nosijo glavnino krivde oz. njihovi vodilni uslužbenci – kvazi šefi, ki so enostavno nesposobni porazdeliti dela in naloge med uslužbence na takšen način, da uslužbenci enostavno ne bi imeli ne (prostega) časa, ne motivacije po poseganju in uporabi storitev spletnih skupnosti. E ja, ni lahko biti šef.

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Spletne skupnosti krivci za odpovedi uslužbencev ?!

 1. Priznam, kriva sem 🙂
  Sicer ne delam v javni upravi ampak v malem podjetju; imam pa dovoljeno “netkanje”. Šefu je glavno, da opravim svoje delo (seveda kvalitetno opravim in ne samo toliko, da je narejeno); ki pa je odvisno od strank. In ko dela nimam, sem lepo na netu, kavi,… Je pa tako, da naredim kdaj tudi kakšno uro več, če stranka pride kasneje, se udeležujem tudi seminarjev izven delovnega časa ipd ampak tistih “8h” v pisarni pa pač ni vedno “napolnjenih z obveznostmi”, se pa pokompenzira potem še z drugimi zadevami. In zato šefe res ne vidi problema, da surfam, ko reeees nimam kaj druga 😀 Je pa druga, če bi imela non-stop obveznosti… takrat pa netkanje sploh ne pride v poštev.
  Morda v razmislek: v velikem podjetju, kjer več zaposlenih opravlja enako delo se osebek, ki netka lažje skrije kot v podjetju, kjer to delo opravlja samo ena oseba. Si ne predstavljam, da bi netkala, delo pa bi “stalo”…
  In eto – tudi zdaj sem v službi 🙂 Šefe pa gleda eurosport v sejni sobi 😛

 2. Mucek,kaj mi kaj naprej mečeš?Seveda netkam med službo a le med malico.Mamo zajebanega šefa.Tudi na kavico bova midva skočila med malico.Lahko bi kdaj napisal kaj vse počnejo ženske med malico v službi. 🙂

 3. V bistvo zadet in enostavno zapisan zelo dober post.Tvoje pisalne spretnosti bi kar prav prišle mojemu majhnemu, čeprav učinkovitemu kolektivu medijske branže.Sem šefinja,lastnica in moji sodelavci imajo neomejen dostop do spleta med delovnim časom za službene namene.Dovoljeno jim je tudi sodelovanje v raznih spletnih skupnostih in privat mailanje do 30 minut na delovnik.Praviloma se nanje lahko zanesem na besedo.Imeli pa smo tudi uslužbenko,ki je preskakovala dogovorjene okvire uporabe spleta za privatne namene.Kot sem rekla, smo jo imeli.
  Lp

 4. Tamara
  saj veš,kdor prizna se mu takoj polovica oprosti…. 🙂
  tisto pa, kar si dala ” v razmislek” pa je tudi razlog mojega zapisa….se mi zdi, da če bi država začela malo bolj resno nadzirati vse svoje uslužbence, bi odpovedi letele kot po tekočem traku….
  seveda si hotela povedati, da tiste urce več po potrebi opraviš brez dodatnega plačila…. 😉
  drugače pa, svaka čast tvojemu šefu….natanko takšen sem tudi sam….pardon, bi bil do svojih uslužbencev….

 5. Ivonca

  ti pa res nimaš kaj šimfat čez zajebanost tvojega šefa, ker je pravi…red pač mora biti….in dokler lahko skačeš tudi po kavicah razen neta, pa res ni razloga za pritožbe…in ja, seveda ti mečem naprej… 🙂
  veš kaj, res bi lahko napisal kaj vse ženske počnete med službeno malico….in bom….pa ne vem zakaj nekateri možje ne bodo veseli…. 🙂

 6. Šefinja

  sem kar mirno stal, ko sem bral…. 🙂
  pred šeficami sem pač vedno mirno pokončen….in nekaj mi govori, da mi ne bi nič manjkalo, če bi imel takšno šefico…. je za razmisliti….
  lp

 7. Kmečka logika pove vse 😆 če bi hlapec “netkal”,namesto krmil živino bi nastopila lakota 😆 podobno se dogaja sedaj 😆

 8. kmečka logika je po mojem sicer še edina zdrava, ampak problem je nastal v tem, ker sodobni “hlapci” to pozabljajo….je pač lažje netkati kot pa kreativno ustvarjati v korist te naše podalpske državice..
  kamper, pa ti veš, da je na svetilniku omejitev hitrosti? ….ali pa ti le zavore ne delajo… 🙂

 9. MarkoM:

  tole mi boš pa moral bolj podrobno pojasniti 😆 če misliš po morju ni omejitve razen oddaljenosti,če pa misliš po plaži je tam prepovedan promet :mrgreen: 😆 predvidevam,da si bil tam pa te nisem videl 😆

 10. kamper

  haha….saj sem lepo napisal na svetilniku…in ne ob….verjetno pa so znak za prepoved prometa postavili takoj po tem, ko si ti odbrzel čez svetilnik….seveda sem bil, a na varni razdalji pred tvojim bolidom….slišiš pa itak nič ob tistem hrupu harley davisona… 😆

Leave a Reply

Your email address will not be published.