Kadilce je treba v krematorij na Žale

Lahko pa bi jih, recimo, križali kot Kristusa in njegove sotrpine, v koloni križev od Maribora do Kopra. Mogoče bi kadilce enostavno zaprli na Goli otok. Ma, če dobro pomislim, bi jih lahko potopili na dno oceana ali še bolje – kar v kozarcu vode. Hm, kaj pa če bi jih enostavno stlačili v kakšno raketo in lansirali tja v večnost vesolja, z enosmerno vozovnico seveda. V bistvu so tej moji predlogi še nežni do kadilcev, v primerjavi s tistimi, katere so si (spet), tudi ob Dnevu brez tobaka, omislili določeni posamezniki, kjer prednjačijo posameznice, kakor tudi anti smoking organizacije. Če sem te križarje pri vztrajanju uvedbe proti kadilskega zakona še razumel, je zdaj odpovedal razum tudi razumnim….
Tretje leto od uvedbe proti kadilskega zakona (PKZ) se, vsaj jaz, kot relativno strasten kadilec, ne počutim nič drugače, kot pred njega uvedbo. Kadim namreč na povsem istih pozicijah, kot sem to počel pred zakonom. Ampak, tokrat pa dim več kot očitno rine v že prepovedano območje.

S tem seveda mislim predvsem na nevladne organizacije in posameznike, ki so spet začele dimiti s svojimi prizadevanji po totalni zaostritvi do kadilcev. Ja, tiste nevladne organizacije, katerim ta “programska” prizadevanja financira ravno vlada oz. prav vsi davkoplačevalci, torej tudi kadilci, ne da bi nas kdo vprašal, če jim sploh hočemo prispevati za nakup artiljerije, s katero tolčejo po kadilcih.

In zakaj sploh so te organizacije začele novo gonjo proti kadilcem ? Enostavno zato, ker so, po teh letih veljave PKZ   prišli do novih, nespornih ugotovitev – število kadilcev v naši mali podalpski se je od uvedbe PKZ povečalo. Drastično in še najbolj med mladimi. S predstavitvijo teh najnovejših podatkov pa so si ravno te iste organizacije in posamezniki, ki so si izborili PKZ, milo rečeno sami sebi primazali ne le zaušnico, ampak klofuto, ki bi podrla še Čaka Norisa.

V bistvu so dokazali, da so zagonili, z vlado vred, hude milijone našega denarja za vse grozilne napise na tobačnih izdelkih in raznih oglaševalskih akcijah, kar pomeni, da bi sedaj bilo edino pravilno, da vsi, ki so sodelovali v teh projektih sedaj ta denar vrnejo davkoplačevalcem. Hja, tako bi bilo prav, ampak namesto tega…
Ja, namesto tega so nam anti tabak aktivisti postregli z novimi zahtevami po omejitvah kadilcem in če bo šlo tako naprej utegnemo kadilci, v naši mali podalpski nas je okoli 400 tisoč, postati ne le 3 razredni državljani, ampak povsem necivilizirana drhal brez vseh pravic, na kar sicer itak serijsko namigujejo “borci” proti tobaku že od sprejetja PKZ.

In kaj bi sploh radi nepušači tokrat ? Za začetek so obdržali in v novi podobi forsirajo tisto famozno zahtevo prepovedi kajenja v stanovanju in to celo lastnem. Ker imajo tej “aktivisti” očitno zelo upočasnjen krvotok, so temu primerni tudi njih novi predlogi.
Tokrat si, za intro, želijo uvesti prepoved kajenja v avtomobilu, seveda, spet v lastnem. V mojem avtu je recimo lahko kadila vsaka primerna ženska, ki je izrazila potrebo po kajenju, če je le ni motil volan in ne vidim nobene koristi omejevanja tega vsem ostalim. Čeprav je res, da kajenje lahko povzroči zmedo pri vozniku in posledično refleks kakšne neumnosti, ampak zagotavljam, da so te kadilske bistveno bolj nedolžne, kot  pa gsm-emanje med vožnjo, pa šminkanje, preoblačenje, itd…

Dodatno si želijo na ovitke tobačnih izdelkov dodati čisto prave fotografije umrlih, ki naj bi v to stanje prišli baje zaradi tobaka. Slike v barvah, of kors in verjetno brez retuširanj. Kar v praksi pomeni, da praktično sploh ne bi bilo več moč opaziti naziva tobačnega izdelka, ker je že zdaj toliko anti smoking napisov natisnjenih, da bi fotke zakrile še tisto malo. Dodaten tisk pa pomeni tudi dvig cene tobačnim izdelkom.
Ampak dvig cene tobačnim izdelkom zahtevajo anti pušači tudi kot poseben dodatek, poleg vladnih dvigov in sicer v obliki 1 € za vsak posamezen tobačni proizvod. Ta dodaten evro si želijo porabiti v dobrodelne namene, tudi za programe odvajanja kajenja. Saj če ne bi živel v Sloveniji bi še verjel, da bi tako pridobljen denar porabili za to kar pravijo, tako pa verjamem, da bi tisti evro izginil v dim.

Želijo si tudi odstranitev vsake podobe tobačnih izdelkov bodisi iz trafik ter oglaševalskih površin, kakor tudi iz, sicer zakonsko dovoljenih, enkratnih oglaševalskih akcij tobačnih izdelkov.
Slišal sem sicer še nekaj “modrih” predlogov omejitev kadilcem pa jih ne bom zapisal, ker je bilo že s temi dovolj neboluz za celo leto, s katerimi jim je uspelo prekositi celo naše opevane politike, kakor tudi vse stand up komike in sploh ni izključeno, da utegnejo že v kratkem predlagati ukinitev kajenja na vseh javnih površinah.

Bolj kot predlogi teh anti smoking aktivistov, pa bode v oči, ušesa in še kam njih dvoličnost, da ne rečem hinavščina. Za vsaj 5 izmed njih vem, da so kadilci, čeprav se borijo proti. In to strastni kadilci. Le da ne kadijo tobaka, ampak primerno posušeno travco, pa še kakšno pipco za popestritev, kar seveda, za razliko od tobaka, sodi med nelegalne droge.
In kadilcev nelegalnih drog je v naši podalpski vsaj še 1x več, kot kadilcev tobaka, ob tem, da so nekateri v obeh razredih. Ravno zaradi tega razloga, so nazivu akcije previdno dodali boj proti kadilcem tobaka. Tokrat se ne bom spuščal v primerjalnost škodljivostnih učinkov med tobakom in nelegalnimi drogami, ker je povsem jasno, da če nekdo pokadi zavitek tobaka ostane po tem še vedno priseben, česar pa ne morem trditi za tiste, ki pokadijo zavitek travce.

Zato predlagam našim vrlim parlamentarcem, da enostavno legalizirajo travco in to čimprej in seveda uvedejo vse davčne in ostale kriterije, kot do kadilcev tobaka. In ja, ni skrivnost, da kadilci tobaka zajetno in večkratno, v višini nekaj 100 milijonov evrov letno, polnimo državno blagajno. Najprej z nakupom vsakega posameznega tobačnega pakiranja, od katerega roma denar tudi v zdravstveno blagajno, s čimer plačujemo tudi zdravljenja nekadilcev.

Dodatne police zdravstvenih zavarovanj pa so za kadilce že itak višje, kot za nekadilce, torej spet filamo zdravstveno blagajno in proračun. In to vse zaradi neke statistike, da zaradi posledic kajenja tobaka, zaradi raka, umre povprečno vsak 1000 kadilec. Vse kar ostane, razen zdravljenja za tega enega na 1000, je torej darilo državi, da, kot ponavadi, nerazsodno zapravlja, tudi za anti kadilske kampanje.
Če pa se že moram dotakniti statistike, zaradi slogana, da “kajenje ubija”, potem moram povleči vzporednice med tobakom in alkoholom. Medtem, ko se alkoholni omami predaja, redno, javno ali anonimno, skoraj 70 % državljanov, beležimo krute podatke številčnosti nasilja, tudi družinskega, razpade družin, smrtne prometne nesreče, umore, storjenimi zaradi uporabe alkohola. Nisem še slišal, da bi kaj od navedenega nekdo storil zgolj zaradi uporabe tobaka.

Tovarišice in tovariši nekadilci – predlagam vam, v kolikor ste navdušenci novih predlaganih dodatkov PKZ, da si na polna pljuča privoščite brezdimno cigaro, ker vam očitno točno to manjka. Volan naj vas ne moti. Obenem pa ponosno priznam, da se v enem popolnoma strinjam z vami – kajenje (lahko) ubija, čeprav izjemoma ubije. Za razliko od vaših modrostnih “predlogov”, ki ubijajo brez dvoma.

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kadilce je treba v krematorij na Žale

 1. Pljučni rak je največji morilec moške populacije med rakavimi obolenji v Sloveniji, v Evropi je na prvem mestu rak prostate. Je pa pljučni rak obolenje, ki najhitreje narašča med slovensko žensko populacijo. Tragično pri vsem tem, je da ima ta bolezen res visoko smrtnost. In polovica vseh rakastih obolenj je izzvana z načinom življenja. Tako je uradno objavljeno v statističnih publikacijah.
  Kajenje povzroča 17 vrst raka, ne samo pljučnega, grlo, čeljust, slinavka, želodec itd… Indirektno zaradi nikotinskega delovanja na ožilje povzroči tudi veliko infarktov in možganskih kapi.Povprečen kadilec ima 10X večjo možnost, da oboli za rakom v primerjavi z nekadlicem

 2. ampak vsaj med kajenjem pa kadilci ne dihajo vseh ostalih svinjarij .. od npr. izpuhov naprej 😛

 3. No, ni mi dovolilo napisati do konca. Nekdo, ki kadi 20 let ima 16X večjo verjetnost obolenja za rakom.
  Če se človek loti vladnih ukrepov z vidika, da se nekdo poskuša okoristiti na račun kadilcev, je to skoraj čisto brezvezno početje. Da jim skuša zgolj zagreniti življenje, bolj kot si ga sami, bi to že težko naredil kdo drug. Osebno se niti ne obremenjujem s tem, ker nisem kadilka.
  Mi je bilo pa težko pri srcu, ker je kadil človek, ki sem ga imela zelo rada. Bolehal je za hudim bronhitisom, nagnjem je bil k pljučnicam, na koncu pa so mu morali narediti celo vrsto obvodov okoli srca in seveda so mu kajenje toplo odsvetovali, ker je bil že na ladji, ki pelje na morje brez obal. A spremembam zakonodaje se je kot pravnik in kadilec vseeno zelo upiral. Morda pa le ne bi smeli kadilci vsega tega vzeti za tako hudo

 4. Vsaka ideja, tudi dobra meso postane, ko v njej vidi kapital svoj interes. Ko se je kapital preselil iz tobačne industrije, so najprej v Ameriki začeli za zdravje boječi ljudje streljati po kadilcih. Kot je prišel krompir, neoliberalizem, nevladne organizacije iz Amerike, je tudi prišla protikadilska histerija, ki pa se ne ustavi v nekih normalnih okvirjih. Si zamislite prispevek za pokojninsko blagajno kadilcev, ki koristijo deset let manj pokojninsko blagajno in pri vsakem cigaretu pomagaja državni blagajni.
  Kot sem že večkrat zapisal, vlada pač ne more poslušati vsako dovolj glasno skupino, pa naj gre za živali , veterne elektrarne, kadilce ali skupino obrtnikov.

 5. Eh, kajenje je passe. Danes je moderno žvečiti tobak. Potem se ga izpljune na tla, znotraj ali zunaj čisto vseeno (znotraj bomo namesto pepelnikov namestili pljuvalnike). To je tudi bolj zdravo in za razliko od kajenja povsem higiensko…. (hahahahahahahhaha)

 6. Haha stari,tista ‘če jih ne moti volan’ ti je svetska in si bom izposodil tvoje avtorstvo,če lahko.Kadil nisem nikoli,me niti ne mika,vseen pa mislim da so s temi predlogi proti kadilcem že zdavnaj presegli mejo osnovne pameti.

 7. V mojem turnusu kadimo vse medicinske sestre,kar verjetno ni prav ker so nas učili,da učimo,da to ni zdravo.Kaj pa je danes sploh še zdravo?Tej antikadilci so povečini bivši kadilci,katerim se je Marija prikazala,zdaj so pa postali pametni.Poznam samo kulturne kadilce,ki ne dimimo na mestih kjer bi lahko škodili nekadilcem.Če škodim sebi je moja stvar itak za to plačujem mastno državi.Moj medo je nekadilec zato doma ne dimim vsepoprek.
  Mucek,boš moral zamenjati volan v avtu. 😉 🙂

 8. Don,upam,da so antismokerji to prebrali.Od tobaka kadim samo cigare,kar si privoščim le tu pa tam ob kozarcu old scotch wiskeya.Cigareti imajo enostavno preveč nekih čudnih parfumov vmešanih v rogovilast tobak.Se strinjam,da je bil že proti kadilski zakon na določen način diskriminatoren do kadilcev,tej novi predlogi so pa sploh tako slovenski,da je še Slovencem nerodno.Verjetno so nasprotniki kadilcev spili nekaj kozarčkov preveč,ker toliko pameten trezen tudi ne moreš biti kar tako.Odličen zapis,prebral sem ga na ex,komad na koncu pa pravi.Upam,da si dimil svoj naviti tobak med pisanjem.;)Lp

 9. modrovati o cigaretah ni modro je pa lažje kot opustiti jih.Se pa strinjam da je hrana še bolj strupena in prinaša več obolenj smrti in invalidnosti, kot cigareti, pa nikogar ne zanima, celo na novo so potrdili v vladi uporabo nevarnih pesticidov tudi na talnih vodah… Absurdi se nesmiselno prepletajo in potencirajo, to imaš prav vseeno pa je cigaret strup tudi za nedolžne ob tebi in tepe račun družina, ane??
  lp
  ac

 10. Naš največji ekološki in prehrambeni borec Komat tudi prižge na pauzi med svojimi predavanji. ( viden med pauzo ko je razlagal da je riba Tuna najbolj strupen proizvod) 😉
  lp
  ac

 11. Nevenka

  povsem pravilno navajaš, da je možnost obolenja za rakom v prvi vrsti plod izzivanja z načinom življenja….in ja, mogoče drži, da naj bi bili kadilci 10x bolj ogroženi, torej nagnjeni k rakastim obolenjem, ampak to je pavšalna navedba….nič manj, če ne celo več, so s svojim izzivanjem usode k tem obolenjem nagnjeni alkoholiki, uživalci drog, celo tabletomani in celo vegetarijance bi našel med njimi….
  po drugi strani imaš kadilce, ki dočakajo častitljivo starost, vzporedno pa tudi tiste, ki kao živijo zdrav način življenja, torej brez tobaka, alkohola, celo brez kemičnih zdravil, ampak vseeno gredo v onostranstvo dosti prej kot marsikateri kadilec….
  podatki, katere navajajo anti kadilski lobiji so čisto statistične narave, da pa je statistika čisto navadna prostituka, ki pove natanko to in toliko, kolikor jo kdo plača, je pa že itak znano….
  problem v teh anti smoking akcijah pa dejansko ni iskrenost interesa pomagati kadilcem pri odvajanju, pač pa čista finančna manipulacija državnih organov, ker pač hočejo od kadilcev potržiti še več, čeprav dobijo že zdaj preveč…..
  in mene ne moti, če moram kot kadilec plačevati državi tobačne prispevke – nenazadnje je kajenje moj hobi in razvada, na nek način celo luksuz, me pa zelo moti način podajanja “želja” nekadilskih organizacij….to počnejo namreč skrajno neokusno in zdaj že diskriminatorno in za te neboluze se financirajo iz kadilskega prispevka….sicer drži, da nam je PKZ podarila EU v neizogibno sprejetje, ampak tej naši slovenčki pa so to pograbili kot sestradan pes in glodajo vse po vrsti v nadaljevanju…..
  povsem jasno je namreč, zato sem tudi predstavil oglasni letak zgoraj, da v kolikor hočeš človeku res pomagati tega ne moreš izpeljati z represijo, pač pa z ustreznim pristopom, kjer je smisel za humor poglaviten….in vsega tega tej naši kvazi anti smoking strokovnjaki res nimajo….
  ker je moj zgornji zapis že itak, namenoma, poln sarkazma, dodajam še delček le tega……koliko verodostojnosti in ugleda lahko obdrži nekdo iz teh anti smoking organizacij zakaj s travco in zapija do nezavesti, da bi potem naslednji dan vehementno vpil, da tobak škodi zdravju….
  pa da ne bo nesporazuma – popolnoma se strinjam, da so bile določene omejitve prepovedi kajenja potrebne, ker obnašanje nekaterih kadilcev je motilo celo mene kot kadilca….ampak tam bi se morala zgodba tudi zaključiti….problemov ima ta država namreč bistveno (pre)več, kot pa dodatna omejevanja kadilcev, da bi lahko ustregli posameznim razočaranim gospodinjam ali inpotentnim moškim….

 12. Nik

  odličen predlog, katerega je smiselno uporabiti v naslednjem volilnem letu…..pljuvalnikov je že zdaj več kot preveč na zalogi, čeprav je včasih v katerega od njih že škoda tudi slino oddati…. 😎

 13. Ivonca

  kaj je danes zdravo je relativno….če se držim tematike, potem je za nekadilca zdravo, da najeda, da je kajenje zdravo, medtem ko je za kadilca zdravo, da ima takrat čepke v ušesu, če slučajno še nima razvitega sistema samodejnega izklopa zvoka….volana pa ne bom menjal, ker je preživel še več pretresov kot jaz in mu pač moram vzpodbudno stati ob strani…. 😉 😎

 14. Billy

  ja so prebrali….za ene 15 vem, ker se pač poznamo….očitno bi moral to že dosti prej napisati, ker zdaj ni več pripomb…
  eh, seveda, da sem zavil tobak med pisanjem…od kod pa misliš, da je nastalo toliko dima zaradi (branja) tega članka…. 😎

 15. Aco

  cigaret sploh ne kadim, mislim na tiste vseh znamk že vnaprej naštancane….čeprav sem strasten kadilec, pa se to ne nanaša na podimljeno količino, temveč na ritual kajenja tobaka….kar pomeni, da si enostavno vzamem čas, da si na čistem miru zavijem tiste nitke pravega tobaka v oblikovan zavitek, da ga lahko potem še naprej v svojem miru, ker tak tobak zaradi kakovosti pač 2x počasneje gori, kot tisti cigareti rednih štanc, povsem z užitkom nadiham…dima pa je pri tem pravem tobaku vidno manj in praktično brez tistega smradečega vonja, kot pa pri štanca cigaretih…
  če mi na takšen način uspe dnevno pokaditi 10 tobačkov je to že rekord, ker, kot sem rekel, si je za takšen način pač treba čas vzeti….in manj, kot me sekirajo, manj pokadim….
  družinski proračun pa zaradi te moje edine razvade ni prikrajšan prav v ničemer, sploh če primerjam, da ženska za eno navadno striženje pri frizerju porabi več, kot jaz za kak mesec tobaka….
  in ne skrbi…vedno sem bil, tudi pred PKZ, uvideven do nekadilcev, do otrok sploh in sem se oddaljil na lokacijo, kjer jim ni bilo potrebno vdihavati mojega užitka….sem pač malo egotripa in določenih užitkov nočem deliti kar s komerkoli….
  Komat pa si je hočeš nočeš moral prižgati cigaret v pavzi predavanj, da je nevtraliziral strupe tiste Tune…. 🙂 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *