Prvič in zadnjič – 5 let bloga Don Marko M

Drage moje in dragi vaši, če vam kaj pomeni ali ne, ampak jaz se vsake obletnice še vedno veselim kot majhen otrok. Nenazadnje je tudi moj blog še vedno majhen otrok, ki pa se pridno uči in veselo raste. To je pač njegov smisel in moram priznati, da tistega marčevskega večera pred 5imi leti, ko je, nikoli pozabim, zunaj bobnelo neurje in sem, potem ko sem dokončal tehnično plat postavitve bloga, prav začudeno buljil v tisti napis “Hello world”, sploh nisem pomislil, da bom kdaj pisal ta zapis. Ja, rojen v viharju, ustvarjen za viharje….

Čeprav so bili moji začetki bloganja bolj terapevtske narave, sem v nadaljevanju odkrival razsežnosti bloganja in danes lahko mirno rečem, da sem ponosen bloger v blogerski skupnosti, ki ima izredno močan vpliv na socialno, kulturno, življensko, medijsko področje.

Če si ljubitelj/ica statistik, potem ti ne bo odveč vedeti, da blog Don Marko M v 5ih letih nosi v sebi 535 zgolj avtorskih zapisov, za katere sem porabil 34.078 vrstic, katere sestavlja 403,692 besed, le te pa 2.317,721 znakov. Poleg pa je dodanih še 113, pretežno avtorskih, fotografij.

Vaši odmevi, vsaj tisti zapisani, se zrcalijo v 5000 – 13 komentarjev, odstranjenih je bilo 9 komenatrjev, ker se niso držali pravil bloga in/ali tematike, ampak to je bilo še na začetku, ko so si nekateri pač poskušali demokracijo predstavljati kot anarhijo. In ja, Dušan alias Dr. Magnum bo ostal za vedno zapisan kot tisti, ki  je komentatorsko razdevičil blog.

Bloganje mi je v teh letih, poleg 4ih otrok, 3eh žena in poleg bungee jumping, nogometa, kolesarjenja in borilno, tudi jezikovnih veščin, dodatno veselje, katerega pa še vedno načelno vzdržujem po principu 3 zapisi tedensko in nobenega med vikendi, prazniki in počitnicami. Veselje naj ostane veselje.

Za vsak zapis povprečno porabim 21 minut, ob tem, da moram povedati, da mi v vseh 5ih letih še ni uspelo sestaviti zapisa od začetka do konca v enem kosu, brez prekinitev. Vedno se je namreč našel kdo, ki me je rabil ravno takrat in ravno takoj.

Sicer pa se povprečna mladost bralke/bralca mojega bloga giblje med 25 – 40 let, prevladujejo pa v 55 % ženske, izobrazbeno pa v povprečju prevladuje VI stopnja.

In v 5ih letij je bilo več kot polovica mojih zapisov tako ali drugače predstavljenih tudi v drugih medijih, določene moje zapise pa so uporabljali tudi v šolskih klopeh pri raziskovalnih nalogah. Začelo se je v Blogoroli, nadaljevalo v Večeru, Dnevniku, Delu, Times-u, Finančnih trgih, Planetu Siol, Strip art-nici in tudi v najbolj priljubljenem in edinemu pravemu slovenskemu blogerskemu časopisu Drugi svet.

Soočiti pa sem se moral tudi z krajami avtorskih pravic bloga, v 13 primerih, ko so določeni spletni mediji, katerih tokrat ne bom omenjal, ker sem jih že v prejšnjih zapisih, dobesedno prekopirali moje vsebine in jih objavljali celo s podpisi svojih kao avtorjev, seveda brez mojega dovoljenja. In ker se sam nisem in ne kitim s tujim perjem, pač ne dopuščam, da bi se kdo z mojim, vsaj ne na tako očiten način.

A soočiti sem se moral, v 7ih primerih, tudi z grožnjami po ovadbah, tožbah in zahtevah po ukinitvi določenih mojih zapisov, celo bloga v celoti, čeprav sem navajal zgolj dokazljiva in dokazana dejstva, ampak nekateri, tudi iz političnih vrst, so se pač počutili užaljene, čeprav nisem žalil. Zgodba se je zaključila tako, da tistih na tistih položajih ni več, napovedanih groženj tudi ne, moj blog pa ostaja še naprej.

Ker jemljem 5 obletnico bloga kot določen mejnik mojega bloganja, sem se odločil povabiti tiste moje zveste bralke in bralce, ki ste skozi čas dovolili blogu Don Marko M, da vas je bodisi motiviral, razveseljeval, razžalostil, razjezil ali učil, da se pridružite morski grickariji, ki bo v soboto 24. marca na naši Obali. A kako bom vedel, kateri ste tisti zvesti ? Ne skrbi, vem. Torej, če imaš namen priti na 5 obletnico me o svojem prihodu obvesti preko maila : DonMarkoM@gmail.com ali telefonsko.

Fanom bloga Don Marko M na facebook-u, tistim do današnjega dne seveda, pa se ni potrebno posebej prijavljati na grickarijo.

Preden sem začel pisati ta zapis, sem razmišljal kaj vse bi lahko naložil, ampak potem sem se spomnil, da je na blogu itak že vse očem predstavljeno. Zato bom dodal le en največji HVALA tebi, ki si me prebiral/a skozi leta. V čast in veselje mi je bilo te spoznati, s teboj kramljati in veselim se vseh nadaljnih skupnih trenutkov.

Ampak, če je kdo slučajno pomislil, da je 5 obletnica vse od bloga in mojega bloganja, no, potem lahko mirno povem, da pravi viharji šele prihajajo. Tole do zdaj je bil samo veter z juga…….

Don Marko M

32 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prvič in zadnjič – 5 let bloga Don Marko M

 1. Ma che cazzo, porca puttana vacca troia5 let, to pa ni kar tako. Predvsem me vodiš za skoraj natanko eno leto (čeprav sem blog odprl že 2007, sem prvi filmski zapis naredil 1. aprila leta 2008) in bom vsak čas praznoval štiri leta.

  Sem vesel, da ti lahko prvi čestitam. Te seveda spremljam še naprej, ne glede na to, da sem večinoma len in se mi ne da komentirat.

 2. hvala bLogu za blog in za to ,da sva midva danes tam kjer sva 😆 vse najboljse za 5 rojstni dan,svecke bos pa upihnil zvecer :mrgreen:

 3. Jeeee mucek,complimenti.Zadnja tri leta si nam s sodelavkami popestril dosti dni in ti hvala za to tudi v imenu sodelavk.Vse se strinjamo,da si eden najbolj zaguljenih tipov v Sloveniji,zvit bolj kot kača,bistero zabaven in zelo seksi mačo.Še na referendumu bomo ZAte. 😉 Se že veselimo tvojih novih viharjev na blogu v soboto te pa pridemo zljubčkat,vešššš mucek. 😉 🙂

 4. Don,bom na kratko; ne misli,da si dober,če si najboljši med najboljšimi.Se vidimo,druže stari.;)Lp

 5. pej te pustin samega en jocič jeno zrompaš balle per cinque anni alora ti bon u subotu zrompal kišto bire auguri a blog jeno anche a pappa

 6. ide ti u životu ide ti:)Miki car si pero če misliš zabušavati v nedeljo na partiti ki bo v soboto ta fešta ne bo šlo tako.Bo treba delat,hehe

 7. Čestitam za vztrajnost M in še dosti odličnih zapisov ti želim.Pozdravček tudi tvojim.

 8. filmoljub

  e, cazzo duro, che dura di piu…..saj veš, sono cose della vita…..tnx
  ma sem opazil že prej, da sva rodila le nekaj dni narazen in jaz ti kar priznam 5 obletnico……se bereva še naprej, za komentarje pa sva itak očitno zelo obalna Primorca….fjaka je pač zakon….uživaj…. 😎

 9. snežka

  ja, najdražja, ta blog naju je povezal v večnost in številne lepe nepozabne trenutke in plodove, zato hvala ti, da si v mojem življenju……za 10 obletnico pa mi vseeno pusti, da sam upihnem vse svečke….. 😉 😎

 10. Ivonca

  a to vse ste mi pripisale?…..bistre punce…..tudi z vami je moje življenje lepše in saj veš, da se bom pustil zbačinat brez vsakega upora….. 🙂 😎

 11. zoki

  ide, ide, če pa se kdaj ustavi še bolj gurnem…..na tekmi bom pa zelo aktiven – aktivna rezerva, za spremembo….sobotni doping bo sigurno imel tudi stranske mačkaste učinke…. 😎

 12. Čestitke za lep jubilej in številne dobre blogerske zapise!

  Ob obletnici ti želimo na Drugem svetu podariti majhno pozornost – majico DS (če je še nimaš).

  Prosim sporoči nam na mail svoj naslov in želeno velikost majice in ti jo pošljemo po pošti!

  Uspešno bloganje še naprej!

 13. “proud to be awesome”. Marko,Marko,spet provociraš samozavestno labilne. 😉 Tudi zato te rada prebiram in upam,da boš tako tudi naprej.Ostani mlad.

 14. Stari lahko bi se naučil pisati,ker to da blog piše namesto tebe nima nobenega pointa več.Treniram ustne mišice za grickarijo. 😉

 15. Zdravo. Tud jaz te včasih prebiram in se, moram priznat, ob marsikaterem tvojem zapisu zelo zabavam. Tako da čestitke še iz moje strani.

 16. Filmoljub

  meni je bilo dovolj že to, da si se spomnil, sploh, glede na primorsko gensko prirojeno fijako, oddati komenatar….. 🙂 ……majice pa le obdrži za svoje oboževalke, pa glej, da jih boš izogibal pralnega stroja…..majice mislim….in glede na to, da je Goga Zmelkoow praktično moj sosed, pa da so itak band z najbolj bistrimi besedili v naši mali podalpski, katera večino znam praktičpno na pamet, si izbral povsem primeren komad, ker se parodija pač sklada s parodijo, katere na blogu itak ne manjka….. 😎

 17. jernej

  hehe stari, to res nima nobenega smisla več….bom moral prepričati blog, da začne govoriti, da mi ne treba se učiti pisati….. 😎

 18. Čestitke za vztrajnost, zanimivo branje, aktualne teme in še bi lahko našteval.

  Le tako naprej prijatelj :))

 19. Iskrene čestitke. Verjel sem, in si tudi dokazal, si dober in tvoji zapisi tudi. Si pa v teh letih tudi pomagal. Mnogim. Tudi meni.
  Želim, da se tvoja blogerska kariera nadaljuje tako uspešno tudi naprej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.