Vedno 100 %

Ko/če ga pobiksam, to pač priznam. Čeprav priznam, da tega ne storim vedno obvezno z nekim navdušenjem. Ampak poanta je itak v tem, da se potem pobiksano ne ponovi. S tem stavkom tega zapisa, ga bom pobiksal – leta sem namreč preživljal v prepričanju, da je 100 % – nost praktično neizvedljiva. In ker sem že priznal, da sem ga pobiksal, bom sedaj to popravil. Oni dan sem se namreč, med kolesarjenjem, zalotil, da 100%-nost dejansko je. Obstaja. Izvedljiva. Tudi praktično….

Napačna sta bila seveda moj pogled in pristop k reševanju te kompleksnosti. In ja, to se je zgodilo meni, ki 100% prisegam na “vse je mogoče, če se hoče”. A imam izgovor. Kakopak. Bil sem 100%no zaveden, da 100%nosti ni, obenem pa 100%no len, kar ni izgovor, ampak dejstvo, da bi (po)iskal način, kako 100%no ploščo obrniti v 100%nost. Do sedaj.

Zdaj sem si vzel čas, da sem toliko časa drezal, dokler nisem našel načina, kako obrniti ploščo. Roko na srce, bilo je enostavneje kot bi si mislil. Samo pokrov sem privzdignil. Še 1x več je malenkost ‘kriva’ za veliko spremembo.

Ne bom te zdaj obremenjeval koliko analitičnih pristopov je bilo potrebno do odprtja pokrova, ne koliko matematike, slovnice, fizike in reciklaže že recikliranega, ker je ipak bistvo tega zapisa predstavitev mojih novih smernic izvedb določenih okoliščin v 100%nost. Ja, poslej bo vse drugače. 100 posto.

Za začetek, bo moj delovni teden 100%en. V ponedeljek bom oddelal 9%. V torek, že malo bolj segret, 12%. Sreda je na sredi in ker mi na sredi v sredo ritem že pulsira zavidljivega ritma, bom oddelal 44%. Za četrtek bo, po silnem sredinem ritmu, čisto ok tudi 22%. V petek pa, opa in hej, bo že treba racionalno z energijo in bo 11% že sumljivo dosti. Za soboto tako ostane 1,5%, ker vstati bo pač treba vsaj za sprehod do cesarjevega sedala. V nedeljo pa lahko tako prešerno zapravim še preostalih 0,5%, ker ni treba vstati stoječemu. Ekola, čisto 100%ni delovni teden.

100% bom po novem tudi tankal rezervoar avtomobila. In to že v ponedeljek vseh 100%, ker v torek ponavadi vladini % hitreje hlapijo. Zdržati bi moralo do petka, ko sledi 100% kolesarjenje do in vključno z nedeljo.

Po novem bom 100% tudi v seksu, ki je v svoji biti itak precenjen, a vseeno dovolj pomemben, da ga prakticiram. A poslej drugače. Sistematično. Prefinjeno. Uvodnih 5% bom namenil predigri, torej komunikaciji o citologiji, histologiji, fiziologiji in kozmičnem kobrinem dihu. Nadaljnih 5% bo v celoti posvečeno operativnemu delu. Preostalih 90% pa gre v celoti monolognemu ugotavljanju, da čas res (pre)hitro beži. 100% zadovoljstvo.

Dodatno bom v 100%nost dvignil tudi dejavnost domačih gospodinjskih opravil, ker je tako lažje, kot 100% poslušat žensko, da “te 100% nikoli ni, ko je treba kaj po bajti nardit”.

Recimo, kuham. Zelo rad. Gurmansko. In tega sploh nisem vedel. Do zdaj. Ženska me je sicer vzpodbujala, da oblečem kuhinjski predpasnik, od nekod mi je privlekla celo bulerje, čeprav mi ni bilo jasno, kaj lahko zamešam samo v predpasniku in bulerjih. Včasih je dovolj že, da je ženski jasno. Jasno zamešano.

Zato bom zdaj kuhal tako, da bo najprej meni jasno, vsekakor pa 100%no. V ponedeljek bom 10%tno izbiral zmagovito kombinacijo recepta. Torkovih 10% bo namenjenih izbiranju ustreznih pripomočkov. V sredo bom 10%no izbiral sestavine. Četrtkovih 10% bo rezerviranih za pripravo delovnega prostora. V petek bo 20% namenjenih združevanju sestavin in kuhanju oz. pečenju le teh. Sobotnih 20% bo šlo za serviranje pizze, dostavljene na dom od bližnjega ponudnika. V nedeljo pa bo preostalih 20% poskrbelo, da se bodo ostanki sobotne pizze pravilno segreli v pečici.
In to vse brez predpasnika in bulerjev.

In ko sem tako vrtel film nazaj sem ugotovil, da sem bil v resnici vseskozi 100%. Funkcionalno. Gospe materi sem recimo 100%no kvalitetno kravžlal lasišče in pod njim, v šoli sem 100% kvalitetno šprical, v službi sem, spet 100% strokovno zabušaval tudi izven uradnih ur, v prostem času pa se brez ovir zabaval, ja, spet 100%no. In seznam se tukaj šele začenja.

Ja, še dobro, da od rojstva živim v mali podalpski deželici, kjer je vse mogoče, sploh nemogoče. 100%. Saj veš.

Danes je dan Evrope – 100%
To je avtorski zapis – 100%
Urška je dala Janezu – 50+50%

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vedno 100 %

  1. 🙂 🙂 Tudi moj medo je prebral to in mi takoj rekel,da naj niti ne sanjam njega v bulerjih in predpasniku.Ma če hočem jest pico nimam druge šanse,tako pravi tvoj recept 100%. 😉

  2. Ivonca

    ti se kar drži mojih receptov….ampak pizzo vseeno raje sama naroči….saj veš, da se ženske ne morete zanesti na moškega 100%, ampak samo 99+1%…. 😎

  3. 100 % se trudim, da bi živel tako kot, da bi to bil moj zadnji dan življenja, rad bi kar najlepše izkoristil čas ki mi je na voljo.Sicer mi vedno ne uspeva, ampak se trudim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *