Naša vlada sovraži Islandijo, ker ne zna plavati

Si se kdaj vprašal/a, zakaj nam naša vlada konstantno omenja zgolj Grčijo, kot opozorilo, če ne bodo sprejeti “varčevalni ukrepi”? Zakaj nam vsiljuje predstavo žrtvenega jagnja €U, namesto, da bi nam ponudila druge, boljše, uspešnejše prijeme preboja iz teh časov. Razlog  je seveda v tem, da tako Pahor, kot Janša, nimata ne znanja, sposobnosti, predvsem pa ne želje, da bi delovala v interesu državljanov naše male podalpske. Ker če bi imela te vrline, bi, namesto k Merklovi, hodila na obiske na Islandijo in zmaga bi bila naša…..

Sposobni vladarji se seveda še kako zavedajo zlatega pravila – deli in vladaj. Seveda moraš biti sposoben najprej ustvarjati, za deliti. Zgodovina je namreč že dovolj krat dokazala, da so vladarji sistema – odvzemaj in vladaj, še vedno klavrno, neslavno končali. In ni razloga ne možnosti, da bi bilo pri nas kaj drugače.

Da politiki danes silijo nas državljane v zarezovanje pasu v rebra, zaradi propadlih igric nekaterih politikov in kapitalistov, je seveda grozno in nepotrebno. Kot je grozno, da sta tako Štrukelj kot Semolič, še 1x več in znova v pogajanjih milo rečeno izdala delavce in ljudstvo, ter dokončno izgubila vso kredibilnost, kolikor sta jo pač še imela v dovoljenju popravnega izpita.

Ampak upanje še ostaja, dokler so v igri proti vladi še 3je sindikati, tudi policisti, ki zbirajo referendumske podpise in če bi slučajno spodletelo še njim, pa ostane samo še volja ljudstva na ulicah in super referendum. Če nam ga Janševa vlada ne bo namenoma omogočila s sprejetjem fiskalnega (zlatega) pravila v ustavo, seveda. V tem primeru bi, žal a resnično, postali samo še hlapci v lastni domovini brez moči in besede, besede moči sploh, ko bi jo določeni modeli ragrabljali pred našimi očmi in srednji razred spravili na stopnjo nižjega sloja, nižji sloj pa bi se spremenil v popolne berače.

A gremo zdaj do zgodbe o uspehu v teh namenoma ustvarjenih krutih časih. Zgodbi, o kateri naši, praktično vsi v rokah politike mediji, niso hoteli ali smeli poročati. Nerazumljivo? Niti ne. Islandskega modela reševanja iz krize niso hoteli niti s črko omeniti niti naši politiki. Razumljivo.

Islandska zgodba se je začela leta 2008, torej v času, ko bi naš takratni premier Janša že lahko izpeljati reforme, pa je namesto tega ustvaril današnje pogoje.

Islandija – mala otoška državica, z nekaj manj kot desetino prebivalcev kot naše male podalpske, ki je povzročala težave tudi naši nogometni reprezentanci, je še 1x več pokazala svoje veliko srce. Srce demokracije. Državljani so složno pokazali, v čigavih rokah je država, kar je sicer zapisano tudi v naši ustavi.

Složno pa so tudi pokazali in dokazali, kakšen recept je pravi v teh kaotičnih časih kriznih vsiljevanj in izsiljevanj. Mali Islandci so se z velikimi črkami zapisali v zgodovino.

Ko so politiki začeli prodajati varčevalne puhlice islandskim državljanom, so jih le ti sprva pustili nekaj mesecev, da so jim poskušali izpirati možgane v natolcevanjih in ustrahovanjih, kot to počne pri nas Janševa vlada.

In potem so Islandi, kjer imajo 80% pismenost, pri nas je recimo ravno obratno, stisnili glave skupaj in iskali drugo možnost, ker tista, naučena in vsiljevana, od njih politikov jim pač ni bila povšeči. Tudi sindikati so rekli jasen ne vladi, za razliko od naših.
Začela se je lekcija “rešili se bomo po svoje, ne kot nam neka Merklova ali ZDA zapoveduje”.

Leta 2008 so najprej nacionalizirali državno banko. Krona, valuta Islandije je devalvirana in trg vrednostnih papirjev se je ustavil in Islandija se je znašla v stečajnem postopku. Država je bila, kot znano, v izredno slabem gospodarskem položaju. Vlada je za nameček še sprejela Zakon za  vračanje dolga Veliki Britaniji in Nizozemski v višini 3,500 milijonov evrov, ki naj bi jih plačali prebivalci Islandije mesečno v naslednjih 15 letih, s 5,5-odstotnimi obrestmi.
Državljani so se odzvali s protesti pred parlamentom in zahtevali nove volitve, kar je pripeljalo do odstopa celotne vlade.

Državljani so nadaljevali z uporom, zahtevali referendum in januarja 2010 je predsednik preklical odobritev vračanja dolga in napovedal referendum.

Referendum, katerega se je udeležilo 93% državljanov. Referendum, na katerem je ljudstvo 100%  jasno in glasno reklo velik NE Zakonu o vračanju dolga. Pomembno je vedeti, da je islandsko ljudstvo celoten svoj program izpeljalo brez vsake oblike nasilja, v polni demokraciji.

Medtem je vlada uvedla preiskavo, da bi pred sodišče postavila odgovorne za krizo. Vse odgovorne na visokih položajih in odgovorne bankirje so aretirali. Interpol pa je izdal ukaz, naj vsi vpleteni zapustijo državo, kar bi se, verjamem, v takšnem primeru zgodilo tudi v pri nas, a bi takrat točno vedeli, katera so bila kukavičja jajca, ki so usmerjala Janševo vlado.

Za začetek je morala torej, po volji ljudstva, vlada v kompletu odstopiti. To je bil prvi korak, da so lahko začeli izvajati naslednje v reševanju ljudstva na svoji zemlji.

Ustanovili so Ljudsko skupščino iz izbranih 25 državljanov, izmed 522 kandidatov – pogoj je bil, da so politično neopredeljeni, odrasli in, da imajo podporo 30 ljudi.

Ta Ljudska skupščina je ustanovljena tudi za pisanje nove Ustave, ki vključuje tudi izkušnje pridobljene iz te krize in ki nadomešča obstoječo Ustavo, ki je kopijo danske Ustave. Ljudska skupščina pa je februarja 2011 predstavila tudi “carto magno” –  skupek priporočil nadaljneg aupravljanja države, ki so jih predlagale različne skupine iz celotne države. Le to mora potrditi še sedanji Parlament in parlament, ki bo konstituiran na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Islandska revolucija je torej v nekaj korakih – odstop celotne vlade, nacionalizacija banke, referendum (s katerim lahko državljani odločajo tudi o poslovnih odločitvah parlamenta), sodni pregon in zaporne kazni odgovornih oseb in  preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva – dokazalo in pokazalo drugačno pot reševanja krize.

Odločili so se za program, ki nikakor ne ogroža socialno šibkih, niti srednjega razreda. Zato pa je ogrozil in izprašil vse politike, kapitaliste, tajkune,  torej škodljivce in uničevalce države, ki niso hoteli delati za državo v interesu ljudstva.

Od Islandcev se torej lahko ogromno naučimo. predvsem, da imamo tudi možnost drugačnosti. Lahko torej upognemo hlapčevsko hrbet za šibanje, čeprav nič krivi in dovolimo Janševim ukrepom, ki trajno uničujejo tudi bodoče rodove državljanov naše male podalpske, da se razcvetijo, lahko pa uporabimo model državljanov Islandije, če že svojega nimamo. Lahko pa kombiniramo Islandskega in Švicarskega. Lahko pa se še naprej do nezavesti jebemo med sabo, namesto tistega, ki nas jebe !

Don Marko M

httpv://www.youtube.com/watch?v=AGF7ABe6YMg

28 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Naša vlada sovraži Islandijo, ker ne zna plavati

 1. Marko, Slovenci smo preveč hlapčevski, da bi šli pred parlament… vsi samo jamramo, da bi pa kaj konkretnega nardil pa ne…
  Izkoriščala nas je juga, zdaj nas pa še eu… smo itak navajen…..
  93% udeležbo državljanov na referendumu pa lahko kr sanjamo..še referenduma ne mormo izglasovat!!!!

 2. Pot, ki jo je ubrala Islandija v reševanju krize, ni evropska. Je resna klofuta mednarodnemu kapitalu in ustaljenem redu.

 3. Don,kaj se ti šališ?Če naredimo tako kot islandci bo vsem preveč lepo ne samo izbrancem.To pa ni naš namen že 20 let.Lp

 4. Stric Marč

  seveda ni evropska, ker evropska določa drugačne kriterije in pritiska na članice, da jih izvajajo…..naši politični hlapci kar tekmujejo, kako zlesti EU in Merklovi čim bolj v anus, da bi lahko bili pohvaljeni kot vzgled ostalim, pa če narod pocrka zaradi te pohvale…..
  sicer pa nikjer ne piše, da ne bi smeli misliti in delati s svojo glavo in ponosom….raje z miselnostjo Islandcev ali Švicarjev, kot €U…. za spremembo…..

 5. ooooooo Tajči,

  to se še najlažje odpravi….nehajte misliti hlapčevsko, ampak uporniško…..enostavno….pa enako časa se porabi…..pred parlamen pa se že hodi počasi, le da v manjših skupinah in še neusklajeno…..ampak nekdo bo to že uskladil…..

 6. Če treba jst grem tud pred parlament… dost mi je tega političnega “posiljevanja”…

  Ti, ki si dober govorec pred publiko in vešč v organizaciji bi lahko s kampanjo “SLOVENIJA MOJA DEŽELA, KJER SE CEDITA MED IN MLEKO” pozval ljudi, da odločno enkrat rečemo NE vsem politikom, ki hočejo že tako ponižanega malega slovenskega človeka še bolj ponižati s tem, da mu vzamejo še tisto trdo skorjo kruha, ki si ga je prejšnji večer odtrgal od ust…. in vzamemo Slovenijo nazaj…
  Če kdo, verjamem, da bo to tebi uspelo!!!

 7. Islandci so pravi koncept tudi za države EU,ki nam vsiljuje svoje načine reševanja krize,ki so se že izkazali kot napačni.Dokazujejo,da lahko mali ljudje naredijo velika dejanja,ko se združijo v boju za pravico.Ta koncept je primeren tudi za nas,ker lahko zaradi majhnosti hitro dosežemo enotnost v takšnem primeru.Nekdo to mora pognati v promet,potem se lahko hitro rešimo te naše politične navlake in lopovov države,da nam zanamci ne bodo kaj očitali.Še sam bom oddal podpis in stopil parlament,ko bo tako daleč.

 8. Pravi frajerji so tej otočkarji.Saj mi smo tudi če hočemo.Ala mucek,začni zbirati podpise in akcija.Moje pupe so takoj zraven. 😉

 9. Kar je še tudi zanimivo je, da ob opozorilih, da lahko končamo kot Grčija, nihče ne omeni, da so varčevalni ukrepi na sporedu ne le v Grčiji, zdaj tudi v Španiji in na Portugalskem pa kljub temu ni konca krize. Grki zdaj že od začetka krize leta 2008 poslušajo, kaj vse morajo storiti, milijarde se pretakajo v njihovo smer (seveda za poplačilo tujih bank, ne za Grke same), recesije pa se še vedno niso rešili, brezposelnost je rekordna, zadolženost tudi narašča.

  Če so torej tako imenovani bruseljski stečajni upravitelji tam tako nesposobni, zakaj bi zaupali njihovim nasvetom? Mar se tudi nam ne bo zgodilo, da bomo varčevali, gospodarstvo se bo krčilo, brezposelnih bo še več, na koncu pa bomo še bolj zadolženi, ker pač ne bo prihodkov v proračun?

 10. …..ojej no ja ekonomija in poznavanje evrope ni ravno tvoja “jača” stran,
  nakladanje in mešanje ti pa očitno zelo leži oz. je tvoja naj “jača” stran!!

  dej povej oz. razloži no kaj je glavna razlika med Islandijo,Švico in Slovenijo??
  in dej konkretno razloži kako bomo z zlatim fiskalnim pravilom postali hlapci na svoji zemlji??

 11. libero

  oprosti, ker sem te (spet) zbodel do bolečine…..saj veš, da obožujem fanatične modele tvojega kova, ki v pavšalnih obsodba nikakor nisi sposoben navesti točnega citata, dela le tega ali vsaj povzetka mojega zapisa…..
  tako, da si vabljen, da v teznosti, kolikor jo pač premoreš v svoji pristranskosti, navedeš natančne utemeljitve tvojega pavšalizma…..
  a odgovora ti bom vseeno podal….
  glavna razlika med Islandijo, Švico in Slovenijo je, da v prvih omenjenih ljudstvo diktira pravila igre politikom, v Sloveniji pa politiki ljudstvu….
  fiskalno pravilo pa se poskuša uvesti z zgolj enim in edinim jasnim namenom – prepovedjo referendumov…..torej totalnemu onemogočanju ljudstva do besede sploh ko gre za življensko pomembne zadeve za to ljudstvo in državo…..ljudstvo brez pravice do besede v odločanju na svoji zemlji, pa je zasužnjeno ljudstvo…..

 12. Jin

  ja, upoštevajoč prakso, ki je bila naročena v izvajanje omenjenim državam in smo jo imeli in imamo vseskozi pred očmi je jasno, da so t.i. bruseljski ukrepi varčevanja čista poguba dolgoročnega dometa za večino držav EU, zagotovo pa ne Nemčije in Francije, ki pravila diktirata……
  kolikor vem smo v EU vstopili, in se s tem odrekli komaj dobro priborjene samostojnosti, zaradi napredka in kakovostnejšega življenja…..a če gledamo Grčijo, Italijo, Španijo, ostalo je itak na poti, je jasno, da se nam obeta vse prej kot to……enostavno povedano – gospodar, ki tudi v 4ih letih ni sposoben rešiti problema, je pač nesposoben v celoti……in nič narobe ne vidim v tem, da formalno sicer lahko ostanemo v EU, ampak kot samostojna država določimo svoja pravila izhoda iz krize in jih izpeljemo….če bo zato potrebno zamenjati vlado in še koga iz parlamenta, tudi prav….in še vedno bolje, kot,da nas naši politiki zamenjajo za drobižek kapitala…..zadnji čas, da pokažemo narodno zavest in ponos…..

 13. …..no ja no, s svojim odgovorom si več kot potrdil mojo ugotovotev:)
  brezveze karkoli komentirat, če ti niso jasne osnove!!

 14. libero

  hehe, tebi je jasno samo, kar ti Janša tupi, torej ti nič ni jasno, ne le osnove…..zato tudi nimaš nobenih ugotovitev….argumentov sploh…..se pač prepuščaš tistemu kar znaš, torej ničemur….preventivno se pač izogibaš komunikacijskemu dialogu, ker toliko pa se zavedaš, kdaj te lahko doleti čista pušiona….

 15. …..glej z vsakim tvojim naslednjim odgovorom potrjuješ moje domneve!!
  dej razloži nam nevednežem, kako točno fiskalno pravilo upliva na referendume???
  in še okoli razlik, ljudstvo ima pravtoliko oblasti v svojih rokah v Švici, Sloveniji ali Islandiji, drugo je koga na oblast postaviš in koliko naredi zate oz. če nič, koliko časa si ga pripravljen tolerirat!!
  No ajde dej poizkusi ponovno, v čem je glavna razlika?? Omenjal si načine reševanja krize, zakaj so se oni lahko odločili za svoj način mi pa smo tako nesposobni in neumni, da nam to ne gre…kje je razlika??

 16. libero

  ajde greva po vrsti…..

  glej z vsakim tvojim naslednjim odgovorom potrjuješ moje domneve!!
  ….domneve si imaš pravico ustvarjati, ker domneve še nikoli niso bila dejstva in ker z domnevami poveš, kako funkcionira tvoj medušesni organ……domnevam pač rečemo rumeno…..

  “dej razloži nam nevednežem, kako točno fiskalno pravilo upliva na referendume???”
  …..bodi fer vsaj do sebe in govori v ednini o nevednosti, ker redni bralci mojega bloga to pač niso…….da bi ti razlagal Mastrichtski kriterij in povezave, kar je podlaga, da pridemo do fiskalnega pravila, bi porabil preveč časa zate, čeprav boš brez tega težavno razumel ostalo…..
  fiskalno pravilo po Janši pa navaja vsakršno onemogočanje referendumov, ko gre za vprašanje financ…..
  predvsem pa predlog fiskalnega pravila čisto zanemarja problematiko gospodarske rasti, kar je pomembno ravno toliko kot prepoved referendumov…..zanemarja pa jo, ker Janševa vlada dejansko ni sposobna ustvarjati….kaj ustvarjati, niti obdržati obstoječega…..Janševa vlada je pač sposobna zgolj rezati in odvzemati, ampak za to pa res ni potrebno neko strokovno znanje – pač rečeš in govoriš “ni denarja” in režeš……
  druge evropske države so visoki dokument pravilno in brez sprenevedanja razumele, brez prepovedi referendumov, in ga zapisale kot nov zakonsko ločen dokument, kar je sicer predlagano, ne pa v ustavo…..
  žalostno je že to, da Janša hoče zapisati v Ustavo nekaj, kar bi moral imeti že v glavi – torej, kako ustvarjati in rentabilno za interes ljudstva upravljati finance…..on pa razmišlja, kako bi si z zapisom v Ustavo zagotovil kritje za nesposobnost ustvarjanja in zapravljanja…..

  “in še okoli razlik, ljudstvo ima pravtoliko oblasti v svojih rokah v Švici, Sloveniji ali Islandiji, drugo je koga na oblast postaviš in koliko naredi zate oz. če nič, koliko časa si ga pripravljen tolerirat!!
  No ajde dej poizkusi ponovno, v čem je glavna razlika??”
  …..res je….trenutno ima naše ljudstvo, vsaj v Ustavi zapisano, ravno toliko oblasti kot v omenjenih, čeprav ni primerjave v praktičnih izvedbah……a tukaj ni govora o tem trenutku, temveč o trenutku Janševega poskusa uvedbe prepovedi referenduma….v tistem trenutku, ko bi to uvedel, ljudstvo izgubi oblast….po domače – kot bi ti (ljudstvo) doma finaciral vso družino, ne bi pa imel nobene pravice ugovarjati ali spreminjati, ko bi tvoji člani (vlada) zapravljali nelogično in nerentabilno…..verjamem, da bi ti bilo takšno početje v veselje….
  ljudstvo, ki ne sme referendumsko odločati nima nobene oblasti, tiranijo pač…..

  “Omenjal si načine reševanja krize, zakaj so se oni lahko odločili za svoj način mi pa smo tako nesposobni in neumni, da nam to ne gre…kje je razlika?”
  …..še 1x te opominjam, da govori v ednini, torej svojem imenu, tudi o neumnosti in nesposobnosti…osnova komunikacije pač…… v tem zapisu pa sem omenil zgolj način reševanja po vzorcu Islandije……razlika je, da oni nimajo Janše in njegovih volilcev…..

  vem ja….spet sem potrdil tvoje domneve…..

 17. tajči

  zanimiv slogan…..hvala za zaupanje in potrudil se ga bom obdržati, ko bo šlo za praktično izvedbo……bo pa treba počakati še policaje, ki zbirajo podpise za referendum….če jih zberejo dovolj, se bo zgodba začela obračati, kar pa še ne pomeni, da bi morali zato počivati……verjeti v lepšo prihodnsot naših potomcev je glavno gonilo in jim to tudi ustvariti…..z vlado ali brez nje…..po Islandsko ali po naše Islandsko….

 18. ojej fak sam kake nebuloze pa ti strelaš:) potrdil si defenitivno:)
  zlato pravilo ima v ustavi kar nekaj držav, celo Švica enih 10 let, pa z njihovimi referendumi ni nič narobe, niti nimajo težev z Mastrichtom se pravi???!!
  jest še nisem slišal, videl, prebral, zasledil…, da bi z uvedbo tega pravila bila kakorkoli ogrožena referendumska volja ljudi( če imaš sam kak dokaz bi ga zelo rad videl), nevem zakaj bi hodili na referendume, ki zadevajo fiskalno politiko, če bomo živeli v okviru svojih zmožnosti, če pa bomo hodili na referendume za to, da bomo svoje težave prelagali na naslednje generacije je pa to problem, pravzaprav problem, ki je nekako to krizo začel!!!
  če smo natančni to pravilo omejuje zadolževanje države in kje je tu problem?? mogoče v tem, da se ne bo več dalo jit na ECB in vsako leto zadolžit za 2+miljarde
  edini, ki ga vidim jaz je višina, če se ne motim se je govorilo do 50%BDP, ki smo jih baje že presegli:)
  …..ko pa me že ravno zmerjaš z nekim janšistom (BTW to kaže nek tvoj nivo) si bom dovolil in sam tebe označil za vsaj tako velikega podpornika, vernika….Jankoviča, kot so ljudje, ki jih sam zmerjaš po netu, ker razmišljajo drugače in potemtakem se da razbrat, da je uvedba fiskalnega pravila za tvoja ali vaša razmišljanja lahko velik problem, ker je s tujim kurcem opletat po koprivah najlažje, nekaj narediti oz. doseči z svojim znanjem in denarjem pa je popolnoma druga zgodba, in Jankovičeva je prav zanimiva v tem smislu:)

  in ja no o razlikah, se mi je zdelo, da toliko intelekta pač ne premoreš, da bi opazil, da imajo države, ki si jih navedel svojo valuto!!!, se pravi sami kreirajo svojo monetarno politiko:)
  si bil mogoče proti uvedbi evra???…..mogoče proti vstopu v EU???…. si se takrat zavedal kaj to prinaša??…….NE…..najbrž si navijal za??

 19. libero

  človek, pa kaj je možno, da si med tistimi procenti nepismenih…..no ja, vsake toliko lahko tudi kakšen takšen kvari povprečje odličnosti bralcev mojega bloga…. 🙂
  glej, jaz te v teh komentarjih nisem nikjer označil za Janševista, še manj zmerjal, očitno pa si se kar sam in zdaj si samoužaljen……in ja, zame tvoj poskus, da naj bi bil vernik Jankovića ni žalitev, ker to pač nisem, tako, da mirno masturbiraj….
  in daj mi skopiraj sem kdaj sem kje koga na ta račun zmerjal po netu…..čeprav nisem vedel, da je zmerjanje ali žalitev, če Janševemu volilcu rečeš Janšist…..če bi rekel Janšistična ovca, pa ajde…čeprav bi s tem v resnici užalil ovco…..

  s tem pa, ko si “pametno” uletel z omembo fiskala Švice, si v bistvu vse povedal, da so tvoje sveže novice o Mastrichtu iz leta 1993…..zadnjih 5 let si očitno prespal….

  če pa nisi slišal še nič o fiskalnem pravilu, čeprav nekaj očitno si in čeprav nič razumel, potem skoči na stran DZ, pa si odpri besedilo pa beri…..
  in ja – bil sem proti uvedbi eura, ker sem na svoje oči videl, kaj problemov se je takoj čez mejo dogajalo italijanom po sprejetju
  in ja – bil sem proti vstopu v EU – ker se 91 s soborci nisem jebal 6 mesecev zato, da bi 13 let kasneje naši politiki ceneno prodali našo samostojnost
  in ja – bil sem tudi proti vstopu v Nato, ker sem prepričan, da imamo mladince, ki so sposobni ubraniti našo malo podalpsko vedno in povsod….tiste internet dripce, ki se širijo od pameti samo po netu, ne štejem med tiste mladince…. torej te ni med njmi….

  in spet ja – sem totalno proti Janševim “varčevalnim” ukrepom ker, prvič – denarja je dovolj, da niso potrebni in drugič – kam so pripeljali takšni isti ukrepi Španijo, Grčijo, Italijo jasno gledamo že kakšno leto….

  in končni ja – za vse omenjeno sem se zavedal, kaj prinaša….za kar sploh ni treba biti prerok, ker ritem ljudi vse pove z mislimi….čeprav ti priporočam, da ostaneš v svoji tirnici in ne poskušaš misliti, ker mi res ni do tega, da si izpahneš medušesnih organ od razumevanja globine branja…..očitno si že blizu temu….

 20. Kakšna je to socialna Država,ki jemlje od deavcev njihov dohodek ki je že sedaj premajhen za dostojno življenje,,da ne govorim o upokojencih ki so svojo pokojnino krvavo zaslužili svojim delom in ta je tudi že zdavnaj premajhna za življenje poštenih ljudi,,kakšna koli velika ali mala pokojnina to je od vsakega posameznika denar.To je KRAJA.To je isto kot bi ti nekdo kradel iz banke denar.Tu ni opravičila za te politike,ki so se pretirano zadolževali da bi narodu prikazovali lažni luksuz.Tisti ki so za to odgovorni naj sami vračajo svoj dolg..!!!!Vsak posameznik ve kaj je podpisal za kredit in tistega tudi odplačuje,Tisto kar nisem rabila ne bom odplačevala.SEBI SO LEPO POSTLALI IN SE BAŠEJO Z TUJIM DENARJEM.Uničili so bivšo Državo zaradi svojih interesov ,,tudi sedaj ni drugače..Vse po direktivi Europske skupnosti .POKOJNINSKI FOND JE BIL POLN; TISTI KI SO GA POKRADLI NAJ ODGOVARJAJO !!!DELAVEC ČE BI SENDVIČ UKRADEL ZA PREŽIVETI BI BIL OPSOJEN!!ZAKAJ TO NE VELJA ZA VAS POLITIKE?????

 21. “sicer pa nikjer ne piše, da ne bi smeli misliti in delati s svojo glavo in ponosom….raje z miselnostjo Islandcev ali Švicarjev, kot €U…. za spremembo…..” – Avtor očitno svojo osebno naklonjenost ideji uporništva in revolucije zamenjuje z “mislenjem s svojo glavo”. Kdo bi dejal, da je že po definiciji protislovno ljudi pozivati, naj “mislijo s svojo glavo”, ob tem pa jim bolj ali manj dobronamerno svetovati, koga naj ne poslušajo, kdo ni “pravi” in kdo je. Ampak kdo seveda ni relevanten. Ko se pa takšni teksti berejo kot čudoviti “self – confidence boosterji”…”Mi” lahko razmišljamo s svojo glavo? Vsak med nami sam ali “mi” kot skupnost? Toda kdo je potem “naša glava”?

 22. Aleš

  pozdrav tvoji urbani profanosti na mojem blogu….
  razbral in strnil si (tudi) “zamenjevanje” med idejo uporništva in lastno miselnostjo medušesnosti in pravico imaš do takšnega zaključka, čeprav ga nikjer ne navajam….moje je dosti bolj enostavno – uporništvo in lastno razmišljanje sta pač vzročno povezana….mogoče pa kdaj to povezavo ovržem, ko osebno spoznam upornika brez razloga, čeprav to še vedno ne pomeni, da bi njegovo uporništvo ne temeljilo na določeni miselnosti lastne medušesnosti….
  in ne, nisem zapisal kdo od naših politikov ni relevanten, ampak kdo je, pa vseeno nič ne naredi oz. ni naredil, da bi predstavil in izvajal združitev našega ljudstva v boljši, složnejši in uspešnejši jutri, čeprav vzorcev uspešnosti ne manjka in če že kopi pejstajo razne modre misli (in jih Večer zanje celo nagrajuje), govori in diplome naših parlamentarcev, potem bi lahko tudi islandski ali švicarski vzorec uspešnosti, kar bi, verjamem, bistveno manj ali nič vznemirjalo našo javnost oz. bi v pozitivo….
  “naša glava” pa je kdor jo uporablja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *