Alo Popoviću, ajde bre kupi nam banane

Mislim, koga sploh briga, da nam Janševa vlada dviguje zdravstveno zavarovanje, po katerem bo bolje flikniti, kot zboleti. Ali pa da nam ponuja (spet) dokapitalizacijo NLB. Janševa vlada so pač same pičke. Keš pičke. V Kopru imamo resnejši problem. Lokalni problem nacionalnih dimenzij. Začelo se je lani, ko sem predlagal mojemu županu Borisu Popoviču, da mi dovoli organizirati svetovno prvenstvo v plezanju na – palme. Ja, na tiste njegove palme. Saj nisem mogel vedeti, da so njegova Ahilova peta. Prej kakšen žulj na peti…..

Torej, mojemu županu sem lepo razložil, da bi tovrstno svetovno prvenstvo plezanja na palme bilo prvo na svetu v takšni podobi in bi nedvomno prispevalo k polni svetovni prepoznavnosti Kopra. Oddal sem mu celo vabilo, da kot častni gost  otvori prvenstvo in tako prvi spleza na eno od palm. V prostem svoj(stven)em slogu. Nenazadnje je na drevesu že bil, čeprav ne vem, kako je prišel dol.

Za nameček pa sem mu dodal še, da bi lahko palme, pred in po plezalnem prvenstvu, koristno uporabili tudi tako, da bi mednje po celem mestu razpeli gugajoče ležalne mreže, da si mimoidoči lahko odpočijejo.

Torej sami koristni predlogi oživitve mesta in predvsem rentabilne uporabe palm, ki so pač tako nerentabilno stale sami sebi v namen, kot razočarana gospodinja v moški savni.

Skratka, ker palme ne dajejo ne sence, ne banan, kokosa, dateljev ali česa in so praktično neuporabne, sem samo predlagal, da se jih smotrno in profitno uporablja. Vsaka palma je nas občane namreč stala 10.000 € letno, imamo jih pa 212. Povsem normalno se mi je torej zdelo, da bi si palme, vsaj večina njih, če že ne vseh, vsaj stroške vzdrževanja, za katere je občina porabila do sedaj že čez 400.000 €, prislužile kar same.

No, odgovor mojega župana na moje predloge je bil presenetljivo hiter, presenetljivo je že to, da odgovori, manj pa je bilo prenetljivo, da ga je zanj spisala šefica naše lokalne TO. Ne, ni me napadel s topovi. TO je v tem primeru naša Turisticna Organizacija. Moj župan pač rad vidi, da so njegove ženske v prvih bojnih vrstah in da vse žrtvujejo zanj. No ja, saj tudi sam rad to vidim, čeprav (še) nisem župan.

Šefica mi je tako, priznam, povsem uglajeno, začela dopovedovati, da se ji palme ne zdijo primerne za izvedbo takšnega svetovnega prvenstva, saj bi se lahko poškodovale. To je prijavila kljub mojemu zagotovilu, da palme med prvenstvom ne bi bile poškodovane, ne glede na plezalni slog, nenazadnje smo sami profiji, če pa bi se slučajno katera poškodovala zaradi adrenalinskih figur plezalnih virtuozov, bi na polno poplačali nastalo škodo. In sem jo na to spet opozoril.

Potem je spremenila taktiko in začela razlagati pomembnost palm za naše mesto in čakal sem samo še, da prijavi, da so palme del naše kulturne dediščine in pod spomeniškim varstvom, ker je šlo vse v tej smeri. Še 1x več pa se je potrdilo, da znam prehitro zaključevati dialoge, ko sem jo vprašal, zakaj so palme pomembne, če pa so neuporabne, še za senco ne. Na tej točki pa se je pogovor o svetovnem prvenstvu plezanja na plame sredi Kopra tudi zaključil, saj odgovora ni bilo.

Zato pa je na vsa vprašanja o palmah v Kopru odgovorila letošnja februarska burja s teto zimo. Rekla je – palm ne bo več. In jih ni več. Oziroma so, a jih vseeno ni več.

Zima, kakršne v Majamiju, rojstnem kraju teh palm, ne poznajo, je pokončala praktično vse palme po mestu in tistih čez 400k € je izpuhtelo v zrak, skupaj z luškim prahom. Prepričan sem, da bi bile palme odpornejše, če bi jih natrenirali s svetovnim prvenstvom v plezanju nanje.

Palme, ki so prej imele vsaj različne frizure na vrhu, od irokeze, bundes ali česa, so zdaj enotno frizurno prešaltale na – punk in skini verzijo. In mojemu županu seveda niso več všeč in jih hoče zamenjati, le da tega ne upa še naglas povedati. In to vse. Ker takšne palme pa že ne smejo kvaziti podobe gospodarja Istre. Saj novih 400 čukov za našo občino sploh ne bi smel biti problem. Pustimo zdaj ob strani nepomembno dejstvo 8000 nezaposlenih v občini…..

Ma jaz ne vem več kaj naj s tem našim županom – kamorkoli gre na službeno potovanje izven meja naše male podalpske, ob povratku vedno nekaj prinese iz tistega kraja in vplete v našo mestno multikulturo in infrastrukturo. Kot Krištof Kolumb, bemti. Samo jajc ne prinese.

Iz Italije je recimo privlekel retro javno razsvetljavo na sončno energijo, ful top mega svetovni hit, luči, ki se prižigajo in ugašajo samo na elektriko elektra Primorske. Iz Španije je privlekel jumbo fontano, da sem zadnjič skupino irskih turistov komaj prepričal, da je to županova fontana in ne bunker iz NOB.

Iz Nemčije je privlekel cestna krožišča za kolesarje, zaradi katerega noben kolesar iz kontinenta še en teden in v polnem smehu ne more pozabiti Kopra in mojega župana.  Iz Balkana je privlekel vse ostalo. Vse kar privleče ima skupni imenovalec, da nič ne dela in nas stane za ene 2000 delovnih mest letno.

Ja, ne upam niti pomisliti, kaj bi moj župan privlekel iz Antarktike. Ali Napolija. Ali pa, ne daj bože, iz Avstralije. V vsakem primeru pa, če bo že hotel moj župan te odvetele palme nadomestiti z novimi, mu pošiljam mejl s sporočilom, v domačem jeziku :
Slušaj Popoviču, ajde bre ovaj put nam kupi palme sa bananama. Majmuna ne treba, jer več imamo šefa za reprodukciju.

Don Marko M

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Alo Popoviću, ajde bre kupi nam banane

 1. Joojjj…od smeha me bolijo mišice.Bere se kot potopis opazovalca, ki se je ravnokar vrnil iz malo daljšega bivanja v plemenski skupnosti…”The gods must be crazy.”
  Saj vem, kruta realnost naše ljube dežele, za katero iz dneva v dan trepetam, da se bo pod težo idiotizmov sesula v prah. Vseeno hvala za dobro mero večernega lucidnega humorja.
  Mogoče samo namig za tvojega župana oz. za damo iz prve bojne linije ( beri TO):
  letošnja turistična sezona v Kopru naj bo v znamenju palm, takšnih kakršne pač so.
  Dobra marketinška akcija, dobro namišljena zgodba, kaj se je ubožicam zgodilo, čredni nagon turistov pa bo naredil svoje.
  Saj solze in kaplje tudi hodijo trumoma gledati. Mogoče kratko, strokovno potovanje
  akterjev v omenjeno destinacijo? Samo za navdih?

 2. Don,kot vidim se vajina ljubezen z županom razvija.Vedno bolj in bolše ga učiš kako in kaj.Kolikor te poznam bo ta zgodba imela nadaljevanje,zdaj ko so palme postale kandalabri tisti tvoji ležalniki na bananinih palmah pa odlična tržna niša.Ni kaj,mene si prepričal in ko boš kandidral za župana se za stalno nastanim v Kopru mesec pred volitvami,da ti dam tudi sam svoj glas.;)Lp

 3. Hmmmm,a mislis da je nas zupan bil v Texasu?Pa bi namesto palm dobili kaktuse,tiste tavelike teksaske,…..pol bi sele bili atrakcija in bi ti lahko priredil svetovno plezanje po kaktusih…hahaha

 4. Ma ta naš Pope nima smisla za biznis.Samo naj proba nove palme dajat noter mu bom dala jaz banane. 😉 🙂

 5. Dondo, vesel sem da v bistvu nisi štronco, ampak napumpani deček, ki bi rad presegel svoje sposobnosti, ki pa niso niti do peta našemu županu. Uči se sinko in boš veliko dosegel v življenju, če boš uspel priti vsaj v popovičevo senco. Mogoče si ravno ti tisti, ki ga boš lahko nadomestil, ko se bo on naveličal odgovarjati na majmunska vprašanja majmunskih občanov. Če to šteješ v žalitev, si si sam kriv, saj si v svojem tekstu govoril o opicah, ki smo vsi, ki verjamemo v ” popovičeve palme “. Jaz si ne dovolim, da me vsak debil razvršča v živalski vrt svpjih opic. Nikdar pred popovičem nismo imeli demokracije, udeležbe v socialnih pomočeh revnim, pravičnemu razdeljevanju dobrin, rezanju komunističnih prioritet ( kdor je bil komunist, je imel asfaltirano cesto do svojega praga ). Vse to je Popovič elegantno, neboleče prerezal in vzpostavil izjemno natančna merila, kdo si kaj zasluži in kdo je potreben pomoči. To opicam ne gre v nos, saj se počutijo ogrožene, ker so prej dobijale banane, ko še nobene palme ni bilo v Kopru. Ti nisi Istrijan, če pa si Slovenec, se krepko bojim tvojih nerazsodnosti. Tvoje ” tjavendan ” ropotanje me provocira, da te moram dobrohotno umirjati, saj so palme in opice že zdavnaj pozabljene v zgodovini homosapiensa. Takih kot si ti je sicer zelo malo ( 0,05 % ), ki se odrekajo ponujenemu belemu kruhu, pomenijo pa latentno nevarnost nažiranja naše substance; kot ti lobadar počasi a vztrajno nažira leseno hišo in se le ta sesuje, ne da bi vedela za kaj. To je delo in rezultat Majmunov.

 6. e pa končno si povedal, kaj te v resnici žuli…..sicer ne vem, po kakšnem seštevanju si sebe uvrstil v kategorijo majmunov v zadnjem stavku mojega zapisa, sploh ker je zapisan v ednini in vsako tvoje posploševanje na množino je povsem brezpredmetno, ampak očitno si v stavku prepoznal svojo gensko zasnovo, za katero si mnenja, da se pač o njej ne sme govoriti na glas….tvoj iztirjen odziv je torej posledica nerazsodnosti ščitenja svojega statusa in interesa, ne pa moje natančne razlage….v živalski vrt si se torej uvrstil kar sam, pa očitno že veš zakaj po svojem mnenju tja sodiš….

  sicer pa sem ti že lepo povedal….če zapisa ne razumeš, ga pač ne komentiraj…..ali pa vsaj lepo vprašaj po obrazložitvi pred koemntiranjem, če pač ne dojameš….
  in nimaš potrebe bati se moje morebitne nerazsodnosti, kot navajaš, še manj moje Istrijanskosti….sploh ker ti nimaš očitno nič Istrskega v sebi…vse kar se moraš res bati, je zgolj tvoja senca…..ta ti očitno povzroča resne preglavice oz. kot sam praviš – “To je delo in rezultat Majmunov”….no ja, vzorčni primerki rezultata narejenega pač moraš obstajati in to me ne moti…..pač samo rad potrdim oceno, katero si sam sebi prisodil….

  če pa si že res tako opaljen na palme, potem si ali kupi svojo ali pa prevzemi donatorstvo nad recimo vsaj 10-imi uničenimim palmami, da boš izpadel pravi đek in jih občanom ne bo treba plačevati…..nekaj pa mi pravi, da boš ob tem predlogu raje zgasnil na drevo, kot pa skeširal za palme….

  aja, pa začetnico priimka mojega župana napiši vedno z Veliko črko…..tako si želiš nekaj povedati za mojega župana, pa še njegovega priimka ne znaš pravilno zapisati….samo Janševi pleničkarji ne poznajo niti osnov slovenske slovnice…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *