Naviti nasveti – naredi si svoj sladoled z okusom – piva……

Prekolesaril sem našo lepo Istro po dolgem in počez, spraševal po naši mali podalpski, bentil vedno bolj glasno, kako je možno, da v 2017 še vedno nikjer sladoleda z okusom – piva…..

In, kot ponavadi, ko mi bentenje presede in ker obožujem kulinariko, zaviham rokave in se lotim sam svoj mojster izdelave, v tem primeru domače izdelave sladoleda z okusom – piva…..

Dejstvo, da se do sedaj v življenju nisem še nikoli preizkusil v izdelavi lastne domače proizvodnje sladoleda me ni oviralo, motiviralo pač. Zelo. Tisti občutek, kot pri izgubi nedolžnosti – veš, da se bo nekaj zgodilo, a se ti ne sanja kaj točno.

Zadeve sem se lotil zavzeto, ker ali se lotim zavzeto ali se sploh ne lotim in rezultat je bil natanko takšen kot vsakič, ko človek nekaj počne z ljubeznijo, strastjo. Moje ženske so bile navdušene in z užitkom zmazale svoje porcije, kar pomeni, da sledijo še nadaljevanja mojega sladoledarskega čaranja, tudi z drugimi načini in okusi.

In zdaj z veseljem delim svojo izkušnjo s teboj, da pripraviš sebi, pa še komu, to gurmansko veselje….pa začnimo z izvedbo tega sladolednega pivskega užitka…..

Čas za izdelavo : do 30 minut

Delovni pripomočki :
– el. mikser ali metlica za kuhanje
– posoda 1l (plastična) s pokrovom za v skrinjo
– 2 manjši posodi za štedilnik
– 1 posoda za mešanje sestavin (plastična)
– cedilo
– tehtnica, merilnik tekočine
– 10 do 20 kock ledu

Sestavine :
– 180 ml piva (svetlo ali temno poljubno po izbiri, meni boljše temno)
– 200 g mlečne čokolade
– 250 ml mleka
– 250 ml smetane za kuhanje
– 100 gramov sladkorja
– 4 rumenjaki
– 1 žlička vaniljeve arome (tekoče)
– ščepec soli

Postopek izdelave :
Najprej nalomiš čokolado na koščke po utorih in jo odložiš v eno od manjših posod za na štedilnik.

V drugo manjšo posodo naliješ mleko, kateremu dodaš sladkor in ščepec soli, ter vse skupaj segrevaš na srednji temperaturi grelnika. Medtem, ko se to lepo počasi greje, po potrebi pa premešaš, vzameš 4 jajca in ločiš rumenjake od beljakov.

Rumenjake odlagaš v tisto posodo za mešanje sestavin in ko imaš vse 4, jih premešaš z metlico za kuhanje. Zdaj vzameš tisti lonec z mlekom in ga vliješ v te rumenjake, ampak pozor – mleko vlivaj v rumenjake v obliki rahlega curka ob čemer moraš takoj od začetka vlivanja v rumenjake z metlico (jaz sem uporabil mikser na najnižji hitrosti) začeti mešati vse skupaj in mešati dokler ne izliješ vsega mleka.

Tako dobljeno maso prelij iz te posode v tisti lonec, kjer si prej segreval/a mleko, postavi na štedilnik in na srednjem ognju z metlico mešaj par minut dokler se masa zgosti.

Potem to maso vlij skozi cedilo v lonec s čokolado, lonec postavi na grelnik štedilnika na srednji ogenj in vsebino mešaj z metlico, dokler se čokolada stopi in zmes postane gladka. Na tej točki dodaj še smetano za kuhanje, pivo in vanilijevo aromo in potem še cca 3.minute, s počasnim mešanjem, grej na minimum moči grelnika.

In sledi zaključni del. V posodo, ki je večja od te manjše posode v kateri imaš narejeno maso, stresi 10 – 20 kock ledu, na te kocke postavi posodo z maso in mešaj dokler se masa ne ohladi.

Potem jo prelij v (plastično) posodo (tisto s pokrovom) in jo brez pokrova odloži v hladilnik, da se masa povsem ohladi, cca. 1 – 2 uri. Vzameš iz hladilnika, pokriješ s pokrovom in daš v skrinjo. Vsaj 12 ur kasneje vzameš iz skrinje in razdeliš v kroglice porcije.

In to je to – slasten sladoled s pivom njami užitek se lahko začne……Aja, pa poleg paše grickanje, po možnosti doma vzgojenega, čilija…..eksplozija okusa v ustih…..

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Naviti nasveti – naredi si svoj sladoled z okusom – piva……

 1. Zelo zapleteno.

  Predlagam bolj enostaven recept.

  Hladno (!!) pivo naliješ v posodico za delanje ledenih kock. V vsako bodočo kocko postaviš zobotrebec, daš v zmrzovalnik in pustiš, da zmrzne. Tako dobiš pivove sladoledne “lučke” z neokrnjenim okusom po pivu.

 2. Jure, to je recept za gurmanske maratonce, je pa zanimiv tudi tvoj recept za šprinterje, tako da v kratkem pričakujem tudi kakšno fotko tvojega remek dela opisanega recepta….. 😎

 3. @Marko
  recept sem povzel po prijatelju, ki pije tudi pivo. Jaz ga pa ne. NIKOLI. Raje ne bom pisal kaj si mislim o tej pijači, ker pivopivci navadno ob moji iskrenosti doživijo živčni zlom. Tako fotografij ne bom mogel objaviti.

 4. Madonca ampak me ti vlečeš za jezik. Kar si iskal – to boš dobil.
  Na pozavi!
  Sam si kriv!
  >:o)

  Pivo:
  – smrdi kot vražji prdež pomešan s kozlanjem (si mislim, ker ne vem natančno kako vražji prdež smrdi). Ne razumem kako lahko to kdo sploh prinese v bližino nosu – kaj šele pogoltne. Pa ne misli, da tega gnusa nisem poskusil.
  – sapa pivopivca/ke zaudarja po pivu – močno kot po nobeni pijači .. ostalo gl. zg. Kako lahko normalen človek sploh zleze na žensko, ki se je napila piva? In sexa??? Pfuj!
  – napihuje želodec, poveča kapaciteto in potrebo po hrani – zato so tipični pivopivci/ke tudi tipično iznakaženi – okrogle oblike okoli pasu, 6 podbradkov zaradi pivskih klobas … itd
  – povzroča nedostojno obnašanje: riganje in prdenje, kar je sicer med pivopivci/kami spoštovana oblika vedenja, ki pove: “Pi*da sm se ga nažru!” … te občutke navadno naslednji dan pivopivci/ke ubesedijo in jih predstavijo kot izjemno, vrhunsko doživetje, ki nima para med doživetji
  – pivopivci najraje kozlajo kjerkoli in so neposredna nevarnost za okolico, saj sem nemalokrat videl, kako nič hudega slutečemu človeku zdrsne na kozlanju – nekateri so celo padli, posledično sedli v sredo kozlanja in zaudarjali kot bi sami bili krivi .. da ne govorim kako 10 metrov na okoli smrdi po tem kozlanju

  – btw: tisto o nekakšnih vitaminih in hranilnih vrednostih piva je seveda laž pivopivcev/ivk, ker so količine tako zanemarljivo male, da v primeri z drugo hrano niso omembe vredne … in to nakladajo, da opravičijo svoj odnos in željo po tej ogabi, kjer gre za psihično odvisnost utrjeno v puberteti, ko je treba dokazovati odraslost.
  ________________

  Pa še anekdota s Štajerske.

  Kmet se je odločil in začel doma variti pivo. Tudi v tistih časih je potreboval nekakšno analizo pijače, če jo je hotel prodajati. In pošlje vzorec v bližnjo kmečko zadrugo na analizo, ker je imela opremo za izdelavo takih analiz. Po nekaj tednih dobi odgovor.

  Kmečka zadruga Sv. Jurij
  oddelek za kemične analize
  cesta … h. št.
  Sv. Jurij

  datum:
  predmet: kem. analiza vzorca

  Spoštovani tovariš!
  Na podlagi poslanega vzorca smo naredili natančno kemično analizo.
  Predlagamo obisk veterinarja in krvne preiskave, ker
  smo neizpodbitno ugotovili, da ima vaš konj diabetes tipa A.

  Stroške analize nosi zadruga.

  S tovariškimi pozdravi
  vaša kmetijska zadruga
  dr. Anton Antolšek
  ____________________
  Lp
  ps.: drugič pa premisli preden me potegneš za jezik
  ;o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *