Tom Jones – vitez generacij

V bistvu je zdaj komaj 72 letni starejši mladinec že vse svoje življenje od žensk oblegan in sploh ne čudi, da bi milijoni žensk po svetu, po številnih anketah, takoj prevarale svoje partnerje zgolj zato, da bi preživele z njim kakšno urico med rjuhami. Frajer je namreč (še vedno) pojem moške seksualnosti in magnet, ki lepi nase. Nenazadnje se ženski ne zgodi ravno vsak dan, da bi bila v postelji z vitezom…..

In Tom Jones je vitez. Tako karakterno kot statusno, odkar mu je ta naziv pred 8imi leti pripopala kraljica kraljic Elizabeta.

Kljub 200 evrčkov milijonskemu premoženju, je (bil) Tom vedno enostaven in nič zafnan, kar je zelo verjetno posledica njegovih mlajših mladinskih let, ko je še kot Tommy Scott prepeval po pubih rojstneg Walesa, medtem, ko je čez dan fizikalil z raznimi priložnostnimi deli, da je preživljal svojo družino. Posebnež je Tom tudi zato, ker je še vedno poročen s svojo prvo in edino ženo, kar je seveda izjemna redkost v svetu slavnih.

In to kljub vsem ženskim nespodobnim povabilom. Ampak Tom že dobro ve, kar sicer vsak spreten moški, v čem je razlika med žensko in žensko.

Da pa je Tom iz pubov prestopil na največje odre in med najbolj prodajane pevce vseh časov je kriv tudi njegov prvi menedžer Gordon Mills, ki ga je najprej preimenoval, vzporedno pa njegovemu osupljivemu baritonu dodal še imidž v obliki odpetih srajc do popka, izpod katerih se je bohotil “ljubavni tepih”, kar so dopolnjevale oprijete hlače, vse skupaj pa je izmenjaje kombiniral z elegantnimi smokingi. Ja, baraba in džentleman obenem. In to takšen, ki je vedno izžareval seksualni naboj. Dovolj, da so ženske norele za njim, kar sicer še vedno.

Seksualnost izžareva še vedno in tudi zdaj, ko si je nehal barvati lase in se prepustil metalni sivosti dane od matere narave. Pravi, da je to njegov novi začetek. Ja, človeka, ki vedno znova najde motivacijo, kreativnost in energijo za vedno nove začetke je pač treba spoštovati in kaj drugega, kot jih imeti rad tudi ne gre.

Tom je, roko na srce, tudi eden redkih pevcev, ki mu je uspelo in uspeva združevati različne generacije poslušalstva, kar pa je zasluga njegove drznosti in seveda glasu. Ta ostaja isti, glasbene spremljave različnih zvrsti pa so se premešavale, a ob njegovem glasu vedno odlično zvenele.

Če mu je že njegov prvi hit It’s not unusual, spočet še v 60ih, ko so bili orkestri nekaj povsem običajne spremljave najboljšim pevcem, potem je njegova preobrazba in prelivanje v generacijo X doživelo val navdušenja s Sex bomb, ki je bila nekaj let zapored klasika DJev klubov po celem svetu in še danes odlično sede za pravo žurko.

Mene sicer vedno znova navduši njegova Help yourself, ki sicer sodi še med njegove orkestralne klasike in to fantastično oddelane. Tom je nenazadnje premešal že toliko glasbenih zvrsti, da je postal tudi odličen učitelj širjenja glasbenega horizonta, svoje bogate glasbene izkušnje pa zadnje čase nesebično deli tudi kot mentor izbora talentov The Voice, kar je, za mladince, verjamem, neprecenljivo.

Kljub rosnim 72 letom Tom Jones še vedno nastopa in še dan danes mu ženske izpod odra mečejo na oder ključe sob in seveda spodnjice. In ne, niso upokojenke njegovih let, ampak mrhaste mrhe, katerim bi Tom zlahka bil nono. Sam sicer trdi, da ženskih spodnjih ne arhivira v neko zbirko, sam pa mislim, da bi bilo škoda, če se ne bi nekega dne na dražbi pojavila kolekcija spodnjic, s katerimi so ga ženske zasuvale. Kakšna tovarna spodnjega perila bi bila kakšno leto ob delo.

Tom, znan tudi po številnih predelavah znanih avtorjev, katere je sicer vedno briljantno predelal, po nekaj letih navideznega zatišja prihaja spet na prvi tir in sicer z novo ploščo Spirit in the room, na kateri predstavlja spet na svojstven način odlično izdelane predelave  Leonarda Cohena, Paula McCartneyja, Toma Waitsa…..Skratka (spet) skupek odličnega pravega R&B, folka, popa, rocka…..

Verjamem, da bomo to poletje Tomov uvodni singl plošče Hit or miss pogosteje poslušali tudi na naših radijskih postajah, kot verjamem, da Tom še ni dobil dostojnega naslednika. Malo zato, ker ni še čas za to in malo za to, ker imajo najboljši v sebi takšne razloge, katerih morebitni nasledniki pač ne (z)morejo kopirati. Še dobro.

Don Marko M

httpv://www.youtube.com/watch?v=m34ROSIXNmM

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Tom Jones – vitez generacij

 1. Lep prispevek o izrednem pevcu.
  Naslov objave je pa po mojem mnenju zelo neprimeren, da ne rečem sezacionalističen in bi prej sodil v Slovenske novice ali v kakšen drug rumen medij, kot pa na tvoj blog.

  Mislim, da ni potrebe po takem pristopu, še posebej ker lepo in zanimivo pišeš.

  Tomy Skyblue.

 2. Tomy

  prav imaš in hvala ti za to opazko….naslov res ni ustrezal celostni podobi bloga, še manj mojemu stilu, priznam pa, da sem ga namerno postavil, kar se ne bo ponovilo….naslov sem sedaj oblikoval tako, kot je bil že uvodoma zastavljen….tnx, da si me bral in uživaj poletje….

 3. Takšnih mačkonov kot je Tom primankuje ženskemu svetu. Najprej sta moj medo in ti mucek, potem Tom Jones in potem dolgo nič. 😉 🙂

 4. Billy

  Boarat sem pripopal sicer malo izven konteksta….malo zaradi ljubavnega tepiha….malo pa zaradi kopalk, s kakršnimi nameravam to poletje paradirati po plaži…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.