Potujoči cirkus Zbor za republiko povzroča nasilje

Najprej moram priznati, da ne razumem ravno “poslanstva” Zbora za republiko (ZZR), še manj katero republiko imajo v mislih – Slovenijo, Janševo drugo republiko, Vatikansko republiko….Razumem pa, da se v njih odrskih dramah predstavljajo moralisti brez morale, ekonomisti brez ekonomije, politiki brez politike…..Ampak, a je to že zadosten razlog, da se kraji pridig ZZR spremenijo v boksarske ringe ?…….

Včeraj me je imelo, da bi nalomil enega kot prasca. In to ne tiste samozadostne čvekače javne tribune ZZR, ampak tistega, ki se je spomnil, da je treba iti delat neko protestno gužvo pred in v mariborski zavod AMS. Mislim, pa koji penis vam je ???!!!

A vam je spipalo še tisto zalogo razuma, logike in ponosa ? In kaj je naslednje – se bo kdo spomnil vzdignit v zrak oder na naslednji tribuni ZZR ? A lahko začnem(o) sveže oljit svoj kos orožja, al kako ?

Včerajšnji dogodek me je tudi dokončno prepričal, da obstaja pri nas določen del levice, ki v svoji zahojenosti v prav ničemer ne zaostaja za tako opevano desnico, kateri itak ni več pomoči.

Ta dogodek me sicer spominja na tiste trenutke, ko so desničarski skrajneži grozili po ljubljanskem faksu. Ali ko je neka pisateljska blogerka iz Žirov že fanatično noro opisovala predstavitev dela Zgaga/Šurčeve trilogije V imenu države, ob tem pa “pozabila” zapisati, da je pred polno dvorano sredi predstavitve začela vpiti nad avtorja, da sta lažnjivca in še ostale za žensko njenih let nedostojne izraze, preden je odmaglila iz dvorane. Ja, Janša je zanjo bog, kot za Štuhca.

In tako nizko so se včeraj sputili “protestniki” pred zavodom AMS v Mariboru. Saj če bi v dvorano prihajala vlada na javno tribuno bi še razumel…..

Ampak ne. Ni bilo vlade, celo nikogar iz parlamenta, niti enega skorumpiranega župana ali uradnika, skratka nikogar, ki neposredno odloča o usodi naše države in proti katerim so javni protesti dejansko usmerjeni.

Na svojo odersko seanso so prišli samo dokazano amoralno kretenski Ivan Štuhec, ekonomist Matej Lahovnik brez ekonom lonca in Bernard Brščič, Janšev sekretar, oba skupaj pa z zagovarjanjem že pase ekonomskih prijemov v svetu.

Druščina torej, ki nima nobene kredibilnosti, še manj kakšnega organizacijskega statusa, kar pomeni le, da še najbolj zahojen pijanec v neki najbolj odročni vaški gostilni pove več treznega, kot oni vsi trije skupaj.

Zakaj torej takšnim nekim samooklicanim ZZR sploh posvečati nezasluženo pozornost ? Zakaj sploh provocirati že sprovocirane ? A naslednjič bomo pa šli pred cerkev in med mašo vstopali s transparenti in prekinjali maše ? Ali kar na SDS kongrese v dvorano, a….

Dejstvo je, da omenjeni sveti trio pač fura neko turnejo in skladno turbo desničarskim normam osvešča ortodoksno fanatične pristaše neke ideologije. So what ?!

Mar je kdo kdaj poročal, da so (klero) desničarji, ki sicer dokazano nimajo kojones za odprt boj, ampak so glasni le iz zaklonišča, obiskali s transparenti kakšno borčevsko proslavo in prekinjali Stanovnika med pridigo ?! Mar so sicer zaplankani desničarji kdaj prišli na kakšna odprta omizja nič manj zaplankanih levičarjev ali celo nas zombi protestnikov in tam prekinjali razprave govorcev ?!

Skratka, to mini protestniško dejanje uperjeno kao proti Janševi vladi, storjeno pred in v zavodu AMS v Mariboru vidim zgolj kot skrajno neumno in nepotrebno provokacijo, ki kvari garaško pridobljeni ugled in zaupanje vseh dosedanjih protestov.

Še več, zame ni nikoli kriv zgolj tisti, ki se na provokacijo odzove, ampak predvsem in najprej tisti, ki provokacijo sproži. Kar pomeni, da sicer obsojam nasilno fizično dejanje tistega navijaškega strica ZZR, ki se je zunaj spravil na protestnika, kakor tudi tistega v dvorani, ki je začel daviti protestnico, a obenem je jasno, da do tega dogodka ne bi prišlo, če protestniki že s svojo prisotnostjo ne bi sprovocirali teh okoliščin.

Mislim, da takšnih igric direktnih terenskih provokacij državljan proti državljanu, kot je bila ta včerajšnja v Mariboru, res ne potrebujemo. Na državljanskih protestih, katerih se redno udeležujem, namreč praviloma vidim določeno sinhronost, kljub raznolikosti – eni s transparenti proti Janši, drugi proti Jankoviću, a na protestih skupaj.

In tako naj ostane do končne zmage. Takšne provokacije kot včerajšnja pa raje hraniti in izvajati tam in proti tistim, kjer je to potrebno. Ker tistemu, ki ni jasno, da so ZZR zgolj enak vaginalni dim, kot Lukšičev SD ali Janšev SDS, ni jasno nič.

Predvsem pa naš osnovni državljanski problem niso tragikomične odrske igre ZZR, ampak natanko vseh 90 parlamentarcev na Šubičevi. In to je edina domača naloga protestnikov. Šele ko bomo tam počistili temeljito, se bo začela čistiti tudi naša mala podalpska…..

Don Marko M

SLO ovira (blog Don Marko M)

19 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Potujoči cirkus Zbor za republiko povzroča nasilje

  1. Slovenci ne znamo živeti demokracije (žal)..čeprav mi gre Štuhec res na tisto, česar nimam (mislim, da se sploh nima kaj oglašati razen v cerkvi), se s tvojim zapisom strinjam. Je pa res, da je ozračje zaradi arogance vladajočih pregreto

  2. Mojca

    saj, ravno zato ker je pregreto, ga ni treba še dodatno pogrevati…..mater, pa saj tako neumen narod pa tudi ne moremo biti, da bi se začeli dobesedno mlatiti med seboj, medtem ko se tistih 90 in še kaj, ki so vse zakuhali sladko brezbrižno smejijo….če ima kdo res željo na gobec kresat, potem naj si izbere vsaj enega iz parlamenta, pa naj ga kresa….takrat ne bom imel nič proti…..samoobramba pač….

  3. Pa si ziher, da so tisti nasilni protestniki tisto, kar se skuša prikazati? Ali ne gre morda spet za kakšne tiče, ki so za 50 € pripravljeni storiti vse?

  4. Aja, pa še to … Ta, t.i. potujoči cirkus skuša prikazati, da je podpornikov vlade in premierja veliko več, kot tista “peščica” protestnikov na vseslovenskih vstajah, ki jo merijo v promilah državljank in državljanov te prelepe podalpske … in da ni nobene potrebe, da kdorkoli zapusti karkoli ali odstopi od česarkoli. Se ti ne zdi?

  5. se hudo bojim, da smo “tako neumen narod”..ker bolj malo spim, se včasih zabavam z branjem komentarjev pod članki..se kar ustrašim, koliko sovraštva, agresije, da o idiotizmu ne govorim, je tam..in te stvari pišejo (tudi) ljudje, ki so na ulici videti čisto normalni (ne najdem druge besede) …sploh smo en narod delitev, beli-rdeči, naši-vaši, domobranci-komunajzarji, delavci v gosp.-javni sektor,…. brez konca…da o zaplankanosti ne govorim, pomisli na geje, družinski zakon, kaj ljudje menijo o nepotrebnih umetnikih, ki itak nič ne delajo..ena sama žalost

  6. Mojca

    mislim, da se glede delitev ne razlikujemo od prav nobene države….te pač so odkar je človeštvo na svetu in bodo ostale…..razlika je lahko torej le v izkazovanju teh delitev, katere sicer lahko razumemo tudi kot izražanje vsak svojega stališča, kar (ne)obvezno pripelje do delitev…..razumem pa, da misliš na tiste, ki dejansko svojega stališča nimajo, še manj lastnega življenskega načela in so temu primerno darilo politikom oz. manipulantom za prenašanje njih sporočil…..
    sam tudi spremljam vse možne komentarje po spletu, ampak mislim, da se da ta del kultivirati zelo hitro, v dobrem mesecu napr., za kar bi zadostovala že ustrezna zakonodaja…..ta obstoječa namreč ponuja bolj raj za zdraharstvo, kot prevzemanje odgovornosti za lastno obnašanje….zaplankanosti pa se žal ne da urejati z zakonom in je pač treba razumeti, da nekaterim pač ni pomoči….

  7. Marjana

    seveda, da nisem prepričan, da ne gre za kakšne “najete” protestnike za 50€, ampak, glede na to, da nobena uradna protestniška skupina tega akta ni obsodila ali se distancirala je jasno, da so se pač nekateri protestniki začeli spuščati izpod nivoja in povsem proti osnovnemu sporočilu in namenu protestov, ki pa je samo eno – čiščenje parlamenta tako levih kot desnih oz. vseh skorumpiranih, ki so ali še vedno delajo škodo celotnemu narodu….in to je tudi edini razlog zaradi katerega se tudi sam udeležujem protestov….
    za potujoči cirkus pa je itak jasno, da so le podaljšana roka dela vlade v odhajanju…..poslednji trzljaji pač in v poslednjih trzljajih vsako živo bitje izstiskuje iz sebe svoj maximum v obupanosti za preživetje….
    ampak to niti ni poanta mojega zapisa…..med ostalim sem hotel povedati, da ta potujoči cirkus itak ne more prepričati nobenega od 80% državljanov, ki zahtevamo korenite spremembe, torej pridigajo zgolj tistim svojim 20% in dejstvo je, da so s takšnim svojim neargumentiranim, sovražnim in amoralnim obnašanje začeli odvračati še tiste iz njih 20%….sami sebi torej kopljejo grob….
    posledično ne vidim nobene, ampak res prav nobene potrebe za takšna izzivanja na njih omizjih ali kar že je…..kot sem rekel, tudi oni imajo, kot ti, jaz in vsak, pravico do izpeljave svoje “prireditve” brez takšnih motenj…..nenazadnje je to eno od načel demokracije…..
    jaz recimo v cerkev ne hodim, celo zelo ostro nasprotujem njih načinu delovanja, da parlamenta ne omenjam posebej, ampak to še ne pomeni, da si lahko lastim pravico iti pred cerkev ali kar noter k maši in s svojimi izpadi prekinjati njihovo obrede…..če se bo to še kdaj ponovilo, potem bo jasno, da nameni določenih “levakov” protestnikov niso nič manj “plemeniti” od tistega cirkusa in mislim, da si na takšno stopnjo pač ne bi smeli dovoliti spuščati, ker to s protesti nima več nobene veze…..

  8. Kje neki si ti videl v Mariboru kake levičarje? Tistih 30000 ljudi tretji vstaji so bili levičarji? Tisti, ki so držali plakate s sedmimi smrtnimi grehi in zraven tekst “Ivan, kateri je tvoj?” so levičarji?

    Delaš isto napako, ki jo desničarji namenoma slikajo, namreč da je vse kar niso oni levičarji.

  9. S tem osnovnim sporočilom se pa nikakor ne strinjam.
    Izvorno provokacijo so, prvo kot prvo, dejansko sprožili organizatorji, ki so privlekli Štuheca v Maribor. Vedelo se je, če bo ta katoliški provokator, ki je žalil protestnike in starše lačnih otrok, prišel v Maribor, da bodo proti njemu protesti, na javni tribuni, na katero se je sicer intenzivno vabilo.
    Pa ni res, da protest proti javni tribuni škodi ugledu demonstracij, požel je širok aplavz vseh, razen še redkih preostalih podpornikov vlade, kar lahko vidimo na vseh spletnih mestih.
    Incidente (fizične napade) pa so povzročili katolibani, nahujskani od župnikov, če povzamem izjavo očividca in narodnega heroja S. Jašarja:
    ”Na včerajšnjem zboru za fašiste v Mariboru, je bilo moč slišati kako so se protestnikom opranoglafci drli:”Prokleti Bosanci, Srbi itd.” Tolko da veste niso mislili na ljudi, ki živijo tu in po krvi niso Slovenci. Oni so dejansko mislili, da pridejo ljudje iz Bosne in Srbije danes protestirat na zbor ker, jim je tako povedal…..pazi ti to zaj…župnik. In takšni imajo potemtakem volilno pravico.”

    Generalno pa se ne strinjam, da je problem radikalna levica, ki se upa zoperstaviti klero-fašizmu, ampak sluzavo-nevretenčarska levica, ki jo tolerira in po vrhu še kritizira svoj bolj pogumen so-pol. Menim, da zgodovina mojo tezo zelo jasno podpira.

  10. Nik

    ne vem, koliko pozorno si prebral, ampak tokrat nisem govoril o mariborski vstaji…..govoril sem o točno določenem tudi fizičnem incidentu, ki se je zgodil pred in med predavanjem ZZR pred Slomškovim domom…..in tam ni bilo 30 k protestnikov, ampak največ 100….in če bi pozorno prebral bi razumel, da sem v enaki meri pokritiziral tako leve, kot desne v tem primeru, tako, da ne razumem, o kakšni napaki govoriš….

  11. Werner

    moje nosilno sporočilo je zapisano – protestirajmo, ampak brez nasilja….to je obenem tudi nosilno in gonilno sporočilo vseh protestov proti skorumpiranim politikom parlamenta…..in ne, dobro veš, da nikakor nisem “podpornik” vlade, celo parlamenta ne, še več, zagovarjam tezo, da morajo tako levi, kot desni politiki, ki so pripeljali našo državo skozi 22 let v takšno stanje tudi nekoč moralni in materialno odgovarjati, ampak ne morem si dovoliti nastrojenosti in onemogočanja delovanja določene interesne skupine, čeprav se ne strinjam z njih stališči, ker ima pač v demokraciji vsak pravico do svobode govora in izražanja, dokler ne prekorači zakonskih določil…..
    če bi takšno namerno provokacijo in fizično dejanje sprejel in pohvalil se dejansko v hipu ne bi v prav ničemer razlikoval od Janševe in klero diktature….in ker levičarji radi trdijo, da so sposobni civilizacijskega nastopa, sem jih samo opomnil na njih stališče in na nepotrebno vmešavanje takšnih namernih provokacij v osnovna sporočila protestov….vse ostalo pa sem dovolj jasno razložil v zapisu, pa kdor hoče razumeti naj izvoli, kdor pa levo desno apriori udriha brez samokritike, no, tem pač ne morem pomagati….

  12. Pardon, ampak katolibani so izvajali nasilje. Protestniki so mirno (!) demonstrirali.
    Iz tvojega komentarja izhaja, kot da so protestniki fizično napadli mitingaše.

  13. Werner….če že hočemo biti korektni, potem so nasilje izvajali oboji….in jaz sem samo izrecno poudaril, da je bila ta protestniška provokacija, torej prisotnost na nekem povsem nepomebnem trenutku za prihodnsot naše države, povsem nepotrebna, ker se točno ve, komu in zakaj so protesti v resnici namenjeni….
    mislim, dajmo se malo prijeti v roke, kljub živčni vojni in namesto slepo nasedati orto levo desnim politikom, ki se smejijo nad takšnimi dejanji in obenem veselijo, ker se narod med seboj pretepa na račun njih modrovanj….prišel bo dan, ko teh politikov ne bo več tam oz. bodo kaznovani za svoje početje in ljudstvo kaj….mar se bomo med seboj še naprej potem pretepali, ker nekomu ni všeč, kar nekdo reče….ne se no zajebavat s takšnimi….

  14. Vem, ampak namenoma sem šel nazaj na vstaje.

    Še enkrat, pri predavanju ZZR so protestirali: Tisti, ki so držali plakate s sedmimi smrtnimi grehi in zraven tekst “Ivan, kateri je tvoj?” – a to so levičarji?

    Napaka je v tem da jih tlačiš med levičarje.

  15. Če smo korektni, je jasno, kdo je izvajal fizično nasilje, ki je nelegitimno. Če so pa transparenti tudi neke vrste nasilja, pa je to popolnoma legitimno. Saj nek razlog so pa protestniki imeli, da so prišli Štuhecu odgvoriti na njegovo provokativno vprašanje.

    ”ker se točno ve, komu in zakaj so protesti v resnici namenjeni….”
    Proti skorumpiranim politikom, neoliberalizmu in neoklerofašizmu. In vse troje v enem najbolj pooseblja ravno Štuhec.
    Zdaj, ne vem, ali se pa morda ”točno ve”, da so protesti zgolj inštrument za zamenjavo eneih skorumpiranih politikov z drugimi. Slednje bi znalo biti diskreditacijski moment demonstracij. Ali kaj si mislil s tem, da ”se točno ve”?

    Pa, menim, da se morajo v roke prijeti možgano-oprane ovčke, ki jim itak noben argument ne pride do živega in dejansko so izvajali fizično nasilje.
    Strogo protestiram proti tvojemu metanju mirnih protestnikov in podivjanih katoliških nasilnežev v isti koš.

  16. Nik…res je, tudi tisti s plakati vsebine, kot navajaš, so bili tam vidni….pa tudi tisti s plakati napisov “štuhec vrni 800 milijonov”, pa recimo “Janša vemo komu jemlješ, tweetni komu daješ”, pa še kakšnega v tem stilu najdeš na spletu….zdaj pa mi ti pomagaj in povej, zakaj bi desničar nosil takšne napise ali celo zakaj bi nevtralni protestnik nosil napise zgolj proti Janši in Štuhcu, če pa so uradne vstaje proti skorumpiranim politikom parlamenta vseh barv, ne le Janši…..in ja, kakšne veze ima protestirati proti Janši na nepomembnem predavanju ZZR….a mi hočeš povedati, da bo naslednjič ta skupinica šla pred cerkev in tam protestirala in še med mašo ?

  17. Werner…zadeva je v bistvu čisto enostavna….če t.i. protestniki ne bili na tistem res nepomembnem predavanju, potem ne bi bilo nobenega nasilja….bom ponovil, kar sem rekel že Niku – po tvojem torej lahko pričakujemo v bodoče te t.i. protestnike kar pred cerkvijo in vpitjem med samo mašo, ali kako….
    in spretno si se izognil mojemu vprašanju, zato ti ga ponavljam – povej mi, lepo prosim, kakšne veze imajo pri parlamentarnem odločanju tisti trije čvekači ZZR ?….in če je že po tvojem bil edina tarča tam Štuhec, zakaj je bilo potem potrebno gnjaviti vse obiskovalce v dvorani ?….

  18. Don Marko,
    mogoče pa je nezadovoljstvo že tako veliko, da je ljudem čisto vseeno za nasilje in pač gredo tja, kjer lahko doživijo vsaj kak stik z nasprotnikom, v tem primeru z ZZR. Ker Janše od blizu očitno noben ne bo videl, vladarji te države pa tako ali tako ne jemljejo resno protestnega gibanja.

    Sicer pa, je nasilje res največji problem, ki ga imajo protestniki? Saj vem, da tega nihče ne bo vprašal, ampak če bi delali anketo med Slovenci, koliko bi jih bilo pripravljenih podpreti nasilno odstranitev oblasti, da bi potem zavladal nekdo takšen, ki ga podpirajo, bi utegnil biti odstotek kar visok. Če greš gledati kakšen facebook profil Franc Kangler naj odstopi, hitro vidiš, da tudi z objavljenimi imeni in priimki, mnogi so za nasilno rešitev. Da se debatirati, če si to želimo, ampak tako pač je.

    Zdaj, ignorirati te skupščine ZZR, da ne bodo dobile še več pozornosti, je mogoče pametno, po drugi strani pa je tudi res, da protestno gibanje, kakršnokoli že je, tudi potrebuje pozornost medijev. Sicer vse skupaj zvodeni na nekaj gorečih aktivistov, medtem ko večina ostaja doma in se pritožuje v prazno, dokler ji ne ponudijo naslednje iz vrste Kmetij, Gostiln in kar je še podobnega.

  19. Sašo

    verjamem, da je možno vse, tudi to kar omenjaš….ampak vseeno mislim, da bi se morali toliko v roke prijeti, da se ne bi začeli ljudstvo med seboj nažigat, kljub različnim pogledom….to ni rešitev za nikogar….razen mogoče za parlamentarce, ki se tako lahko ljudstvu posmehujejo še naprej in mirno opletajo….
    verjamem, da bi marsikdo z veseljem na gobec Janšo, Jankovića ali še katerega politika in če bi kdo to naredil, bi dal takšnemu človeku ves prav enostavno zato, ker bi to naredil “pravim” osebam in v polni samoobrambi….protesti proti skorumpiranim parlamentarcem so namreč zgolj in edino ljudska samoobramba proti njih dejanjem…..nasilju ali provociranju/pozivanju v nasilje sicer nasprotujem, ampak obenem brez vsakega dvoma podpiram večino dejanj, storjenih v samoobrambi…..
    tole pred Slomškovim domom pa ni bilo dejanje samoobrambe, ampak izzivanje in po mojem povsem zgrešena poteza….namreč, če hoče kdo protestirati izključno proti Janši ali Štuhcu, lahko tudi 10k protestnikov in pridem zraven, naj to pač naredi na, recimo, njih delovnem naslovu, res pa je, da je v tem primeru potrebna sprememba urnika obiska iz popoldanskega, na dopoldanski čas….za oba se namreč ve kje sta in kdaj in mislim, da bi takšni obiski povlekili vso pozornost medijev, pa še deliti je ne bi bilo treba z neko nepomembno druščino….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *