(Ne)pozabne minulega tedna – vol.14

Pozdravljeni sodržavljani uporniškega duha in dejanj. SDS v Kopru razpada. Nju tajms. Odškodninsko shemo Izbrisanih vlada skrila pod oznako ZAUPNO. Old tajms skul. Participativni proračun – začnimo se demokracijo zares. Top tajms. Gospod/tovariš Pust vstopa na velika vrata. Evri tajms. Nepozaben pohod naših športnikov s Tino maze na čelu. Spešl tajms. Prva obletnica Janševe vlade je tudi zadnja. For ol tajms. Javni in zasebni sektor skupaj v največji stavki v samostojnosti. For gud tajms. V spomin in opomin – nikoli več holokavsta ! Vse to in mač mor v extra nadaljevanju…..

Alora, medtem, ko besnoriti Franc Kangler še upa na svoj sedež v DS, zabava ljudstvo s povsem svežo zamislijo, da si upa trditi, da bi bil v primeru ponovne kandidature spet izvoljen za župana Maribora. Je pa res, da Francek ni povedal v katerem 1000letju bi spet kandidral. In na katerem planetu…..

Posebnost minulega tedna pa je, da je optimizem zmagoslavne miselnosti in trenutkov preplavil našo malo lepo podalpsko. In za le to so krivi naši športniki….

Tina dinamina – lisičja kraljica
Teden je v totalnem šampionskem slogu okrasila Tina Maze. Pod Pohorjem je v soboto odvijugala za drugo, v nedeljo pa za prvo mesto na Lisički in tako postala, po 15ih letih in po Mateji Svet in Urški Hrovat, prvič v svoji karieri – zlata lisica.

Obenem je Tina prvič osvojila tudi mali kristalni globus v specialni veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala še pred koncem sezone. Tini pa se nasmiha še en svetovni rekord – potem, ko je v letošnjih 25 tekmah že 17x stala na zmagovalnem odru, ima vse možnosti, da v preostalih 12ih tekmah podre že leta star rekord Hanni Wenzel in Pernille Wiberg, ki sta na zmagovalnem odru stali 18x v eni sezoni. Ja, samo čudež še lahko ustavi Tino na tej poti….

Snežno veselje so nam pripravili tudi naši skakalci in sicer Robert Kranjec, ki je na letalnici v Vikersundu zasedel tretje mesto, medtem, ko so naši mladinski skakalci in skakalke na svetovnem mladinskem prvenstvu v Libercu osvojili ekipna naslova. Snežno veselje pa je zaokrožil deskar Rok Marguč z osvojeno zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Stonehamu.

Naši rokometaši z zgodovinsko uvrstitvijo
Letos sem sicer povsem slučajno naletel na drugo tekmo rokometnega SP v Španiji in potem spremljal do finala. Naši rokometaši so sicer porabili dosti časa, za priprave na ta SP, kar je bilo odlično vidno v njih predstavah. Nihanj v igri je sicer še preveč, da bi lahko posegli po medaljah, čeprav smo jo imeli na dlani, ampak tudi 4. mesto je zadosten razlog za veselje, sploh, ker do sedaj še nikoli nismo bili boljši od 10 mesta.

Sanje o medalji so našim rokometašem najprej razblinili Španci, priznam zasluženo, zadnjo možnost za medaljo pa so povozili naši sosedje Hrvati, spet zasluženo. Realno gledano, so prve tri reprezentance, Hrvaška, Danska in Španija vsaj dva koraka pred našimi.

Sploh Španci, ki so v že neverjetnem in še nevidenem finalu dobesedno sesuli v sramoten poraz Dance s 16 goli razlike, kar je rekord vseh časov vseh final SP rokometa. Španci so bili tokrat enostavno razred zase iz nekega drugega planeta.

Naše rokometaše je po povratku sprejela tudi tista Barbika, ki predseduje naši državi in rokometaši so mu v spomin, a tudi opomin, kako se je treba boriti, podarili še sveže neopran dres Luke Žvižlja. Samo zgornji del, ker v spodnjega Pahor itak nima kaj spraviti….

Uporniško – SDS v Kopru hoče glavo predsednika….
Mestni odbor SDS v Kopru, s svojimi 51 člani, neusmiljeno in brez dvomo zahteva – glavo predsednika.
51 članov namreč zahteva dokončno izključitev predsednika koprske SDS Marijana Hrvatina iz stranke SDS. Fantje in dekleta pravijo, da izključitev Hrvatina zahtevajo iz moralnih razlogov, saj je veliko članov SDS v Kopru poštenih in Hrvatin jim kvari ugled.

Ja, moram povedati, da nekaj članov koprskega SDS osebno poznam in so res poštenjaki in povsem v nasprotju obnašanja s konfliktnimi in amoralnimi člani SDS iz kontinenta in res ne vem, zakaj sploh še so v SDS.

Ampak Marijan Hrvatin ima še en velik, enormen dodaten problem – ženske v koprskem SDS ga enostavno ne marajo in nočejo. Hrvatinova tiranija po Janševi šoli jim je snela pokrov iz medušesnega organa celo do te stopnje, da trdijo, da Hrvatin sploh ni človek. Jeba ja, če se tako hudo zameriš ženskam….

In zdaj v koprskem SDS čakajo, kaj si bodo dovolili njihova gnada Janša razsoditi o Hrvatinu. Zna se zgoditi, da bo SDS v Kopru razpadel, če se Jajo ne odkriža Hrvatina. Očitno pa se ta upor v Kopru nalezljivo širi po drugih enotah SDS po Sloveniji…..Tisti normalni pač izstopajo iz SDS

Državljanski protesti se stopnjujejo….
Primorska vstaja se nadaljuje in pospešuje, kakor tudi državljanski protesti drugod po državi. Na Primorskem standardno tedensko izstopata dve uporniški oporišči, v Kopru in Novi gorici, kjer se nas zbere enkrat več, drugič manj, ampak poglavitno je itak, da ljudstvo sprejme shode kot sestavni del običaja.

Dejstvo je pač, da socializma ni več, kar še ni hudo. Hudo je, da nam parlamentarci step baj step ukinjajo socialno pravno državo in za te pravice se je treba boriti povsem odkrito in brezkompromisno.

Sicer pa so protestni shodi potekali tudi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Murski Soboti, Krškem, Postojni, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Velenju, na Ptuju in Ravnah na Koroškem, torej na ustaljenih lokacijah in v pričakovanju novih.

Izpostavljeni protestniki – Sanjin Jašar
Stopnjevanje protestniškega boja proti skorumpiranim politikom posega tudi po individualnih prijemih, kateri se bodo zagotovo še stopnjevali v širino. V Marboru se je aktivist  Sanjin Jašar odločil doseči odstop mestnega sveta MOM z dnevno prisotnostjo na občini.

Čeprav gre za povsem mirno in zakonito obliko protesta, je Gorenak naščuval kar 10 policistov nad Jašarja, ki so ga odstranili iz občine, celo priprli za kakšno uro, obenem pa še oglobili za 357 €.

Mislim, da ni dvoma, da se lahko Jašar s pritožbo reši dveh denarnih kazni za to početje, ampak problem je nekje drugje.

Problem je v tem, da je policija tista, ki krši zakon, tudi Ustavo, pri takšnih miroljubnih protestih in kljub temu, da nekateri podarjajo rožice policistom na protestih, jim jih jaz zagotovo ne bi. Najprej zato, ker policaji zavestno ščitijo skorumpirane politike/uradnike/tajkune, potem pa še zato, ker odlično vem, da je zaupati policaju nekaj, kar si tudi pacienti iz Polja ne dovolijo. Anivej – Sanjin drži se in pogumno naprej ! Ostali ti bodo sledili…..

Izbrisane je Janša skril pod – ZAUPNO
Da je zgodba Izbrisanih daleč največja sramota naše države, ni dvoma. (LINK O IZBRISANIH) Da pa se naši politiki, ki so Izbrisane v 90ih namensko ustvarjali, z Janšo na čelu, pripravljajo na še večjo sramoto iz tega naziva, je postalo jasno, ko je vlada osnutku odškodninske sheme za Izbrisane prilepila oznako Zaupno !

Gre za tisto odškodninsko shemo Izbrisanim, katere pripravo je naložilo našim politikom evropsko sodišče, potem ko je naša država morala prvim šestim Izbrisanim plačati 20k € odškodnine in bo temelj nadaljnih odškodninskih izplačil Izbrisanim.

A vlada je zdaj, namesto javne obravnave pri pripravi, osnutek začela skrivati in sodeč po tem, da to shemo zdaj pripravljao praktično tisti politiki, ki so Izbrisane ustvarili, je jasno, da nam nameravajo iz teg anaziva narediti še večjo sramoto po Evropi in svetu.

Zaradi takšnega početja vlade je civilna iniciativa sicer že vložila dve zahtevi za dostop do informacij javnega značaja, povezani s tem gradivom, ampak dokler bosta Janša in Gorenak še tam, kjer sta, je jasno, da bo trajalo in gorje bo samo še večje.

Pust širokih ust pa trka….
Letos bo, kot kaže, tudi Pust podlegel sindromu naših parlamentarcev. Pustna mafija, ki bo po napovedih ščitila državo Pusta do zadnjega diha, je začela svojo pot dobra 2 tedna pred vrhuncem. Na Viru pri Domžalah je tako pustna mafija prva uradno postavila pustnega Strička, maskoto virskega karnevala.

Seveda se je pustna mafija, okrepljena z bogatimi izkušnjami naših parlamentarcev, lotila tudi konkretnih podvigov, pod katerimi je moral kloniti domžalski župan Dragar. Slednji jim je sicer prepustil oblast, ampak na mafijski način. Izpraznil je občinsko blagajno in se spokal na dopust.

Kaj in kako, predvsem pa s čim si bo zdaj lahko pustna mafija oblizovala prste, bo šele znano. Ampak že zdaj je znano, da bo ta pustna mafija, za razliko od naše parlamentarne, čez dva tedna odšla v neznano smer brez povratka.

Prvo in zadnje leto Janševe vlade
Minilo je leto dni, odkar je Janez Janša – drugič in zadnjič v svoji politični karieri – prisegel kot predsednik vlade. To je bil obenem tudi trenutek začetka delovanja njegove koalicije 5ih strank, ki je po dobrem letu začela razpadati.

Ob letu osorej torej poglejmo bilanco narejenega Janševe vlade – teptanje človekovih pravic, uvajanje diktature, razprtije mimo seznama, poniževalno blatenje osvobodilnih dejanj naše preteklosti, kvazi “varčevanje” – namensko uničevanje, korupcijski škandali, brisanje 60k iz zavoda zaposlovanja in še vedno je 130k nezaposlenih, uničevanje socialne države, ustvarjanje meddržavljanskih konfliktov serijsko dnevno….

In kaj je pozitivnega, koristnega, naprednega naredil Janša s svojo vlado za našo državo ? Sorči, ne najdem niti ene same točke…..lahko pa ti dodaš, če veš za kašno takšno…..

A kljub vsemu Janša lepo pove, da on še nikamor ne gre. Pa tudi če ga zapustijo vse koalicijske stranke. Viranta je označil za izdajalca, KPK za inkvizicijsko organizacijo, ljudstvo za zombije, krivi pa itak vsi, razen njega…..

Rešilno bilko pa vidi Janša v svojem predlogu spremembe volilnega sistema. Ja, tudi meni je jasno, da ta obstoječi mora pasti, ampak tudi, da bo Janša še naprej sanjal te svoje mokre sanje….

DL zapustila koalicijo
Državljanska lista je kot prva zapustila Janševo koalicijo. Virant je sproti še pospravil in zapustil svojo predsedniško mizo v DZ. Odstopila sta tudi njuna ministra Šušteršič, bolj molče, in Pličanič, ki je spotoma navrgel, da je dvom o poštenosti predsednika vlade tolikšen, da ga ne odpravi nič drugega kot njegov odstop. ja, to je isti Pličanič, ki je še lani Maj-a javno trdil, da kdor ne podpira te vlade ni normalen.

Ali je ta poteza DL začetek konca ali konec začetka t.i. politične krize pa bo, mislim, znano najkasneje ob inkvizicijskem zažigu na grmadi in nalaganju pepela v kanto. Vsekakor pa zaradi te poteze Virant ni nič lepši ali boljši, kot je bil pred vstopom v koalicijo.

Največja delavska stavka v samostojnosti
Zgodila pa se nam je tudi stavka stavk. Posebna je bila v številčnosti, a tudi v tem, da sta prvič z roko v roki stavkala javni in zasebni sektor, čeprav ju naši parlamentarci predstavljajo kot največja medsebojna sovražnika.

14k stavkajočim iz kovinarske in elektro industrije je tako družbo delalo še okoli 100k tistih iz JS po celi državi, številčno pa so izstopali tisti pred parlamentom. A daleč največ mednarodne reklame za to stavko so naredili cariniki, ki so vse gibanje na mejnih prehodih spravili v praktično polževo gibanje.

Vsekakor bi rad v bodoče videl, da se vsaj tisti iz JS izognejo t.i. stavki od doma in se pod obvezno narišejo na protestnih shodih na prostem, ker recimo takšne zadeve, da se kdo kot stavkajoči spoka na smučanje ali kaj podobnega, namesto na javni protestni stavkajoči shod, res nima smisla.

Hrvaška bi v EU, Janša bi jo izbrisal….
Potem, ko smo par let imeli mir s sosedi Hrvati, se je spet zgodil Janša in začel nemir. V svoji modrosti je namreč ugotovil, da je arbitražni predlog slabo pripravljen in da je potrebno določeno soglasje med posameznimi koraki v arbitražnem postopku.

Enostavno ljudsko povedano – Janša bi spet rad pridobival politične točke na račun netenja sovraštva proti Hrvaški. Saj veš, to je tista fora, na račun katere so lagodno živeli preveč let Jelinčič, Janša, Podobniki, pa še kateri sorodni kalibri….In res me zanima koliko zadetkov bo spet nasedlo tej igri praznih kapsul.

No, ob tej novici je kao expresno popenil Karel Kanta Erjavec, ki zagotavlja, da takšno vmešavanje Janše ni potrebno, saj je memorandum pripravljen profesionalno in to z najboljšim odvetnikom na svetu, ki je do sedaj dobil še vse spore pred arbitražnim sodiščem.

Ob tem Kohel seveda ni razložil, koliko nas ta najboljši odvetnik stane – samo vikendica v TNP ali še vikendica na Obali in četrt piranskega zaliva, poleg davkoplačevalskega zajetnega honorarja kakopak. Ampak ajde, ne bodimo malenkostni.

Zato se je zdaj začelo na novo in tako, da Janševa vlada ni hotela potrditi tega predloga memoranduma, ker so pač SDS in NSi izrazili “željo” zahteve kopenske meje do rta Savudrije.

Mene so s to potezo globoko razočarali. Da zahtevaš Savudrijo v Sloveniji moraš seveda biti totalen idiot. Če bi bili vsaj malo pametni tej SDS in NSi bi zahtevali mejo – na Rijeki.

Participativni proračun – začnimo se demokracijo zares
Participativni proračun je pri nas mogoče res nov predlog, a v svetu že dodobra uveljavljen, tudi v državah Evrope, nenazadnje ga že lepih uporablja že preko 1500 mest, večina od njih večjih kot Slovenija, torej je dokazov več kot dovolj.

Da gre pri tem konceptu proračuna za poseg v samo srčiko demokracije sploh  ni dvoma in prav je tako. Predstavitev namembnosti tega koncepta pa lahko strnemo v enostavna dobra dva učinkovita stavka.

Participativni proračun omogoča državljanom aktivno sodelovanje pri odločanju o razporejanju javnih sredstev in/ali dokončnem odločanju o razporejanju le teh. In to tako na državnem, kot lokalnem nivoju.

Enostavno povedano – ljudstvo sami odločimo o trošenju skupnega denarja, še posebej tistega dela javnih razpisov. Da pa se s tem konceptom rešimo še korupcije, torej naših politikov proč od denarja, dokler ne pridejo za ljudstvo pravi, pa je itak neprecenljivo.

HOLOKAVST – 1x preveč ga je bilo
Minuli teden pa smo obeležili tudi spomin na žrtve enega najbolj gnusnih zločinov zoper človeštvo – holokavst. Holokávst, ki v izvorni grščini pomeni zažgana celota, je sistematični genocid nad različnimi etničnimi, verskimi in narodnostnimi skupinami, katerega je izvajala Hitlerjeva nacistična Nemčija predvsem nad Judi, a tudi Romi, Slovani in ostalimi, tudi Slovenci.

Vse žrtve holokavsta so bile namreč po viziji nacistične “dokončne rešitve” rasno, ideološko in politično neprimerne…Enostavno povedano – za naciste je bil za mučenje, prislino delo, odstrel ali zažig primeren vsak, ki ni bil “naš”. Vsaka podobnost z Janševo podobo je zgolj naključna….

Tudi Slovenci smo bili obsojeni na izginotje zaradi nacističnega holokavsta med 1941 – 1945. V taborišča so nacisti odpeljali na tisoče Slovencev, tudi udeležencev boja proti okupatorju in večina se ni nikoli več vrnila na domača ognjišča.

Preživeli pa so obdržali spomin na dogodke tistega časa in sporočilo – naj se nikoli več ne ponovi kaj takega. Ker ravno zato, da se nikoli več ne ponovi takšna grozota so se borili naši dedje v NOB in naša dolžnost je, da to njih srčnost boja spoštujemo in ohranjamo. Kot večni spomin in opomin.

(Ne)pozabnih (za)rečeno….
In prišli smo tudi do izluščenih povedi tistih, ki so bili izbrani. Za nekatere izmed njih bi mogoče bilo bolje, da bi v bodoče ne odpirali ust, razen med hranjenjem, za ostale pa zaželjeno, da bi usta odpirali tudi s polnimi usti ali prav takrat. Sama/a boš ugotovil/a, kateri je kateri….

Tina Maze, o občutkih :
“Čudovito je zmagati pred domačim občinstvom. Zabavala sem se, a za zmago sem se morala tudi boriti. Na štartu se mi je ‘mešalo.”
( e Tina dinamina….na cilju pa se je “zmešalo” kakšnemu milijonu nas ostalih, ki se nam je mešalo od štarta do cilja)

Radovan Žerjav, o neki abstinenčni krizi :
“Vlada kljub zaostrenim razmeram deluje normalno.”
( jao Radovane, to pa je res štala, da podražijo za 1cent kosilo v menzi parlamenta)

Andreja Valič Zver, o ljubezni do pomladi :
“Ali bomo pustili, da bodo Janeza Janšo križali, ali bomo stopili skupaj in ubranili vrednote slovenske pomladi.”
(Andreja, kaj naj rečem…izbral sem tvoj prvi ali )

Dušan Nećak, o holokavstu nikoli več :
“Živimo v svetu, ki je poln kršitev človekovih pravic. Opominjanje na te kršitve je ne le nuja in potreba, pač pa dolžnost vsakega razmišljujočega človeka, ne glede na to, kateri politični opciji pripada.”
(ma opominjamo mi, Dušan, opominjamo….samo še en mali problemček imamo, ker tisti opominjani ne slišijo niti sebe)

Miha Brejc, o Janševem neodstopanju :
“Tudi mene to preseneča. Bojim se, da je napačno presodil vse skupaj.”
(Miha, saj razumem čustva do bivšega šefa….ampak, da mu prisojaš sposbnost presoje je pa vseeno malo tu mač)

Igor Lukšič, o zagovarjanju predčasnih volitev :
“Slovenijo je treba revitalizirati, Slovenijo je treba hkrati s tem očistiti vse te nesnage, ki se je v tem času nabrala in zdaj kot neki gnojni tur stoji pred Slovenijo, pred volivci, pred ljudmi.”
(strinjam se Igor…..in zato vas temu primerno čistimo – kot nesnago gnojnega tura)

Janez Janša, o predčasnih volitvah :
“Nobenih garancij ni, da predčasne volitve prinesejo boljšo situacijo.”
( ja Janez, vemo….saj si nazorno dokazal)

Gregor Virant, o koalicijskem izhodu DL :
“Mi smo želeli delo nadaljevati in bi ga lahko, če bi SDS predlagal novega mandatarja. To koalicijo je zrušil Janez Janša.”
( že, že, Gregor, ampak bolj zanimivo je, da te je vedno dovolj zraven povsod, kjer se kaj ruši)

Mitja Svete, o Participativnem proračunu :
“Vsakdo, ki bi se na nivoju stranke želel ukvarjati s politiko, bi bil zelo nespreten, če proračuna z udeležbo ljudi ne bi vzel resno in ga ne bi dal v svoj program.”
( e pa naši parlamentarci so torej nespretni do konca…..kot tisti, ki so jih tja postavili)

Borut Pahor, o nepozivanju Janše k odstopu :
“Zavračam ravnanje, ko predsednik republike samovoljno prevzame pravico in dolžnost, da nekoga pozove k odstopu.”
( joj Borči….. jaz pa zavračam predsednika države, ki ne čuti pravice in dolžnosti pozvati podrejene k odstopu)

Tweet – Taksist Ibro (@LJ_Taksist), o Pahorjevi eleganci :
“Pahor položio izpit iz ignorancije i nakladancije sa čistom desetkom.”

Tweet – Borut Cink (@borutcink), o realnosti slo politike :
“V teh dneh dobivamo dokaze o obstoju vzporednih realnosti. Janša živi v eni, Pahor v drugi, ostale stranke v tretji, državljani pa v peti.”

Tweet Goran (@lazgor), o Gorenakovi prašni kuverti :
“Kaj pa, če si je naročil po pošti eno črtico, mal za sprostitev?”

Tweet – Iztok Majhenič (@iztokmaj), o patriotizmu Janše :
“Janez Janša trdi da je patriot in da ima rad domovino. Mi vsi vemo, da je patriot, ki ima rad podkupnino.”

Tweet Žiga Novak (@ziganovak), o novem stalnem naslovu Janše :
“Škoda, da danes JJ ni ostal tam, kjer mu je mesto. V muzeju vojaške zgodovine v Pivki.”

 Sonja Vrščaj, interniranka v Auschwitzu, sporoča naši mladini :
 “Pomagajte si, bodite strpni in solidarni med sabo. Obvarujte se takšnih strašnih izkušenj holokavsta. Ne želite si doživeti česa takšnega.”

Don Marko M

Diplomski DZ (blog Don Marko M)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *