Reforma trga dela – ja, leteli boste na cesto !

Sploh tisti v Javnem sektorju. In leteli boste kadar se bo pač delodajalcu “dvignil”. Brez odpravnine, po možnosti tudi brez plačanih prispevkov. V času dela pa boste ostali tudi brez potnih stroškov prevoza na delo in nazaj, kakor tudi brez plačila za čas malice. Plačana bolniška pa – kaj je že to? V bistvu boste morali sami plačati delodajalcu, da vas sploh sprejme v službo. Tako nekako gre nova reforma trga dela proti praksi…..

Minister Vizjak je ponosno izjavil, da so se o reformi dela z delodajalci in sindikati celih 10 ur pogovarjali zgolj okoli enega samega – odstavka. Očitno so pravniki odlično opravili svoje delo in spet ne bo nikomur nič jasno, zakon, t.i. reforma, pa vseeno sprejet.

Da bo pa ja jasno v katero smer bo tekla reforma so še pred nekaj dnevi poskrbeli kar na GZS, z velečastnim Samom Hribar Milič na čelu, ko so vladi izrazili zahtevo po ukinitvi še enega praznika – ali Marijinega vnebozetja ali Dneva reformacije.

Dobro, tukaj se strinjam. Praznikov je res preveč in to je treba počistiti. Povsem se strinjam, da je treba vse verske praznike ukiniti, kot dela prost dan. In če kdo praznuje kateri verski praznik naj si pač tisti dan vzame dopust.

Pa poglejmo samo nekaj perlic predloga “nove” reforme trga dela.

Delo za določen čas – rak rana naše družbe – ostaja. Spremenjeno je le, da naj bi delavec lahko po novem delo za določen čas pri enem delodajalcu opravljal za največ 2 leti. Po tem času ima delodajalec samo dve izbiri – ali delavca zaposli za nedoločen čas ali se ljubezen zaključi.

Tisto delodajalsko prekladanje delavca iz enega kota sobe v drugega, kot utemeljitev za novo letno pogodbo za določen čas, za kar so seveda prejemali državne subvencije, naj bi se zdaj končalo. Ampak, ali res ? Seveda ne, razlika bo le v tem, da bo zdaj tisti delavec romal na zavod, zamenjal ga bo drugi in delodajalec bo spet črpal državno subvencijo za zaposlovanje.

Tako bodo delavci za določen čas še naprej dobesedno, celo po zakonu, izločeni in onemogočeni dolgoročnega osebnega napredka, razen….Hja, razen, če se bodo odločili odpraviti na svojo podjetniško pot s.p. – ja ali druge podjetniške oblike. Ampak tukaj bodo spet trčili v največjjo tragikomedijo te države, katere tudi ta vlada noče urediti – plačilne nediscipline.

Nič vzpodbudnega na račun te reforme pa se ne obeta niti zaposlenim za nedoločen čas. Sploh tistim v Javnem sektorju.

Po novem bo odpuščanje delavca bistveno lažje in enostavneje. Poglavitno dejstvo pri expresnih odpuščanjih je skrito v “objektivnih razlogih”, katerih tolmačenje in ocena je seveda v celoti prepuščeno delodajalcu. Delavec se bo seveda še vedno lahko pritožil po uradni poti, a tudi v morebitnem primeru svojega prav, se na delovno mesto iz katerega je bil odstavljen, ne bo mogel več vrniti, kot je bilo do sedaj.

Odpravnine bodo padle na minimum ali jih sploh ne bo. Po reformi bi sicer tako delavci za določen, kot nedoločen čas morali prejeti odpravnino ob prenehanju delovnega razmerja po 150 € za prvo leto. Za vsako nadaljno pa v vrednosti petine letne plače. Ampak seveda le v primeru, če bo delodajalec izkazoval pozitivno poslovanje.

Malice bodo sicer ostale, ampak od delodajalca bo odvisno ali vam jo bo hotel tudi plačati. Ja, kdor dela, naj ne je. Kakor bo zgolj od dobre volje delodajalca odvisno tudi ali boste še prejemali plačilo potnih stroškov za pot v službo in domov. Saj poznaš tisto pregovorno – bodi srečen, da imaš službo, četudi si jo sam plačuješ.

Še najbolj pa bodo po novem na udaru ženske.

Po novem namreč ne bo več potrebno soglasje ženske za opravljanje nočnega dela. Če bo pač šef rekel “delaš ponoči” bo to edini zakon in brez ugovora.

Matere, ki dojijo svoje malčke, pa so dobile še dodatno “nagrado”. Če je do sedaj veljalo, da so matere, ki dojijo svojega otroka, upravičene do posebnega varstva pred odpovedjo, to po novem čisto odpade. Matere, ki dojijo svoje malčke bodo namreč padle v splošen razred odpovedi po volji delodajalca, torej bodo lahko odletele kadarkoli. Pa kaj zato, če povsem naravno hranijo novega državljana – dojenček je pač strošek za delodajalca.

In še za tiste brezposelne, ki ste do sedaj iskali prosto delovno mesto po zavodih, spletu ali kje. Poslej tega ne bo več. Mislim, iskali boste še vedno lahko, ampak delodajalci po novem ne bodo več obvezani javno objavljati prosta delovna mesta.

Vsak se bo torej moral znajti po svoje, ampak mene vseeno zanima, čemu sploh bodo potem še potrebni zavodi zaposlovanja. Sploh ker bodo po novem bistveno več pooblastil in pravic, česar ne morem reči tudi za odgovornost, pridobile razne zaposlovalne agencije. Torej, namesto, da se jih ukine, se jih še širi. Ja, to so tiste agencije, ki dajejo slovaške delovne pogodbe pekom za 300€ full job tajm.

Jasno je, da sta Semolič in Štrukelj, sindikalista po nazivu, nikakor pa tudi po dejanjih, podpisala smrtno obsodbo delavcem. Semolič jim je sicer priboril malico, a neplačano, Štrukelj pa je itak podpisal odpoved vsaj 10 k delavcem JS še letos.

V tej Vizjakovi reformi dela, ki je sicer predvsem še en zmazek vladnih zakonov in kateri se bo naknadno itak moral koregirati s popravki, pa pogrešam ravno tisto, kar ne bi smelo biti pogrešano.

Sankcije delodajalcem namreč. Sankcije v primerih kršitev dolžnosti do delavca. Le teh praktično ni oz. ostajajo na isti ravni, kot do sedaj, torej jih ni.

Hribar Miličevi delodajalci bodo torej lahko še naprej nemoteno utajevali davke, rinili v stečaje, metali delavce na ceste brez vseh pravic in zapuščine, medtem pa si bodo na novo odpirali podjetja, slamnata ali opečnata, ne da bi zato bili kakorkoli kaznovani.

OK, verjamem in vem, da obstajajo tudi dobri in pošteni delodajalci, ki ne zlorabljajo delavcev in tudi tokrat ne bodo podlegli Hribar Miličevi euforiji, ampak verjamem tudi, da bodo tisti orto kapitalistični kreteni zdaj postali še bolj orto.

Prostih delovnih mest je vsak teden manj, so opozorili na GZS, kot bi tega že sami ne vedeli. Janševa vlada pa, kot običajno, sprejema zakone trga dela, brez da bi sama ustvarila eno samo delovno mesto. Razen tistih svojih nepotističnih.

Od tistega “Delu čast in oblast !” torej ostaja le še oblast brez časti, ki skrbi, da ni dela…..Ja, lepo je v naši domovini biti mlad. In ja, za to smo se borili…..

Don Marko M

Smrkasti štrajk (blog Don Marko M)

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Reforma trga dela – ja, leteli boste na cesto !

 1. Še ena bedarija, ko bodo reševali svoje riti z ukrepi, ki jih bo plačeval narod. Bedna politika.

 2. Ukinitev obvezne prijave prostega delovnega mesta je kriminal, ker bodo vrata klientelizmu še bolj odprta.Prava SDS reforma.

 3. Sama zamisel ni slaba, a žal nima pravih temeljev za uspešnost te reforme. Kot prvo bi blo treba vse od začetka nardit, ker tole delanje strehe in fasade na gnile temelje je pač le pesek v oči.

 4. Kdo bo se hotel delati za nic….hvala lepa za minimalca brez potnih stroskov in malice pa po moznosti da grem se v minus da pridem v slizbo?! Mislim da bi vsi morali odklonit take sluzbe pa si naj delajo sami….

 5. Enostavno bi ljudje morali takoj nehat hodit na delo,vsi naenkrat, tisti ki imajo neto plačo manj kot 650EUR in tisti , ki bi jih naj sprejeli na na novo, ne bi smeli sprejeti delovnega mesta z nižjo plačo, ljudje pa bi se morali povezati in si med seboj solidarnostno pomagati, dokler gospoda ne sprevidi, da brez delavcev tudi njihovih dobičkov ni.To sicer v naši egoistični in razdeljeni družbi, ko so uspeli delavce razdeliti na javni in zasebni sektor( čeprav so vsi enaki-mezdni delavci, pravzaprav bolj sužnji), na desne in leve izgleda bolj utopično, vendar to je edina pot.BRavo Marko.

 6. Dokler bodo ljudje kolektivno pristajali, da iz njih delajo kapitalistične tlačane in sužnje, bodo režimi to pač počeli. Svojo usodo smo predali v roke raznim političnim strankam in sindikatom ter svoje trde betice sklanjamo in poglede ponižno povešamo pred vsemogočno EU in verjetno čakamo na božjo pravičnost ali kake druge čudeže, ki nas bodo rešili. Še huje bo in še bolj nas ( vas ) bodo stiskali, vse tako dolgo dokler ne boste ( bomo ) končno prišli k pameti in se zavedli, da ni nikjer nič podarjenega in se je za vse potrebno pač trdo izboriti. Mi pa še vedno, kot trop ovac pred vrati klavnice, le bebavo blejemo v nebo, stokamo in se cmerimo, namesto, da bi svojo in usodo naših otrok ter vnukov že enkrat končno vzeli v svoje roke.

  Tiste EU izpred 30 let že dolgo več ni in je nikoli več ne bo. Če se že želite komu moliti in v koga polagati svoja neupravičena upanja in pričakovanja, potem se raje molite kakšnemu drugemu bogu in ne več EU. ki je obličje božjega in pravičnega kazala le do takrat dokler je obstajal njen sovražnik socializem, Ko ga je uničila, je pokazala svoj pravi obraz in sedaj se plačujejo dolgovi za nazaj in za naprej.

 7. Dragica

  tnx….se trinjam, takšen koletivizem do delodajalcev bi bil ena pravih rešitev….vse preveč se namreč množi t.i. delodajalcev, ki bi radi imeli vse, dali pa nič, sploh tistim, ki jim to vse omogočajo s svojim delom….preveč naši podjetnikov ne razume pojma kapitalizma, za katerega sicer mislim, da je v svojem osnovnem bitu dobro naravnan, ampak Miličevim uspeva spriditi še kapitalizem do neprepoznavnosti….še dobro, da poznam podjetnike v pravem pomenu besede, ki se odgovorno in korektno obnašajo do delavcev, čeprav jih je manj, kot onih drugih, ampak dovolj, da se ne da vse v isti koš metati….nekateri pač razumejo, da ne bodo na oni svet nič odnesli….

 8. Plagiator

  če se ne motim, ljudje ne pristajajo, sploh pa ne kolektivno, na takšne mahinacije, nenazadnje so tudi zato na ulicah….kolikor je protestnikov, toliko je zavedanj, da je treba zadeve vzeti v svoje roke in urediti, ker čudeži se pa dogajajo zgolj po čudežu….
  trenutno imamo pač sklenjen krog, ki se je zaključeval skozi zadnja leta, da naši politiki ustvarjajo vse pogoje najbolj sprijene oblike odnosov delodajalca do delojemalca, ki bazira predvsem na enostavnosti čim nižje plače, čim večjih zahtev in pregovornega “če ne boš ti, bo drugi”….in ja, niso toliko krivi oni, ki to počnejo, več smo ljudstvo, ki smo to naši politiki sploh dovolili, da je do tega prišlo….
  verjamem, da bodo letos na ulica med protestniki tudi tisti, ki še do letos molčali ali celo obsojali protestništvo za ureditev vseh razmer, žalsotno je le to, da na ulicah ne bodo zaradi tega, ker bi jih tja pognala skrb za sočloveka, celo njih potomcev, ampak, ker bodo pristali na istem udaru odvzemanja materialnega….žalostno, ampak večino spravi pokonci šele, ko sicer prepozno ugotovijo, da so tik pred tem, da bodo ostali brez svojega premoženja ali pa se bo le to bistveno zmanjšalo….
  EU pa…ja, prav imaš, tiste EU izpred 30 let ni več….v tisto takrat bi rade volje vstopil in živel v njej, v tej zadnjih 10 let pa nikakor….ampak jaz sem to povedal že 2004….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *