Josip Broz Tito – trezor zapuščine največjega med največjimi odpira vrata

Tomislav Nikolić, srbski predsednik, je izdal ukaz odprtja trezora Josipa Borza Tita, ki se nahaja v Narodni banki Srbije (NBS), v katerem se hranijo Titovi osebni predmeti. Novica, ki bo zagotovo sprožila veliko svetovno zanimanje, mislim pa, da tudi spet nekaj vroče krvi med oblastniki republik bivše skupne Jugoslavije…..

Ob tej novici sem pomislil, kako zanimivo je, da je premoženje Tita ostalo na ozemlju skupne države. Njegovi najbolj zvesti učenci so imeli in še imajo svoje premoženje namreč “spravljeno” na Cipru, Kajmanski, Deviških in podobnih balzamičnih otokih.

Obenem pa me ne bi začudilo, če bi na otvoritvi Titovega trezorja pela Josipa Lisac tisto nepozabno “Magla svuda, magla oko nas“…..

No, kot kaže, se je bitka za Titovo nasledstvo, kar je še ostalo, začela.

Tomislav Nikolić je uradno izdal dovoljenje, da se trezor s Titovimi predmeti v NBS odpečatira. Upam, da bodo našli pečat.

Nikolić je za postopek odprtja trezorja pooblastil svojega svetovalca, Oliverja Antića, obenem pa sodišču v Beogradu, pristojnemu za vodenje zapuščinske razprave po smrti predsednika vseh predsednikov, poslal zahtevo, da določi datum odprtja trezorja.

Med ostalim se je Nikolič v dopisu sodišču za to potezo skliceval na tezo, da Srbija, kot pravni naslednik SFRJ, soglaša z otvoritvijo trezorja, v katerem se nahajajo dragocenosti Tita.

Obstaja le majhen problem – nihče ne ve, kje je seznam predmetov Tita, shranjenih v trezorju oz. se kao sploh ne ve, če le ta obstaja. Zato se bo v času, dokler sodišče določi datum odprtja, iskalo tudi seznam Titovih stvari, v kolikor pa se do odprtja ne bo pojavil od nikoder, se bo pač napisal nov, na osnovi predmetov, ki se bodo v danem trenutku odprtja nahajali v trezorju.

Ja, to je tako, kot Janša, ki bi rad slabo banko, seznam tistih, ki so zavozili, pa bo objavil v danem trenutku.

Spisek problem št. 2 pa je spet tisti, ki ga ni. Namreč, Titovi predmeti se nahajajo tudi v Muzeju zgodovine Jugoslavije, bivšem muzeju 25.maj, kateremu je sodišče že pred časom naložilo, da dostavi seznam Titovih predmetov v muzeju.

Ta seznam se, po odredbi sodišča, nanaša zgolj na zadnji dve leti hranjenja Titovih predmetov, za 20 let nazaj pitaj boga gde su, a tudi tega seznama Muzej ni dostavil sodišču, kljub zagroženi denarni kazni. Se bo pač poravnalo med delitvijo samo in napisalo nov seznam..

Nad to potezo delitve Titovih predmetov so seveda najbolj zadovoljni odvetniki naslednikov Josipa Broza Tita, mogoče celo bolj, kot nasledniki sami.

A še pred uradnim odprtjem in začetkom delitve so se oglasili tudi tisti, ki so mnenja, da jim ravno tako pripada delček Titovih dragocenosti.

Za začetek se je iz BiH oglasil Zenit Kelić iz Sektorja za sukcesijo imovine bivše SFRJ, ki trdi, da bi lahko tudi ostale republike bivše Jugoslavije zahtevale svoj delež Titovega premoženja, na kar imajo, po njegovem, vso pravico iz naziva delitve skupne dediščine.

V bistvu sploh ne dvomim, da se bodo oglasile vse republike in zahtevale svoj delež Titovih dragocenosti, ampak res me zanima, kako bo to izgledalo, ko bo to zahteval Janez Janša, ki že itak skozi nabija, da bi morali Tita uvrstiti med diktatorje.

Natančna vrednost Titove zapuščine, torej njegovih osebnih predmetov, seveda še ni znana, ampak odvetniki naslednikov so že postregli z uvodnimi podatki, da se v trezorju nahaja 11 vreč, kaj je v njih pa je že 33 let kao velika skrivnost.

Ampak odvetniki so in to brez seznama izvohali, da se v trezorju nahaja tudi kozaška sablja, okrašena z zlatom in diamanti, katero je Titu nekoč podaril Stalin.

Odvetniki vedo tudi, da je v trezorju tudi 6 zadnjih Titovih predsedniških plač, avtorski honorarji za knjige, nakit in zlato.

No, jaz pa vem, da odvetniki naglas povedo samo tisto, kar je najmanj ali zanemarljivo vredno.

Enivej, slovenski politiki še vedno nočejo povedati, koliko premoženja iz nasledstva SFRJ so že načrpali na račun Slovenije, še manj, koliko ga nameravajo.

Za zapuščinske predmete Josipa Broza Tita pa sem prepričan, da bodo dosegali vrtoglave vsote, v kolikor jih bodo nasledniki prejemniki seveda odločeni javno prodajati.

Vsekakor bodo zdaj urgentno in veselo skakali prav vsi tisti, ki bodo hiteli dokazovati s svojim obnašanjem, česa jih Tito nikoli ni učil.

V bistvu težko razumem, da bi se nekdo “boril” za zapuščino nekoga, ki ga ni spoštoval ali ga za časa življenja celo onemogočal. Mogoče pa ni kaj razumeti, če razumeš, da ljubezen od sovraštva deli le las. In obratno…..

Don Marko M

Tito - največji med največjimi ! (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Josip Broz Tito – trezor zapuščine največjega med največjimi odpira vrata

  1. Mucek,jaz bi pa imela tisto kozaško sabljo.Saj meni kot Titovi pionirki tudi pripada kakšna mrvica njegove dediščine.Kaj misliš? 😉

  2. Vse dragocenosti so darila tujih voditeljev držav, kraljev, princev, itd. Titovi sinovi in žene niso podedovali nič. Vse stavbe, zemljišča, hiše, vile, ki jih je uporabljal je šlo nazaj državi.

  3. Če omenjajo Stalinovo kozaško sabljo z diamanti bi bila na Sothbery-ju vredna vsaj nekaj milijonov evrov. Kaj pa še ostalo v vreči ,plus deset. Morda je notri za 200-300 milijončkov dragocenosti.

  4. Ni važno kdo je Tito bil,niti njegova materialna dediščina,važno je kako se je živelo.Od osamosvojitve ga mnogi optožujejo za vse,dokler jim pa je partijska knjižica štrlela dva prsta iz žepa takrat jim je bil dober.Tito je bil frajer in pol!

  5. Res ,Tito je vse pustil svoji državi in ni odnesel ničesar na Kajmanske otoke,tako kot današnji “kralji”, daril tudi ni kradel ali kupoval, v glavnem so mu jih podarjali, državniki in tudi navadni ljudje iz celega sveta. Škoda ,da ni bil vsaj 20 let mlajši, verjetno bi se svet povsem drugače vrtel in ne verjamem, da bi takrat Slovenci demokracijo iskali v kantah za smeti, kot je to sedaj,Jugoslavija bi bila še vedno ugledna država in ne kot so sedaj vse nekdanje republike postale navadni mafijski fevdi.Tito je zame vedno bil kot oče in to bo tudi ostal, pa lahko pljuvajo po njem kolikor hočejo.Živela sem v njegovem času in živela upanje, sedaj na starost pa mi je ostal le obup.

  6. Dragica

    kdor je že kot navaden smrtnik doživel državljansko spoštovanje, ko je hodil po svetu za časa Tita, ta danes dobro ve, česa naši politiki niso ustvarili v 23 letih….mislim pa, da razlogov za obup ne bi smela imeti….od lepih spominov se sicer ne da živeti, vsekakor pa se da lepše dneve preživeti in to še kako šteje….lepo se imej…

Leave a Reply

Your email address will not be published.