Najbolj zloglasne sekte – bizarnost norosti religije pripadnosti

Po mojem se fanatična pripadnost politični religiji oz. voditelju ne razlikuje v ničemer, od tiste verske. Kakor tudi bizarnosti, celo neslutene norosti, katere izvajajo določene člani posamezne sekte znotraj in/ali izven tega, tudi po zalugi njih voditeljev. Tokrat nekaj besed o verskih sektah in njih delovanju, ki krojijo sam vrh svetovnih potreb, norosti, bizarnosti na tem svetu….

Če bi trdil, da so zgolj voditelji sekt premaknjeni na višino globine, bi seveda napačno sklepal. Voditelji sekt, tudi teh, so sicer pomemben člen s svojo filozofijo namere delovanja, ampak poglavitno pač vidim v dejstvu, da ima vsak posameznik prav sam svojo voljo in moč odločitve ali in v kolikšni meri bo v določeni sekti deloval.

Članstvo v sektah je namreč prostovoljno, kot pri praktično vseh oblikah družbeno interesnih organizacijah, razlika je le, da sekte praviloma in redno delujejo v popolnih nasprotjih odnosa do zakonodaje v državi in državi sami, celo proti, čeprav so določena oblika verske organizacije, ostalim “tradicionalnim” verskim skupnostim, katere pa bi lahko na določen način ravno tako uvrstili med sekte.

Kakšni tektonski premiki se zgodijo posamezniku, da se odloči podrediti in izvrševati navodila voditelejv sekt mi sicer, priznam, ni jasno, zagotovo pa si že vsaj slišal/a, če že ne poznaš osebno, določene primerke, ki so kar čez noč prodali vse svoje premoženje, ga podarili sekti in tudi nadaljevali svoj eživljenje v njej, pa če je v Indiji ali Koromandiji….

Pravilo in nastop vodij v sektah pa je v bistvu navidez sila enostavno – zase namreč trdijo, da imajo instalirane nadnaravne moči, da so Bog celo za Boga, nezmotljivi preroki napovedovanja prihodnosti, (od)rešitelji, skratka, trdijo da so supermeni.

Tako mislečih imamo recimo tudi v naši mali podalpski dovolj, sploh med politiki, a načeloma me takšno predstavljanje samopodobe sploh ne moti, nenazadnje ima vsak o sebi svoje mišljenje. Za se zamisliti namreč postane šele, ko se takšnim “vodjem” priključujejo oboževalci, ki bi radi bili takšnih lastnosti, kot voditelji. Poudarek je seveda, da bi radi bili.

Tukaj se namreč potem začne veselje ol around. Značilnost praktično vseh sekt pa je, da so si voditelji, na račun članov, ustvarili pravcate imperije premoženja. In do česa lahko vse to pripelje si lahko prebereš v nadaljevanju predstavljanja nekaterih najbolj zloglasnih sekt in njih dejanj….

Cerkev poenotenja (Munjevci)
Sekto je ustanovil danes sicer že pokojni Sun Myung Moon v Južni Koreji že leta 1954, lastniški imperij sekte pa še vedno zajema časopis Washington Times newspaper, New Yorker Hotel na Manhattnu, Bridgeport Univerzo v Connecticutu, kot tudi hotel in avtomobilski obrat v Severni Koreji, lastil pa si je še smučarski center, nogometno ekipo in še nekaj podjetij v Južni Koreji, tudi najbolj donosno, ki je dobavljalo suši japonskim restavracijam po celotnih ZDA.

Moon je sicer že pred ustanovitvijo svoje sekte, pri 16ih letih, razlagal, da se mu je prikazal Kristus in mu naložil nalogo novega Mesije. Posledično je Moon trdil, da bo s svojo sekto lahko rešil le tiste, ki mu bodo zvesti več kot 7 let in mu seveda predali vse svoje premoženje. Gonilo sekte pa je bilo, da se člani poročajo zgolj s partnerji, katere je Moon sam izbral in določil.

Moon je bil “specialist” za masovne poroke, katerih obredni del je bilo tudi njegovo 3 milijonsko članstvo po celem svetu. Najobsežnejšo masovno poroko je izvedel v 2009, v zadnjem letu svojega življenja, ko je sočasno v masovki poročil 45k novih članov po celem svetu, na različnih lokacijah, tudi stadionih.

Slabo pa se je pisalo nasprotnikom Moon-ove sekte, sploh če so to bili starši otrok, ki so bili njegovi člani. Le te je namreč njegova cerkev ugrabljala, še posebej njih otroke in jih reprogramirala na stopnjo miselnosti sekte. Vse od 1982 pa je bil Sun Myung Moon večkrat obtožen utaj davkov. Danes Moon-ova sekta še obstaja, le da je preoblečena v ime Družina federacije za svetovni mir in poenotenje.

Rajneeshpuram
Bhagwan Shree Rajneesh je bil samooklicani Indijski guru, katerega so v Indiji sicer ostro zavračali, ne pa v ZDA in Evropi. Svoj pohod je začel 1970 v 9em največjem mestu Pune v Indiji, odkoder je bil zaradi širjenja sovraštva izgnan. Preselil se je v Oregon (ZDA) in si leta 1981 tam na svojem kupljenem zemljišču ustvaril pravo mesto, poimenovano Rajneeshpuram.

Še preden se je Rajneesh umaknil iz javnosti, je določil Ma Anand Sheelo, Indijko, ki mu je pomagala ustvariti mesto in je tudi vodila tekoče posle, za častno članico njegovega mesta Rajneeshpuram.

Rajneesh, znan tudi zaradi “patentiranja” vzdržnostnega sexa, sicer ni živel nič kaj gurujevsko. Poleg svojega mesta je imel v lasti tudi 93 luksuznih avtomobilov Rolls Royce in številna zemljišča.

Leta 1985 je njegovo mesto štelo že preko 2,5k prebivalcev, a z večanjem prebivalstva, so se začela večati tudi trenja v mestu. V tem letu je namreč njegova desna roka Sheela spravila v pogon Share-a-home program, katerega poslanstvo je bilo privabiti na tisoče brezdomcev od drugod v mesto.

Čeprav je navzven izgledal kot program sociale, je bil Share-a-home dejansko zgolj manever vpisa teh brezdomcev v volilni register, ker si je pač Rajneesh omislil pot do zmage na volitvah tudi na državnem poligonu.

A sodišče Wasco County v Oregonu mu je to namero preprečilo. Sledil je maščevalni pohod Rajneesha.

Da bi zmanjšal število volilcev nasprotnih kandidatov je s svojo ekipo dobesedno zastrupljal hrano v restavracijah mesta Dalles. Zgodilo se je preko 750 zastrupljenih prebivalcev. To gurujevsko zastrupljanje velja v ZDA za prvi bioteroristični napad v zgodovini.

Njegova Sheela je, s skupinico ostalih sovoditeljev, po tem napadu takoj zapustila njih mesto, Rajneesha pa so oblasti izgnale zaradi goljufij s priseljenci. Čeprav je Rajneesh umrl že 1990, je njegova sekta še vedno živa.

Otroci Bog-a
David Berg, idejni oče in vodja sekte, je svoj pohod začel v Kaliforniji v 60ih, času hipi revolucije. Zaradi svojega uporniškega nastopa je postal hitro priljubljen med mladimi in mnogi so odpovedali svoje službe in Bergu podarili vse prihranke, da so le lahko živeli komunsko skupnost v njegovi hiši.

Ker je Berg naznanil svoji vernikom, da mu je razodetje razkrilo prihajajoči potres v Kaliforniji, katerega sicer potem ni bilo, se je sekta preselila v Arizono in tam je Berg postal Mojzes, sekta pa Otroci Boga. Leta 1974 je sekta imela že preko 4k članov v kar 70 državah.

Sekta je bila znana predvsem zaradi zelo svobodnega pristopa do spolnih odnosov. Berg je namreč zagovarjal in vzpodbujal čim večje menjavanje spolnih partnerjev, sploh med poročenimi. Swingerji pred časom, torej. A sekta je vzpodbujala tudi spolno zlorabljanje otrok in v ta namen so jih tudi ugrabljali.

Po osemdesetih, ko se je prenosljivost spolnih bolezni začela neustavljivo širiti, je sekta zaključila s to prakso. Kljub Bergovi smrti leta 94′, sekta danes še vedno obstaja  pod imenom The Family International in je dokaj aktivna.

Gibanje obnove 10 Božjih zapovedi (MRTCG)
Sekto so ustanovili 4 bivši rimsko katoliški duhovniki, 2 bivši nuni in bivša prostituka. Sorodne dejavnosti torej. Svojo pot so začeli v Ugandi, s sklicevanjem na Devico Marijo in v prepričevanju ljudi, da je RKC opustila 10 božjih zapovedi. Oklicali so se za preroke.

Sekta je “zaslovela” prvič s svojo preroško napovedjo, da bo 31. decembra 99′ svet doživel apokalipso. Člani sekte, tisoči njih, so ob napovedi expresno razprodali vse svoje premoženje, izkupiček pa podarili sekti. A ker se apokalipsa ni zgodila, so šefi sekte dan po tistem dnevu, preroškost spremenili in napovedali, da se bo mednje spustila Devica Marija 17. marca 2000 in jih odpeljala v Nebesa.

Ob napovedanem 17. marcu pa je policija, namesto Device Marije, na čakalnem mestu odkrila 100 trupel članov sekte. Začetna domneva policije, da je šlo za množični samomor, se je kaj kmalu spremenila v končno ugotovitev, da se je zgodil množični umor.

Voditeljska peterica je namreč umorila te svoje člane po ugotovitvah policije najverjetneje zaradi nezmožnosti vračila premoženja, katerega so jim namenili člani vsled pričakovanja Marije. Nikoli ni bilo ugotovljeno ali je voditeljska peterica storila samomor ali pa se je razbežala po svetu. Mogoče bodo aktivni že ob naslednji preroški napovedi.

Aum Shinrikyo
1987 je to japonsko sekto ustanovil  Master Asahara Shoko. Poslanstvo svoje šole joge je Asahara spremenil po popotovanju po Indiji, kjer je spoznal tudi Dalai Lamo in iskal razsvetljenje na Himalaji. Po vrnitvi na Japonsko je začel poučevati neko zmes hinduizma, budizma in krščanstva, ko pa je oznanil še, da pooseblja Boga, so donacije članov, predvsem iz Rusije, začele kar deževati.

Do leta 95′ je sekta narasla že na 50k članov in v tem letu je začela kazati tudi svoj pravi obraz z izvajanji radikalnosti in nasilja. Na polno so se pripravljali na vojno, za udar in prevzem vlade. Prva tarča je bila Tokijska podzemna železnica.

20. Marca 95′  je 5 članov Aum Shinrikyo vstopilo na 5 različnih vlakov podzemne. Ob prihodu v Kasumigaseki je vsak od njih pod svoj sedež oddal v časopis zavit paket, s konico dežnika pa so paket preluknjali. In smrtonosni plin je začel svojo pot po vlakih.

Umrlo je 12 nič krivih potnikov, 5,5 k pa je rabilo nekaj dni, da so preživeli to plinsko zastrupljanje. Preiskovalne organe so potem sledi pripeljale do sekte, kjer so aretirali vodstvo sekte in zaprli. Obstoj sekte danes ni ne zavrnjen, ne potrjen.

Vrata raja
V poznih 70′ sta Marshall Applewhite in Bonnie Nettles v Kaliforniji in Oregonu začela pridigati svoje preroštvo, da prihaja odrešitev, a le za pripravljene, v podobi vesoljske ladje, v kateri bodo v kokonih hranjena njih telesa za preobrazbo v nebesih.

Skozi leta je bilo teh “pripravljenih” v njuni sekti vedno več in to kljub temu, da so se morali odreči svojemu premoženju in družini, živeti v skupnosti sekte in se odreči tudi čustvom in spolnosti.

Leta 97′ so znanstveniki napovedali prihod kometa Hale-Bop v bližino Zemlje, člani sekte pa so to napoved razumeli kot prihod težko in dolgo pričakovane vesoljske ladje za njih odrešitev. Marca istega leta je bilo najdenih 39 članov sekte. Storili so samomor. Pripravili so se pač za vesoljsko ladjo, da jih popelje v nebesa.

Tempelj ljudstva
Jim Jones, duhovnik in karizmatični vodja, je sekto začel poganjati že 1950, v svoje vrste pa pritegnil veliko afro američanov, kljub svojemu belčevstvu. S svojima cerkvama v SF in LA si je ustvaril tudi politično moč.

Medtem, ko je Jones gradil svojo komuno Jonestown v Guyani, so ga južno ameriški mediji obsodili, da vodi svojo sekto pod polnim špartanstvom, z dodatnimi odmerki ustrahovanj in poniževanj članov.

Zato se je kongresnik Leo Ryan odločil obiskati Jonestown. Člani Jonesove sekte so pričakali kongresnika na letališču in ga ubili, kakor tudi njegovo spremstvo. Istega dne je Jones prepričal svoje člane, da spijejo pijačo, kateri je bil primešan cianid. Umrlo je 900 ljudi, od tega 276 otrok.

Če primerjam zgodbe teh sekt s tistimi neprimerno večjimi sektami, ki so in še pustošijo po zgodovini človeštva, so v bistvu omenjeni prave male sitne ribice. Kakor naši sektaši iz Šubičeve. Skupnega imajo le neomejeno omejenost in tragičen konec.

Don Marko M

Religije norosti (blog Don Marko M)

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Najbolj zloglasne sekte – bizarnost norosti religije pripadnosti

 1. Werner

  nikogar nisem pozabil, niti Kju kluks klana…..le izrecno jih nisem poudaril….povsem namenoma sem pač dal poudarek na manjše sekte, ki izhajajo iz večjih, ker dejanja večjih so itak vsem vseskozi na očeh, a največje rušilne bombe se začnejo prav pri teh manjših, velike jih potem samo prevzamejo v zagovor in nadaljujejo…..

 2. Preden bi lahko tak članek napisal, bi pričakoval en drug članek v katerem bi opisal oz. določil lastnosti po katerih opredeliš kaj je in kaj ni sekta.

 3. Nik

  sem opisal….če česa mogoče nisem dovolj poenostavljeno razločno pa je, mislim vsaj, dovolj razločno razbrati iz predstavljenih primerov….

 4. S temi sektami je res hudič in človek ne ve, kako bi se jih lotil. Tudi pri nas jih imamo nekaj, na samo v Ameriki. Moram reči, da so mi vse nerazumljive, prav zabavna pa mi je tista, ki zavrača vse ostale in ima na primorskih hribih svoje božje znamenje ki konkurira katoliškemu križu. Leban ga ima kar na svojem logu.

 5. Ne, Marko, nisem mislil na to, do te sem indiferenten, nima religijskih značilnosti, trenutno niti ni moderna, Leban pa ima na blogu drugo.

  Moram pa priznati, da mora človek resnično imeti nekaj religijskega v glavi, da opravlja taka dela.

 6. Nič nisi povedal zgoraj. Če bi zapisal lastnosti, ki določajo ali je organizacija sekta ali ne, bi verjetno videl, da pol teh zgoraj niso sekte in da si izpustil najpomembnejše sekte.

 7. Nik

  brez zamere, ampak če nisi uspel nič prebrati in razumeti iz zapisanega, potem ti žal ne morem pomagati….predstavljene pa so še kako (bile) sekte, vseh pa itak nisem našteval, ker si jih lahko tudi sam izbrskaš po spletu in ker je bil namen prikazati bizarnosti njih početja in profil članov, ne pa naštevanje le teh, katere sicer lahko dodatno navede vsak komentator, tudi ti….

 8. Jaz samo pravim, da moraš najprej določiti lastnosti, ki opredeljujejo množico, nato pa elemente množice in rad bi lastnosti oziroma kriterije videl jasno napisane.

 9. MARKEC
  Napisano samo dokazuje mojo teorijo , da je 85 % folka z ovčjimi možgani, 10% je “pastirjev” , ki te uboge ovce nateguje , le 5% je človečnjakov , ki uporablja lastne možgane !

Leave a Reply

Your email address will not be published.