Elektrika brez kablov, pa še brezplačna. To bi lahko že zdavnaj imeli….

Električna energija je danes v bistvu poceni, čeprav se marsikomu zavrti pred očmi, ko pogleda na mesečno položnico porabe. A v prvi vrsti si je itak vsak najprej sam kriv za višino računa, odvisno pač koliko in kako se rentabilno obnaša. Zato pa je drugi, še pomembnejši v vrsti, za višino računa kriv – država….

Ta je namreč tista, ki vsakemu računu dejanske porabe doda še svoj lonček v obliki omrežnin, trošarin, moči priključka in seveda obveznih prispevkih, kar nanese dodatnih od 150 – 200 % na porabljeno energijo. Zneske na položnicah bi torej naši parlamentarci lahko zmanjšali kadarkoli, ampak lakomnost je prekomerna…..

Je pač bolje, da država, tudi v tem primeru državljani očitno nismo država, in nekaj malih delničarjev v elektro podjetjih na koncu leta operirajo z enormnimi dobički, kateri se praviloma ne vrnejo v napredna poosodabljanja električnega omrežja, še manj v povračila državljanom v obliki nižjih položnic.

Pri nas v Kopru je recimo elektro Primorske zgradil stavbo za 2,5 milijona € in to sploh ne gromozansko, je pa zato v statusu “varčnih” stavb. Stavba je seveda namenjena birokratskemu delu elektro uslužbencev, medtem ko se operativni del, torej serviserjev, vzdrževalcev, skratka tistih, katere dejansko rabimo ko kaj zatemni, še vedno valja v dotrajanih stavbah in dotrajani tehnologiji.

S čisto privatizacijo tega energetskega vira bi ga seveda državljani še bolj nadrsali, kar pa seveda ne pomeni opravičilo za oderuštvo parlamentarcev na področju električne energije.

A vsega tega nam dejansko sploh ni treba. Električno energijo bi namreč lahko uporabljali povsem brezplačno….

Letos mineva 70 obletnica (s)pokojnosti Nikole Tesle, v času bivše skupne države smo mu rekli naše gore list, ki je bil in je še vedno eden največjih genijev vseh časov. Vizionar človekove prihodnosti vsaj do leta 3000, po mojem.

In že pred 105 leti je Nikola Tesla izumil in izpeljal prvi brezžični prenos električne energije. Nekaj takšnega kot današnji Wi Fi internet. Zaradi pomanjkanja denarja zadeve sicer ni uspel spraviti v pogon množične (upo)rabe, je pa zato postavil čvrste temelje znanstvenikom prihodnosti.

100 let kasneje so znanstveniki spravili to brezžično obliko prenosa električne energije v širšo dostopno prakso. Električno energijo je danes možno prenašati brez vsake žice. Čeprav zaenkrat še zgolj le na srednjih razdaljah, a brez motenj v prenosu zaradi fizičnih ovir in brez škodljivega vpliva na žive organizme, vključno s človekom. Izkoristki pa, zaenkrat, dokaj spodobni in pripravljeni za poganjanje najmanj osnovnih aparatov gospodinjstva. Ja, Japanci rade za nas. Še vedno.

WiTricity (wireless electricity) se imenuje brezžični prenos električne energije in Japonci ga že pospešeno rabijo in seveda dodatno razvijajo za množično rabo.

Glavna ovira je trenutno velikost naprav prenosa, vendar pa Japonci zagotavljajo, da bo ta težava kmalu odpravljena in bo tuljava sprejemnika dovolj majhna, s srebrenjenjem tudi učinkovitejšega prenosa in učinkovitosti, da bo lahko spravljena kar v samih uporabniških napravah.

Japonci tako že pospešeno vgrajujejo na tisoče brezplačnih polnilnih mest po Tokiu, na katerih si lahko ljudstvo brezplačno polni telefone, če imaš s seboj električno ponev si lahko spečeš tudi jajce ali kaj, prižgeš žarnico, predvsem pa se bodo lahko kmalu iz teh virov napajali tudi avtomobili na električni pogon, ki so Japoncem še posebej pri srcu.

Da pa je WiTricity , ob vsesplošnem naraščanju uporab prenosnih telefonov, prenosnikov, dlančnikov in ostali robotizirani krami, edina možna prihodnost razvoja človeštva, pa itak sploh ne dvomim.

Če upoštevamo, da znanstveniki praviloma javnosti predstavijo zgolj drobtinico določenega projekta, medtem ko je v ozadju pripravljen končni izdelek zajetnih dimenzij, potem ni nobenega dvoma, da bodo električni kabli v bližnji prihodnosti nehali kvariti razglede na lepote narave, doma pa se ne bomo več zapletali v številne kable ne pri gradnji, ne pri aparatov rabi.

Moje mnenje je sicer, da je že skrajni čas, da se začnemo do Narave, ki nam podarja svoje vire v brezplačno rabo, obnašati vzorno in skrbno sodelovalno, ne pa kapitalistično šalabajzersko materialno. Narava je namreč že poskrbela, da je za vse živo brezplačno vsega dovolj, le ves njen potencial je še treba odkriti in ga seveda spoštljivo deliti.

Priložnost, kako, zakaj že vemo, se rešiti oderuštva države ob pogledu na položnice elektrike, je torej na dlani. In če bi jaz bil kakšen faktor naše politike v parlamentu, potem bi se že včeraj lotil vseh potrebnih prijemov, da bi naša mala podalpska postala v najkrajšem času ena sama WiTricity cona.

Imamo namreč vse potrebno – sposobne znanstvenike, ki nam sicer zaenkrat bolj uhajajo v tujino, sposobne podjetnike za izdelovanje teh naprav in ljudstvo, ki bi to podprlo dosti raje, kot pa metanja neomejenih količin v neke T6 in podobna brezna brez dna. Sicer še nimamo politikov, ki bi tudi v tem primeru delali za ljudstvo, namesto obratno, ampak to malenkost, ki nam zavira napredek in ugodnejše bivanje, bomo pa že uredili….

Don Marko M

Nikola Tesla (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Elektrika brez kablov, pa še brezplačna. To bi lahko že zdavnaj imeli….

  1. Heh, lej, tudi brezžična elektrika mora nekje nastati, zato razni T6 ne bodo šli nikamor. 🙂

  2. pull_my_finger….verjamem ja, da se bodo nekateri res trudili za ohranitev T6, pa še kakšnega bodo hoteli nakopati zraven….pri brezžični verziji pač ne morejo milijončki kar tako izginjati, kot pri T6 ali tistih prej….drugače pa bo šlo zlahka brez njih…. 😎

  3. Tesli ni uspelo izsevati polja zato ker so bile frekvencah, ki jih je uporabljal, njegove naprave še vedno premajhne.
    Je bil pa izreden izumitelj in brez njega marsičesa ne bi imeli.

    Sprašujem pa se, kaj bi še ugotovil, če bi bil še danes živ.

  4. res je micagemmae, tudi to je eden razlogov….in tudi jaz se za določene, tudi za Teslo, sprašujem, le kaj vse in kako bi poganjalo svet danes, če bi tej frajerji lahko živeli recimo 150 let…..bili so pač geniji, katerih še danes ne morejo prekašati in vprašanje kdaj jih bodo….do takrat pa bodo maksimalno razvijali njih ugotovitve, kar je nenazadnje tudi ok, samo da gre naprej….

  5. Don,bo kar držalo,da bi naši politiki lahko olajšali življenje prebivalcem in podjetjem z znižanjem položnic elektrike.Ako pak ne vemo,kam pretapljajo te plačane viške elektrike,potlej je vseeno če jih sploh ne obračunajo.Drugače pa,kdaj začnemo sodelovati z Japonci?Jaz sem že za.;)Lp

  6. otroci nehajte tukaj klatit traparije in začnite delat. Tariel Kapanadze že 20 let kaže kako se naredi 5kw ali 100kw itd elektrike. In še stotine drugih.Kapitalisti se na vse gnusne načine trudijo , da jih kdo ne bi zajebal pri nafti… Avto na baterije ha ha.Tesla se je pred 100 leti vozil brez bencina 120km/h…….

  7. A je že kdo prebral knjigico Tesla metamorfoza,jaz sem bila na predavanju v Novi Gorici mislim,da lansko leto,javila sem se za experiment na meni,in sem skoraj crklna od smeha,kako je to enostavno,samo,ljudje pac enostavnih stvari ne razmejo,je treba vse zakomplicirat,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *