Seznam neplačnikov DURS – nov dokaz nesposobosti naših politikov

Nesposobnosti Janševe vlade, z Janezom Šušteršičem na čelu, bodo očitno odmevale še nekaj mesecev, upam, da ne let. Tudi ta abotnost Šušteršiča v podobi javne objave davčnih neplačnikov je zgolj namerno sramotenje in uničevanje vsaj polovice oseb/podjetij iz tega objavljenega seznama. Drugega učinka namreč javna objava tega seznama ne bo imela…..

Seveda pa vlada Alenke Bratušek ni nič boljša od Janševe, nenazadnje so tej isti parlamenatrci Bratuškove soglasno pritrdili temu seznamu Šušteršiča. Kot da se ne trudijo že dovolj z razmetavanjem peska v oči državljanom….

Poskus prikazovanja naših politikov, da so ravno osebe iz seznama , s skupno manj kot milijardo neplačanih davkov, glavni krivci za današnje stanje naše male podalpske, je seveda spodletel že v štartu. Ker bit problema ni ta seznam, ampak 20 + 30 milijard, katerim je naša politika vseh 22 let uspešno mogočala korupcijsko pretakanje  v sefe nekih tujih davčnih oaz.

Meni osebno torej ta seznam ne pove prav nič drugega, kot novo dokazovanje nesposobnost naših parlamentarcev, z dacarji vred in njih  namerno dodatno povzročanje škode pri nadaljnem poslovanju vsaj 1/3 podjetij iz seznama. Dejstvo je, da je seznam narejen površno in neodgovorno, za kar bo, upam, kdo tudi pošteno odgovarjal, saj so na seznamu tudi imena podjetnikov, ki so recimo svoja podjetja prodali že pred leti in to z blagoslovom davčne, da imajo do njih poravnane vse obveznosti.

Potem so tukaj še številni primeri, ki so bili v to dolžništvo davčni dobesedno porinjeni proti svoji volji, ker za svoje opravljeno delo niso prejeli plačila. In tega je, od prvega dneva samostojnosti naše države, vedno več. Nekaj, česar v bivši Jugi praktično ni bilo.

Če pa je takrat že kdo pomislil na kaj takšnega, je imel takoj na grbi zloglasni SDK, ki je brez usmiljenja hitro in redno čistila teren. In že s tem, ko so naši politiki v začetku samostojnosti hiteli zradirati SDK so nakazali, v katero smer bo vse peljalo.

Danes nekateri sanjajo o finančni policiji, kar sicer podpiram, če bi delala kot recimo v Italiji ali drugod, ampak uvajati to sedaj, ko je že večina izropanega, je že smešno. Razen, če bi finančna policija lahko nemoteno raziskala vse davčne utaje od 91 dalje in tem glavnim maherjem posledično pobrali vse premoženje, njih pa za rešetke oz. brezplačna izvajanja javnih del.

V pravi posmeh pa je argumentacija DURSa namena tega seznama. Zapisali so : ” Namen zakonodajalca je, da se z javno objavo davčnih neplačnikov krepi davčno kulturo, izboljša plačilno disciplino ter spodbudi k prostovoljnemu, pravilnemu in pravočasnemu obračunavanju in plačevanju davčnih obveznosti.”

Spoštovani politiki in dacarji – če je to vse, kar imate povedati v bran objave seznama potem lahko, v dobro države, enostavno spokate iz plačilnih list in svojo nesposobnost začnete razkazovati v zasebnem sektorju, kjer bo vaša kariera seveda dosti krajša.

A poglavitno dejstvo pri tem seznamu je, da je ravno država tista, ki večino podjetništva in državljanov namerno poriva v težave, namesto, da bi jim pomagala in jih zaščitila, da do takšnih seznamov sploh ne bi prišlo.

Ravno država je namreč tista, ki je največji dolžnik podjetjem in državljanom. Kot takšna torej s svojim ravnanjem dobesedno ustvarja ta seznam. Kako torej pričakovati nek red, če ga še sam zakonodajalec ne upošteva.

Da ne bo pomote, nikakor ne trdim, da na seznamu niso tudi nekateri pravi asi namernega neplačevanja davkov, ampak, kakor obrneš je spet kriva davčna z našimi politiki vred, ki so dovolili, da se tej dolgovi vlečejo leta. Po drugi strani pa malega ljudeka takoj začnejo rubiti že za par sto evrčkov dolga in to kar cele bajte.

In ja, dovolili so z razlogom. Davčna namreč lupi takšne obresti na dolg, da bi še Al capone bil pravi amaterček primerjalno. Državi torej nikakor ni v interesu podjetništvo zaščititi in urediti, ampak ga zasužnjiti in onesposabljati, tudi z obrestmi na davčni dolg. In potem pridemo do popolnega kaosa absurda, ko tudi država krepko zamuja s plačili za opravljene storitve ali jih celo ne poravna, obenem pa zahteva takojšnje plačilo davščin.

Že preveč podjetništva je danes v nezavidljivem položaju, ko so postavljeni pred dejstvo ali plačati davčni ali plačo delavcu, ker za oboje pač ni denarja. In v takšnem kaosu država še dodatno poriva vztrajno čimveč nezaposlenih iz zavoda v odprtje s.p.-jev ali podjetja in tako širi seznam dolžnikov davčni in državi.

Povsem jasno je, da država tega seznama ne bo nikoli vnovčila, ker bodo obresti na obresti davčne neplačnikom pripeljale zgolj do stečajev, katerih je na seznamu že dovolj, iz katerih pa, kot že videno pri gradbenih in drugih tajkunih, država ne bo pobrala prav ničesar, razen, da imamo vsi državljani same stroške s temi stečajnimi postopki po sodiščih.

Dvoma namreč ni, da sta ravno davčna in naši politiki prvi in glavni krivci, da gledamo seznam dolžnikov z 20 milijonskimi dolgovi davčni. Mislim, kateri kreten je sploh dovolil toliko odlogov plačil, da se je nabralo v takšne zneske ?! Tisti, ki so podpisani pod te odloge plačil bi morali nemudoma tudi kazensko odgovarjati, tudi s svojim premoženjem, ker če tako skrbijo za družbeno premoženje, potem tam res nimajo kaj iskati, mi pa se nimamo kaj čuditi, da je država posledično pristala v penisu.

Dejstvo je, da tega seznama praktično sploh ne bi bilo, če bi država uredila zakonodajo in jo seveda, kot prva, tudi dosledno in vzorno izvajala najprej na sebi.

Do takrat pa je takšen seznam, plod šalabajzerstva Šušteršiča s podporo Bratuškove, na katerem ni Jankovića, Janše in  preostalih res tajkunskih asov, zgolj odvračanje pozornosti državljanov od orto hudih svinjarij, katere nam pripravljajo parlamentarci, tokrat z Bratuškovo na čelu, v ozadju. Ta seznam je namreč olajšava sklicevanja Bratuškine vlade za dvig DDV.

Da bi videli resnično svinjarijo naših dosedanjih in trenutnih parlamentarcev, tako minule kot prihajajoče, je treba gledati mimo tega seznama, tako levo, kot desno. Tam je namreč skritih tistih 20 + 30 poniknjenih milijard, zaradi katerih smo danes pred tem, da postanemo država sužnjev tujim gospodarjem. A če smo si dovolili, da so nam izbrani te milijarde sprehodili, potem si pač moramo dovoliti tudi, da jih vrnemo iz sprehoda.

Don Marko M

Davki sanjajo davke

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Seznam neplačnikov DURS – nov dokaz nesposobosti naših politikov

 1. Zanimivo. Sicer se ne spomnim več, kako je delovala takratna SDK, verjetno je bilo res zelo drugače.

 2. Marjana, jaz se tudi ne spomnim, ker sem bil takrat proti koncu Juge šele na prehodu iz pionirjev v mlajše mladince, ampak dobro se pa spomnim tudi mojega nonota in strica, ki sta bila zasebna podjetnika že od 70′ v Jugi in sta znala lepo povedati, kakšen strah in trepet je bil SDK….nenazadnje takrat neplačnikov praktično niso poznali, za vse ostalo pa je bil tam SDK…..sicer ne bom trdil, da takrat ni bilo davčnih utajevalcev in neplačnikov, ampak zagotovo se ni dogajalo, da bi kdo dolgoval davčni milijone…..

 3. Spoštovani Marko, povsem se strinjam s tabo, pozapret bi bilo treba tiste, ki so uzakonili, da se DDV plača ob izdanem računu in ne po prejemu nakazila, pa tudi ostale svinjarije z zamiki plačil in podobno, pehanje delavcev iz zavodov v ustanovitev s.p je še ena prevara, kako lahko nekdo , ki nima ničesar, ustanovi s.p z njihovo finančno injekcijo 5000EUR, pa še od tega mu takoj odtegnejo davek, kakšen je to s.p,??? ki že začne z minusom, potem pa še naleti na državno podjetje, ki podizvajalcev ne plačuje itd., da ne naštevam vseh nesramnosti, ki spravljajo nas uboge reve naravnost na štrik.

  Kakšne je to davčna uprava,??? ki pojma nima, kdo plača davek in rabi nekaj let, da ugotovi ,da ni plačil, istočasno lahko ta oseba ali podjetje najema nove delavce in nove krredite pri bankah, ki jih tudi nihče ne plača, svinjarij je nešteto, vsi ti silni dr.ekonomskih znanosti in magistri ali nočejo vedeti kaj počnejo ali delajo po diktatu iz tujine, ali pa so večji debili kot so bili priučeni knjigovodje ki so prišli iz partizanov naravnost v vlado in podjetja, pa so vendar znali ustvariti nekaj tudi za skupno dobro, ne samo za svoje riti.l.p

 4. Dragica,
  jaz sem itak trdno prepričan, da bo takšnim neživljenskim zakonom, vključno z davčno in tistimi, ki so jih sproducirali, odklenkalo…že res, da se 22 let ne da kar pomesti pod preprogo, kakor tudi, da se kakšne spremembe s temi parlamentarci ne morejo zgoditi, ampak pravi čas s pravimi državljani za državljane nezadržno prihaja na površje….

 5. Malo pobrskam po spominih na stari SDK in njiho takratno strategijo,ko sem začenjal pot obrtnika: nekomu narediš neko stvar,napišeš račun in ga zaneseš na SDK, kjer ti na zadnjo stran pritisnejo pečat čez pol računa A4 z vsemi zakoni in ostalemu. Na tem pečatu je bilo lepo napisano koliko % gre avtomatsko na račun države in koliko gre na bančni račun izdajatelja računa, se pravi, da denarja namenjenega državi nisi niti videl,ampak so ti ga že ob plačilu odtrgali, zraven tudi nisi imel skrbi,da bi te potem kasneje za kaj terjali. Stvar enostavna in je delovala.
  Delovanje sistema danes- potegniti vse od tistega ki hoče pošteno delat in plačevati svoje obveznosti.
  Moj primer podpore države podjetništvu: obrt 25 let,10 zaposlenih,nikoli neporavnanih obveznosti in se prijaviš na razpis nepovratnih sredstev za vlaganje v novo strojno opremo.
  Zamuda pri objavi razpisa 8 mesece,odgovor naj bi bil v 3 mesecih,pride po 10 mesecih in kako drugače kot negativen. Zakaj? Zato ker sem s svojo sredno šolo premalo izobražen,pri svojih dobrih 45 letih prestar in seveda če bi ustanovil novo firmo,bi mi avtomatsko pripadalo število točk pri seštevku in bi prišel skozi uradniške poglede na gospodarstvo. Nobeden se ne vpraša kdo ustanavlja fimo,kakšni so potem prestopi delavcev, ali ni mogoče pa le tisti vreden malo več zaupanja, ki že vrsto let pošteno dela in povečuje svojo dejavnost od nekoga, ki bo začel na novo(da ne bo razumljivo narobe, vsekakor podpiram nekoga. ki ima pogum,ideje,znanje in stopa na samostojno pot z poštenimi nameni)?
  Mogoče vam iz napisanega da temo za razpise sredstev,ki so namenjeni samo premetavanju denarja iz enega žepa v drugega,na koncu tisti,ki bi mu res prav prišlo in bi iz tega nekaj nastalo dobrega, tega ne dobi,ali pa se niti več ne prijavlja.
  Lep pozdrav!

 6. jan

  hvala ti za podroben opis delovanja SDK nekoč….sam o tem ne morem kaj dosti razpredati, razen tistega kar vem iz pripovedovanj nonota in strica, ki sta bila podjetnika že v bivši Jugi….lahko pa povem kakšno o javnih razpisih, kjer sem preživljal tvoj opisano usodo….po tretjem poskusu prijav na javne razpise sem pač odnehal, ker mi je postalo jasno, da ima nekdo različne kriteriji pri dodelitvah le teh oz. kot si navedel, nekomu se bodo zapeli za izobrazbo, čeprav le ta nima nobene veze s projektom samim, medtem ko praviloma ponavljajoče isti prejemajo ta sredstva tudi brez navedbe izobrazbe, da ne napišem še kaj dosti hujšega…. skratka, tako pobiranje davkov, kot javni razpisi, so poglavje, ki nas ugonablja in bi ga morali prednostno že zdavnaj rešiti, čeprav do česa takšnega sploh ne bi smelo priti…..
  lep pozdrav tudi tebi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *