Koper na dlani – dobrote in lepote KS naše občine (foto)

Včerajšnja nedeljska podoba Kopra je bila v bistvu takšna, kot bi morala biti vse vikende skozi pomlad in poletje v našem Kopru. Vzdolž obmorskega dela, promenadnega, kjer je še edino vidnih nekaj opevanih palm, ki so čudežno zaenkrat preživele, a nič ni večnega, so se namreč razkazovale stojnice 22 Krajevnih skupnosti, ki tvorijo MOK….

23e, KS Ankaran ni bilo, tudi zaradi tega, ker jih le še nekaj mesecev loči od uradnega obratovanja v podobi samosvoje občine.

Zato pa je preostalih 22, na moje začudenje na povsem novih in kakopak rumeno modrih stojnicah, prikazovalo utrip značilnosti predvsem podeželja občine, kateri je seveda zajemal tako kulinarične dobrote, kot predstavljanje določenih običajev naše Istre skozi čas.

Dišalo je po pršutu, sirih, fužih s tartufi, kroštolah, olivah, domačem kruhu, vseh možnih pecivih po receptih naših non,  skratka na ogled in pokušino je bilo kar nekaj tradicionalnih okusnih našega področja. In čeprav je bila večina teh dobrot za pokušino brezplačna priznam, da si nisem privoščil okusiti dobesedno niti drobtinice katere od teh.

Dopoldne je bilo to prehranjevanje zame prezgodaj, popoldne pa sem bil itak po kosilu. No, zato pa niso imele težav s temi pokušinami moje punce, tako, da bom zdaj kakšen dan (spet) poslušal, da je tehtnica pokvarjena, ker narobe kaže.

Kar pa se tiče prikazovanja rokodelskih umetnin izpod spretnih rok naših obrtnikov….No, tukaj sem bil razočaran. Na ogled, tako kot so naši nonoti in none to počeli nekoč, je bilo namreč zgolj ročno pletenje košar dveh mojstrov, ki sta pletla na mestu, pa še 4 nadvse hudomušna dekleta, ki so prikazovala frizerski poklic nekoč in prikazovale so ga tako doživeto, da je res za las zmanjkalo, da se nisem znašel na stolu v njih družbi in jim prepustil friziranje.

Ravno ti dve lokaciji sta tudi imeli največ ogledov obiskovalcev, katerih se je čez dan sicer zaokrožilo tam do največ 5k, upoštevajoč, da je prireditev obiskalo tudi za tisočaka turistov iz zjutraj zasidrane turistične ladje, preden so jih razvozili na oglede v Trst in Postojnsko jamo.

Moram priznati, da mi je idejna zasnova prireditve všečna. Nenazadnje je podeželje obrobja Kopra, kjer domujejo naše KS res čudovito in vredno ogledov, sprehodov, kolesarjenja, okušanja kulinarike in ogledov kulturnih običajev in zato so tudi prišle KS v mesto. Da se pokažejo obiskovalcem mesta in jih privabijo na podeželje.

Ampak ne morem mimo občutka ali kar dejstva, da se je Turistična organizacija MOK občutno premalo potrudila pri izvedbi. Glede na to, da dokaj dobro poznam tudi utrip podeželja našega obrobja mirno trdim, da na prireditvi ni bilo prikazanega niti 10% vsega, kar krasi močno zgodovino naših Krajevnih skupnosti.

Dnevni višek zame pa je bil vsekakor ta, da niti pod razno in niti z mikroskopom nisem iz nobene stojnice prireditve niti zavohal, kaj šele videl – ribe.

Ja, prave morske ribe. Te, ki jo imamo dobesedno pred nosom. KS Žusterna in Koper center, torej skupnosti, ki se dobesedno zlivata v morje in kjer domuje zajetno število naših ribičev, nista na svojih stojnica postregli niti s kakšno sliko ali igračko v podobi ribe. Ribiških mrež pri nas itak nimamo.

Kaj roji po glavi turistu, ki obišče takšno prireditev v obmorskem kraju in ne vidi ribe niti na sliki, raje ne bi komentiral posebej, ker to je že kot bi prišel v Sarajevo in nikakor ne bi nihče ponujal lepinje s čevapima.

No, ko vse seštejem lahkjo rečem – epur si muove. Vsekakor so investicije občine v takšne prireditve neprimerno bolj smiselne od tistih v palme ali na pol dokončane novogradnje, ki prej kvarijo kot lepšajo videz mesta. Predvsem pa upam, da bo ta prireditev dobila neke večje razsežnosti tako vsebinsko, vsaj na vse dneve, ko pridejo potniške ladje, kot tudi  oglaševalsko, saj je bil tokrat ta segment zelo zanemarjen.

Vsa pohvala tistim par KS, ki so prireditev zelo resno vzele in se tudi odlično pripravile in predstavile, ostali pa so se upam kaj naučile za naslednjič, vključno s Turistično organizacijo Koper. Ne morem(o) se pač pretvarjati, da je Sladka Istra edina omembe vredna prireditev, kar jih imamo v Kopru.

Na naslednjo prireditev bom tudi tebe prej povabil, ker bo, verjamem, dosti bolje oglaševana, zaenkrat pa te vabim na ogled nekaterih izbranih trenutkov prireditve, ki so mi najbolj padli v oko.

Don Marko M

Koper na dlani - frizerke (blog Don Marko M)

Koper na dlani 3 (blog Don Marko M)

Koper dlani 2 (blog Don Marko M)

Koper na dlani 1 (blog Don Marko M)

Koper na dlani (blog Don Marko M)

[cincopa AAIAuKr7kq_C]

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Koper na dlani – dobrote in lepote KS naše občine (foto)

  1. Sem bila dnevna dežurna in mi ni ratalo.Saj si vse poslikal kar me je zanimalo. 😉 Tej naši iz krajevne pa niso niti ene ribe dali na žar,praviš.So mogli vsaj palme razrezati na kolutke in jih dajati za podstavke če ne znajo kaj je riba. 😉 🙂

  2. se mi je zdelo, da si bila nujno zadržana, pa te zato ni bilo blizu….ampak za ribe pa ti rečem, da oba predsednika obmorskih KS nista sposobna skupaj vsaj eno ribo obrnit na žaru, je pa že katastrofa za takšen praznik…. 🙂 palmini kolutki iz še teh nekaj malega palm pa bodo na stojnicah naslednjo pomlad, če se ne bodo že prej same zrušile… 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *