Zagovarjam – Tovšakova in Čista lopata ne v zapor, ampak delat v javno korist

Če sem še pred dvema mesecema, bolj po svojih opažanjih, trdil, da je Slovenija med prvih 10 najbolj skorumpiranih držav na svetu, potem moram zdaj ta podatek popraviti. Danes je celemu svetu znano in jasno, da je Slovenija numero 1, krepko pred zasledovalci, na samem korupcijskem vrhu v svetu. Končno v nečem prvi, ja…..

A se še kdo sploh čudi, da noče nihče več sodelovati s Slovenijo, razen zastonj pokupiti naše premoženje ?!

In medtem, ko v naših pobratenih republikah bivše skupne države, ob katere se zavedni slovenceljni prerado spotikajo,  že vsaj leto dni ne mine teden, da ne bi oblasti trpale v zapore cele vrste skorumpiranih tajkunov in jim po tekočem traku odvzemajo dobesedno vse premoženje, celo tisto v davčnih oazah, pri nas naši politiki ne kažejo nobenega resnega zanimanja za kaj takšnega.

Še več si dovolijo tej naši. Celo amnestijo predlagajo za naše skorumpirance, tudi iz svojih vrst. A butalskih poslov tukaj še ni konec. Neomejeni omejenci namreč še naprej, že 20 let, vneto zagovarjajo takšna početja svojih levo desnih političnih strankarskih kadrov in jih, celo v posmeh samim sebi, vedno znova volijo.

A en primer korupcije  so naši politiki v 22 letih le nekako uspeli spraviti na sodišče celo do stopnje blizu konca procesa. Čista lopata – afera skorumpirancev, ki se je začela v pregonu že 2008.

Sam sem sicer mnenja, da so naši skorumpirani politiki Čisto lopato bolj žrtvovali zaradi ljubega miru prikrivanja vseh ostalih svinjarij in dejansko Zidarja, Tovšakovo in kompanijo sploh nimajo namena obsoditi resno, kaj šele jim pobrati premoženje doma in v tujini.

Ampak dajmo sprejeti to pretvarjanje Čiste lopate, da gre za resen proces proti korupciji.

Ta zaresni procesi proti skorumpiranim politikom namreč šele prihajajo, ko bo v poslanskih klopeh skorumpirane politike zamenjalo vstajniško gibanje. In to bo kmalu.

Po 3eh letih sodnega postopka Čiste lopate, je bilo Ivanu Zidar, Hildi Tovšak, Dušanu Črnigoj, Tomažu Žibert, Borutu Farčnik, Srečku Gabrič in  Ivanu Demšar sodno izrečenih po 14 mesecev zaporne kazni.

Nobenih odvzemov premoženj, ne doma ne v tujini, nobenih finančnih kazni za povzročeno škodo, zgolj kratka zaporna kazen. Smešno kratka.

Kljub zaporni sodbi pa omenjeni še niso začeli služiti kazni, saj jih sodišče k temu še ni pozvalo. Namesto tega so odvetniki obtoženih na sodišče podali predlog za izvršitev zaporne kazni z alternativnimi oblikami. Ja, obsojeni Čiste lopate bi radi namesto zaporne kazni oddelali kazen z delom v javno korist.

A o tem bo odločal predsednik senata okrožnega sodišča šele potem, ko bo prejel spis iz višjega sodišča. Leto bo torej naokoli, najmanj, obtoženi pa medtem seveda svobodni, kot ptički na veji.

Moje mnenje je sicer, da bi sodišče moralo ugoditi tem obsojencem Čiste lopate in jim omogočiti odsluženje kazni v obliki dela v javno korist.

No, tako mislim bi bilo edino pravilno tudi za vse bodoče sodbe skorumpiranim politikom, biroktatom, tajkunom, ki še bodo obsojeni.

A preden se jim omogoči koriščenje kazni v obliki družbeno koristnega dela mora sodišče lopatarjem ovrednotiti povzročeno škodo državljanom v finančni obliki, ki seveda ne sme biti poplačano iz vrednosti zaseženega jim premoženja.

In od tukaj dalje se potem uporabi praksa sodišč za male smrtnike.

Torej, če je mali državljan tudi po neplačilu prekrška v vrednosti 100 € postavljen s strani sodišča pred dejstvo, da v zameno odsluži 30 dni zapora ali 100 ur dela v družbeno korist, potem je obračun za lopatarje na dlani. Za vsak euro po ena oddelana ura.

A ker so lopatarji posebna kasta si zaslužijo posebno obliko koriščenja uslug družbeno koristnega dela.

Po mojem bi bilo najbolj primerno, da te ure oddelajo kar v svoji poslovni branži. Gradbeništvu torej.

Gospe in gospode lopatarje bi torej bilo smiselno obleči v gradbeniška oblačila. Delovno obleko, delavske čevlje, brez rokavic in seveda vsakemu v roke še čisto lopato, za začetek.

Potem pa…Hja, potem pa naj gospoda oddela svoje. In sicer na gradbiščih v najtežjih fizičnih opravilih, po 16 ur dnevno z največ 30 minutnim odmorom, brez plačanih obrokov hrane, voda da.

Potni stroški jim seveda ne morejo pripadati, čeprav so všteti v izvajanje družbeno koristnih del. Prav tako se lopatarjem v času družbeno koristnega dela ne bi plačevali prispevki in plača. V kolikor pa bi se kateremu izmed njih zahotelo bolniške, bi le to počival v zaporu, čas bolniške pa se ne bi štel v čas opravljanja družbeno koristnih del.

Seveda pa bi tudi gradbena dela zanje bila izbrana. Nobenih strojnih pripomočkov, ampak čista ročna umetnost. Recimo kopanje kanalov, pa nošenjea ceglov peš v nadstropja med zidanjem, pa ročno mešanje malte in vse kar je pač še gradbenih del na roke.

Po 16 urnem delovniku, 7 dni na teden, vse tedne v letu, pa bi si gospoda lahko odpočila v nekih kao bivalnih prostorih polnih vlage, brez tople vode, elektrike, pozimi brez gretja, za posteljo pa bi morali plačevati po 300 € mesečno za uporabo.

Ja, pod takšnimi pogoji takoj zaženem kampanjo po državi, da se tem obsojencem Čiste lopate, kakor tudi bodočim skorumpiranim političnim tajkunom, ki še pridejo na vrsto, omogoči, da ljudstvu odslužijo svojo kazen v obliki družbeno koristnega dela. Borut Pahor bo imel recimo nekaj ur dela manj, ker že sproti nabira ure družbeno koristnega dela na terenu.

Se ti zdi mogoče, da sem malo preoster ? No, v bistvu predlagam samo tisto, kar so Tovšakova, Zidar in kompanija (s)počeli svojim tisočem delavcev. In če že hočejo biti družbeno koristni s svojim delom, potem naj to opravijo tako, kot so to leta počeli njih gradbeni fizikalci na gradbiščih….

Don MarkoM

Čista lopata (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zagovarjam – Tovšakova in Čista lopata ne v zapor, ampak delat v javno korist

  1. Sploh ne, mislim, da je tvoja ideja odlična. Za njihove delovodje pa bi predlagala njihove opeharjene delavce.L.p

  2. Oh, če že zdaj take komedije zganjata na sodišču, da komaj hodita, sedita v dvorani, sta na splošno komaj živa, se bost verjetno vsakemu javnemu delu veselo izognila.
    Bogo Hildico si raje predstavljam kot čistilko javnih wc-jev, Ivan bi pa lahko ulice pometal. Verjetno pa se noben ne bi mogel izogniti kakemu pasjemu dreku…

  3. Mucek,podpiram.Jaz bi jih šla z veseljem pozdraviti na gradbišče ali če bi čistili ulice.Še moje kombinatke bi vzela zraven,bi skupaj navijale za vsak zamah metle. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.