Krokse (Crocs) – obutev, ki povzroča raka

Redke so stvari, ob pogledu na katere niham v odločnosti ali bi se smejal, ali jokal. Pa sem se potem zjokal. Od smeha. Ne glede na moje osebno mnenje do kroksic, pa nikakor nimam namena zanikati, da so zadnjih nekaj let najbolj prodajan modni poletni obutveni hit. Dejstvo pač. Obenem pa me res zanima njih nadaljna popularnost po zadnjem znanstvenem odkritju….

Šokantno ! Tako so se pred dnevi izrazili na nemški javni televiziji, ko so objavili prispevek o kroksah, tej popularni poletni obutvi, za katero se ne morem znebiti občutka, da so si kreatorji obliko le teh izposodili kar pri nekoč popularni Barbapapa družini.

Kroksi, tej planetarno znani natikači, so pogrnili na testu varnosti zdravja po celi črti.

Nemški javni medij WDR je namreč naročil laboratorijsko raziskavo za krokse. Strokovnjaki so, na kroksah 10 različnih proizvajalcev, svoje delo opravili s pregovorno nemško natančnostjo, rezultati pa presenetljivi in/ali osupljivi.

Krokse vsebujejo kancerogene snovi, kar pomeni, da lahko povzročajo rakasta obolenja in/ali zelo hude oblike poškodovanj kože in alergije.

In glede na to, da se krokse običajno nosijo na golo kožo, lahko te strupene sestavine prodrejo v organizem direktno skozi kožo.

Laboratorijski strokovnjaki so ugotovili, pri večini od 10ih testinarih proizvajalcev, da krokse vsebujejo že zelo nevarno povišane vrednosti policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki so zelo rakotvorne snovi in zelo škodljivo delujejo na organizem, poleg tega pa so v praktično vseh odkrili prisotnost težkih kovin.

In kaj naj zdaj veseli imetniki kroksov ?

Hja, kakor in kar hočejo. Lahko jih zabrišejo v kontejner. Lahko pa jih, na lastno odgovornost seveda, nosijo še naprej. A strokovnjaki laboratorija svetujejo, da je nošnja kroksov ravno zaradi omenjenih škodljivih sestavin primerna zgolj z obutimi nogavicami na nogah.

Predvsem pa svetujejo tistim bodočim kupcem kroksov, kolikor jih pač še bo, da so ob nakupu pozorni na krokse črne barve, katere so najtežja kategorija, še posebej pa morajo biti pozorni na vonj. Intenzivnejši kot je vonj, večja je verjetnost, da vsebujejo omenjene škodljive substance.

No, to pravilo intenzitete vonja sicer velja tudi pri nakupovanju preostalih oblik obutve, kakor tudi za oblačila.

Seveda so se na to novico raziskav takoj oglasili tudi proizvajalci kroksov in poskušali demantirati to, a nihče od njih ni nikakor zanikal rezultatov raziskave, le nekako diplomatsko so se odzvali, da v svoji proizvodnji kroksov upoštevajo evropske predpise. A očitno jih nobena evropska inšpekcijska služba ni kontrolirala. Do zdaj…..

Sicer pa sem mnenja, da bi ljudje morali čez poletje hoditi – bosi. Dobesedno. V skrajnem primeru pa, kot zlato rezervo, obuti bele nogavice in nanje natakniti sandale. Predvsem moški…..

Don Marko M

Crocs - zmedejo vsakogar (blog Don Marko M)

25 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Krokse (Crocs) – obutev, ki povzroča raka

 1. kristosjezos! zdaj bom pa res bosa še na vrt hodla! v bistvu jih bom vrgla proč, ker nočem, da me na vrtu po vsakem dežju razmeče kot na ledu. na vrtu. ker samo za na vrt so kolker tolk prebavljive. 🙂

 2. Ma saj smo medicinci opozarjali,da ta plastika ni zdrava,samo ki sedijo na ušesih.Mucek,če te bom pa videla v belih nogavicah in sandalah se ga bom napila do nezavesti. 😉 🙂

 3. meni se pa zdi, da sem pred časom čitala članek o nevarnosti plagiatov in ne o originalnih … in nenazadnje tudi plastične ipanemke niso zdrave pa jih cel cvet nosi 😉

 4. Ivonca,

  hja, potem se bom pa že moral potruditi te spraviti v nezavestno stanje….ne padajo ženske zaradi moških ravno tako pogosto v nezavest…. 🙂 😎

 5. Mojca,

  Mojca, saj ti nihče ni rekel, da jih ne smeš nositi…mogoče pa ne škodi vedeti, da večino “originalov” izdelajo v državah, kjer delajo plagijate….ipanemke pa, tako so mi zagotovile ženske, nimajo strehe… 😉 😎

 6. Ev,

  ne nisem pozabil….tudi originalni Crocs, po teh laboratorisjkih raziskavah, sprožajo kožne alergije….sicer v originale verjame samo še tisti, ki ne ve, da se tudi originali oz. večina teh izdelujejo v državah, kjer izdelujejo ponaredke….časov, ko se je človek lahko zanesel na pristno originalnost “made in quality” so že zdavnaj minili…..lahko pa me poskušaš prepričati, da originalne Crocse izdelujejo izključno onkraj luže, ne da bi jih zanje delali v omenjenih plagiatorskih državah….

 7. http://www.wdr2.de/service/quintessenz/clogstest100.html

  V tabeli kaze, da original Crocsi ne vsebujejo PAH, ki so kancerogeni, ampak vsebujejo razredcila, ki lahko povzrocijo alergije. To je posledica neoptimalnih proizvodnih procesov,
  zaradi katerih se razredcila ne izlocijo popolnoma. Ta razredcila se s casom sama izlocijo iz crocsov. Moji 5 let stari originalni crocsi so popolnoma brez vonja in so dalec najbolj udobni copati kar sem jih kdaj imel.

  Tako da vztrajam, da je naslov prispevka zavajujoc, originalni Crocsi ne vsebujejo kancerogenih snovi.

 8. Ev

  sploh ne razumem, zakaj se vznemirjaš, razen če si zastopnik prodaje Crocs….lepo sem napisal, da kao originalne krokse povzročajo kožne alergije in ti si to samo potrdil…..bistvo zapisa ni v naslovu, ampak v vsebini….sicer pa sem te že v prejšnjem komentarju pobaral, ali lahko zagotoviš, da tudi originalnih kroksov ne delajo na recimo Kitajskem, Tajski, Indiji, itd.,….no daj, upaj si to trditi….

 9. lepo sem napisal, da kao originalne krokse povzročajo kožne alergije in ti si to samo potrdil

  Naslov prispevka eksplicitno navaja da so Crocsi kancerogeni, nikjer v prispevku ni omenjana razlika med originalnimi in plagiat Crocsi, zato menim, da bo nepozoren bralec sklepal, da so original Crocsi kancerogeni, kar pa ne drzi.

  Ne vem pa, zakaj preusmerjas debato na mesto proizvodnje original Crocsov, nekako ne vidim relevance.

 10. nič ne preusmerjam debate…..to je sestavni del debate….samo zagotovilo od tebe pričakujem, da se kao originalni kroksi ne izdelujejo v omenjenih državah in potem prodajajo kot original….sicer pa je v besedilu jasno povedano tudi, da proizvajalci originalnih kroksov nikakor ne zanikajo možnosti karcenogenih snovi v njih kroksah, ampak le trdijo, da upoštevajo EU kriterije….ampak EU kriterije upoštevajo tudi vsi ostali black list proizvajalci, katerih krokse se prodajajo na tržišču EU….

 11. Tvoj naslov n(z)avaja da so original Crocsi kancerogeni. Clanek na WDR trdi obratno, da original Crocsi ne vsebujejo PAH. Mislim, da je breme dokazovanja o kancerogenosti original Crocsov na tebi.

  sicer pa je v besedilu jasno povedano tudi, da proizvajalci originalnih kroksov nikakor ne zanikajo možnosti karcenogenih snovi v njih kroksah, ampak le trdijo, da upoštevajo EU kriterije….
  Tega pa nisem nikjer zasledil, link prosim?

 12. moj naslov je skladen besedilu nadaljevanja in le to je skladno naslovu….vse ostalo imaš zapisano zelo jasno in malo več pozornosti branja si lahko privoščiš…..

 13. @Ev isto sem pred časom prebral, da originali niso škodljivi in v članku so jasno napisali, da se treba izogibat tem konkurenčnim kroksicam..
  Marko je to malo po novinarsko napihnil tako, da članek pritegne pozornost saj to ni greh.

 14. aja heheh niso najlepša obutev a so zelo komot in jih nosim že leta, je res , da so original nekoliko dražje od ponaredkov a se dolgoročno splača saj so bolj zdržljive ter noge v originalnih ne smrdijo. Eni pač sodijo tako ali drugače, jaz sodim po občutku in kroksice z veseljem nosim pa ne samo v njivo heheheh.

 15. Tudi jest jih imam verjetno ze 5 let, in so res super udobne copate, zato me je presenetilo ko sem prebral da so kancerogeni. Ko sem pa podrobneje prebral original clanek, pa sem videl da so samo nekatere imitacije kancerogene. Cas kislih kumaric…

 16. Crocsi pri meni, pa naj bodo original ali plagiat, so na istem mestu. Ni jih. Nimam, nočem jih. Sem pa pred leti kupila blazno lepe cokle, ki so po nekaj dneh pristali pri babici v štali. Oddajat so namreč začele tak vonj, da so bile primerne samo še za štalo 😛 in babica je dala, preden jih je obula, vedno najdebelejše nogavice na noge, samo da ji noga ne bi smrdela po tistih coklih. Kravam je bilo pa vseeno 😉

 17. S kupovanjem poceni in strupenega šita iz Azije povzročamo propad domače obutvene industrije in za to kratkovidnost plačujemo tudi z zdravjem.

 18. tako je, Lili….pa v trgovcih še ne vidim toliko problema, kot ravno v naših proizvajalcih, ki vedno več svoje proizvodnje selijo na Kitajsko in podobno, ali tam narejeno prodajajo pri nas kar pod svojo znamko….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *