Sladka Istra 2013 – sladka, draga in vse manj Istre (foto)

Danes bi sicer moral biti v eni drugi državi in se fajtat do zadnjega atoma, a viroza je skozi teden pobrala svoje. V zameno me je današnje toplo sonce kar mamilo na še verjetno zadnjo priložnost skoka v morje in zaključek kopalne sezone, a ni se mi dalo izzivati zdravja. Bom pa naslednji teden. Tako sem se z mojimi puncami odpravil na potep po prizoriščih letošnje Sladke istre…..

Številne stojnice, polne sladkega, so vzdolž Pristaniške in Ukmarjevega trga v sobotnem dopoldnevu polnili obiskovalci vseh starosti. Sladkarije so pač nekaj univerzalnega za praktično vse.

A če sem še lani pripomnil, da je prireditev, ki je bila v prvem letu naravnana izrazito na doma pridelane sladke dobrote Istre, začela dopuščati preveč vstopa sladkarijam multinacionalk, potem je bilo letos še huje.

Poleg sladkarij multinacionalk je bil letos izrazito povečano tudi število stojnic proizvajalcev slaščic iz kontinenta, ki dejansko z Istro nimajo nič skupnega. To me sicer ne bi nič motilo, če bi naziv prireditve spremenil v recimo Sladka Slovenija, tako pa se s takšnim konceptom dela še največ škode ravno lokalnim predstavljalcem tradicionalnih Istrskih slaščic.

Za nameček pa so bile najpogostejše besede, katere sem slišal od mimoidočih in znancev – “niso normalni s temi cenami, drago kot svinja, in podobno”. Dejansko so cene slaščic na tej slaščičarski prireditvi res visoke, čeprav bi moralo biti zaradi profiliranosti ravno obratno.

Večino sladkih izdelkov, katere so prodajali na stojnicah, se da namreč kupiti tudi v bližnjih hiperjih in to po 30-40% nižjih cenah.

Zato sem svoje zanimanje usmeril v iskanje tistih, ki so svoje ročne spretnosti priprav slaščic prikazovali kar na kraju samem, kar je zame tudi bistveni smisel te prireditve. A na od preko 70 stojnic polnih slaščic, sem našel samo dva, ki več kot očitno razumeta smisel podjetništva.

K prvemu, olimpijskemu prvaku izdelave slaščic, Blažu Habjanu, sem se vrnil kar 5x. Blaž je namreč lastnoročno izdeloval iz marcipana maskoto Eurobasketa, a tisto, ki je hodila po Kopru, kozla torej.

Da me je Blaž s svojim umetniško spretnostjo navdušil mi ni treba posebej razlagati in zato sem spremljal celoten potek, občasno seveda, spretnosti Blaža. Za izdelavo maskote je v Taveni porabil dobrih 6 ur, kot mi je razložil pa je delal umetnine že tudi po nekaj tednov in celo mesecev, je v celoti iz marcipana in najpomembneje – njegov izdelek je povsem užiten.

Blaž Habjan 1 Sladka Istra 2013 (blog Don Marko M)

Blaž Habjan 2 Sladka Istra 2013

Blaž Habjan 3 Sladka Istra 2013

Blaž Habjan 4 Sladka Istra 2013

Blaž Habjan 5 Sladka Istra 2013

Druga slaščičarska rokodelca, katera sem ravno tako opazoval pri delu, pa sta sta uporabljala za izdelavo sladko maso in seveda svojo spretnost.

Sladka Istra 2013 1 (blog Don Marko M)

Sladka Istra 2013 2 (blog Don Marko M)

Sladka Istra 2013 3 (blog Don Marko M)

Sladka Istra 2013 4 (blog Don Marko M)

Poleg omenjenih treh mojstrov slaščičarstva pa so se odlično odrezali Društvo prijateljev mladine iz Kopra, ki so odlično poskrbeli za animacije najmlajših in tudi naša mala Koki si je dala duška v njih otroških delavnicah. In prav z užitkom sem z njo odigral Človek ne jezi se velikih dimenzij na travniku parka. Bil je pač še eden tistih sladkih dni…..

Don Marko M

Sladka Istra 2013 5 (blog Don Marko M)

Sladka Istra 2013 6 (blog Don Marko M)

Sladka Istra 2013 7 (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sladka Istra 2013 – sladka, draga in vse manj Istre (foto)

 1. Veseli nas, da ste obiskali Sladko Istro. Žal nam je, da ste bili z obiskom razočarani.

  Zaradi slednjega bi vas radi le opozorili, da se prireditev res imenuje Sladka Istra (kratko ime), z nazivom Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov (dolgo ime).

  Kratek opis vsebine prireditve, ki ga uporabljamo je:
  Na “sladkih poteh” v mestnem jedru Kopra, ki obiskovalce vodijo mimo
  ponudnikov, se v tematskih sklopih predstavljajo in prodajajo sladki izdelki
  Slovenske Istre, Slovenije in tujine. Vsak ponudnik predstavlja več vrst sladkih
  izdelkov, ki jih obiskovalci lahko okušajo v zameno za kupljen degustacijski
  kupon, ali pa se odločijo tudi za nakupe večjih količin sladkih izdelkov.
  Vzporedno z raznoliko ponudbo na prodajnih mestih Sladka Istra ponuja
  delavnice, predavanja, bogat kulturni program, otroški program ter številne
  spremljevalne aktivnosti. Strokovno najpomembnejši del festivala so natečaji:
  Najizvirnejša sladica Istre, Muškat Sladke Istre in Naj torta Sladke Istre
  ter Ex Tempore Sladka Istra.

  Kot je iz zgornjega opisa razvidno, naj vam dodamo, da so na prireditvi stojnice razdeljene v več vsebinskih sklopov in sicer Sladka Istra, Sladka Slovenija, Sladki svet in Dežela čokolade in sicer glede na vsebino, ki jo posamezni ponudnik ponuja.

  Seveda pa zaradi lokacije (Koper – Istra), natečajev (Muškat in Najizvirnejša sladica Istre) in seveda prevladujočega števila ponudnikov iz Istre, je prireditev poimenovana kar Sladka Istra, ker je ta dan Koper (Istra) najbolj »sladka«. Zaradi prepoznavnosti prireditve in seveda raznolike ponudbe, ki privablja veliko množico obiskovalcev,
  pa nam na tak način uspe dodatno promovirati Istro, tradicijo in gastronomijo Istre (razstava istrskih sladic, vodenje po tipičnih sladicah Istre, vodenje po Kopru, prikaz običajev Šavrink itd.), ki nam v primeru manjšega obiska prireditve, seveda ne bi uspelo tako učinkovito.

  Naj pa ob tem dodamo, da se v Kopru skozi celo leto odvijajo številne prireditve, katerih vsebina je izključno istrska gastronomija.

  Glede cen sladkih izdelkov naj pojasnimo, da kot organizatorji prireditve ne moremo in ne želimo vplivati na cene posameznih sladkih izdelkov pri ponudnikih (sestavine so različne, enako velja za embalažo itd.), zato pa smo uvedli sistem z degustacijskimi kuponi, ki za simbolično ceno 0,50 EUR omogoča okušanje sladkih izdelkov po dostopnejši ceni. Vsak obiskovalec se tako sam odloči, kje bo kupon oddal (in ali ga sploh bo), kot tudi, katere sladke izdelke bo na koncu kupil.

  V upanju, da se boste tudi naslednje leto oglasili pri nas, z drugačnimi pričakovanji, kot letos, ker ste dobili dodatna pojasnila, vas lepo pozdravljamo. Veseli bomo vaših predlogov (in tudi kritik), da bo naslednja prireditev še boljša in bolj zanimiva.

 2. zahvaljujejm se za podrobno pojasnilo, tako bralcem mojega bloga, kot meni…..
  lahko bi na dolgo, a bom toliko, kot je potrebno za degustacijo posameznega sladkega vzorca prireditve….na prireditve se ne odpravljam z določenimi pričakovanji, temveč zanimanjem, kot posledici primerjalnosti promocije prireditve pred in dejanskim stanjem med prireditvijo….
  obenem poudarjam, da pozdravljam prav vsako prireditev, ki bogati mestni utrip, nenazadnje je za izpeljavo posamezne prireditve potrebno vložiti dosti dela in energije….seveda bi se lahko spustil v dosti globjo analizo prireditve opazovalca, pa mislim, da sta tisti moji dve dobronamerni opazki povsem dovolj….
  naslednje leto pa se spet vidimo, če ne zaradi drugega, pa zaradi primerjalnosti nadgraditve z letošnjo prireditivjo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *