V Nemčiji zahtevajo izključitev Slovenije iz Evropske monetarne unije

Skozi finančno krizo smo se čez leta naposlušali že toliko novih tehničnih pojmov, katerih brez posebej izdelanega slovarja ne razume praktično nihče, ki ni bankir, pa še oni imajo vidne težave s tolmačenji. Zadeva je seveda namerno sproducirana v nerazumljivost, da človeka mine razmišljati o njej…..

Zato pa se še kako na to področje krize razumejo naši parlamentarci, predvsem pa Janša, Pahor, Janša, Bratušek, ki zdaj že na pamet obvladajo pojem krize, kar je bilo predstavljeno v – “Smo na poti iz krize, Rešili smo se krize in Premagali smo krizo”.

Pa lepo razlagam, da je zadeva rešljiva v pičlih 3eh stavkih in korakih izvedbe…..

Osamosvojitvene težnje v članicah EU vse močnejše

Kriza pa je, razen ekonomskih, začela razkazovatu tudi druge plati nezadovoljstva državljanov po EU. Od začetka krize je namreč identifikacija državljanov z EU v strmem prostem padu.

Po nedavnih raziskavah javnega mnenja inštituta Pew Research Center, ki so za vzorec uporabili po 7.6000 posameznih državljanov v Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji, Poljski in Češki, je bilo lani še 60% državljanov naklonjenih EU, medtem ko jih je letos le še 45%. In trend je v padanju….

Sicer ne verjamem prav nič nobenim analizam, katere postrežejo kavboji, a tokrat je, žal, praktična primerjava na dlani. Milijoni protestnikov se dnevno spopadajo s policijami po EU z jasnim ciljem zavrčanja totalitaristične “varčevalne” politike EU in se vedno bolj trudijo čistiti parlamente v svojih državah, ki te EU ukrepe izvajajo.

In še dobro, da niso anketirali po državah juga EU, ker potem bi ta procent odpora proti EU padel še izdatneje, sploh če bi vprašali še državljane Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Grčije, že čez nekaj mesecev pa bodo zadevo o lepotah EU itak dotolkli Ukrajinci.

Vse izgleda, da je glavnina problema, ki muči državljane EU, povezanih s politiko in politiki, ki uspešno izgubljajo verodostojnost. A bit problema seveda ni v teh politikih, pač pa volilcih, ki jih tja izvolijo.

In to celo večkrat, kljub vsem tem političnim prevaram in krajam, kar samo nakazuje, da so v bistvu glavina problema in vir težav volilci, ki te iste vedno znova glasujejo, s čimer seveda, kot izvoljenim parlamentarcem, priznavajo lastno nerazsodnost, nenačelnost, nekorektnost in neinteligenco. Ja, dokazujejo, da so zabite ovce.

Imamo torej, tudi v naši mali podalpski, nedemokratične skorumpirane politike, katere, celo demokratično, izvolijo nedemokratični skorumpirani državljani, ki so sicer v manjšini, a dovolj, da povzročajo težave celemu svetu.

Medtem pa, ko “naši” levo desni, z Bratuškovo in Janšo vred, še razmišljajo samo o tem, kako bodo še globlje zlezli Merklovi v anus, pa tisti pametnejši po ostalih državah, od Italije, Španije, Velike Britanije, Grčije, Katalonije, Škotske, Flandrije in celo Nemčije razmišljajo in delujejo v milijonskih javnih protestih državljanov na področju odcepitve od EU in Evra.

Ekstremno desni nezadovoljstvo državljanov EU usmerjajo na svoj mlin

Ker je evropska levica očitno povsem nesposobna, sredinski liberalni pa se komaj dobro zlagajo na kup, si trenutne razmere javnega izražanja nezadovoljstva nelevih in nedesnih državljanov, za predvsem nacionalistična podpihovanja, “prilaščajo” v bonuse evropski ekstremni desničarji.

Nekaj takšnega, kot slovenski sds komunajzarji, katerih neprekosljivi vodja Janez Janša je zadnjič na kongresu ekstremistične desnice EPP v Dublinu za javnost povedal celo, da je Merklova s svojimi EU komisarji del komunistične Rusije. Res čudno, da ni omenil Murgelj.

Gre torej za desničarske populiste, ki v času krize, katero so celo ravno oni povzročili namerno, namenoma podpihujejo neprijateljske odnose do tujcev, ter strah in sovraštvo med sodržavljani.

A na drugi strani imamo, žal, impotentne levičarske politike, ki se na te ekstremistične deničarske fore odzivajo le z “V redu je”. In če so se tako odzivali tudi v 30ih letih, me sploh ne čudi, da se je zgodil Mein Kampf.

V Nemčiji zahtevajo izključitev Slovenije iz Evropske monetarne unije

In medtem se je v Nemčiji začel kazati učinek tega desničarskega populizma skozi leta. Merklovi popularnost nezadržno pada in po zadnjih medijskih raziskavah nemškega Spiegel, Merklovi že skoraj 60% sodelujočih v raziskavi ne verjame več njenemu natolcevanju, da bi konec evra pomenil tudi konec EU.

Posledično toliko Nemcev ne vidi več nobenega smisla nemških vlaganj v ohranitev enotne evropske valute.  A tokrat ne gre več zgolj za populistične floskule, temveč za golo dejstvo – Nemčija mora namreč v Fond za reševanje evra vplačati 21,68 milijard €.

In to milijardno plačilo ne diši več tistim 60% Nemcem, med katerimi so najbolj glasni v Alternativi za Nemčijo (AfD), krščansko “demokratski” stranki, ki vztrajno udrihajo v javnost, da je skupna valuta evro in prijemi za reševanje le tega velika nevarnost za blaginjo državljanov v Nemčiji.

AfD, ki bo sodelovala z vizijo proti evru tudi na majskih evropskih volitvah, v svojem programu zagovarja, da bi se morale razvite države Evrope, med katerimi seveda ni držav juga Evrope, združiti v manjši monetarni sistem.

To utemeljujejo tudi z navedbo, da je Evro postal premočan za krizne države na jugu in da kot takšen obremenjuje njih konkurenčnost.

Obenem pa predlagajo, na čemer bodo s tistimi 60% Nemcev tudi vztrajali, da bi morale biti gospodarsko slabo stoječe države, spet te iz juga, skupaj s Slovenijo, izključene iz Evropske monetarne unije.

In koliko je možnosti, da te nemške želje še globlje diskreditacije juga Evrope postanejo tudi naša stvarnost ? Lahko rečem tudi nobene, ampak zgodovina je zato, da se ponavlja.

Medtem, ko se milijoni borijo za odcepitve po EU,  pa se najbolj zapravljiva gospodinja ne le v Evropi, ampak kar celem svetu, Alenka Bratušek, odpravlja na nov šoping najemanj milijardnih kreditov, njen sds-ovski komunajzarski kolega Janez Janša pa z njo zapravlja od teh milijard za referendume odprtih arhivov…..

In res ne vem, čeprav me zelo zanima, če je stroka že uspela pojasniti definicijo diagnoze, kako in koliko zelo kretena je lahko nekdo, po sds komunajzarskem vzoru, ki hoče zapraviti 3 milijone € za vprašanje “Ali ste za to, da, sicer do konca odprta, vrata arhiva snamemo iz tečajev ?”.

EU 2020, tako kot izgleda danes ? Trdim, da je to – Utopija….

Don Marko M

EU utopija (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Nemčiji zahtevajo izključitev Slovenije iz Evropske monetarne unije

  1. V Nemčiji zahtevajo izključitev Slovenije iz Evropske monetarne unije…
    Slovenija in Hrvaška sta katoliški deželi, ki sta za Vatikan neizčrpen vir denarnih sredstev. Kam pa je odšel denar iz Slovenije, če ne v Vatikan. Zadarski župnik, ki so ga izključili, je izjavil, da Hrvaške doslej še nihče ni toliko finančno okradel kot Vatikan. Prav v enakem položaju je Slovenija: od tod odteka denar v Vatikan. In Nemci to dobro vedo, zato nasprotujejo tej Slovenski luknji, kamor mečejo denar – za Vatikan.

  2. Nič ni zastonj. Celo v € kljubu plačujejo predvsem tiste na katero se zliva gnojnica – PIGS, SI, CRO, itd.
    Vendar je treba vedeti, da tisto kar ni upelo Hiterju sedaj uspeva Angeli, Evropo si je podredila Nemčija. Kdo ima koristi od krize v Grčiji? Z miljaradami € so reševali nasedle investicije nemških bank, torej v imenu pomoči Grčiji rešujejo v bistvu sebe.
    Za konec nejveč koristi od krize v Evrolandu ima Nemčija
    *zastonj denar (pribitki na nemške obveznosti je 0,9 %)
    * nizek tečaj € je v korist nemcem zaradi izvoza izven Evrope
    IN VSA ZADEVA JE KORIST NEMČIJE, KAJ IMAŠ LEPŠEGA ČE IMAŠ ZASTONJ DENAR (obresti jim plačujejo tisti , ki so itak v k…) nizek tečaj zaradi izvoza.

    NEMCEM NI NITI MALO V INTERESU, DA BI SE KRIZA KDAJ KONČALA, KRE BI IZGUBILI PREJ OPISANO

  3. kolega Marcel privoščil si si malce preveč posplošen komentar. Prav imaš, da so najbolj razvite države EU z Nemčijo na čelu iz krize in v škodo držav juga EU, potegnile največ koristi. Vendar je sedaj te zgodbe počasi konec, ker države juga EU postajajo breme. In to zelo veliko ter tudi hudo nevarno breme za razviti del EU. Razmere v EU postajajo že kar katastrofalno podobne razmeram v nekdanji Jugoslaviji v kateri bi stabilnost takratnega dinarja brez velikih težav uspevale zagotavljati Slovenija, Hrvaška in Vojvodina. Pa o tem morebiti kdaj drugič.

    Države juga EU vključno s Slovenijo nimajo najmanjših možnosti, da se iz te vsak dan poglabljajoče krize, izvlečejo v sistemu evro. Prav vse države so že zadolžene do svojih skrajnih možnosti in nekatere že krepko preko in teh dolgov nikoli ne bodo uspele povrniti. To pa pomeni še poglabljanje socialnih razlik, še večjo revščino in zaostajanje v razvoju ter za razviti del EU postajajo države juga EU prava tempirana bomba, ki bi na koncu lahko raznesla tudi njih same.

    Ne upam si napovedati kako se bo zgodba na koncu razpletla, ker so države juga EU praktično že uničene in jim v tem sedanjem sistemu funkcioniranja EU ni rešitve. Teoretično bi bila rešitev v tem, da bi se jim skozi noč odpisali prav vsi krediti in se jih sočasno izločilo iz sistema enotne valute evro. Tako bi države juga EU dobile novo priložnost, da se začnejo počasi pobirati, stabilizirajo svoje finančne, gospodarske in druge sektorje ter bi ljudje v teh državah dobili “luč na koncu tunela”, kar bi pomenilo tudi politično ter socialno stabilizacijo teh družb. Ker pa se to zagotovo ne bo zgodilo, so že v bližnji prihodnosti mogoči prav vsi scenariji, tudi tisti najbolj travmatični in morebiti celo krvavi. Prvi znak, da so razmere zelo hude in skrajno nepredvidljive je že ta, da so naenkrat obmolknili celo najbolj blebetavi tuji in domači ekonomski strokovnjaki, ki doslej niso zamudili ene same priložnosti, da nam ne bi solili pameti in se razmetavali s svojimi učbeniškimi znanji.
    Lep pozdrav!

  4. Stavenskovrhski,

    kolega, Marko M sem, ne Marcel…..drugače pa moj komenatr ni posplošen, je pa napisan v mojem stilu “sapienti sat”…..in kot vidim, si v pravi smeri razbral sporočilo…..
    o vseh zadevah, katere navajaš, sem na blogu že pisal in jih predstavil, zato nisem čutil potrebe jih ponavljati v tem zapisu….celo o plagijadi naših bebavih ekonomistov sem postavil zapis….
    bit mojega zapisa pa je v nedvoumnem – ali bomo sami čimprej izstopili iz EU in evra in tako rešili še vsaj tisto nekaj Slovenije, ali pa s temi parlamentarci čakali do bridkega konca, ko bodo tej EU “velikani” z ZDA vred povsem opustošili našo malo podalpsko in jo potem takšno nogirali iz EU v kolonialno revščino vsaj 80% državljanov…..
    odločitev je torej še vedno v rokah nas državljanov, a ne bo več dolgo…..

    lep pozdrav tudi tebi

  5. Cenjeni kolega seveda vem, da si ti Don Marko M. Le kako bi lahko to pozabil. Vendar s svojim prispevkom nisem repliciral tebi oziroma tvojim navedbam v prispevku, temveč kolegu Marcelu, ki je svoja razmišljanja objavil tik pred mano.
    Lep pozdrav!

  6. Dokler se bodo nekateri slovencli ukvarjali z negativnimi občutki-ljubosumje, čustven pohlep, itd…in dokler bo tako malo prisoten patriotizem, bomo reveži. Večino bolj zanima, kje je Bratuškova kupila obleko in kako izgleda, ne pa, koliko je sposobna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *