Če nisi vedel/a – obstajajo tudi najrevnejši svetovni voditelji

Revni sicer po materialni plati, a zagotovo zelo bogati po osebnostni. Sam sicer trdim, da materialno premoženje nekoga ni bogastvo, temveč premožnost, ki lahko izgine, kot pride. In potem si spet sam s seboj in s svojim bogastvom, kot takrat, ko se spreminjaš v pepel….

Nepal – republika v Južni Aziji, s 27 milijoni državljanov, je svetu sicer najbolj poznan po najvišji gori sveta Mount Everestu. A zdaj je Nepal postal svetovno znan tudi po najmanj premožnem politiku na svetu.

Sushil Koirala je postal predsednik vlade Nepala pred dobrim mesecem, ko ga je nepalski parlament s 440 za in 148 proti potrdil za predsednika vlade. Obenem je postal tudi premoženjsko najrevnejši svetovni voditelj.

Vse materialno premoženje, katerega premore Sushil so – 3je gsm telefoni. In od teh 3eh sta 2 pokvarjena, neuporabna. Ne, to ni prvo aprilska, ampak uraden podatek nepalske vlade.

V svojem rojstnem kraju na zahodu Nepala, kjer je tudi živel, Sushil Koirala nima lastnega stanovanjskega prostora, večino življenja pa je ta 75 letni mladenič preživel pri bratu. Ravno tako ni lastnik nobenega cm zemljišča, niti nima podjetja ali deležev v katerem podjetju, delnic, skratka nič.

A Nepal je že imel predsednika vlade podobnega špartanskega premožneža v Giriju Prasadi Koirala, ki s Sushilom nista v žlahti, čeprav sta oba člana stranke Nepali Congress, levičarskih demokratov, ki so v 90ih ukinili monarhijo v Nepalu in vzpostavili demokratično gibanje.

Takratni predsednik vlade Girij Prasad Koirala je leta 1994 zaključil funkcijo z vsem pridobljenim premoženjem – manjšo pločevinasto škatlo, lončkom in – dežnikom.

Sushil Koirala bo poslej kot predsednik vlade Nepala prejemal mesečno plačo 670 $. Seveda pa je bil po protokolu položaja tudi preseljen iz najetega stanovanja v Katmanduju, v uradno rezidenco predsednika vlade.

Po svoji skromnosti je tako Sushil Koirala kot “najrevnejši” politik prehitel celo do sedaj uradno prvaka med najmanj premožnimi svetovnimi voditelji José Mujica Cordana, predsednika Urugvaja.

José je bil v 60ih in 70ih prejšnjega 100letja aktivni član gverilskih enot Tupamaros, levičarske oborožene skupine, ki je delovala pod inspiracijo Kubanske revolucije.

Dolgih 14 let je José preživel tudi v zaporu, v zelo težkih razmerah in izolaciji, vse do svoje osvoboditve leta 1985, ko je bila v Urugvaju ponovno vzpostavljena demokratičnost in leta 2009 je bil izvoljen za predsednika.

José Mujica Cordana že od začetka mandata živi z družino v vidno obrabljeni lastniški hišici, namesto v predsedniški rezidenci, prevaža se s “hroščem”  letnik 1987, skoraj celo svojo plačo pa že od začetka mandata, vsak mesec, deli v dobrodelne namene.

José namreč kar 90% svoje mesečne plače, ki znaša 12.000 $, daje v dobrodelne namene, kar pomeni, da s svojo družino mesečno (pre)živijo z okoli 780 $, kar je tudi povprečna plača v Urugvaju.

In potem nam pride pred oči in ušesa naša Barbika s svojo Princesko 2, ter ostali poslanski manekeni in prijavijo, da ne morejo preživeti meseca s svojo plačo…..

Don Marko M

Bogataš (blog Don Marko M)

 

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Če nisi vedel/a – obstajajo tudi najrevnejši svetovni voditelji

  1. će bi lahko usmeril svojo pripovedno lahkomernost v pripovednost, bi se strinjal..A človek v takih dejanjih, bi se predvsem motil… We live here!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *