Prvi ogromen minus Miru Cerarju

Letošnje poletje nič ne kaže na medijske kisle kumarice, čeprav kaže na kislo. Potem, ko smo že postali svetovno znani, kot edina država na svetu, ki daje službo skorumpiranim lopovskim zapornikom v parlamentu in tako omogočamo posledično tudi vsem morilcem, pedofilom in ostalim zapornikom hudih kaznivih dejanj, da odločajo o usodi naših življenj, tudi novi poslanci, razen redkih izjem, ne kažejo nobene volje s prekinitvijo te prakse….

Člani mandatno-volilne komisije so namreč danes na posebni seji s 14 glasovi za in 1 proti odločili, da bodo o mandatu janeza janše odločali kdaj drugič. Tako so mirno sprejeli, da se objavi razpis za najem 40 poslanskih stanovanj, ker je to seveda pomembno in preložili reševanje skorumpiranega lopovstva v parlamentu, ker to pač ni pomembno.

Začuda so bili spet najbolj glasni ravno v najbolj skorumpirano lopovski slovenski stranki z največ zaporniki, poslanci sds, med katerimi so najprej zahtevali, da se obravnava janše umakne iz dnevnega reda, večkrat pa so v razpravi poudarjali tudi, da je državni zbor tisti, ki mora spoštovati pravo. “Mnenje pravno-zakonodajno službe je treba upoštevati, saj je njeno stališče jasno,” je povedal sds Šircelj.

S Šircljem se lahko strinjam le v toliko, da mora DZ spoštovati pravo, a najprej zakone, mnenje ZPS v tem primeru pa itak ni zavezujoče za poslance, da bi ga morali upoštevati, pa če podajo sto mnenj. In danes bi morali tako poslanci, s spoštovanjem prava in zakona, izraziti le svoje mnenje o prenehanju mandata janše in to po zakonu.

9. člen Zakona o poslancih je namreč enostavno jasen. Poslancu mandat takoj preneha v primerih :
– če izgubi volilno pravico,
– če postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije,
– če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev,
– če v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo poslanca,
– če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca,
– če odstopi.
Poslancu preneha mandat z dnem, ko državni zbor ugotovi, da so nastali razlogi iz prejšnjega odstavka.
Poslancu ne preneha mandat v primeru iz tretje alinee prvega odstavka tega člena, če državni zbor sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo.

Mandatno-volilna komisija je torej danes povsem po nepotrebnem zasedala. Namesto tega bi moral zasedati DZ, že ker so se na ustanovni seji izgonili temu vprašanju, in ugotoviti, da je janša pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od 6 mesecev, s čimer bi mu zaradi tega avtomatsko prenehal mandat, razen če bi poslanci večinsko izglasovali, da lahko opravlja poslansko funkcijo.

In ja, tretja alinea tega 9.člena je tako nedvoumno jasna, da ni prav nobene potrebe po dodatnih pravnih mnenjih. Vse kar je potrebno poslancem DZ je ga prebati, ugotoviti dejansko stanje zapornika, sicer vidno iz vesolja in skladno temu nemudoma ukrepati, za kar sicer ni potrebnih več kot 5 minut.

Namesto tega pa burke in žurke….spet….

Če je novinka ZL že jasno povedala, da je je potrebno janši takoj odvzeti mandat, pa je recimo SDjev Matjaž Han ugotovil, da “Ta seja dokazuje, da nismo normalna država” ob čemer seveda ni niti pomislil, da je ravno in tudi on eden tistih, ki delajo to državo nenormalno s takšnimi nastopi.

In če tokrat zanemarim konstantna komenatorska glupiranja sds poslancev s Šircljem na čelu, ki zahtevajo spoštovanje zakonodaje samo in takrat, ko gre v korist njih skorumpiranemu zaporniku, pa ne morem zanemariti že neverjetno inteligentne ugotovitve Erjavčevega DeSUSa, da “je pravna stroka razdeljena”. A bejž no, kdaj pa pravna stroka še ni bila razdeljena in samo ne mi reči, da je to višek inteligence in moralnosti naših upokojencev.

Še najbolj jasno razumljiv pa je bil Möderendorfer iz ZaAB, ki je lepo povedal, da “očitno še nismo zreli za te stvari.” Torej Jani, če pri ZaB še niste zreli za odločanja, sploh o izločanju skorumpiranih lopovskih zapornikov iz svojih poslanskih vrst, koji penis sploh potem počnete v parlamentu.

Trdim namreč, da je najmanj 80% državljanov naše male podalpske še kako zrelih in odločnih s svoj zahtevo po izločanjih skorumpiranih lopovov in zapornikov iz parlamenta, le da ZaB tega v svoji zrelosti ne sliši.

Vrhunec pa je vsekakor ponudil SMCjev Zorman. In to kljub temu, da ima stranka Mira Cerarja v svojih vrstah, vsaj po nazivih, vrhunski nabor pravnikov, kar 7 izvoljenih v parlament, celo doktorjev in magistrov prava.

A namesto jasne in nedvoumne podaje stališča, vsled SMC navidezne bogate pravne strokovnosti in večine v MVK, je SMC pogrnil ravno na njim najbolj domačem področju. Branko Zorman je namreč predlagal, da se do naslednje seje pridobi mnenje Ustavneg asodišča.

In če takšni pravni strokovnjaki, kot so v ekipi SMC z Zormanom vred ne vedo, da ustavno sodišče ne podaja mnenj(razen izjemoma v postopkih ratifikacij mednarodnih pogodb), tudi na zahtevo MVK ne, potem se zelo resno sprašujem, kam je izginila Cerarjeva pravna strokovnost, predvsem pa jajca.

Namesto jasnih mnenj vseh prisotnih na seji o izključitvi janše iz parlamenta, smo tako dobili že znane floskule ustanavljanj komisij. Posebej za janšo bodo tako ustanovili posebna strokovna komisija, v katero bodo vse poslanske skupine imenovale po enega pravnega strokovnjaka, ob čemer seveda niso navedli datuma, do kdaj naj bi bila ta komisija ustanovljena.

In kaj bomo dobili s takšno komisijo ? Nič, kaj pa. Ali pač – spet bomo dobili nasprotujoča mnenja pravne stroke. In spet se bodo nategovali, medtem pa bo janša lepo sedel v parlamentu. V bistvu se hočejo tako tej poslanci izogniti jasni podaji mnenja proti skorumpiranemu zaporniškemu kolegu v parlamentu in zavlačevati do stopnje, ko bo pred njimi odločilo US, po katerem jim ne bo več potrebno odločati o ugotovitvi, da janši preneha mandat poslanca.

Sicer dopuščam možnost, čeprav je nočem razumeti, da se, z izjemo ZL, ostali ne izjasnijo o tem pomembnem vprašanju zaradi poteka koalicijskih pogajanj, ampak če so nekomu interesi stranke pred interesi državljanov, sploh pa če s takšno držo dejansko ščitijo skorumpirane osebe v svojih vrstah že zdaj na začetku, potem je najmanj vprašljivo, kaj bo prineslo nadaljevanje.

A ne glede na vso to ikebano od Mira Cerarja pričakujem sklic izredne seje DZ v enem tednu, njegovo polno odločnost in jasno predstavljeno ugotovitev, da je janša pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev in je tako zaključil s poslanskim manadatom.

Seveda to isto pričakujem predvsem od vseh novo izvoljenih poslancev, razen kakopak sds. Cerarju pa bi moralo postati jasno, da v politiki minus in minus ne tvorita plusa, temveč zgolj napoved tretjega minusa izključitve. In to ga ne bo sekiralo le v primeru, če je prišel v parlament za določen čas…..

Don Marko M

Proti korupciji (blog Don Marko M)

 

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prvi ogromen minus Miru Cerarju

 1. komaj sem se malo pomirila zaradi teh bedakov danes, pa si me še bolj razkuril zdej

 2. ne pomaga ščitijo eni druge — za naslednje volitve treba organizirat stranko”DOB” kriminalcev in marš v parlament

 3. Bob, bo že pomagalo…če ne bo šlo drugače, bo pač treba preseliti parlament iz Šubičeve na Dob, da vsaj potne stroške prišparamo….

 4. Kaj naj rečem. S tem dnem sem korak bliže Združeni levici. Po mojem mnenju zapornik nima kaj iskati v Državnem zboru, zato bi mu ta moral odvzeti mandat. Res pa je, da imamo takšno zakonodajo, da bo takšno odločitev potem presojalo Ustavno sodišče. Dobro, pa naj. Poslanci bi morali glasovati po svoji vesti, ne vedno iz neke preračunljivosti, če bodo njihove odločitve zdržale.

 5. ja Sašo, danes je ZL dokazala, zakaj SD niso niti pod razno več levica….in ja, poslanci so dejansko izvoljeni in plačani, da glasujejo po svoji vesti, namesto tega pa zdaj spravljajo narod v nezavest…..tudi Cear ne bo več dolgo, če ne spokajo janše iz parlamenta nazaj na Dob, pa tudi tisti z belimi majčkami V ne bodo več dolgo pustovali mirno pred sodiščem ne da bi doživeli “atomski s leva”….

 6. Če bi se kakšni predsednik leve stranke znašel na Janševem mesti bi slednji s svojimi podaniki na vso moč tulil da mu ne pripada mesto poslanca in mu na veliko nagajal ter šuhtal ostale stranke proti njemu.Mislim da je Janša tolk žleht da bo z*ebal Cerarjevo vlado prej kot v enem letu.Ti njegovi verniki so pa dosti hujši od mormonov in jehovcev hehe.

 7. Mark Twain “Ko bi volitve kakrkoli spremenile, bi jih že zdavnaj ukinili”

 8. Mirjana,

  Twain je govoril o američanih, kjer volitve res bolj malo spreminjajo….a pri nas še nimamo tako dolge zgodovine, da bi si upal to trditi…..za korenite spremembe mora seveda najprej miselnost spremeniti ljudstvo in potem iskati in voliti primerne….in če ne izpolnijo zastavljenih ciljev jih še hitreje odvoliti…sicer pa če so na vsakih volitvah pri nas do 20%, kar so, je to že uspeh, 23 let se pač ne da spremeniti čez noč, ampak z najmanj polovico tega časa, seveda z vztrajnostjo ljudstva…

 9. Tomo, se strinjam, tako in toliko so že smešni, da je postalo resno zaskrbljujoče….ko prevladujejo nesposobni, imajo sposobni še 3x več dela zaradi njih….

 10. hja Mirko, saj če ne bo šlo drugače pač bodo….mogoče pa bi morali furati predčasne volitve vsako leto, dokler ne spucamo vseh skorumpirancev ven….

 11. Kar naj bojo predčasne volitve da dobimo še Pirate noter poleg ZL….NSi pa ZAAB pa adijo napolje!!!!!Pa naj bojo še ene volitve da se znebimo še SDS in DESUS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *