Ruski imperij vrača sankcijski udarec EU ! Prve države EU zato zdaj odškodninsko tožijo – EU !

Bumerang ima samo eno hibo, katera je lahko tudi vrlina. Rad se vrača na štartno mesto. Sicer verjamem, da je praktično vsak lahko sposoben bumerang zalučati, a ravno tako verjamem, da so le redki sposobni ga spretno ujeti ob njegovem povratku. In zdaj je jasno, če še komu prej ni bilo – Merklova z EU podložniki sicer zna vreči bumerang, ne pa tudi ujeti, ko se le ta vrne….

In davek te nespretnosti lovljenja Merklove in njenih podrepnikov, pogojene s forsiranjem kavbojev divjega zahoda, med katerimi so kakopak in žal tudi naši levo desni parlamentarci v odhodu, ki so zalučali sankcijski bumerang Rusiji, še pred tem pa spočeli krvavo vojno v Ukrajini, bomo mastno plačevali tudi vsi nedolžni državljani EU. Zelo mastno.

Tudi vsakemu povprečnemu bi moralo biti jasno, da se Rusija ne bo pustila zajebavati v nedogled. Putin je enostavno prevelik in presposoben voditelj, da bi se pustil štrikati Merklovi po diktatu ZDA, ne da bi sam ob tem tako zaštrikal, da se je ravno ta Merklin kader zaštrikal.

Kavbojev, ki so vse skupaj fino zakuhali, sicer na videz to nič ne briga, nenazadnje se prepucavata EU in Rusija, oni kot tretji v tej igri poskušajo le izmolsti svoj profit in kolikor se da poriniti Rusijo v vojno z Ukrajino, kjer je pučistična fašistična vlada, postavljena s strani kavbojev, sicer odstopila že po par mesecih, po spodletelem poskusu vsiljenja IMF pravil Ukrajini.

Sankcije bolijo vse, a Ruse najmanj

Sankcije Rusije bodo sicer bolele tudi ZDA, čeprav ne tako in toliko, kot države EU. Zdaj, ko je Rusija, uvodoma za leto, sprejela prvi pravi paket povračilnih sankcijskih ukrepov za EU (ki je sicer do sedaj v Rusijo izvažala 30% sadja in 20% zelenjave) in države, ki so podprle sankcije proti Rusiji, ja, tudi Sloveniji, so se “brihtne” glave v Bruslju, z Merklovo vred, zapaničarile.

A kljub vsemu se poskuša evropska komisija javnosti prikazati, kot sproščene in celo, pazi zdaj, v odgovor na to prepoved uvoza Rusije napovedujejo – nove sankcije. Kaj sploh naj bi to pomenilo in kdo je tu nor ? EU bi torej rada odgovarjala na te ruske sankcije, ki so v bistvu zgolj odgovor na spočete sankcije EU Rusiji, z novimi sankcijami. Pa saj vemo, kdo je začel s sankcijami….In kdor začne je glavni krivec.

Rusi so v svojih tokratnih sankcijah prepovedali uvoz mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov, sadja, zelenjave in še par drobiža, s čimer so direktno zadeli najprej EU, v nadaljevanju pa še ZDA, Avstralijo, Kanado in Norveško. Obenem so Rusi že tradicionalno “simpatični” Poljski prekinili uvoz sadja in zelenjave v Rusijo že zadnje dneve julija, domnevno zaradi pomanjkljive higiene.

Seveda nihče ne more zanikati, da se bodo ruske sankcije še kako občutile. Sploh EU, ki je samo lansko leto z izvozom prehrambenih artiklov v Rusijo pokasirala 12 milijard €, katerih seveda zdaj vsaj leto dni ne bo več. V Nemčiji so že krepko zaskrbljeni, saj je Rusija zanje pomembno tržišče za njih izvozne artikle, predvsem mesa in mlečne predelave.

EU z najmanj 40 milijardami škode

Škode, katero si EU za nameček sama povzroča s sankcijami Rusiji. Res je, sankcije Rusije so prišle v žgečkljivem trenutku za EU gospodarstvo, ki je bilo po 6 letni krizi na pragu gospodarskega okrevanja. Zdaj je trenutno, tudi brez sankcij Rusije, ponovno v recesiji Italija, kot ekonomsko 4 največja v EU, še vedno pa čakajo na zagon nasedla gospodarstva Grčije, Francije in Španije, pa tudi Slovenije. In sankcije Rusije bodo zdaj ta cilj samo še odmaknile v neko prihodnost, katera mogoče sploh ne bo prišla.

Kdaj, kje in kako se bodo ustavili povračilni sakcijski ukrepi Rusije proti EU in državam, ki so sankcijsko nastrojene proti njej, zdaj še ni mogoče napovedati. A Medvedjev je že napovedal nadaljevalne sankcij Rusije tudi v obliki prepovedi komercialnihi letalskih poletov preko ruskega ozemlja, kakor tudi prekinitev uvoza letal in avtomobilov iz EU v Rusijo, s čimer bo spet najbolj oškodovana ravno Nemčija, katere Merklova je praktično spočela te sankcije proti Rusiji.

Čeprav mogoče tako na oko izgleda, da bi rezultati polnih posledic povračilnih sankcij Rusije bili vidni šele čez leto, pa poslovanje evropskih podjetij že zdaj na začetku le teh doživljajo škodo, kar je potrdil tudi nemški poslanec Merkline CDU Ralph Brinkhaus, ki je sveže priznal : “Trenutno še lahko prenesemo posledice teh ruskih sankcij, ampak če bo to trajalo bo izvozna industrija Nemčije občutila posledice“.

Že pred začetkom gospodarsko trgovinske vojne med Rusijo in EU, je stanje v Ukrajini vplivalo na upočasnitev rasti v EU“, pa je izjavil Mario Draghi, predsednik Evropske centralne banke.

Zdaj evropska komisija preračunava, da bodo samo sankcije Bruslja proti Rusiji osiromašile evrospko gospodarstvo za 40 milijard € v letošnjem letu, ob čemer sploh še niso vračunali škode teh povračilnih sankcij Rusije. Kaj in koliko to pomeni za letni proračun EU v višini 142 milijard €, pa si lahko vsak predstavlja.

Rusija bo zlahka preživela sankcije EU

Prepoved uvoza iz EU seveda po drugi strani pomeni, da bodo morali proizvajalci v Rusiji bolj zavihati rokave. A kljub temu ni pričakovati, da bodo lahko popolnoma nadomestili luknjo izpada tega uvoza. Razloga za paniko pa seveda ni, saj bo poslej meso v Rusijo toliko več mesa izvažala Brazilija, sirni izdelki bodo prihajali iz Nove zelandije.

Za vse morebitno ostalo, pa ima Rusija na voljo države BRICS, namere katerih sem predstavil že v tem zapisu in s pomočjo katerih Rusija dejansko ne potrebuje prav ničesar ne od ZDA, ne od EU, torej si v neki samozadostnosti lahko dovoli še bolj nažigati sankcije proti EU in ZDA, ter vanje vplesti celo države BRICS.

Finska – prva država, ki zahteva plačilo odškodnine od Nemčije in EU zaradi sankcij Rusiji

Alexander Stubb, predsednik finske vlade, je mnenja, da je bila Finska zaradi sankcij Bruslja proti Rusiji še posebej oškodovana in zato pričakuje od EU plačilo odškodnine.

Nemška vlada je namreč preko svojega gospodarskega ministrstva zablokirala dostavo celega vojaškega trenažnega centra, katerega je izdelal finski koncern Rheinmetall v svojem nemškem podjetju, po naročilu iz Moskve. Tako je Rheinmetall ostal brez kar 100 milijonov € in zdaj zahteva od nemške zvezne vlade odškodnino za ta znesek. A svojo odškodninsko tožbo so napovedali tudi Rusi.

Tehnično gledano, bi se trenažni center lahko dostavil v Rusijo, saj je bil poslovni dogovor sklenjen pred dvemi leti, torej ko še ni bilo niti govora o kakšnih sankcijah proti Rusiji, kaj šele, da bi stopile v veljavo in Rheinmetall bo tako svoje odškodninske milijone dobil od nemških davkoplačevalcev.

Ampak, ta ideja o odškodninskih tožbah, zaradi izgub, katere bodo države EU doživele zaradi sankcij EU proti Rusiji, bi lahko zlahka zaživela po celi EU, za kar se še posebej zavzemajo prav Finci, saj je njih gospodarstvo še posebej odvisno od sosedskega ruskega tržišča in beleži velik padec izvoza od samega začetka sankcij Bruslja proti Rusiji.

Bo pa vsekakor zanimivo gledati, kako bodo države EU v bistvu tožile same sebe, za svoje spočete neumnosti….

Dobra plat sankcij Rusije proti EU

Seveda je treba tudi v najslabšem izbrskati najboljše in v tem primeru sankcij Rusije proti EU je dobro to, da bi se morala zdaj za leto dni hrana v EU opazno poceniti.

Sadje, zelenjava, meso, mleko in mlečni izdelki in ostalo, katere je do sedaj EU izvažala v Rusijo, bodo poslej ostali v EU. Proizvajalcem pa samo dve možnosti – ali bodo cene teh izdelkov spustili, ali pa jih bodo zmetali v kontejnerje.

In ne, od slovenskih proizvajalcev ne pričakujem, da bi opazno znižali cene tem izdelkom. Resda so naši parlamentarci sramotno pokleknili in podprli EU sankcije Rusiji, ampak, da bi cene prehrane zniževali…To pa ne bo šlo, razen seveda, če jim bo tako naročil Bruselj…..

Don Marko M

Sankcije Rusija (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *