Dokazano – Jezus Kristus ni nikoli obstajal !

Nekateri določene življenske zadeve jemljejoj kot samoumevne in, tudi slepo, verjamejo vanje. Nekateri v te iste dvomijo, a nič ne naredijo, da bi dvom razblinili. In potem pridejo tej tretji, ki dvomijo, zaradi dvoma ne verjamejo, a vzdignejo rit v iskanju dokazov, zakaj ne verjeti…..

Med slednje sodi tudi zgodovinar, raziskovalec in pisatelj Michael Paulkovich, ki je nekaj let raziskoval možnost obstoja Jezusa Kristusa. In zdaj je svoje raziskave zaključil z ugotovitvijo in trditvijo :

Jezus iz Nazareta je bil mitska osebnost in v resnici ni nikoli obstajal !

A preden je Paulkovich podal to zaključno ugotovitev, je porabil par let, da je, med ostalim, prebral dela 126 avtorjev iz “obdobja Kristusa” od 2. do 3. stoletja, v katerih ni našel niti omembe Jezusa Kristusa.

Zato zdaj Paulkovich trdi, da gre za povsem izmišljeno osebo, katero so ustvarili spremljevalci krščanstva, da bi tako imeli podobo, katero bi lahko oboževali.

Michael Paulkovich, ki je izdal tudi dve avtorski knjigi na to temo obenem trdi, da je vse skupaj skrajno presenetljivo, upoštevajoč na Jezusova “globalna čudesa in kvazi svetovno slavo“.

Prepričan je, da bi svetovno znani avtorji teh 126 knjig, katere je prebiral, zagotovo morali slišati o osebi znani pod imenom Jezus Kristus, a ga nihče od njih nikakor ne omenja, zato avtor trdi, da je “Jezus iz Nazareta zgolj mitska osebnost in nič več kot urbana legenda“.

Je pa v vseh naporih le uspel izbrskati eno knjigo, kjer se omenja Jezus in sicer v Judovskih vojnah avtorja Flaviusa Josephusa, rimskega zgodovinarja, a za to omembo Paulkovich trdi, da gre za navadno predelavo, katero so dosti kasneje dodali tiskarniški uredniki in zatorej za to omembo ni odgovoren Flavius.

Da bo zadeva še bolj verjetna Paulkovich trdi tudi, da se Peter, kateremu se sicer pogosto pripisuje širjenje krščanstva, ne obnaša do Jezusa kot do prave, žive osebe.

Peter se ni zavedal matere device in ni bil seznanjen z Jezusovimi življenskimi dogodki, čudeži, apostoli, izdaji, bolečini in sojenju. Peter ni vedel niti kje, niti kdaj, je živel Jezus, obenem pa je bil prepričan, da je križanje samo metafora“, dodaja Paulkovich, ki je obenem tudi mnenja, da je tišina, ki prihaja od Jezusa že sama po sebi dovolj zgovorna brez vsakih del in napisov.

Mogoče še najbolj ustvarja zmedo mitski reševalec, sam Jezus, ki je samo duh, ki ni napisal – ničesar. Trdim tudi, da je Markov evangelij v Bibliji, ki vsebuje zgodbo o Kristusovem vstajenju, s časom spremenjeno.

Originalna knjiga s tem imenom se namreč zaključi na 16:8 in šele kasneje je bila dodana ta zgodba o vstajenju“, še trdi Paulkovich.

Sicer sploh ne dvomim, da bodo zaključki Michaela Paulkovicha sprožali še dosti ostrih razprav po svetu, a obenem moram priznati, da se je človek res potrudil v dokazovanju neobstoja Jezusa Kristusa in mu bo izjemno težko dokazati nasprotno s trdimi dokazi.

Mene osebno sicer nič ne moti, če kdo določene sile in pojave, tudi v vesolju, poimenuje Bog ali kakorkoli, ampak Jezus enostavno nikoli ni bil Bog. Tudi ker zdaj stroka utemeljeno zagotavlja, da Jezus sploh ni obstajal.

Obenem pa sem mnenja, da človek, ki ni sposoben verovati sam vase, ni sposoben verovati v koga ali kaj, a kdor je sposoben verovati vase itak nima nobene potrebe verovati v koga ali kaj…..

Don Marko M

Vsi lačni razen enega (blog Don Marko M)

48 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Dokazano – Jezus Kristus ni nikoli obstajal !

  1. Spoštujem avtorjevo mndenje, ampak o katoliškem navku pa se ni dobro podučil, glede na to, da omenja katoličane, ki pravijo, da je Jezus Bog. Vera uči, da je Jezus Božji sin in ne da je Bog. Prav tako pa uči, da smo vsi ljudje Božji otroci.
    Je potem takem tukaj kaj spornega?
    Kakorkoli zame ni potrebno dokazov, da bi verovala! Je Jezus dejansko obstajal ali ne, ko mi je povsem vseeno. Pomembno je, da je zgled ljubezni do bližnjega pa naj bo mit ali pa dejansko sam živi Bog.
    Konec koncev pa bo dokazano to ali ono šele ob naši smrti.
    Torej je samo zapravljanje časa z dokazovanji zdaj, ko bi lahko izkoristili lepoto življenja z najdražjimi!

  2. vidiš Sonja, kako recimo lahko neka verska skupina ali kdo iz te skupine trdi, “da smo vsi ljudje Božji otroci”, če pa jaz recimo nimam nič s to skupino in nočem imeti….
    kdo jim torej dovoljuje, da me uvrščajo nekam na svoj seznam, če jaz tega nočem ?….jaz sem recimo otrok mojega očeta in matere in od nikogar drugega….

  3. Če ti tega ne želiš, oziroma že tvoji starši niso želeli potem te niso krstili 🙂 torej se opravičujem če sem te tako poimenovala pa tega ne želiš.
    Tudi jaz sem hči svoje mame in očeta.. kar se tiče zemeljskega.. On, katerega pa še jaz poimenujem Oče pa je oče tistega kar me naredi da sem edinstvena..torej četudi se ljudje in tehnologija okvarja z kloniranjem me lahko naredi enako, nemore pa me narediti iste! Upam, da zastopiš 🙂
    Veš kristjanov nas je ogromno, pa imamo klub temu vsak “svojo vero”. Nihče nima enake predstave. Osnova bi naj bila ista – to je tisto, da naj bi delali dobro drug drugemu. Bistvo je ljubezen. Lažje je sprejemati in razumeti na nekih primerih, kot je naprimer Jezus. Nevem ali je obstajav ali ne (nimam dokazov) ampak meni osebno je pomemben samo njegov zgled.
    Problem pa je, da smo velikokrat katoličani sami tisto, ki našo vero narobe posredujemo. Zato pa jaz povsem zastopim vse vas, ki ste prepričani, da Bog ne obstaja.
    Imamo pravico vsak svojega mišlenja. Če je človek dober sploh ni pomembno ali je veren ali ne:)

  4. Če ti tega ne želiš, oziroma že tvoji starši niso želeli potem te niso krstili 🙂 torej se opravičujem če sem te tako poimenovala pa tega ne želiš.
    Tudi jaz sem hči svoje mame in očeta.. kar se tiče zemeljskega.. On, katerega pa še jaz poimenujem Oče pa je oče tistega kar me naredi da sem edinstvena..torej četudi se ljudje in tehnologija okvarja z kloniranjem me lahko naredi enako, nemore pa me narediti iste! Upam, da zastopiš 🙂

  5. Sonja,

    kot sem rekel, ne moti me kako kdo poimenuje vesoljske sile ali naravne pojave, ampak predmet tokratne debate je itak nekdo, ki bi moral biti zemeljski, pa ga očitno nikoli ni bilo….in ja, zastopim jaz tebe, pa daj še ti mene, kako bi reagiral moj zemeljski oče, ki me je ustvaril in pokonci spravljal, če bi mu nekega dne rekel : “veš oče, ti si samo eden od mojih očetov, pa čeprav me edini hraniš, oblačiš, vzgajaš, itd….”… 😎

    drugače pa zame kristjani in katoličani niso eno in isto, vsaj v naši mali podalpski iz dejanj vidno, čeprav bi naj dejansko to bilo eno….in prosim ne mešaj pojmov – debata ni v tem ali Bog obstaja, ampak da Jezus ni nikoli obstajal….dva posvem različna pojma in ravno na to sem opozoril v predzadnjem stavku, da preveč vernikov ta dva pojma enostavno meša oz. ju uporablja kot eno…torej pustimo Boga pri miru, ker Jezus pač ni bil Bog, tudi zato, ker sploh ni obstajal…. 😉

  6. Jezus je nekakšna judovska različica Bude ki je dokazano zares obstajal in ga budisti niti ne smatrajo za boga.Budizem mi je všeč ker se tam duhovniki dejansko držijo nauka skromnosti.Mogoče je obstajal tudi Jezus,vendar je zame zgolj guru in prerok,nikoli pa božji sin ali celo bog.

  7. Če Jezus ni obstajal potem je treba priznati, da kdorkoli si ga je izmislil si ga je odlično saj večina temu vrjame. Glede na to, da je že to tisočletja pa mislim, da nekdo z njegovimi dokazi kljub temu nebo dosegel spremembe, le še zmešnjavo.
    Katere vere si oziroma ali nisi je odvisno v večini od okolja v katerem se rodiš. Če bi se jaz rodila med muslimani bi vrjetno bila muslimanka ker bi me okolje prepričalo, da je to prava vera, če bi se med budisti bi bilo prav tako…
    Vsi smo prepričani v svoj prav. In zaradi dokazovanj pride potem do nemirov, ki so povsem odveč saj splošno gledano pa vndarle vsi (verniki) verujemo v nekaj višjega.
    Poleg tega pa beseda verovati pomeni “verjeti in ne videti” sepravi, da veruješ brez dokazov.
    Zakaj se moremo ljudje prepirat kdo ima prav in kdo ne? vsak ima po svoje prav.
    In vsak ima pravico verovati v kar hoče ali pa ne 🙂

  8. Sonja,

    katera pa je ta “večina”, ki naj bi tvojem verjela v Jezusa ?….ne se hecat s takšnimi, sploh ker je na svetu 8 milijard ljudi in večine Jezus sploh ne zanima….razen zdaj, ko se ve, da ga nikoli ni bilo in so verniki slavili, čakaj, koga že…..aja, zdaj dokazano neobstoječega Kristusa…. 🙂
    zdaj bo upam znanost kmalu dokazal tudi, da Marija ni nikoli obstajala, sploh devica….evo, ravno včeraj se je pri nas v Kopru zgodila spet pedofilska spolna zloraba župnika nad mladoletnico, torej tistega, ki očitno še ne ve, da Jezus ni nikoli obstajal in namesto tega v njegovem imenu širi vero neobstoječega učitelja kar s pedofilijo….

    se pa strinjam s teboj, da se je človeška naivnost verovanja v neobstoječega skozi tisočletja bolj počasi spreminjala in je pravi zamah spregledanja zajelo človeštvo šele od dobrih 50 let nazaj….prej pa so zlahka vcepljaljali duhovniki neobstoječega ubogemu in neukemu kmečkemu prebivalstvu, kjer so se igrali bolj po sistemu “hodi v cerkev ali pa te vas izobči”….nič kaj veseli časi niso bili sklepam za tiste, ki jim ni bilo do tega športa…..
    meni se zdi prav super, ko znanost in zgodovinarji dokažejo nekaj, kar je praktično nemogoče ovreči in zdaj se glede neobstoja Jezusa sploh ni treba več kregati, ker zdaj se ve, da ga nikoli ni bilo…..res pa je, da zdaj najmanj malo smešno izpadejo tisti, ki ga še vedno opevajo….

    in ne Sonja, okolje nima nobene veze s tem ali se kdo spravi verovati v kakšno skupnost ali ne….rojen sem v kraju multikulturnosti, kjer se dnevno prepletajo različne religije od pravoslavcev, muslimanov, katolikov in še kaj, pa vseeno ne pripadam nobeni od teh, čeprav številne poznam in se prav dobro razumemo, ampak le zato, ker smo že takoj razčistili “ti veruj, a mene ne posiljuj s tem”….zakaj, pa sem napisal v zadnjem stavku zapisa….

  9. Ta večina je primerjava med religijozno razširjenostjo.
    in še zdaj mi ni jasno kaj te dela tako srečnega če dokazujejo nekaj kar tebe pravzaprav ne zanima kot praviš?.. Hecno mi je to, ko večina ljudi, ki so ateisti (oprosti – čisti ateisti) potrebuje dokaze o neostoju tega in onega..
    kaj te tako bega če nekdo pravi da obstaja?..zakaj bi se bilo potrebno kregat? ti praviš ne, jaz pravim ja..vredu je pač tako:)

    Tebe osrečuje to da ne veruješ, nekoga pa osrečuje ravno vera.. zakaj bi jemali srečo en drugemu?

    Kar se tiče pa pedofilske spolne zlorabe pa se strinjam, da je to zločin, ki ni vreden oprostitve še posebej če se izdajaš za katoličana oziroma še slabše če si duhovnik!..a žal se dogaja to vsepovsod ne samo pri katoliških duhovnikih! ljudje delamo napake, smo slabši in bolši v določenih stvareh..tudi katoličani smo ljudje!! In vsak se lahko izdaja za katoličana..

    Ampak prosim zastopi eno stvar jaz ne pripadam katoličanom zaradi duhovnikov (in se velikokrat ne strinjam z njimi) prav tako ne zaradi laikov.. jaz hočem pripadati tej veri zaradi navka – nič drugega!

    Pa že skos ti pravim, da spoštujem vsakega tudi tebe, ki misliš drugače in nočem nikogar prepričvat v prav katoliške vere..ker še enkrat pravim ČE JE ČLOVEK DOBER JE POVSEM VSEENO VERUJE ALI NE!

    (oprosti če je izpadlo drugače, hvala za vsak odgovor:) )

  10. Sonja,
    tukaj ni govora o veri sami, pač pa o instrumentu, katerega je določena religija uporabljala za prepričevanje ljudi v vernost…..in Michael Paulkovich v svojih raziskavah trdi, da ta instrument Jezus ni nikoli obstajal, torej ni mogel Jezus ustvariti ničesar, kar mu poskušajo pripisati verski voditelji in verniki…..

    in zdaj je naloga voditeljev in vernikov te religije, da z dokazi izpodbijejo Michaelovo trditev, v nasprotnem bo obveljalo, da so verski voditelji na suho nategovali s temi izmišljenimi zgodbami in lažmi ljudi dva tisoč let in jih še vedno, torej zlorabljajo neobstoj Jezusa za svoje materialne koristi…..enostavno povedano – brez Jezusa dejansko ne obstaja katoliška skupnost in kot vemo zdaj, Jezus ni nikoli obstajal…..
    se pa stinjam s teboj, da se človeka spoštuje ali ne po njega dejanjih….

  11. Je res ali ni res obstajal? To ne bomo vedeli nikoli !! Je pa res da je Krščanska vera s vodjem papežom v Rimu ena najmočnejših POLITIČNIH strank na SVETU. Biblija ali sveto pismo je samo po sebi metanje polen krščanski veri pod noge; Marija brezmadežno spočela ? Jožef ni oče Jezusu? Vera nas uči da ne smemo pred poroko nič spolno občevati ? Božje zapovedi ? Ne kradi ? Pa so prvi, ki kradejo prav duhovniki in škofje !! prepišite posestvo in prišli boste v “nebesa” ??je bilo rečeno še ne prav dolgo let nazaj !! In Jezus je učil vero na prostem ne pa v cerkvah ? Učil je ” Ljubite te se ” ne pa Širite mojo vero in ubijajte tiste ki je nočejo sprejeti !! Vprašajte koliko ljudi NEDOLŽNIH je umrlo zaradi križarskih vojn , odkrivanje Amerike … ali pa vsi znanstveniki v zgodovini ko so kaj odkrili so bili oznanjeni za hudičevo seme in so goreli na grmadah. Pa kvazi je Bog ustvaril zemljo v 6 dneh !! itak da jo je ?? Še danes si kaj ne znamo pojasniti če se nekaj zgodi !! Pa ne rečemo da je “BOG” naredil tornade, točo, potrese… včasih pa je tako bilo pač si mogel verjeti kar so ti Povedali MOČNEJŠI, sicer so te izgnali , obesili ali si pa gorel , če se nisi strinjal.
    Z eno besedo vere so in bojo obstajale pa če se še tako trudijo nekateri to dokazati do so plod izmišljotine (kar tudi je res) , ker v zavesti ljudi je preveč zakoreninjeno da Bog je (ha ha ha ha ) prav rad bi srečal tega “stvarnika ” ki je naredil samo zemljo in ni imel časa da bi naselil še vsaj nekaj drugih planetov da bi imeli sosede v tem širnem vesolju. Potrata prostora ….

  12. Don Marko M,
    res me je zaneslo iz bistva samega, ampak želela sem povedati, da moja vera ni odvisna od obstoja Jezusa. Zame ni pomemben Jezus kot tak, pač pa njegova ljubezen do bližnjih. Sem pa prepričana, da je nemalo ljudji živelo skromno in z ljubeznijo kot ta obstoječi ali neostoječi lik. Res, da večino zmotijo “čudeži” ampak če ni obstajal Jezus in se čudeži niso zgodili pa so le ti dobra prispodoba ljubezni.

    Frenk
    “Dajajte in boste prejemali”. Imam komaj 21 let pa vem da to drži!..Ker stvari nesmeš jemat čisto dobesedno! ..Sama sem si to izkusila, ker sem še v tem letu delala za otroke. Trudila sem se, da sem jim lahko pomagala in vse to brezplačno. Pravzaprav v “strošek meni” saj sem veliko svojega denarja zapravila za materjal, da jim je šlo učenje lažje od rok. In potem takem bi nekdo rekel – kira glupa misel, ti pa budala!.ja če gledaš vse materjalno ja..če pa gledaš na čustva pa ne..sem dajala svoj čas, svoj denar, svoj trud..prejela pa sem hvaležnost in ljubezen od otrok in staršev..in ko se to zaveš te enostavno oblije sreča..to pa je več vredno kot tisto kar sem dala:)
    Enako je s Svetim pismom!..nesmeš ga jemati dobesedno!..Adam in Eva, 7 dni, ..to je prispodoba!
    Marija brezmadežno spočela.. – to večina ljudi kot tudi katoličanov jemle kot da je biu bum pa je bla noseča.. pa je le prispodoba tega, da je zanosila iz čiste ljubezni!.. in nihče ne reče da Jožef ni Jezusov oče? vsaj jaz še nisem zasledila oziroma to slišim prvič..
    pred poroko nič spolno občevati – če vzameš dobesedno potem je to nemogoče in NORO!.. poroka je navadno znamenje, da si dva dokažeta in izrečeta da se zares ljubita, da si obljubita, da si bosta stala ob strani v dobrem in slabem.. in pred poroko nič spolnih odnosov skuša samo prenesti sporočila, da so pravi spolni odnosi šele ko se dva predata en drugemu ker se ljubita in ne iz užitkov.
    Božje zapovedi.. načeloma sploh nebi bilo treba, da so zapisane.. vsi vemo, da je prav da spoštujemo starše, vsi vemo, da ni lepo če lažemo, vsi vemo, da ni prav če krademo…ker pa dandanes to pozabljamo so zapisane, da se lažje na to opominjamo!..Kar se tiče tistih, ki so povezane z Bogom pa tudi niso tako skregane..hoče reči samo, da je verovanje v nekaj materjalnega nespametno..
    In še enkrat pravim.. to so prispodobe! ..problem katoliških vernikov pa je v tem, da jemljejo/mo dobesedno!.. Če ti lahko dam dva primere: poznam dva mlada duhovnika – eden je neverjeten, preprost, nihče ne verjame da je duhovnik ko ga sreča na ulici, z nami gre na igrišče, z nami gre na žurke in si vzame čas za vsakega da mu prisluhne… drugi pa je tisti po tvojem opisu zgoraj – cerkev sveti prostor, je treba met fajn avto, najnovejši telefon, sem več vreden kot vi, nimam časa sem zaposlen saj imam najpomembnejšo vlogo itd…
    Razlika med tema dvema je v tem, da je prvi, šel čez mladost, ki jo ima večina fantov danes – kar pomeni pijača, punce itd… ko se je odločil, da bo šel za duhovnika je imel že punco in sta takrat končala zvezo – ker je reku da hoče ves svoj čas posvetit za pričevanje LJUBEZENI !..in to je dosegu!..mladi ga obožujemo in posledično tudi verujemo v to kar pričuje!..Drugi pa je imel malo težje otroštvo, nesprejetost v družbi, neuspehe itd… Ta pa je vidu duhovniški poklic kot rešitev.. in tak je šou na teološko šolo, se tam naučiu teorije, jemlje vse dobesedno – in potem smo tam!!
    Ker je navadno več teh tadrugih je prišlo do vsega tega! in NE to se strinjam s tabo ni NIKAKOR prav..ampak to je posledica dobesedne teorije :/ In ja kot praviš je že problem v “močnejših” , se povsem strinjam! ampak poglej.. ljudje smo vsi samo ljudje -zakaj en več, drugi majn?..ljudje smo si sami ustvarili močnejše in šibkejše..ker nas že samo po sebi vleče, da mora nekdo oziroma nekaj biti nad nami!

    Nazadnje pa.. če greva čisto enostavno stavit..:
    Jaz pravim, da Bog je – življenje po smrti je. Ti praviš, da Boga oz. življenja po smrti ni.
    Ko boma umrla – če Bog in življenje po smrti je – sem jaz dobila, ti pa zgubil vse..
    -če Boga in življenja po smrti ni – nisem jaz nič zgubila, ti pa nič dobil.. Kdo je na bolšem?

  13. Sonja: Ni sicer najpomembneje, ampak ko že govorimo o doktrinah – katoliška doktrina v resnici trdi, da je Jezus BIL bog – kot del doktrine troedinega boga (oče, sin in sveti duh). Jezus je Emanuel, bog med nami, učlovečenje boga. Ideja, da je bil Jezus le božji sin, je bolj učenje protestantskih cerkva.
    Jaz sicer nisem veren, ampak me osebno zgornji članek ne prepriča. Pisnih virov iz tistega časa je zelo malo in v zgodnjem času je bilo krščanstvo le zelo nepomembna verska ločina, ki predvsem Rimljanov (ti so avtorji večine knjig) ni zanimala. Množičnih medijev pa seveda ni bilo, vsi avtorji so se ukvarjali z visoko politiko ali filozofijo (znanostjo). Če ponazorim s “karikaturo”, čez dva tisoč let bi zgodovinar lahko pregledal vse znanstvene in politične revije današnjega časa in denimo imena Christiano Ronaldo ne bi našel v nobeni. Bi iz tega sklepal, da je bil Ronaldo le mitska oseba in nikoli ni zares igral nogometa?
    Sklepanje avtorja je tako neznanstveno, ker pravi znanstvenik pomanjkanja dokazov nikoli ne bi označil za dokaz, da nekaj ne obstaja. To me predvsem moti kot agnostika (celo agnostičnega ateista). Velikokrat namreč opažam, da nekateri avtorji v podporo ateizmu uporabljajo argumente, ki so skoraj religiozni – zanemarjajo logiko in znanstveni pristop, s čimer pa ateizem v bistvu postaja svoje nasprotje. Spreminja se v religijo, popolnoma enako vsem drugim religijam.

  14. Janus: touche

    Sonja: Pascalova stava ne drži (http://www.mladina.si/92314/ali-bog-obstaja/). Po drugi strani, če bi držala, potem gre za navadno trgovino dam-daš, katero tudi sama omenjaš. Veliko časa in stroškov na eni strani in lepa čustva na drugi. Ni nujno materijalno poplačati materijalnim. Tudi čuvstva štejejo. Pogosto več kot zgolj materijalno. Pa ni nič bolj duhovno.

    Sonja sprijazni se z lastno nevero. Namreč, napisala si: “Ko boma umrla – če Bog in življenje po smrti je – sem jaz dobila, ti pa zgubil vse..”

    Katoliška resnica je popolnoma drugačna. Po smrti “neverniki” gredo na naslednjo raven (npr. nebesa) brez omejitve, takoj. Verniki oz. bolj natančno krščeni bodo mogli polagati račun “sodniku” za vse kaj so naredili in za vse kaj niso naredili.

    Preberi zgodbo iz svetega pisma v kateri se mogoče tudi sama prepoznaš:

    Matej 20

    1 »Nebeško kraljestvo je namreč podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. 2 Z delavci se je pogodil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. 3 Okrog tretje ure je šel ven in videl druge na trgu postajati brez dela. 4 Tudi tem je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.‹ 5 In so šli. Okrog šeste in okrog devete ure je spet šel ven in storil prav tako. 6 In ko je šel ven okrog enajste ure, je našel druge, ki so tam postajali, in jim je rekel: ›Kaj postajate tukaj ves dan brez dela?‹ 7 ›Ker nas nihče ni najel,‹ so mu dejali. Tedaj jim je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd!‹ 8 Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zadnjih in končaj pri prvih.‹ 9 Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. 10 Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. 11 In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, 12 češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ 13 Odgovoril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? 14 Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. 15 Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ 16 Tako bodo zadnji prvi in prvi zadnji.«

  15. Dado:
    “Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna. ”

    in ne nebom se sprijaznala z “lastno nevero” !! trudla se bom celo življenje za svojo vero..pa če umrem jutri ali pa čez 90 let!!
    se pa šele učim in ne nikoli na tem svetu nebom vedela in znala vsega..

    kako bom pa sojena? – trudila se bom da bom lahko čim bolše – vem pa, da bo pošteno 😉

  16. Omenjeni avtor seveda ni prvi in edini, ki je na podlagi preučevanja starih pisnih virov prišel do ugotovitve neobstoja Odrešenika Maziljenega (prevod v slovenščino iz splošno pri nas uporabljenega Jezusa Kristusa). Če si poimenovanje tega človeka prevedemo, itak ugotovimo, da je lahko mnogo različnih skupin tako poimenovalo svoje sotre (in jih tudi je, ne le v tisti veji judaizma, ki je bila kasneje preoblikovana v krščanstvo), saj imena tukaj pravzaprav v osnovi ni bilo in sta ti dve obči poimenovanji šele tekom časa postali osebni imeni.

    Tistim, ki pravijo, da gre v krščanstvu za eno samo blagost, ljubezen in usmiljenje boga stvarnika (in pri katolikih še dveh drugih njegovih pojavnih oblik), pa priporočam resnično branje biblije. Bolj krute, krvoločne, maščevalne in samoljubne osebnosti kot je ta, ki sebe opisuje kot boga, ne bodo srečali.

  17. Kako lahko nekaj zanikaš, da nekoga ni bilo, če ga ni bilo. Ker pa je bil, pa lahko trdiš, da ga ni bilo. Srečno

  18. Silvo, vprašanje si napačno zastavil….pravilno se glasi – kako je lahko nekdo trdil za nekoga da je, če ga ni bilo….nadaljevanje pa je v zapisu….

  19. Sem se kar malo zasmejala ob branju tega. Česa tako amaterskega pa še ne. Po tem, ko je dokazano, da so najmanj štirje nekrščanski zgodovinarji tistega časa pisali o Jezusu Kristusu, hkrati pa še štirje krščanski zgodovinopisci. Torej skupaj najmanj 8 zgodovinopiscev.
    Sicer pa misliš, da si je kdo sposoben izmisliti tako močno osebnost, tako močne besede, da bi bili ljudje pripravljeni umirati za njih? Misliš, da je človek tega sposoben? In da bi se ta zgodba pojavila v času, ko so se samega Jezusa bali in njegovega nauka niso priznavali? Če je bil Jezus od oblasti nepriljubljen, bi bila zgodba še toliko bolj nepriljubljena, da bi takoj propadla in šla v pozabo. Pa vendar še danes največ ljudi na svetu verjame v Jezusa Kristusa in njegov nauk. In zanj umira. Potem pa pride en kvazi zgodovinar in izjavi, da Jezus ni nikoli obstajal. Zgodovinarji sami pravijo, da je obstoj Jezusa tako resničen, kot obstoj Napoleona. Ali verjameš, da je Napoleon obstajal?

    Torej, mnenje enega zgodovinarja proti raziskavam vseh zgodovinarjev sveta. Boš res nasedel temu enemu?
    Sicer pa dvomim, da boš po tem komentarju kaj spremenil svoje mnenje. Dokazi so povsod in jih ni težko videti. Kdor pa noče verjeti, ta pač ne bo verjel, pa tudi, če se mu prikaže sam Jezus Kristus.

    Z Bogom!

  20. Maša,
    no jaz sem se ne le malo, pač pa kar dosti nasmejal ob tvojem komentarju…..res, takšnega neukega, amaterskega komentarja že dolgo ne na tem blogu……če bi želel predstaviti neobstoj Kristusa in boga, potem bi pač navedel trditve znanstvenikov, ki sploh ne dvomijo o neobstoju obojega, tako pa sem namerno uporabil trditev zgodovinarja, ki je le eden v vrsti, ki takisto trdijo o njega neobstoju, torej v istem rangu izpodbijajo trditve drugih zgodovinarjev, kar pomeni le, da si tudi zgodovinarji niso enotni…..
    zelo žalostno, da sploh nisi razumela zapisa, a si ga kljub vsemu, kot kakšen demonsko obseden katolik, šla komentirati……tebe se je Bog očitno odrekel…..

  21. Morda je res še več zgodovinarjev podobnega mnenja kot zgoraj omenjeni. Treba pa je vedeti, da zaenkrat uradno še vedno velja, da Jezus Kristus je obstajal. Zakaj bi se sicer po vseh svetovnih fakultetah za zgodovino učili o Jezusu? 😉 Pa hvala za prijazne besede! 🙂

  22. da,da….no, edine fakultete, kjer učijo, da je Jezus obstajal, so teološke…..na nobeni drugi jim ne pada na pamet, da bi študente posiljevali z nekimi izmišljenimi liki, ki niso bili nikoli v stiku s stvarnostjo in realnostjo……na drugih pač učijo o obstoju Supermena, Ironmena, Alana forda, torej stvarnih likov…..
    obstajajo verniki, ki so pravi verniki….in obstajajo verniki, ki, vsled svoje nestabilnosti, rabijo za svojo vero pravljice, ki opevajo izmišljene like in dogodke……
    ostali pa ocenjujemo dejanja, zgolj dejanja, onih, ki se v okviru svoje vere sklicujejo na izvajanja le teh prav imenu teh izmišljenih likov….pravljice so sicer čudovita reč, a se ne priporočajo osebam, ki niso sposobne ločiti stvarnosti od fikcije…..
    za moje prijazne besede pa hvala enako…..delim jih ravno toliko in tako, kot jih prejemam….. 🙂

  23. Jezus je in bo ostal on je zivljenje pot in resnica za veke vekov in ti ki to pises prosi jezusa naj te odresi demona lazi ki prebiva v tebi in naj ti odpre oci in videl bos resnico….

  24. Irena, zbudi se, primi se v roke in iz iluzije sestopi v realen svet……Jezus se je namreč takšnih tvojega kova, nezmožnih spregledanja, že zdavnaj odrekel……

  25. No vidis kar si napisov na koncu je resnica,ker s tem si priznal da je Jezus obstajal in ne samo tudi to da se vedno zivi tako da hvala ti zelo lepo od tebe. Od mene pa samo se to zelim ti dolgo,srecno in polno zdravja zivljenje in pa seveda da se bolje spoznas z Jezusom tekom tega tvojega potovanja na zemlji z vso ljubeznijo in spostovanjem irena samo ena od resenih dus ki jo je Jezus osvobodil…. to je vse od mene.lp

  26. pa seveda da sem priznal in ti to tudi zelo jasno napisal, da je Jezus izmišljen, pravljičen lik…in eni pač verujete v izmišljeno, pravljično, torej da tudi v realnosti obstaja Jezus, da je Miki Miška miss sveta ki bo ustvarila mir na svetu ali da zajček za veliko noč vali čokoladna jajca, in tako čakate se bo svet sam od sebe rešil vsega hudega, drugi pač verujemo v sebe in stvarnost realnosti, pa se po svojih močeh trudimo za boljši, okolju prijaznejši in lepši svet….vsak po svojih dejanskih in intelekta sposobnostih pač……

    pravljice imam sicer rad, svojim otrokom sem jih in jih še redno prebiram, a ne pada mi na pamet, da bi jim prodajal meglo “glej dete moje, ti samo sedi in čakaj, bo že Supermen vse rešil namesto tebe, ti samo veruj vanj”…..
    in da, tudi jaz ti privoščim dolgo,srečno in polno zdravja življenje…..pa da nekoč tudi dojameš, da je vera zgolj osebna zadeva, s katero se ne posiljuje nikogar drugega, sploh če je ta vera krivec za milijone otroških in ostalih žrtev……

    stabilni (pre)rastejo, labilni (u)venejo…..

  27. Vera ni krivec da ljudje ki zivijo na zemlji delajo vojne in iscejo razloge zakaj se bojevati in sovraziti med seboj. To so ljudje ki sovrazijo ljudi in drugacnost tisti so krivi za vojne ne pa vera. Saj vera nas uci cisto deugace Jezus nas uci da moramo imeti radi svoje sovraznike in se obnasati do ljudi tako kot bi mi radi da se oni obnasajo do nas. Jezus ko je bil na zemlji on ni sam govoril neki v tri dni vse kar je reku to je tudi zivel in kazal svojim ucencem kako se to dela in kaj je prava ljubezen pokazal jim je vse kaj pomeni biti clovek ki ljubi cel svet . Tako da najprej preberi edino knjigo na svetu ki obstaja da lahko sploh spoznas Boga in pa seveda Jezusa Sveto pismo po tem pa sodi ali je on ki je edini umrl za nas res izmisljotina. Jz svoje tri otroke raje ucim resnice kot pa da jim preberam neke izmisljene pravljice raje jim pokazem kaj pomeni meti nekoga rad in jih objamam vsak dan brez predsodkov tako da moji otroci vejo kaj je res in kaj ni jz sm odkrita do njih ker si to zasluzijo tudi se jim ne lazem da bozicek obstaja kar pac ni res mi praznujemo Jezusovo rojstvo in zarad tega so delezni daril ker Jezus je nase darilo ne pa nek bradati moz v rdeci obleki k so si ga trgovci izmislili za vecjo prodajo igrac itd. Tako ti bom povedala nima veze kaj vrjames al ne ko pride cas bos tudi ti videl tisto kar ti je skrito in vrjrtno to nasel v megli. Glej tvoje mnenje je tvoje mnenje pri tem pa ni nobene vere. Vera je nekaj kar pac ni otepljivega za to se rece vera tako kot kmet poseje seme in varuje da bo zrastlo tako ti je vera pac ce kmet varuje slepo da bo seme zraslo ki ga je posejal v zemljo zakaj ljudje ne vrjamete v Boga tako slepo ki je naredil to zemljo in nam dal zivljenje. Lp irena

  28. eh Irena….manjka samo še, da dodaš, da je Zemlja ploščata, pa si komplet…..sprijazni se – Jezusu ni nikoli obstajal v stvarnosti in nikoli ne bo…..otroci se vsekakor več življenskega naučijo iz raznih pravljic, brez te o Jezusus in nekih blodenj neke biblije, in tako rastejo v zdrave, trezne, razsodne osebe, namesto v neke religisjko izgubljene v vesolju…..s tabo se strinjam le v delu, da božiček ne obstaja….za ostalo pa sem že lepo povedal – jebeš religije in vere, ki v imenu Jezusa in boga povzročajo vojne, zlorabljajo in ubijajo otroke, zatirajo ženske, itd…..upam, da si otrokom povedala tudi to resnico….ker to je edina resnica na tem planetu…..

  29. Pravzaprav tega ne učijo samo na teološki, pač pa, kot sem rekla, tudi na študiju zgodovine. Pravem, resnem študiju zgodovine. Vprašaj koga, če ne verjameš. 😉

  30. seveda da učijo, recimo privatne fakultete po ZDA so znane po tem, tudi nekatere privatne po Evropi, katerim je skupni imenovalec, da jih financirajo katoliško opredeljeni starši, nenazadnje so iz tako učenih osebkov nastali veleumi, ki razgaljajo ploščato Zemljo in napovedujejo konec sveta povprečno vsaki dve leti, davek učenosti pač……
    v omejenem delu in sicer v poglavju “Miti in legende”, torej kako so si ljudje nekoč brez znanstvenih dokazov razlagali danes znanstveno argumentirano razloženo, se študente poučuje tudi v državnih fakultetah študija zgodovine v sklopu spoznavanj vseh božanstev, predvsem pa se tem katoliškim mitom in legendam posvečajo na filozofskih fakultetah, oddelki psihologije in psihiatrije, da potem lažje z znanstvenimu utemeljitvami določajo diagnoze tako obolelim, ki ne zmorejo ločiti fikcije od fakcije in so zabredli v breztežnostno stanje…… 😉

  31. O Jezusu Kristusu se učijo kot o voditelju, ki je takrat precej zatresel temelje rimskih voditeljev, ki je skrivnostno združeval ljudi, da so začeli spreminjati družbo. O njem se učijo kot o Napoleonu. Očitno nisi vprašal nobenega.

  32. no, jaz pritrdim tvoji navedbi, da učijo o tem tudi na določenih fakultetah, celo navedem katerih, ti pa meni potem, da nisem nikogar vprašal…..mah, samo dokazuješ, da se je z ekstremnimi katoliki v bistvu nemogoče trezno komunicirati o tej tematiki, škoda….
    in da, Napoleon je kar prava primerjava, upoštevajoč njega diktatorsko narcisoidne sindrome in simboliko večnega poraženca, razlika med njima je v bistvu le v dejstvu, da je Napoleon tudi dejansko obstajal, kar pritrjuje tudi znanost…..
    sicer pa niti ni potrebno biti ekstremno brihten, da bi človek razumel – vprašaj se pač kako je možno, po vseh zakonih Narave, da ženska zanosi brez sodelovanja moškega…..in dobila boš enostaven odgovor obstoja neobstoječega…..

  33. Marko, tu pri slednjem si se uštel … ženska lahko zanosi brez moškega. Gre sedet v prvo vrsto v Cineplexxx, pa je.. 😉

  34. evo soimenjak, pa si me ujel na levi nogi……tako neizpodbitnemu dokazu, kot ga navajaš, seveda ne morem oporekati in ga sprejemam kot dejstvo….. 😎

  35. Bonaparte je bil le NaPoL(e)On … kar za atletičarja ne veva. ;). Je pa težava v zgodbi o … kot vedno …

  36. Ves kaj ti MARKO ti bom kr po domace povedala ker s tabo ne gre drugace . Prvo kot prvo nabavi si najprej SVETO PISMO drugo ga preberi pocasi od zacetka do konca. Potem ko bos pa to naredil ti ne bo treba cisto nic vec pojasnevati ker bos koncno dojel kar ti je blo skrito.Preden pa tega ne nardis nisi kvalificiran da sodis in trdis trditve ki jih je nekdo nameato tebe napisal ki je dobil miljonska izplacila da je sploh kej tazga sov napisat. Pa se enkrat preberi edino knjigo na svetu oz. Zemlji ki obstaja da spoznas Boga Zivih ne pa mrtvih. Ajde peace uzivaj v poletju ker nikol ne ves kolk poletji ti je se ostalo pol bos pa vidu brez tega da ti nekdo prica neke pricice da to k ti tuki zagovarjas ni resssss in nikol ne booooooo. Se enkrat preber edino knjigo na svetu ki ti bo povedala vse oz.se vec.Beri pa pocasi k za take k si ti je Bog zelo redkobesedn.

  37. Irena, kako bi šele izgledalo, če tega kar si povedala ne bi povedala po domače. 😉
    Aja, še to, si se vprašala kdo mu je, če mu je, dal miljonska izplačila za napisano .. glede na bogatijo verjetno kar vatikanski “Gutenberg”
    George Carlin — Religion is Bullshit

  38. Irena,
    veš kaj, ti bom tudi jaz povedal tudi po domače, čeprav to od mene zahteva spuščanje na tvoj nivo, kar ni enostavno, ker fanatični verniki itak ne razumete nikakor…..prebral sem tako Biblijo, kot Koran….samo popoln bedak trdi, da s prebiranjem teh pravljic lahko spoznaš boga……lahko pa spoznaš kako se agresivno obnašati do soljudi nevernikov…..
    zgodovina pa je itak nesporno dokazala in dokazuje kako umsko prizadetim fanatičnim vernikom ni nič sveto in njih dejanj dobesednega pobijanja in zlorab na milijone otrok, nemočnih žensk, moških, nenazadnje tudi živali za potrebe obredov bibličnih praznikov, se tudi po dva tisoč letih še vedno nadaljujejo dnevno….v imenu Biblije, Korana in seveda boga…..

    ti si recimo v svojih komentarjih kristalno jasno povedala, da nimaš pojma ne o bogu, ne o veri nasploh…..upam si celo staviti, da redno kršiš 10 božjih zapovedi in to brez slabe vesti, katero si “opereš” s spovedjo in prispevkom v nabirko, potem pa spet naprej……
    Irena, ti si sveti dokaz, kako izgleda izprijeni vernik, ki nima pojma o veri, s sklicevanjem na Biblijo pa zgolj dodatno dokazuješ svojo agresivno naravo do vseh, ki se distancirajo od teh pravljic……
    svetujem ti, da najprej zamenjaš trdo drogo za kaj mehkejšega, recimo gandžo (letos menda dobra letina), za vso ostalo pomoč pa imaš tukaj še en moj zapis – Znanost potrjuje – religijsko/politični verniki so mentalni bolniki …..
    hvala za komentiranje, pa uspešno okrevanje privoščim….

  39. ja Marko, “Gutenberg” mi je namenil nekaj milijončkov za to pisanje, pripravi se na razkošen party, kjer nič otipljivega in užitnega ne bo manjkalo….. 😎

  40. Ne tebi, “Gutenberg” naj bi po Ireninem mnenju namenil ta denar Michaelu Paulkovichu … 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *