Cerar namesto zahteve vojne odškodnine Nemčiji, podarja Merklovi Telekom in odstavlja Vebra

Pred nadaljevanjem prav moram citirati Cerarja pred volitvami : “V zadnjih letih sem gledal predvsem servilnost slovenskih predstavnikov. Kimali smo Bruslju v vsaki stvari, pretirano, ne bom rekel vedno in povsod, ampak pretirano“…..

Tako torej Cerar v besedi, zdaj pa gremo primerjati dejanja.

Afera Veber – Telekom, ki ni afera, temveč nameno nižanje cene Telekoma pred prodajo

Premier Miro Cerar od obrambnega ministra Janka Vebra zahteva odstop.

Kot je dejal Cerar, je na podlagi dejstev sprejel odločitev, da Veber ne uživa njegovega zaupanja ob čemer je navrgel, da je Veber “morda imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot”.

Priznam, ko takšno izjavo poda uradno najuglednejši pravnik leta 2011/12/13, ki je bil za nameček še 12x izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov, za nameček pa še predsednik vlade, odpove vsak kanček zdrave kmečke pameti.

Ker če bi hoteli (ne)zaupanje furati zgolj na “netransparentni poti”, potem bi danes imeli prazna vsa vodilna mesta vseh zavodov v naši mali podalpski in večino državnih podjetij, s parlamentom vred.

In kako sploh se lahko nekoga obtoži netransparentnosti, ne da bi se ob tem povsem jasno sklicevalo na dokazano netransparentnost in posledično dodalo tudi vsebino zakona, katerega je s svojim dejanjem kršil ? Bemti, pa še janšo se je obsodilo zaradi netransparentnosti s sklicevanjem na zakon(e).

SD je resda ena tistih strank, katerih res že dolgo nočem več gledati v DZ, a to še ne pomeni, da bi zgolj zaradi nesimpatije moral rohneti po odstopu Vebra, kot to počneta SDS in NSi, za kateri je že itak znano, da sta zgolj brezvretenčna hlapca, katerih “domača naloga” je razprodaja vsega slovenskega po vzorcu NKBM (čeprav vmes ne nehajo opevati neko zlagano domoljubje), po diktatu Merklove.

Ne, ne bom rekel, da je Veber deloval zakonito, kakor ne proti zakonito, ker dejansko še nihče ni povedal, s Toninom, Tankom in Cerarjem vred, kateri zakon sploh naj bi Veber kršil.

Bom pa rekel, da je Veber deloval državotvorno, ker je ravno zaradi njegovega dejanja slovenska javnost seznanjena, da bi bila s prodajo Telekoma ogrožena nacionalna varnost, torej komunikacijska varnost vseh državljanov, v kolikor bi bilo prodano tujcem tudi omrežje Telekoma. Tej tujci pa so itak zgolj in edino – Deutsche Telekom.

In ja, že to, da slovenske telekomunikacije lahko nadzirajo slovenske obveščevalne službe je zame najmanj moteče in težko si predstavljam, da bi Merklova s svojimi obveščevalci rovarila po slovenskem telekomunikacijskem omrežju in brez vsakega nadzora pridobivala podatke o državljanih naše male podalpske.

Merklova obtožila Hrvaško, da Nemcem ruši monopol

Merklova je ob njeni zadnji izvolitvi za predsednico CDU za ostale evropske države izjavila : “Naj le skušajo dohiteti Nemčijo, saj je poštena konkurenca vedno dobrodošla”. Ok, namerno sem spregledal to njeno nadutost “naj le poskušajo”, potem ko je uničila cel jug Evrope….

Ob tem mi ni potrebno posebej poudarjati, da bi moralo biti eno osnovnih gonil EU, kar radi poudarjajo v Bruslju, prosta konkurenca, pretok kapitala in delovne sile po celi EU, kar v skupku pomeni tudi razbijanje monopolov. Moralo bi pomeniti….

Leta 2001 so Hrvati prodali svoj večinski del Hrvatskog Telekoma (HT) Deutsche Telekomu (DT), ki je bil takrat v večinski lastni države Nemčije, danes pa znaša delež države 14%. Zanimiv pa je en drug moment v tem nižanju lastništva Nemčije v svojem DT.

Namreč, tako kot je padal delež države v DT, tako je raslo število odpuščanj delavcev v hčerinskih podjetjih DT povsod, kjer so kaj kupili, tudi v HT, ob čemer svojih zaposlenih v Nemčiji DT praktično ni tikal. V dobrih 10ih letih so tako Nemci iz 11.500 zaposlenih v HT odpustili 6000 zaposlenih, na sedanjih 5.500.

A tudi teh 5.500 ni ostalo vseh redno zaposlenih, saj je DT začel forsirati zaposlovanje preko študentskih servisov in pogodb za določen čas. Več kot očitno je DT v interesu predvsem nižanje cene dela v svojih “poslovalnicah” drugod, na račun ohranjevanja standarda svojih delavcev v Nemčiji.

Obenem pa so delavci DT neprimerno bolj obremenjeni pri svojem delu v “poslovalnicah”, kot pa v nemški centrali sami, saj je, za primer, obremenjenost na zaposlenega v DT v Nemčiji 290 uporabnikov, medtem ko je v “poslovalnicah” to razmerje že absurdno – na Hrvaškem 463, v Makedoniji 800 in v Madžarski kar 806 uporabnikov na zaposlenega, ob čemer imajo tudi do 60% nižje plače, kot njih kolegi v Nemčiji.

Iz takšnega ravnanja Deutsche Telekom je moč razumeti, da v svojih “poslovalnicah” v omenjenih državah ni odpuščal zaradi viška delovne sile, pač pa zgolj zaradi ustvarjanja večjega dobička, kateri se, vsled t.i. kreativnega računovodstva, sploh ne prikazuje v omenjenih državah, ampak se prenaša v nemško centralo, da se tako izognejo plačilu davka v posameznih državah.

Enostavno povedano – v državah, kjer so prodali svoje nacionalne operaterje Deutsche Telekomu pušijo tako zelo, da od dima ne vidijo dneva. Ne država, ne državljani, nimajo prav nobenih koristi od teh prodaj, prej veliko škodo, so pa imeli koristi določeni politiki in menedžerji, ki so forsirali te prodaje in so na plačilnih listah DT.

In tako pridemo do pravega obraza Merklove in ciljev Nemčije

Hrvati so se namreč odločili spet vzpostaviti svoje nacionalno telekomunikacijsko optično omrežje, neodvisno od HT in DT, ki sta imela absolutni monopol na Hrvaškem in temu primerno so navijali ponudnikom cene, imeli poln telekomunikacijski nadzor nad državljani, itd.

V trenutku sta neizprosno trčila Merklina neoliberalna ideologija in hrvaška stvarnost. Merklova je namreč Hrvate obtožila, da namerno rušijo – nemški monopol !

Nemški monopol na Hrvaškem. A Hrvati so se odločili narediti zgolj to, kar je ista Merklova skozi govorila – uvesti zdravo konkurenco. Torej tržno svobodo, v dobrobit končnemu potrošniku, katero propagira Bruselj.

V to hrvaško namero gradnje nove, lastne infrastrukture, se je imel namen vključiti tudi Bruselj z denarjem evropskih skladov, z namenom promocije konkurenčnosti in enakih možnosti dostopa do infrastrukture vsem. Zdrava konkurenca torej.

Takoj, ko so Hrvati objavili to namero je državi predlagal HT, torej Deutsche Telekom, da skupaj vstopita v ta projekt po načinu javno-zasebnega partnerstva, kar pa so Hrvati zavohali in ta nemški načrt preprečili.

In takoj je sledilo kar javno obsojanje Merklove novi hrvaški predsednici in že nepriljubljeni Kolindi Grabar-Kitarović, da se hčerinsko podjetje DT na Hrvaškem onemogoča v poslovanju s tem, ko država gradi vzporedno svojo telekomunikacijsko omrežje, s čimer se ogroža monopol nemškega HT.

Zraven je Merklova še postokala, da se nemškim podjetjem na Hrvaškem, vključno s HT, vedno pogosteje podtika birokratske ovire in kar čez noč vzdiguje in dodaja neke nove davke, ki jih enačijo s hrvaškimi podjetji.

Toliko torej o Merklinih vztrajanjih nemškega monopola, pardon svobodni konkurenci po nemško, ki si zdaj želi še Slovenijo….

Naj se zgodi interpelacija Vebra

Cerar bi po mojem moral, namesto zahtevati odstopa in kazati že odkrito klečeplazevstvo pred Merklovo, dopustiti interpelacijo zoper Vebra, kjer bi se morali SDS, NSi in še kdo zelo krepko izprsiti z dokazovanji njegove krivde, predvsem pa bi morali dokazati, kateri zakon točno je Veber dejansko kršil.

Edino kar je kristalno jasno je, da sta SDS in NSi namerno poskrbela za to afero z enim samim namenom – nižati ceno Telekomu pred prodajo. Katerega delnice bi po prodaji seveda spet hitro narasle in ugani, zakaj so tudi poslanci SDS in NSi do lani najemali kredite in kupovali delnice Telekoma.

Dejanje Vebra je kot takšno predvsem predmet manipulacije namenskega nižanja prodajne cene kupcu Deutsche Telekom pred prvim zbiranjem ponudb 16.aprila in tako želijo SDS, Nsi, ZAB s SMC vred zgolj ustreči Merklovi, da DT pride do našega Telekoma džabest in celo več kot do Telekoma – v paketu tudi do kompletne telekomunikacijske infrastrukture, pa še Mobitela, narodnega parka Soline Sečovlje in še česa, kar je pod okriljem Telekoma.

Še osvežitev spomina iz avgusta 2014 – “V Stranki Mira Cerarja ponavljajo stališče, da bi država v Telekomu obdržala infrastrukturo“….

Cerar bi kar oprostil in odpisal Nemčiji vojno odškodnino dolžno Sloveniji

Nobenega dvoma ni, da je Nemčija, sploh zdaj združena, Sloveniji še vedno dolžna povračilo vojne in materialne škode iz časa 2.svetovne vojne. Pa ne le Nemčija, temveč tudi Italija in Madžarska.

Nemški nacizem in italijanski fašizem sta na naših tleh nastopala kot agresorja na tujo državo in povzročila ogromno morijo slovenstva, ki ne sme biti nikoli pozabljena, kakor tudi ne domači izdajalci, ki so z okupatorjem sodelovali v tej moriji.

Nacizem in fašizem sta opustošila našo malo podalpsko v neusmiljenem pobijanju slovenskega naroda, obenem pa sta iz te države naredila dobesedno ruševino.

Jasno je, da v kolikor ne bi takrat junaško srce zavednih domačinov reklo odločen NE nacizmu in fašizmu, partizani/borci NOB pa tudi s številnimi življenji plačali davek prve in edine osvoboditve Slovenije v zgodovini skozi številne boje, potem danes slovenstva v naši mali podalpski danes ne bi bilo.

Po zmagi nad nemškim nacizmom in fašizmom so se naši nonoti in none morali še dolga leta spopadati z dobesedno golimi rokami v gradnji naše domovine, kot je videti danes in to so zadeve, katere moramo njih potomci čuvati kot oko v glavi in poskrbeti, da nikoli ne zapadejo v pozabo. Kot ne smemo nikoli pozabiti na domače izdajalce.

Zakaj se sklepa DZ iz 1994 o pospešitvi pogajanj z Nemčijo za izterjavo vojne škode doslej ni resno lotila še nobena vlada, mi ni znano, čeprav ni dvoma, da so tako levi, kot desni v parlamentu s tem pokazali specifiko spoštovanja do naše edine zmagovalne zgodovine.

Cerar je sicer priznal, da “vprašanje vojne škode ni urejeno“, a obenem dodal tudi, “da ne bi kvarili odnosov z Nemčijo” s terjanjem te vojne odškodnine. Čakaj malo Cerar, kakšnih odnosov ti ne bi kvaril ?

Torej namesto, da bi stopil v bran našim prednikom, ki so prelivali kri in življenja tudi zate in vse sedanje državljane, bi ti nemškemu nacizmu, kakor fašizmu, kar odpisal dolgove ?! Mogoče celo še kakšen spomenik postavil za njih dejanja, jih odlikoval z državnim priznanjem za to početje, pa še nekaj Telekomov za nagrado ?!

In to kljub temu, da celo Nemci sami v parlamentu zahtevajo, da se poplača vojna odškodnina kjer je nacizem pustošil, Merklova pa že leta žuga vsem po Evropi : “Svoje dolgove je treba poravnati !” In zakaj bi ravno Slovenija dovolila Nemčiji biti izjema…..

No, namesto konca pa si dajmo še enkrat osvežiti Cerarjev uvodni citat tega zapisa…..

Don Marko M

Telekom džabest (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Cerar namesto zahteve vojne odškodnine Nemčiji, podarja Merklovi Telekom in odstavlja Vebra

  1. Provizije so izgleda potalane, le še izpeljava je stvar tehnikalij. Mađioničar med tem izvaja salto mortale za publiko.
    Zemlja odpri se!

  2. Točno tak vtis, kot izhaja iz naslova bloga, smo dobili, ko smo brali novice v časopisih.
    V čem naj bi bil sploh tak hud greh Vebra? Je pa seveda problem vse skupaj, če je Telekom že “obljubljen”, varuhi prodaje pa k temu na tak ali drugačen način že “zavezani” – v takem primeru je razumljiva histerčna reakcija premiera in kompanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.